Η πρώτη εικόνα των γκρουπ δυναμικότητας και οι σίγουρες επικεφαλής ομίλων στο Κατάρ
Δεκατρείς χώρες έχουν προκριθεί ήδη στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 και αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια αρχική εικόνα για τα πρώτα δύο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Απριλίου. Ποιες είναι οι επτά σίγουρες επικεφαλής ομίλου και η μάχη για την 8η θέση.
Ο 1ος γύρος των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στην ευρωπαϊκή ζώνη ολοκληρώθηκε και ήδη δέκα χώρες πήραν "εισιτήριο" για την τελική φάση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού. Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις που αντιστοιχούν στην Ευρώπη θα συμπληρωθούν από τον 2ο γύρο των προκριματικών, δηλαδή τα playoffs του Μαρτίου.
Το Κατάρ που θα διοργανώσει το Μουντιάλ διαθέτει εξ αρχής θέση μεταξύ των 32 χωρών που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, ενώ από τις υπόλοιπες ηπείρους η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι οι μοναδικές εθνικές ομάδες που έχουν προκριθεί ήδη.
Οι 13 από τις 32 ομάδες του τουρνουά είναι ήδη γνωστές, όμως η σημαντική συνθήκη είναι πως αυτές οι ομάδες είναι κατά βάση και αυτές που καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις του FIFA ranking. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να αποτυπωθεί μια πρώτη εικόνα σχετικά με τα γκρουπ δυναμικότητας της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα χρησιμοποιηθούν στην κλήρωση της Πρωταπριλιάς του 2022.
Πώς θα διεξαχθεί η κλήρωση
Η FIFA δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τον τρόπο διεξαγωγής της κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ, ωστόσο από τη στιγμή που ο αριθμός των ομάδων παρέμεινε 32 (υπήρξε μια τάση να αυξηθούν σε 48 από τώρα, όμως τελικά αποφασίστηκε αυτό να συμβεί από το 2026), όλα δείχνουν ότι θα υιοθετηθεί ο τρόπος του 2018.
Ο καταρτισμός των οκτώ ομίλων τεσσάρων ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θα προκύψει από τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας οκτώ ομάδων. Αντίστοιχα, ο καταρτισμός των τεσσάρων γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση θα προκύψει από το FIFA ranking.
Η παγκόσμια ομοσπονδία χρησιμοποίησε το FIFA ranking και για τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Ρωσίας, αφού μέχρι και το 2014 μόνο οι ομάδες που τοποθετούνταν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας έπρεπε να είναι αυτές που βρίσκονταν πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη (συν τη διοργανώτρια).
Η αρχική εικόνα των γκρουπ δυναμικότητας
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η FIFA θα χρησιμοποιήσει για το 2022 την ίδια μεθοδολογία με το 2018, είναι γνωστές ήδη οι δέκα από τις 16 ομάδες των δύο κορυφαίων γκρουπ δυναμικότητας.
Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας, αυτό των ομάδων που θα τεθούν επικεφαλής των οκτώ ομίλων, υπάρχει το Κατάρ που θα τοποθετηθεί και στον 1ο όμιλο, καθώς και τέσσερις χώρες ακόμη. Το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Αργεντινή και η Ισπανία έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους και θα βρίσκονται κι αυτές στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας.
Σε αυτό το γκρουπ υπάρχει ένας αστερίσκος. Η Ιταλία θα αγωνιστεί στα playoffs του Μαρτίου στην ευρωπαϊκή ζώνη. Αν προκριθεί, θα τοποθετηθεί κι αυτή επικεφαλής ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, ομάδες που έπονται στο FIFA ranking μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά, σε περίπτωση αποκλεισμού της Ιταλίας. Η Πορτογαλία είναι η πρώτη επιλαχούσα αυτήν τη στιγμή, όμως ούτε η ίδια έχει εξασφαλίσει την πρόκριση. Ακολουθεί το Μεξικό υπό τις ίδιες συνθήκες (αν και οι πιθανότητες είναι με το μέρος του).
Η Δανία είναι μία από τις επόμενες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν προκριθεί και ακολουθεί η Ολλανδία. Αν δεν προκύψουν αρκετοί αποκλεισμοί, είναι δύο ομάδες που θα βρεθούν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Στο ίδιο γκρουπ θα βρεθούν και οι ΗΠΑ αν προκριθούν, μαζί με Γερμανία, Ελβετία και Κροατία που έχουν θέση ήδη στο Κατάρ και έπονται στην παγκόσμια κατάταξη.
Αυτές οι 16 χώρες θα απαρτίζουν τα πρώτα δύο γκρουπ δυναμικότητας, σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια έκπληξη για όσες δεν έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στην τελική φάση της διοργάνωσης. Αν προκύψουν αποκλεισμοί όμως, Κολομβία, Ουρουγουάη, Σουηδία και Ουαλία είναι τέσσερις ομάδες που περιμένουν για να επωφεληθούν και να βρουν χώρο στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας.
Η τελευταία χώρα που έχει "εισιτήριο" για τη διοργάνωση αυτήν τη στιγμή είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.
Πολλά είναι ρευστά για τα γκρουπ δυναμικότητας
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα προκριματικά σε όλες τις ζώνες του πλανήτη. Η FIFA θα γνωρίζει τις 32 ομάδες που θα πρέπει να βάλει στην κληρωτίδα και επίσης θα γνωρίζει και τη θέση τους στην έκδοση του FIFA ranking που θα χρησιμοποιήσει για την κλήρωση.
Αυτό σημαίνει ότι στη θεωρία πολλές ομάδες μπορούν να αλλάξουν γκρουπ δυναμικότητας, αφού η βαθμολογία τους θα μεταβάλλεται μέχρι την κλήρωση του Απριλίου. Οι ομάδες που θα δώσουν φιλικά τον Μάρτιο, διότι έχουν προκριθεί ήδη, δύσκολα θα παρουσιάσουν μεγάλες μεταβολές, αφού τα φιλικά παιχνίδια δεν δίνουν (ή δεν αφαιρούν σε περίπτωση κακού αποτελέσματος) πολλούς βαθμούς. Ωστόσο, χώρες όπως Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ελβετία που κυνηγούν την εναπομείνασα θέση στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας (αν αποκλειστεί η Ιταλία) βρίσκονται πολύ κοντά στη βαθμολογία και ενδέχεται να υπάρξουν ανακατατάξεις.
Η μεγαλύτερη ευκαιρία πάντως αφορά τις ομάδες που θα δώσουν προκριματικούς αγώνες μέχρι την κλήρωση, είτε για τις ευρωπαϊκές με τα playoffs είτε για αυτές στις υπόλοιπες ζώνες που συνεχίζουν στη δικιά τους προκριματική διαδικασία. Αυτό διότι οι νίκες σε αυτούς τους αγώνες προσφέρουν περισσότερους βαθμούς από τις νίκες στα φιλικά. Μέχρι τότε, η αρχική εικόνα για τα γκρουπ δυναμικότητας που προκύπτει από το τρέχον FIFA ranking είναι η εξής:
Τα γκρουπ δυναμικότητας με βάση το FIFA ranking Νοεμβρίου
1ο γκρουπ: Κατάρ, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Αγγλία, Αργεντινή, Ισπανία
1ο ή 2ο γκρουπ: Δανία
2ο γκρουπ: Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Κροατία
2ο ή 3ο γκρουπ: Σερβία