X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η πρώτη γυναίκα-πρόεδρος σε ομάδα της Primera κατέληξε στη φυλακή

Στα 83 της, η Τερέσα Ριβέρο, η γυναίκα που συνδέθηκε άρρηκτα με τη Ράγιο Βαγεκάνο, θα βιώσει την πιο σκληρή εμπειρία της ζωής της. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών.

Ράγιο Βαγεκάνο AP PHOTO/ZAHEERUDDIN ABDULLAH

Από παιδί εύπορης ανδαλουσιάνικης οικογένειας με πατέρα δικηγόρο, μητέρα 13 παιδιών και νοικοκυρά η Τερέσα Ριβέρο έγινε εν μία νυκτί η 'σιδηρά κυρία' της Ράγιο Βαγεκάνο.

Το 1991 ο επιχειρηματίας (και ευρωβουλευτής) Χοσέ Μαρία Ρουίθ-Ματέος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο τον μετοχών της μαδριλένικης ομάδας και τον Γενάρη του 1994 την όρισε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε το κουμάντο σε ποδοσφαιρικό σύλλογο της πρώτης κατηγορίας της Ισπανίας και έγινε 'έμβλημα' σ' έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο χώρο.

Επί των ημερών της μάλιστα, η Ράγιο προσέθεσε στο βιβλίο της ιστορίας της τις πιο λαμπρές στιγμές της, ενώ μέχρι και το "Βαγέκας", η έδρα της ομάδας, μετονομάστηκε για χάρη της για μία γεμάτη 7ετία. Αν σταθούμε στη σημαντικότερη εκ των στιγμών, ήταν αναμφίβολα η συμμετοχή της τη σεζόν 2000-01 στο Κύπελλο UEFA χάρη στο εισιτήριο του Fair Play και η πορεία της ως τα προημιτελικά αποκλείοντας το Ιάσιο, τη Μόλντε, τη Βίμποργκ, τη Λοκομοτιβ και την Μπορντό, προτού διασταυρωθεί με τη μετέπειτα φιναλίστ Αλαβές (ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ στην παράταση) και μείνει εκτός.

Η Ριβέρο, μαζί και η οικογένεια Ρουίθ-Ματέος, αποχώρησαν από τη Ράγιο και γενικότερα το ποδόσφαιρο τον Φλεβάρη του 2011, έχοντας συμπληρώσει μια 20ετία διαρκούς ενασχόλησης.

Δεν απεγκλωβίστηκαν ωστόσο, με αποτέλεσμα να βρεθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών για οικονομικές ατασθαλίες. Μετά από μακρά διαδικασία, έρευνα, εξέταση στοιχείων και απολογιών, η Τερέσα Ριβέρο καταδικάστηκε σε 7ετή φυλάκιση για μη καταβολή του ΦΠΑ και απόκρυψη εισοδημάτων που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια για τα φορολογικά έτη 2009-2011. Αντίστοιχη ποινή επεβλήθη στον τότε σύμβουλό της Χεσούς Φράιλες, ενώ το συνολικό ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ριβέρο, αν και 84 ετών πλέον, θα καταλήξει στη φυλακή, μια και δεν υπάρχει νομική διάταξη που να την εξαιρεί λόγω ηλικίας.

Ο σύζυγός της, ο οποίος απεβίωσε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2015 μετά ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε κλινική, είχε επίσης νομικά μπλεξίματα και είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση για παράνομο πλουτισμό, ενώ του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.