Η Στεφανί Φραπάρ θα δείξει στους διαιτητές πώς σφυρίζουν οι γυναίκες

Ο δρόμος για την ανάθεση σφυρίχτρας σε γυναίκα για τις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης πέρασε μέσα από αγκάθια. Πλέον, η Στεφανί Φραπάρ μπορεί να σφυρίξει στο Λίβερπουλ - Τσέλσι για το Super Cup Ευρώπης.

Ο Γαλλίδα διαιτήτρια Στεφανί Φραπάρ σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του αγώνα Αμιάν - Στρασμπούρ για τη Ligue 1 στο 'Λικόρν' του Αμιάν, Κυριακή 28 Απριλίου 2019. Η Φραπάρ είναι η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αγώνα της Ligue 1.
Ο Γαλλίδα διαιτήτρια Στεφανί Φραπάρ σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του αγώνα Αμιάν - Στρασμπούρ για τη Ligue 1 στο 'Λικόρν' του Αμιάν, Κυριακή 28 Απριλίου 2019. Η Φραπάρ είναι η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αγώνα της Ligue 1. AP PHOTO/MICHEL SPINGLER

Η UEFA ανακοίνωσε πως ο τελικός του Super Cup μεταξύ της Λίβερπουλ και Τσέλσι, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Αυγούστου, θα έχει -για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων ανδρών- γυναίκα διαιτητή. Η Στεφανί Φραπάρ, μια έμπειρη ρεφερί από τη Γαλλία, ορίστηκε να σφυρίξει στην αναμέτρηση. Η 35χρονη σφύριξε για πρώτη φορά και σε εγχώριο πρωτάθλημα, στη Ligue 1, στον αγώνα Αμιάν - Στρασμπούρ. Τον περασμένο μήνα, η Φραπάρ διηύθυνε επίσης τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ολλανδίας τον περασμένο μήνα, αλλά και τον ημιτελικό του Euro 2017 γυναικών μεταξύ Ολλανδίας και Αγγλίας. Βοηθοί της Φραπάρ θα είναι η συμπατριώτισσά της, Μανουελά Νικολιζί, και η Μισέλ Ο' Νιλ από την Ιρλανδία, ενώ 4ος διαιτητής θα είναι ο Τούρκος Τζιούνεϊτ Τσάκιρ.

Όλα μοιάζουν ιδανικά, το ποδόσφαιρο των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων ανδρών δείχνει να πηγαίνει βήματα μπροστά. Αυτή η εξέλιξη μοιάζει να έχει γραφτεί στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με δάκρυα και πόνο. Ποτέ δεν ήταν εύκολο για μια γυναίκα να φοράει τη στολή του διαιτητή και να παίρνει αποφάσεις εντός αγωνιστικού χώρου. Ποια νομίζει πως είναι τελικά;

Καταρχάς, είναι 'διαιτήτρια', 'διαιτητής' ή 'διαιτητίνα';

Σύμφωνα με το Wordreference.com, η σωστή λέξη είναι είναι 'διαιτήτρια'. Προχωράμε.

Η πρώτη των πρώτων

Το 1991, στον αγώνα Μπόρνμουθ - Ρέντινγκ, συνέβη κάτι πρωτοποριακό. Μια νεαρή κοπέλα, η 29χρονη Γουέντι Τομς, που είχε σπουδάσει διαιτησία στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, κλήθηκε να γίνει η άρχουσα μορφή του αγώνα. Η Τομς εξασφάλισε θέση στην Premier League (ως βοηθός) και το 2000 έφτασε στο απόγειο της καριέρας της, όταν βρέθηκε στον τελικό του League Cup μεταξύ Λέστερ (του Θοδωρή Ζαγοράκη) και Τράνμιρ. H Τομς έγινε επίσης η αιτία για μια σειρά από τραγικά σεξιστικά αστεία μεταξύ των σχολιαστών Άντι Γκρέι και Ρίτσαρντ Κιζ, που επέφεραν την απόλυση τους από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sports. Ποτέ δεν ήταν εύκολο να είσαι ο πιονιέρος, ο δημιουργός μιας νέας εποχής.

Εκείνη που διαφώνησε με τον Γκουαρδιόλα

Η Μπιμπιάνα Σταϊνχάουζ είναι αστυνομικός στο επάγγελμα, αλλά από το 2007 έχει δοθεί με όλες τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις της στη διαιτησία αγώνων της Bundesliga, αλλά και του Champions League Γυναικών. Η παρουσία της ανέκαθεν προκαλούσε εντάσεις, ανέκαθεν ενοχλούσε ποδοσφαιρικά alpha males όπως ο Κερέμ Ντεμιρμπάι, ποδοσφαιριστής της Φορτούνα Ντίσελντορφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια αναμέτρησης της ομάδας του, της είπε με τρόπο ότι η θέση της είναι στην κουζίνα, όχι στο χορτάρι.

Το 2014, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ως προπονητής τότε της Μπάγερν Μονάχου, είχε έντονο διαπληκτισμό μαζί της και το σχετικό video απέδειξε ότι η αποδοχή των γυναικών ρέφερι από το ποδόσφαιρο των ανδρών, είχε ακόμα πολύ δρόμο.

Η τοποθέτηση της Φραπάρ στον τελικό του Super Cup, ίσως είναι το πρώτο βήμα για την αποδοχή των διαιτητριών στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Ίσως είναι το πρώτο βήμα ώστε οι ατάκες όπως "τράβα να πλύνεις κανένα πιάτο" και "μείνε σπίτι σου, άσε την μπάλα για τους άντρες" που έχουν ακούσει επανειλημμένα διαιτήτριες όπως η Κέιτλιν Ο'Γκρέιντι και η Στέισι Πίρσον να ξεπεραστούν από την ιστορία.

Όμως ακόμα και στο ποδόσφαιρο γυναικών, συγκεκριμένα στο πρόσφατο Μουντιάλ της Γαλλίας, υπήρξαν παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητριών, με τον Φιλ Νέβιλ, προπονητή της Αγγλίας, να κάνει λόγο για "μερικές από τις χειρότερες αποφάσεις που έχω δει στη ζωή μου". Γιατί συμβαίνει τελικά αυτό; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη οργή προς τις γυναίκες της διαιτησίας; Μήπως υπάρχει κάποιο 'ένζυμο' διαιτησίας που απαντάται μόνο στους άντρες;

Το 'πρόβλημα'

Η κορυφαία διαιτητής της Αγγλίας, Ρεμπέκα Γουέλς, η οποία ηγείται και των σεμιναρίων της βρετανικής ομοσπονδίας για την επιμόρφωση των διαιτητών, έχει ανάγει την αιτία του προβλήματος στις διαφορές που υπάρχουν στο ψυχολογικό προφίλ των ανδρών ποδοσφαιριστών από τις γυναίκες ομολόγους τους: "Οι άντρες, όταν ο διαιτητής πάρει μια λάθος απόφαση, θα τον περικυκλώσουν για να του δείξουν εμφατικά ότι έκανε λάθος. Οι γυναίκες στην ίδια περίπτωση θα βάλουν την μπάλα κάτω και θα συνεχίσουν το παιχνίδι. Προσπαθούμε να πείσουμε τις γυναίκες να αλλάξουν την αντίληψή τους όταν πρόκειται να σφυρίξουν σε αγώνα ανδρών. Και αυτό είναι δύσκολο, απαιτεί χρόνο".

Μήπως η παρουσία της Φράπαρ στο Super Cup Ευρώπης σημαίνει ότι το 'πρόβλημα' που αναφέραμε παραπάνω τείνει προς τη λύση του; Το σίγουρο είναι πως ο κόσμος μας εξελίσσεται και όπως το ποδόσφαιρο γυναικών είναι πλέον ένα παγκόσμιο, influential και ιδιαίτερα εμπορικό θέαμα και η διαιτησία γυναικών έχει έρθει για να μείνει. Και να αφαίρεσει την ταμπέλα 'ανδρικό άθλημα' από το ποδόσφαιρο για πάντα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK