Η ταπείνωση του Μπολσονάρο από τον Τίτε είναι το τρόπαιο του Copa América

Ο Τίτε οδήγησε τη Βραζιλία στον πρώτο σημαντικό τίτλο της μετά από 12 χρόνια, το Copa América 2019. Η μεγαλύτερη νίκη του, όμως, ήταν το γεγονός ότι ταπείνωσε τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Οι παίκτες της εθνικής Βραζιλίας πετούν στον αέρα τον προπονητή τους, Τίτε, μετά από τη νίκη με 3-1 επί του Περού στον τελικό του Copa América 2019 στο 'Μαρακάνά', Ρίο ντε Ζανέιρο, Κυριακή 7 Ιουθλίου 2019
Οι παίκτες της εθνικής Βραζιλίας πετούν στον αέρα τον προπονητή τους, Τίτε, μετά από τη νίκη με 3-1 επί του Περού στον τελικό του Copa América 2019 στο 'Μαρακάνά', Ρίο ντε Ζανέιρο, Κυριακή 7 Ιουθλίου 2019 AP PHOTO/LEO CORREA

Στη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε με το τρόπαιο του Copa América στο τραπέζι και τον εγγονό του στην αγκαλιά. Ο Τίτε άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις και δύο εξ αυτών αναμενόταν να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο πρωταθλητής Νότιας Αμερικής, ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας που πανηγύρισε για 9η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο (και απέχει 7 και 6 τρόπαια αντίστοιχα από Ουρουγουάη και Αργεντινή) δεν απογοήτευσε κανέναν με τη στάση του.

Για τον Λιονέλ Μέσι και τις κατηγορίες του Αργεντινού σταρ περί διαφθοράς της CONMEBOL με σκοπό την κατάκτηση του τίτλου από τη 'σελεσάο', ο 58χρονος προπονητής ήταν σαφέστατος: "Ο Μέσι είναι αυτός τον οποίο αποκάλεσα εκπληκτικό και εξωγήινο. Όμως πρέπει να έχει λίγο παραπάνω σεβασμό. Πρέπει να καταλάβει και να αποδεχθεί ότι χάνει. Δεχθήκαμε πλήγματα από τους διαιτητές σε πολλά παιχνίδια. Βάζει τεράστια πίεση λόγω της φήμης του. Παίξαμε δίκαια κόντρα στην Αργεντινή σε όλο το παιχνίδι".

Κι αν έξω από το 'Μαρακανά', έξω από το Ρίο ντε Ζανέιρο, έξω από τα σύνορα της Βραζιλίας γενικότερα, αυτή η δήλωση προβλήθηκε περισσότερο στα διεθνή ΜΜΕ, η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ήταν εκείνη που σχολιάστηκε περισσότερο εντός των συνόρων: "...".

Ο Τίτε απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για αυτό που συνέβη κατά την απονομή των μεταλλίων στους νικητές. Μια απονομή που πραγματοποίησε στους διοργανωτές και νικητές ο πρόεδρος της χώρας, γνωστός ακροδεξιός με φασίζουσες απόψεις που έχει διχάσει τη χώρα αλλά και την παγκόσμια σκηνή. Όταν έφτασε η στιγμή να δώσει το χρυσό μετάλλιο στον Τίτε, το έβαλε στο λαιμό και επιχείρησε να τον πάρει αγκαλιά και να τον φιλήσει. Ο εκλέκτορας της χώρας τον απέφυγε επιδεικτικά και αγκάλιασε τον επόμενο παρευρισκόμενο, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ροζέριο Καμπόσιο. Μάλιστα, ο προπονητής της Βραζιλίας έφυγε από το κάδρο, όταν ο Μπολσονάρο εμφανίστηκε για να βγει πανηγυρική φωτογραφία με τους διεθνείς και το τρόπαιο.

Η κίνηση αυτή του Τίτε πανηγυρίστηκε περισσότερο και από το γκολ του Έβερτον με το οποίο η Βραζιλία έκανε το 1-0 ή το γκολ του Γκαμπριέλ Ζεζούς, με το οποίο απάντησε στο πέναλτι του Πάολο Γκερέρο στο τέλος του 1ου μέρους. Ή ακόμα και με το πέναλτι στις καθυστερήσεις του τελικού, με τον οποίο ο Ρισάρλιζον έγραψε το τελικό 3-1 και 'σφράγισε' τον θρίαμβο της Βραζιλίας.

Ο Τίτε απέκτησε ακόμα έναν λόγο για να γίνει εθνικός ήρωας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για τον κορυφαίο προπονητή σε εκείνη την όχθη του Ατλαντικού, ανεξαρτήτως χώρας. Ο 58χρονος τεχνικός είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της 'σελεσάο' σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, μετά από τα 'χαστούκια' στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και στο Copa América 2016. Το 1-7 από τη Γερμανία 'ξορκίστηκε' από τη νίκη με 2-0 επί της Αργεντινής στο ίδιο γήπεδο στα ημιτελικά του φετινού τουρνουά. Ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων του Centenario, μετά από την ήττα από το Περού στην 3η αγωνιστική, 'ξορκίστηκε' από το 5-0 επί των Περουβιανών στο ίδιο σημείο του τουρνουά. Τότε, ο Ντούνγκα απολύθηκε μετά από τον αποκλεισμό, τώρα ο Τίτε (που βρισκόταν κι αυτός σε δύσκολη θέση και η ομοσπονδία φέρεται να κοιτούσε αντικαταστάτες), όχι μόνο συνέχισε στα νοκ άουτ, αλλά τελικά κατέκτησε το τρόπαιο, σημαδιακά απέναντι στον ίδιο αντίπαλο.

Ο πιο... Ευρωπαίος προπονητής της Νότιας Αμερικής, ο οποίος στα 52 του αποφάσισε να κάνει μια παύση στην ήδη σπουδαία καριέρα του και να ταξιδέψει στην Ευρώπη, ώστε να συνεχίσει να μαθαίνει, αρνήθηκε αρκετές φορές τη θέση του εκλέκτορα. Παρότι κατέκτησε τρόπαια με την Γκρέμιο, την Ιντερνασιονάλ και την Κορίνθιανς, θεώρησε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος γι' αυτήν την πρόκληση.

Όταν τελικά η δεύτερη θητεία του Ντούνγκα έληξε άδοξα, ήταν αυτός που τον αντικατέστησε. Όπως και ο προκάτοχός του, προτιμούσε το ορθολογικό ποδόσφαιρο, χωρίς να 'εξουδετερώνει', όμως, το ταλέντο των παικτών του. Η ομάδα αναπόφευκτα θα στηνόταν γύρω από τον Νεϊμάρ, όμως θα υπήρχε και  plan b, όπως φάνηκε και σε αυτό το τουρνουά, όπου το μεγάλο ατού της 'σελεσάο' τέθηκε νοκ άουτ λόγω τραυματισμού. Δεν δίστασε ακόμα και να σπάσει 'αυγά', αφού λόγω διαφωνιών για τη φιλοσοφία της ομάδας έμειναν εκτός εθνικής παίκτες όπως ο Μαρσέλο, ο Φαμπίνιο και ο Λούκας Μόουρα.

Μετά από 42 αγώνες στον πάγκο της εθνικής ομάδας, κατέγραψε 33 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες. Τα γκολ είναι 93-11 και έχει δεχθεί πάνω από ένα γκολ σε κάποιον αγώνα μόνο μία φορά, στον αποκλεισμό από το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Το Copa América ήταν το 9ο τρόπαιο της προπονητικής καριέρας του και με αυτό έγινε ο μοναδικός τεχνικός που έχει κατακτήσει τους 3 βασικούς τίτλους της Νότιας Αμερικής: το Copa Sudamericana με την Ιντερνασιονάλ το 2008, το Copa Libertadores με την Κορίνθιανς το 2012 και φυσικά το Copa América με τη Βραζιλία το 2019.

Το κυριότερο όλων; Έκανε ξανά πρωταθλήτρια την πιο πετυχημένη εθνική ομάδα του κόσμου. Ένα παιδί που ψήφισε για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές της Ελλάδας δεν θυμάται αρχηγό της Βραζιλίας να υψώνει κάποιο σημαντικό τρόπαιο στον ουρανό. Το τελευταίο ήταν το Copa América του 2007, όταν η Βραζιλία της πρώτης θητείας του Ντούνγκα επικράτησε της Αργεντινής (του Μέσι) με 3-0 στον τελικό. Ήταν μια Βραζιλία για την οποία ο νυν αρχηγός Ντάνι Άλβες σημείωσε το τελευταίο γκολ και η οποία περνούσε στη νέα εποχή, δίχως Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Αντριάνο και Κακά (ο τελευταίος δεν αγωνίστηκε λόγω κόπωσης).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, κρατάει το τρόπαιο του Copa América 2019 και πανηγυρίζει με τους παίκτες της εθνικής ομάδας της χώρας, μετά από τη νίκη με 3-1 επί του Περού στον τελικό του 'Μαρακανά', Ρίο ντε Ζανέιρο, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, κρατάει το τρόπαιο του Copa América 2019 και πανηγυρίζει με τους παίκτες της εθνικής ομάδας της χώρας, μετά από τη νίκη με 3-1 επί του Περού στον τελικό του 'Μαρακανά', Ρίο ντε Ζανέιρο, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 AP PHOTO/VICTOR R. CAIVANO

Δώδεκα χρόνια αργότερα έχουν μεσολαβήσει πολλά στραπάτσα και ορισμένες νίκες που δεν επουλώνουν πληγές. Τα Κύπελλα Συνομοσπονδιών του 2009 και του 2013 δεν συγκαταλέγονται στις μεγάλες επιτυχίες, ενώ το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016, αν και έλειπε από την τροπαιοθήκη της χώρας, είναι μια επιτυχία που αφορά κυρίως την ομάδα Κ23 και όχι εκείνη των ανδρών. Αντιθέτως, με τον Τίτε στο 'τιμόνι' ήρθε η νίκη και ήταν πολλαπλή. Όχι μόνο η Βραζιλία σήκωσε τρόπαιο, αλλά με τη στάση του απέναντι στον Μπολσονάρο, σήκωσε και κεφάλι. Και του χρόνου, θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και μέσα στην Αργεντινή, στο Copa América 2020 που συνδιοργανώνει με την Κολομβία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK