Η Τσέλσι κοροϊδεύει στα ίσα το FFP με το τρικ amortization

Το επιτελείο της Τσέλσι έχει βρει ένα τρικ για να τυφλώνει το Financial Fair Play. Δίνει πολυετή συμβόλαια στους ποδοσφαιριστές.

Chelsea's Mykhailo Mudryk, holds Ukreainian flag and applauds during a half time of the English Premier League soccer match between Chelsea and Crystal Palace at Stamford Bridge Stadium in London, Sunday, Jan. 15, 2023. (AP Photo/David Cliff)
Ο Μούντρικ κατά την παρουσίασή του AP PHOTO/DAVID CLIFF

Η Τσέλσι έχει κάνει τρομακτικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι ξοδεύοντας υπό τη νέα ιδιοκτησία του Τοντ Μπόελι κοντά μισό δισεκατομμύριο.

Οι Μπλε, επίσης, όποιον παίκτη αγοράζουν σε νεαρή ηλικία τον δένουν με πολυετές συμβόλαιο και δεν αναφερόμαστε σε πενταετία, αλλά σε οκτώ ή επτά χρόνια. Για παράδειγμα ο Μούντρικ έχει υπογράψει έως το 2031.

Όλο αυτό, όμως, αποτελεί τρικ. Τα συμβόλαια μεγάλης διάρκειας ουσιαστικά ενεργοποιούν τη μανούβρα amortization. Οι Λονδρέζοι με αυτή την κατακτική καταφέρνουν και τυφλώνουν το FFP κι έτσι δεν κινδυνεύουν από κάποιου είδους ποινή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Κι αν αύριο μεθαύριο η FIFA αλλάξει τον κανονισμό και τιμωρήσει την Τσέλσι, οι Μπλε έχουν μαζέψει ό,τι καλύτερο κινείται σε νεαρές ηλικίες και μαζί με τα πολυετή συμβόλαια είναι εξασφαλισμένοι να πορευτούν με απαγόρευση μεταγραφών για εύλογο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε, τώρα, τι είναι amortization που σώζει την Τσέλσι: Οι Λονδρέζοι με τα μεγάλα σε διάρκεια συμβόλαια που δίνουν στους παίκτες μοιράζουν το κόστος τους. Δηλαδή, δένοντας τον Μούντρικ για 8,5 χρόνια η Τσέλσι μοιράζει τα 88.000.000 λίρες (σ.σ. τόσο κόστισε το τράνσερ) σε 10.000.000 λίρες το χρόνο, άρα δεν επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό και ξεφεύγει από τις ενδεχόμενες κυρώσεις.

Πάντως, τα όργανα του ποδοσφαίρου, έχουν θορυβηθεί με την τακτική των Άγγλων και μοιάζει σίγουρο πως θα υπάρξουν αλλαγές με πλαφόν στα χρόνια δέσμευσης ομάδας - παίκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Μέσι: Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο ρίχνει φως στην υπόθεση της υποτιθέμενης φυγής από την Παρί

Μπέιλ: Ναι, ο Γκάρεθ κάνει τ' όνειρό του πραγματικότητα

Μίλαν: Ετοιμάζει το απόλυτο μεταγραφικό σπάσιμο στον Κόντε

News 24/7

24MEDIA NETWORK