Η Τσέλσι πάει για 'τρίτη και φαρμακερή' για τον Τζέιντον Σάντσο

Third time is a charm λέει η ρήση και η Τσέλσι θα διαπιστώσει λίαν συντόμως αν ισχύει, καθώς αυτή είναι η τρίτη φορά που διεκδικεί τον Τζέιντον Σάντσο -από τα 7 χρόνια του παίκτη μέχρι σήμερα.

O Σάντσο πανηγυρίζει το γκολ που έβαλε στο 3-1 της Ντόρτμουντ, επί της Κολωνίας στις 23/8.
O Σάντσο πανηγυρίζει το γκολ που έβαλε στο 3-1 της Ντόρτμουντ, επί της Κολωνίας στις 23/8. AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Tην ιστορία της ζωής του Άρλινγκ Χολάντ σου την είπαμε. Το πού πήγε, επίσης. Στην Ντόρτμουντ βέβαια, παίζει και το άλλο παιδί που διεκδικεί τον τίτλο του 'καλύτερου 19χρονου'. Ο Τζέντον Σάντσο, ο οποίος ωστόσο φέρεται να θέλει μια νέα πρόκληση στη ζωή του -από την αρχή της σεζόν. Ας γνωρίσουμε λοιπόν, και τον "Rocket" που έχει διάφορους να 'σφάζονται' στην ποδιά του, με φαβορί για να τον κάνουν δικό τους τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι (που δίνει 117.000.000 ευρώ). Στη λίστα είναι και η Λίβερπουλ.

✔ O Jadon Malik Sancho (Tζέιντον Μάλικ Σάντσο) γεννήθηκε το έτος 2000. Για την ακρίβεια, στις 25/3 αυτού, στο Κέιμπερουελ της Αγγλίας -όπου μετοίκησαν οι γονείς του από το Τρινιδάδ. Το οποίο Κέιμπερουελ είναι στα νότια του Λονδίνου -στα 4.3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ως κέντρο της πρωτεύουσας 'βάζουμε' το Charing Cross, όπου ενώνονται έξι δρόμοι. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Είναι ο Σάντσο, ο οποίος μεγάλωσε στο Κένινγκτον, επίσης περιοχή στα νότια του Λονδίνου (στα 1.7 χιλιόμετρα, από τη γενέτειρα του), πληθυσμού 15.000 ανθρώπων. Στους δρόμους αυτής της πόλης έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο. Στους ίδιους δρόμους γίνονταν πάσης φύσεως παράνομα deals.

Γρήγορα, γρήγορα να πούμε πως τα νότια του Λονδίνου ήταν κομματάκι επικίνδυνα για να ζει κάποιος, έως ότου ήλθε η... ανάπτυξη, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Εταιρίες μετέφεραν εκεί τα 'αρχηγεία' τους, δημιουργήθηκαν αθλητικές 'αρένες', εμπορικά κέντρα και γενικότερα άλλαξε το τοπίο, άρδην προς το καλύτερο.

✔ Ο 19χρονος το πέτυχε πριν την αλλαγή. Είναι από τους εκατοντάδες ανθρώπους που έζησαν στα Guinness Trust Buildings, όνομα που δεν δόθηκε από σπόντα. Όντως ο εμπνευστής της ιδέας οικονομικών διαμερισμάτων για αστέγους -σε Λονδίνο και Δουβλίνο- ήταν ο εγγονός του ιδρυτή της μπύρας Guinness.

✔ “Ξέρω πώς είναι να μεγαλώνεις σε αυτήν την περιοχή. Δεν είναι εύκολο ή ωραίο. Ειδικά όταν έχεις γύρω σου ανθρώπους να κάνουν άσχημα πράγματα. Αν δεν είχα το ποδόσφαιρο μαζί μου όλη την ώρα, δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί” είχε πει στην Guardian, τον περασμένο Φλεβάρη. Ένα μήνα πριν 'κλείσει' τα 19, είχε γίνει ο πρώτος millennial Άγγλος διεθνής.

Πιο νωρίς έγινε και βασικός στην Ντόρτμουντ. Όλα άρχισαν από τους δρόμους. “Ελπίζω να είμαι θετικό μήνυμα για τα παιδιά που μεγαλώνουν στο νότιο Λονδίνο. Να τους βοηθήσω να μην κάνουν κακά πράγματα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν ποδοσφαιριστές. Μπορούν να αφοσιωθούν στο σχολείο. Η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα και πολλά παιδιά της περιοχής δεν την έχουν, γιατί αποπροσανατολίζονται”.

✔ Να σου πω εδώ, ότι κοντά στη γειτονιά του έμενε και ο Ρις Νέλσον -μέλη του γκρουπ “Brits Abroad” στο Whatsapp. Ο Τζέιντον είναι ο διαχειριστής. Ο Τζέιντον ήταν και φαν της Τσέλσι, ως παιδί. Μαζί με τον Νέλσον έπαιζαν στο Blue Park, το πάρκο που ήταν πίσω από το κτίριο όπου έμενε, για δυο ώρες κάθε μέρα -όλα τα σπορ. Λάτρευε να κάνει 'ποδιές' στους αντιπάλους του. Ιδιαίτερα όταν ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, από εκείνον. “Θα έλεγα πως είμαι ποδοσφαιριστής του δρόμου. Εκεί έμαθα τα τρικ μου, μελετώντας τους μεγαλύτερους παίκτες”.

✔ Μια από τις επιρροές του ήταν ο Ροναλντίνιο. Τον παρακολουθούσε στο YouTube. “Έκανε πράγματα που άλλοι δεν συνήθιζαν να κάνουν”. Έγινε ο λόγος που ο Τζέιντον λάτρεψε το ποδόσφαιρο. “Από όταν ήμουν παιδί, ένιωθα να με ελκύει η μπάλα ποδοσφαίρου. Δεν ένιωθα καλά αν ήταν στο οπτικό μου πεδίο και δεν την άγγιζα” είχε πει στο FourFourTwo.

✔ Όταν ήταν 5, η οικογένεια 'έχασε' το νεαρότερο μέλος της: το μικρό αδελφό του Τζέιντον, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν λίγων μηνών. Ο παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε ποίημα στη μνήμη του. Ένα στίχο τον έκανε tattoo.

✔ Ο Σάντσο χρωστά, επί της ουσίας, ό,τι ζει στη διευθύντρια του Crampton primary school, η οποία είδε τον 5χρονο Τζέιντον να παίζει στην αυλή και ενημέρωσε τους οικείους του πως θα ήταν χρήσιμο να τον πάνε σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου. Πήγε σε μια τοπική. Εκεί τον είδε η  Ουότφορντ, όταν ήταν 7.

✔ Στα 11 είχε αναδειχθεί καλύτερος παίκτης των London Youth Games U11, το 2011. Στα 11 χρειάστηκε και να αφήσει το σπίτι του, γιατί είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά με το πέρα-δώθε από το πατρικό στις εγκαταστάσεις της ομάδας (δυο ώρες πήγαινε και άλλο τόσο το έλα). Εγκαταστάθηκε στην Harefield Academy, που ανήκει στην Ουότφορντ. “Δεν ήθελα να πάω σε οικοτροφείο. Προτιμούσα να μείνω σπίτι και κοντά με τους φίλους μου. Οι άνθρωποι όμως, γύρω μου, μου είπαν πως το καλύτερο που είχα να κάνω, ήταν να πάω και τους άκουσα. Σκέφτηκα πως δεν έχουν πολλά παιδιά αυτήν την ευκαιρία: να ζουν και να φοιτούν κάπου όπου δεν πληρώνουν δεκάρα. Συν του ότι η περιοχή μου δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Υπήρχαν πολλές κακές επιρροές και ο πατέρας μου ήθελε να φύγω μακριά. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Μου έλειπε το σπίτι μου. Η οικογένεια μου, μου σύστησε να εστιάσω στο μέλλον”.

✔ Στην ομάδα έπρεπε να του παρουσιάζουν διαρκώς προκλήσεις. Όπως είπε ο προπονητής του, Λούις Λάνκαστερ “κάποια παιδιά φοβούνται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα ηλικιακά γκρουπ. Εκείνος το ήθελε. Ως προπονητής, μπορείς να μετρήσεις πόσες πάσες κάνουν, πόσα σουτ, πόσο μακριά τρέχουν. Ωστόσο, οι ικανότητες που δεν μετριούνται κάνουν τη διαφορά”. Όπως η θέληση, η αποφασιστικότητα και η φιλοδοξία.

✔ “Τον είχα ρωτήσει ποιο είναι το όνειρο του", συνέχισε ο Λάνκαστερ, “με κοίταξε στα μάτια και μου είπε 'να παίξω σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, για να κάνω υπερήφανη την οικογένεια μου'”. Τα όνειρα του πραγματοποιήθηκαν ενώ ήταν μόλις 18 χρόνων. “Η μητέρα μου και οι αδελφές μου ούρλιαζαν στο τηλέφωνο, όταν τους είπα πως κλήθηκα στην εθνική ανδρών” επισήμανε, τον Οκτώβρη του 2018, όταν παρουσιάστηκε στην προετοιμασία για τα ματς με την Κροατία και την Ισπανία, στο πλαίσιο του UEFA Nations League. Έκανε ντεμπούτο στο 78ο λεπτό του ματς με την Κροατία, στις 12/10. Τον περασμένο Σεπτέμβρη έβαλε και το πρώτο εθνικό γκολ -στα δίχτυα του Κόσοβου, για τα προκριματικά του Euro2020.

✔ Από τα 7 είχε ξεχωρίσει για την ικανότητα στην ντρίμπλα και το σκοράρισμα. Λίγο καιρό αφότου τον πήρε η Ουότφορντ, τον πλησίασαν η Τσέλσι με την Άρσεναλ. Την τελευταία την απέρριψε γιατί ήταν ακόμα πιο μακριά, από το σπίτι του, από ό,τι η Ουότφορντ. “Οι γονείς μου έπρεπε να δουλεύουν, οπότε δεν μπορούσαν να με συνοδεύουν. Ένας συγγενής, ο Στέφαν μας βοηθούσε συνεχώς. Βοήθησαν πολλοί να φτάσω εδώ όπου είμαι σήμερα” εξήγησε στο SkySports.

✔ Τους 'μπλε' τους είχε σταματήσει ο σύλλογος του. Εκείνοι επανήλθαν (μαζί με την Άρσεναλ), όταν ο παίκτης έγινε 14. Τότε ανακοίνωσε πως θα γίνει διεθνής με την Αγγλία! Μόνο που το 2014 είχε μπει στο 'παιχνίδι' και η Μάντσεστερ Σίτι, που τον έκανε δικό της (το Μάρτη του 2015) για 77.389 ευρώ -σύμφωνα με τους νόμους. Το ποσό θα μπορούσε να φτάσει στα 586.000 ευρώ.

✔ Συνέχισε να κάνει τα δικά του, τα ξεχωριστά και ήταν ένας από τους τρεις που είχε 'δει' ο πρόεδρος του συλλόγου πως θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Τον Ιούλιο του 2017 αρνήθηκε να μείνει στο Μάντσεστερ -αρνούμενος να υπογράψει νέο συμβόλαιο, αφού δεν του εγγυούνταν χρόνο. Η Ντόρτμουντ του έδωσε 9.380.000 ευρώ και παρουσία στην πρώτη ομάδα.

✔ Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει η Μάντσεστερ Σίτι για την τουρνέ στις ΗΠΑ, το 2017 εκείνος αποφάσισε πως χρειαζόταν μια νέα πρόκληση. Τηλεφώνησε στον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον ενημέρωσε σχετικά. “Τις τελευταίες εβδομάδες δεν ερχόταν στις προπονήσεις. Θα έπρεπε, αλλά δεν το έκανε. Προσπαθήσαμε πολύ. Συναντήσαμε τον πατέρα του, τον ατζέντη του, αλλά ο παίκτης έλεγε το ένα όχι, μετά το άλλο” είχε ενημερώσει ο Γκουαρδιόλα.

✔ Όταν πήγε στην Ντόρτμουντ (για να καλύψει το κενό του Ουσμάν Ντεμπελέ), άφησε πίσω του (στην Αγγλία) συμβόλαιο 35.180 ευρώ την εβδομάδα. Τόσα του έδινε η Μάντσεστερ Σίτι, για να τον κρατήσει. Είχε όμως, άλλες προτεραιότητες. Δηλαδή την εξής: σταθερή παρουσία σε βασική ενδεκάδα μεγάλης λίγκας. Όχι, δεν τον ένοιαζε που άφηνε τη χώρα του. “Ήμουν άνετος με τη ζωή στο εξωτερικό, γιατί από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ζω μακριά από το σπίτι μου. Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Τα δυο πρώτα χρόνια. Πάντα αγαπούσα το ποδόσφαιρο. Και πάντα αγαπούσα τις δύσκολες επιλογές. Για αυτό και είναι άνετα για εμένα να ζω μακριά από το σπίτι”.

✔ Προτίμησε την Ντόρτμουντ αφού έκανε τη μελέτη του. Αυτή έδειξε πως ο σύλλογος αυτός δίνει ευκαιρίες στους νέους “όπως και ότι έχει 'βγάλει' πολλούς παίκτες”. Του είπαν και όσα ήθελε να ακούσει (“έκαναν και όσα μου είπαν”) και το 'γλυκό' έδεσε. “Το να είσαι τόσο νέος και να παίζεις, είναι απαιτητικό σε ό,τι αφορά το σώμα. Η ταχύτητα επίσης, είναι πολύ υψηλή. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Τώρα έχω συνηθίσει”.

✔ Το καλοκαίρι του 2018 έπαιξε εναντίον της Σίτι, επί αμερικανικού εδάφους. "Είχα κάτι να αποδείξω και νομίζω τα πήγα καλά" είπε μετά το 1-0 στο Σικάγο.

✔ Τον Οκτώβρη του 2018, όταν έγινε και διεθνής, αναδείχθηκε 'παίκτης του μήνα' στην Bundesliga και πήρε νέο συμβόλαιο, με επέκταση έως το 2022. Έκανε δικά του πολλά ιστορικά ρεκόρ της λίγκας -σε ό,τι αφορά ηλικίες και επιτυχίες. Στις 24/10 έγινε ο πρώτος γεννημένος τη δεκαετία του 2000, παίκτης που σκόραρε σε ματς του UEFA Champions League, για τη Ντόρτμουντ -εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης.

✔ Στις 9/2 του 2019 έγινε ο νεαρότερος της ιστορίας που έβαλε οκτώ γκολ σε μια σεζόν στην ελίτ των γερμανικών πρωταθλημάτων. Τον επόμενο μήνα 'έσπασε' και ρεκόρ του Λούκας Ποντόλσκι, για το νεαρότερο παίκτη που σκόραρε 9 γκολ στη Γερμανία (ήταν 18 χρόνων και 336 ημερών). Αναδείχθηκε και βασιλιάς των ασίστ (19 ασίστ). Σε 61 παρουσίες, έβαλε 22 γκολ, μπήκε στην καλύτερη ομάδα της Bundesliga και το συνέχισε φέτος από εκεί (σε 24 ματς έχει 12 γκολ και 13 ασίστ στη Bundesliga), δεχόμενος και νέο συμβόλαιο στα τέλη του Αυγούστου.

✔ Στο Ντόρτμουντ μοιράζεται ένα διαμέρισμα με τον πατέρα του, πρώην σεκιουριτά, κοντά στο γήπεδο της ομάδας. Είναι σε τακτική επαφή με τη μητέρα και τους φίλους του, στο Κένινγκτον. Και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πάλι, δημοσιεύματα που αφορούν τη συμπεριφορά του. Δηλαδή, το νέο του 'θέλω' (που είναι να ανέβει επίπεδο, άρα να αλλάξει ομάδα και λίγκα).

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK