Η Βοσνία θυμίζει Ελλάδα στα χειρότερά της
Η πιο απογοητευτική πορεία της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης σε προκριματική φάση διεθνούς διοργάνωσης τα τελευταία 15 χρόνια συνοδεύεται από σκηνικά απείρου κάλλους: ειρωνεία για Προσινέτσκι, ποδοσφαιριστές που αποχωρούν, διαδηλώσεις οπαδών.
Οι ημέρες που η Εθνική ποδοσφαίρου έμοιαζε μ' ένα ξεχαρβαλωμένο σύνολο (ελπίζουμε πως) ανήκουν σ' ένα σχεδόν 'δηλητηριώδες' σκηνικό και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το 1-1 με το Λιχτενστάιν, που έκλεισε έναν κύκλο 18 αναξιοπρεπών μηνών (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2019), συνέβη πριν από 70 ημέρες μόλις, μοιάζει όμως τόσο μακρινό ύστερα απ' όσα μεσολάβησαν στα τρία ματς που ακολούθησαν έκτοτε και τείνει να ξεχαστεί χάρη στη συντονισμένη και καθ' όλα προσωποποιημένη επιχείρηση εκκαθάρισης από τον Ολλανδό εκλέκτορα Φαν'τ Σιπ.
Την ίδια εποχή η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, της οποίας η Ελλάδα επιβλήθηκε 2-1 πριν από ένα μήνα περίπου, με μια statement εμφάνιση κυριαρχικού τύπου ασχέτως αν πήρε τη νίκη με αυτογκόλ του Κοβάτσεβιτς στο 88', διανύει την πιο ταραχώδη διετία της μετά το 2000. Εν μέσω πυρών βρίσκονται η Ομοσπονδία και φυσικά ο εκλέκτορας Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο οποίος από τις 28 Ιανουαρίου του 2018 που ανέλαβε το χρίσμα μετράει μόλις 8 νίκες σε 21 παιχνίδια.
Το 38.1% είναι το τρίτο χαμηλότερο προπονητή που έχει καθίσει στην εθνική ομάδα της βαλκανικής χώρας για τουλάχιστον 15 παιχνίδια, μικρότερο ακόμη κι από τ' αντίστοιχο του Φουάντ Μουζούροβιτς, ο οποίος τη διετία 1995-1997 πάλευε ν' ανακαλύψει και να συνθέσει μια ομάδα μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου στα πρώην γιουγκοσλαβικά εδάφη. Θα ήταν πολύ χειρότερη η επίδοσή του, αν δεν είχε προηγηθεί η καλή πορεία στον όμιλο της Β' κατηγορίας του Nations League, απέναντι σε Β.Ιρλανδία και Αυστρία. Οι Βόσνιοι μέτρησαν τρεις (οριακές) νίκες και μία ισοπαλία στα τέσσερα παιχνίδια τους και εξασφαλίζοντας την άνοδο στην ελίτ της διοργάνωσης, κατέκτησαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα τελικά του EURO 2020 μέσα από την έξτρα διαδικασία των playoffs.
Τουναντίον η συμμετοχή τους στον προκριματικό όμιλο απεδείχθη ένα τεράστιο φιάσκο μετατρέποντας τους 'δράκους' σε ακίνδυνα ερπετά χωρίς ίχνος φλόγας ν' αναβλύζει από το στόμα τους. Το 3-0 της περασμένης Παρασκευής από τους ασυναγώνιστους Ιταλούς στη Ζένιτσα, με γκολ από το 21' ως το 52', ήταν άλλος ένας κρίκος σε μια σκουριασμένη αλυσίδα αποτελεσμάτων. Ένα 3-0 μάλιστα που άφησε τη Βοσνία στην πέμπτη θέση του γκρουπ, πίσω από Φινλανδούς (που πανηγύριζαν την παρθενική συμμετοχή τους στα τελικά), τους Έλληνες (που με διαδοχικές νίκες κάλυψαν το βαθμολογικό έδαφος) και τους Αρμένιους. Στα 9 από τα 10 ματς (απομένει το εκτός έδρας με το Λιχτενστάιν) η Βοσνία έχει δεχθεί 17 γκολ, κρατώντας ανέπαφη την εστία της μονάχα μια φορά (5-0 το Λιχτενστάιν) και δεν έχει βαθμό μακριά από τη βάση της και έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία μιας ανταγωνιστικής ομάδας με ποιότητα που απειλεί κάθε ισχυρό αντίπαλό του.
Οι αυτόφωτοι αστέρες του παρελθόντος είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν από πίσω να μην ανταποκρίνονται στο βάρος που επωμίστηκαν απότομα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, δεν πηγαίνει στο γήπεδο και οι αντιδράσεις αμέτρητες. Η πιο ακραία εξ όλων; Την Κυριακή μια μερίδα οπαδών επιχείρησε να εισβάλει στο κέντρο που οι διεθνείς προετοιμάζονταν για το τελευταίο παιχνίδι τους στο Βαντούζ, αλλά αποτυγχάνοντας επέλεξαν να... υποδεχθούν το πούλμαν με ύβρεις και προσβολές για όλους όσοι επέβαιναν στο λεωφορείο. Κράτησαν, δε, πανό με το ερώτημα 'ξέρετε το αίσθημα που λέγεται ντροπή;', επιδιώκοντας ν' αφυπνίσουν ή θα πιέσουν καταστάσεις γι' αλλαγές.
Όπως επίσης ο εγχώριος Τύπος, κυρίως ο αντιπολιτευτικός, ζητώντας το κεφάλι του Κροάτη επί πίνακι. Τον θεωρούν ένοχο, χωρίς όλο αυτό να έχει σχέση με το παρατημένο παρουσιαστικό του. Αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός πως "είναι μονοδιάστατος τακτικά" και "δεν διαβάζει τους αντιπάλους του", χρεώνοντάς του τα πολλά 'ήξεις-αφήξεις' για το μέλλον του και τις... αδικαιολόγητες δικαιολογίες που προβάλλει μετά από στραβά αποτελέσματα. Δικαιολογίες του στιλ "η ομάδα ήταν άτυχη" και "μπορεί σίγουρα να πάει καλύτερα". "Βασανίζει τον εαυτό του", έγραψε τις προάλλες εκδότης ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας τη λέξη 'κόλαση' για να περιγράψει το τελευταίο 6μηνο στην εθνική. Ακόμη και ο Έντιν Τζέκο μίλησε για την ανάγκη αλλαγών, αποφεύγοντας να κατονομάσει τους υπεύθυνους, διότι "όχι μόνο δεν βελτιωνόμαστε, αλλά πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο".
Μόνο που όλο αυτό το κλίμα έχει τ' ανάποδα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, με συνέπεια αντί να φεύγει ο Προσινέτσκι, τον οποίο η Ομοσπονδία και κυρίως ο πρόεδρος Έλβεντιν Μπέγκιτς έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι στηρίξουν ως τα μπαράζ του Nations League την άνοιξη, φεύγουν οι διεθνείς. Ο (τρίτος σε διεθνείς συμμετοχές και έκτος σκόρερ) Μίραλεμ Πιάνιτς, που αγωνίστηκε 77 λεπτά στο ματς με τους 'ατζούρι', επικαλέστηκε τραυματισμό και ζήτησε να εξαιρεθεί από το ταξίδι στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, ο Σεάντ Κολάσινατς της Άρσεναλ γύρισε άρον-άρον στο Λονδίνο άνευ πειστικής δικαιολογίας, ενώ ο εφεδρικός γκολκίπερ Γιασμίν Μπούριτς αναχώρησε για το Ισραήλ, όντας -μάλλον- χολωμένος που προτιμάται ο Ιμπραχίμ Σέχιτς ως Νο1. Μονάχα ο δεξιός μπακ-χαφ Ζόραν Κβρζιτς της Ριέκα αποκλείστηκε αναγκαστικά.
Ο Προσινέτσκι στις δηλώσεις του έκανε λόγο για απόφαση χρησιμοποίησης ποδοσφαιριστών που δεν ανήκουν στην πρώτη γραμμή. "Μονάχα ο Μπίτσακτσιτς θα αγωνιστεί από τους βασικούς", ανέφερε. Μήπως όμως οι άλλοι δεν θέλουν να παίζουν πλέον γι' αυτόν;
Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: