Η καταστροφική αλλαγή του Σπαλέτι έδωσε το Derby d' Italia στη Γιουβέντους

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι αποφάσισε να βγάλει τον MVP του στο Deby d' Italia κόντρα στη Γιουβέντους και οι φίλοι της Ίντερ εύχονται την απόλυσή του. Η κακή αλλαγή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι πέρασε ανώδυνα.

Η καταστροφική αλλαγή του Σπαλέτι έδωσε το Derby d' Italia στη Γιουβέντους
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Θα μπορούσαν να είναι οι αλλαγές στα ρόστερ, που δεν ήταν και απλές. Η Γιουβέντους πραγματοποίησε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του κάλτσιο, αποκτώντας τον τότε καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, μέχρι να χάσει όλα τα ατομικά βραβεία από τον Λούκα Μόντριτς. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι απλά μία αλλαγή.

Ακόμα και μπακ (αντ)άλλαξαν οι δύο ομάδες, με τον Ζοάο Κανσέλο να μην μπορεί να μείνει στην Ίντερ λόγω οικονομικών περιορισμών που αφορούν στο Financial Fair Play, αλλά να τον πουλούν στη 'γηραιά κυρία' για 40.000.000 ευρώ, παίρνοντας ουσιαστικά ως αντάλλαγμα τον κατά 6 χρόνια μεγαλύτερο Κουάντουο Ασαμόα.

Αλλαγή προπονητών δεν υπήρξε, παρότι ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ειδικά την άνοιξη, απέκρουε διαρκώς Σειρήνες από την Αγγλία, ενώ ο Λουτσιάνο Σπαλέτι είχε αφήσει ικανοποιημένους τους Κινέζους διοικούντες. Παρ' όλα αυτά, υπήρξε αλλαγή... διευθυντή, αφού ο 'αρχιτέκτονας' της σύγχρονης Γιουβέντους, Μπέπε Μαρότα, εδώ και λίγες ημέρες ανήκει στο οργανόγραμμα των 'νερατζούρι'.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είχε σημασία αφού το Derby d' Italia της Παρασκευής σημαδεύτηκε από δύο αλλαγές εντός αγώνα, μία πριν από το κρίσιμο γκολ και μία μετά. Η πρώτη αποδείχθηκε και καθοριστική κατά τους φίλους της Ίντερ στο twitter. Μάλιστα, ήταν αντιπροσωπευτική της προπονητικής φιλοσοφίας του Σπαλέτι.

'Υπάρχει λόγος που ο Σπαλέτι δεν κερδίζει ποτέ σημαντικά τρόπαια και οι αλλαγές όπως αυτή απόψε είναι ένας μεγάλος λόγος', έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος υπερθεμάτισε: 'Ο Σπαλέτι πρέπει να απολυθεί, το λέω ξανά και ξανά. Εξακολουθούμε να χάνουμε πόντους εξαιτίας του. Είναι τόσο δειλός και κρατά τους καλούς παίκτες δίπλα του στον πάγκο! Η Ίντερ αξίζει έναν καλύτερο προπονητή που αντιλαμβάνεται τις αξίες μιας μεγάλης ομάδας όπως η Ίντερ'.

Τι είχε συμβεί; Ο Ιταλός προπονητής αντικατέστησε στο 58' τον Ματέο Πολιτάνο, τον MVP της Ίντερ, ίσως και του αγώνα μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, για να βάλει στη θέση του τον Μπόρχα Βαλέρο. Ο Ιταλός διεθνής εξτρέμ είχε χάσει την πιο μεγάλη ευκαιρία των φιλοξενουμένων στο 2ο ημίχρονο, σε σουτ από καλή θέση που κόντραρε, με την Ίντερ να έχει και δύο καλές στιγμές στο 1ο μέρος, με τους Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι και Ίβαν Πέρισιτς.

Όλα έδειχναν ότι η Ίντερ είχε το πάνω χέρι στον αγώνα, μέχρι που ο Σπαλέτι αποφάσισε να αποσύρει τον πιο επικίνδυνο παίκτη του, φανερώνοντας την πρόθεση που είχε να διατηρήσει το 0-0 μέχρι τέλους. Μία πρόθεση που γύρισε μπούμερανγκ, αφού 8 λεπτά αργότερα η Ίντερ τιμωρήθηκε...

Ο Κανσέλο, ο καλύτερος μπακ του πρωταθλήματος τα τελευταία δύο χρόνια και ίσως και του κόσμου αυτήν τη στιγμή, βρήκε με σέντρα από αριστερά με το δεξί έναν άκρως αξιόπιστο κεφαλοσφαιριστή στη μικρή περιοχή των φιλοξενουμένων. Όχι, δεν ήταν ο Ρονάλντο αυτός, μία εβδομάδα κατά την οποία ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Μίλαν, Μασιμιλιάνο Μιραμπέλι, και ο πρώην θρύλος και σκάουτ της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ, δήλωσαν ότι βρέθηκε κοντά στην ομάδα τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο επιθετικός αυτός ήταν ο πιο αξιόπιστος της Γιουβέντους, όταν έρχονται τα δύσκολα, ο Μάριο Μάντζουκιτς...

Ο Κροάτης επιθετικός είναι ο ποδοσφαιριστής που δεν γεμίζει το μάτι σε κανέναν φίλαθλο, όμως αποδεικνύεται πάντα χρήσιμος για την ομάδα του. Όταν πήγε στη Βόλφσμπουργκ, δεν κατάφερε να επαναλάβει εμφανίσεις όπως αυτές του Γκραφίτε και του Έντιν Τζέκο που έστεψαν πρωταθλητές του 'λύκους'. Παρ' όλα αυτά πήρε μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήθελε και τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι.

Όταν ο Ντιέγκο Κόστα έφυγε από την Ατλέτικο Μαδρίτης για την Τσέλσι, ο Μάντζουκιτς αποφάσισε να βγει από τη 'σκιά' του Πολωνού επιθετικού, όμως παρά τον διψήφιο αριθμό τερμάτων στους 'ροχιμπλάνκος', έμεινε μόλις για μία σεζόν στην Ισπανία. Ακόμα μία ομάδα τον ζήτησε και έκτοτε δεν έχει μετακινηθεί, έστω κι αν επισκιάστηκε και πάλι. Ήταν καλοκαίρι του 2016 όταν η Γιουβέντους δεν δίστασε να δαπανήσει 94.000.000 ευρώ για να πάρει τον κορυφαίο επιθετικό της Serie A, τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν από τη Νάπολι, παραγνωρίζοντας την παρουσία του Μάντζουκιτς. Ο Κροάτης εκτοπίστηκε στα αριστερά, όπου είχε αξιοπρεπή απόδοση. Φέτος, μπορεί να έφυγε ο Αργεντινός φορ, όμως στη θέση του πήγε ο Ρονάλντο, ακόμα ένας λόγος να θεωρεί εαυτόν περιττό. Φευ...

Για πρώτη φορά μετά από δύο σεζόν παίζει ως 'φουνταριστός', με τον Πορτογάλο να αλωνίζει πίσω του. Οι δυο τους έχουν σχηματίσει ένα δίδυμο που συνεργάζεται όπως και ο CR7 με τον Καρίμ Μπενζεμά στις καλές μέρες τους στη Ρεάλ Μαδρίτης και μέχρι στιγμής ο ένας έχει πετύχει 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και ο άλλος, με αυτό που σημείωσε κόντρα στην Ίντερ, έφτασε τα 8.

Γι' αυτόν που δεν φαίνεται να υπάρχει τόσος χώρος είναι ο παίκτης που συνήθως αρχίζει τους αγώνες πίσω τους. Ο Πάουλο Ντιμπάλα εμφανιζόταν ως ο πραγματικά ριγμένος από την απόκτηση του Ρονάλντο, αφού ουσιαστικά ο Πορτογάλος θα είχε τον ελεύθερο ρόλο που είχε ο περσινός αρχισκόρερ των 'μπιανκονέρι'. Αν και μέχρι στιγμής ο Αργεντινός επιθετικός έχει αρκετά λεπτά συμμετοχής, δεν έχει την ίδια παραγωγικότητα με πέρυσι και κυρίως δεν βγάζει τον ίδιο αριθμό 90λέπτων.

Κόντρα στην Ίντερ δεν είχε καλή απόδοση με συνέπεια ο Αλέγκρι να τον αντικαταστήσει, κάτι που επέφερε την αντίδραση του Ντιμπάλα. Ο Ιταλός τεχνικός προτίμησε να τον προφυλάξει για το επερχόμενο παιχνίδι Champions League με τη Γιανγκ Μπόις, ωστόσο ο Ντιμπάλα εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τις αλλαγές του και για μία ομάδα με 14 νίκες σε 15 παιχνίδια πρωταθλήματος, η εξέλιξη αυτή μπορεί να ταράξει το καλό κλίμα.

Αντιθέτως, στην Ίντερ δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αφού όλο το 'φορτίο' πέφτει στον Σπαλέτι και στους δημοσιογράφους τους οποίους ειρωνεύτηκε στη συνέντευξη Τύπου. 'Εγώ τις αλλαγές τις κάνω πάντα λάθος. Από την αρχή της σεζόν, αν βάλω κάποιον, θα έπρεπε να βάλω κάποιον άλλον. Έβαλα τον Μπόρχα Βαλέρο στη θέση του Πολιτάνο επειδή με εξυπηρετούσε η ποιότητα στο κέντρο του γηπέδου, αφού χάναμε πολλές μπαλιές'.

Το τέλος του ντέρμπι, στο οποίο όλως περιέργως δεν έγινε μεγάλη συζήτηση για τις διαιτητικές αποφάσεις, βρήκε τη Γιουβέντους στο +14 από την αντίπαλό της και την Ίντερ στο -10 από την αντίστοιχη περσινή συγκομιδή της μετά από 15 αγωνιστικές στη Serie A. Παρ' όλα αυτά, αμφότερες οι ομάδες έφυγαν από το γήπεδο με μία ικανοποίηση. Οι γηπεδούχοι νίκησαν έναν μεγάλο αντίπαλο και πλέον έχουν μόνο τη Νάπολι ως ανταγωνίστρια τίτλου, οι φιλοξενούμενοι, όπως δήλωσε και ο Μίλαν Σκρίνιαρ, έκαναν περισσότερα πράγματα και εν τέλει παρέμειναν στην 3η θέση, στον στόχο που υπάρχει από την αρχή της σεζόν.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK