Λαμία-ΑΕΚ: Ανσαριφάρντ και Ινσούα έδειξαν το μέλλον σε ΑΕΚ και Χιμένεθ

Δεύτερο σερί μηδέν στην άμυνα. Όγδοο γκολ για τον Ανσαριφάρντ στο πρωτάθλημα. Τέταρτη αποβολή, προϊόν αφέλειας, τη φετινή σεζόν. Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα με σκορ 1-0 από την έδρα της Λαμίας και ο Χιμένεθ πήρε 'αναίμακτα' πολύτιμα μηνύματα για το μέλλον.

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ με το 8ο φετινό του τέρμα στο πρωτάθλημα (και 9ο συνολικά στη σεζόν) έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ με 1-0 στην έδρα της Λαμίας, για την 16η αγ. της Super League Interwetten. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ με το 8ο φετινό του τέρμα στο πρωτάθλημα (και 9ο συνολικά στη σεζόν) έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ με 1-0 στην έδρα της Λαμίας, για την 16η αγ. της Super League Interwetten. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στη νίκη με σκορ 1-0 επί του Παναιτωλικού, λέγαμε πως μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά Χιμένεθ και ΑΕΚ θα ψάξουν την διαχρονική αξία του μηδέν με σκοπό να πάρουν το καλύτερο δυνατό ως το τέλος της φετινής σεζόν. Λίγες μέρες μετά, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει κάλλιστα το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η ΑΕΚ πέρασε από την έδρα της Λαμίας κερδίζοντας 1-0, για την 16η αγωνιστική της Super League Interwetten. Και κράτησε για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν το μηδέν στα μετόπισθεν σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια.

Οι τρεις βαθμοί μπήκαν στο σακούλι και μπορεί ο τρόπος να μην ήταν ο ενδεδειγμένος, από πλευράς θεάματος, όμως χρόνος, ψυχολογία και ηρεμία είναι τα επιπλέον κέρδη ενόψει της συνέχειας. Ακόμη πολυτιμότερα είναι τα μηνύματα που παίρνει ο οργανισμός της ΑΕΚ και ο Χιμένεθ, αναφορικά με το μέλλον. Κυρίως από τη στιγμή που αυτά έρχονται 'αναίμακτα' και εν μέσω επιτυχιών, επομένως είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα και όχι προϊόν εκνευρισμού ή εν θερμώ.

Ένα από αυτά είναι η περίπτωση του Καρίμ Ανσαριφάρντ σε συνάρτηση με το θέμα του Νέλσον Ολιβέιρα. Και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανάλυση. Ο Ιρανός σκόραρε στη Λαμία το 9ο φετινό του τέρμα και 8ο στο πρωτάθλημα. Είναι μακράν ο πλέον αξιόπιστος σκόρερ της ομάδας του τη φετινή σεζόν και σίγουρα ο μοναδικός που επιδεικνύει συνέπεια μπροστά από την αντίπαλη εστία. Την ίδια στιγμή ένα από τους πλέον ακριβοπληρωμένους συμπαίκτες του διανύει μια σεζόν πολύ κάτω του αναμενομένου. Το συμβόλαιο του Ολιβέιρα με την ΑΕΚ τρέχει τους τελευταίους του μήνες και συμφωνία ανανέωσης δεν έχει επιτευχθεί. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν οι 'κιτρινόμαυροι' είναι αν συντρέχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Πορτογάλος των 4 φετινών γκολ σε 19 εμφανίσεις, αμείβεται με περισσότερα από 1,1 εκατ. ευρώ. Ο Ανσαριφάρντ με απολαβές στο 1/3 αυτών των χρημάτων είναι ξεκάθαρα πολυτιμότερος. Στη ζυγαριά δεν μπαίνει η αξία των παικτών, ούτε η συνολική καριέρα τους. Αλλά αυτό που αποδίδουν στο χορτάρι με βάση όσα στοιχίζουν έξω από αυτό. Ε, αυτή η ζυγαριά γέρνει συντριπτικά υπέρ του Ιρανού...

Κι αν η εικόνα για τον Ισπανό τεχνικό και την ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη πλέον όσον αφορά τη γραμμή κρούσης, ο Χιμένεθ έχει ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Την αφέλεια των παικτών του. Γεγονός που δεν (μπορεί να) είναι θέμα προπονητή. Άλλωστε δεν μιλάμε για μικρά παιδιά, αλλά για παίκτες με εμπειρία. Νωρίς στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ινσούα έκανε ένα μαρκάρισμα στον Προβυδάκη εκτός λογικής. Ο Αργεντίνος πιθανότατα δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει τον αντίπαλο του. Αλλά ο τρόπος που βάζει το πόδι του για να διεκδικήσει τη μπάλα, είναι τουλάχιστον ανόητος. Δεν είχε λόγο να το επιχειρήσει αυτό ο Ινσούα και έδωσε δικαίωμα στον διαιτητή να του δείξει την κόκκινη κάρτα και στον VAR να συμφωνήσει. Η αποβολή του Μάνταλου κόντρα στον Ατρόμητο, αυτές των Παουλίνο - Σάκχοβ απέναντι στο Βόλο και τώρα αυτή του Ινσούα, είχαν έναν κοινό παρονομαστή: ήταν προϊόν απώλειας συγκέντρωσης και αφέλειας. Τι μπορεί να κάνει γι' αυτό ο Χιμένεθ; Πέραν από το να τους μιλήσει με τον τρόπο που θα το έκανε π.χ. στον 17χρονο Μιτάι, τίποτε περισσότερο... Δεν είναι ψυχολόγος, προπονητής είναι.

Όσον αφορά το ματς; Από τη στιγμή που η ΑΕΚ πήρε νωρίς το προβάδισμα, ήταν ευδιάκριτες οι προθέσεις της. Να προφυλάξει το προβάδισμα της και το μηδέν πίσω ήταν η προτεραιότητα. Δεν δίστασε ακόμη και να δώσει για μεγάλα διαστήματα την κατοχή της μπάλας στη Λαμία. Όχι, δεν ήταν επιλογή που πηγάζει μέσα από αδυναμία. Αλλά από τη λογική προσέγγισης του αγώνα. Μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ; Ίσως. Ωστόσο η εξήγηση ήταν απλή. Οι γηπεδούχοι δεν είναι ομάδα που φημίζεται για τις αρετές της δημιουργικά στο σετ παιχνίδι. Απεναντίας, ζορίζεται πολύ. Ο Χιμένεθ ήξερε πως η Λαμία θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη σε μια εκδήλωση κόντρας. Με άδεια μέτρα μπροστά της, ανοργάνωτη άμυνα και λίγες επαφές με τη μπάλα της είναι πιο εύκολο να απειλήσει. Δεν της έδωσε αυτό η ΑΕΚ και η προσέγγιση αυτή του Χιμένεθ δικαιώθηκε από τη στιγμή που ο Ινσούα άφησε την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα στο γήπεδο.

Ο Ισπανός τεχνικός φρέσκαρε τους παίκτες από τη μέση και μπροστά, αυτούς που κάνουν δηλαδή την πρώτη άμυνα, έτσι ώστε να αντέξει η τελευταία γραμμή. Τα κατάφερε σχετικά εύκολα και πήρε τους τρεις βαθμούς. Είπαμε, ήταν περίπου δεδομένο πως ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρούσε ο Χιμένεθ να σουλουπώσει την ΑΕΚ και να της δώσει νίκες, μάλλον δεν θα άρεσε στο μάτι. Ωστόσο είναι και μονόδρομος για το υπόλοιπο της σεζόν, είτε αρέσει, είτε όχι...


News 24/7

24MEDIA NETWORK