Η Λάτσιο κατακτά το Κύπελλο όταν το VAR είναι κλειστό

Επεισόδια για ακόμα μία φορά από τους φιλάθλους της; Τσεκ. Ρατσιστική επίθεση ξανά στον Σίνισα Μιχάιλοβιτς; Τσεκ. Σοβαρό σφάλμα και πάλι του VAR; Τσεκ. Η Λάτσιο κυπελλούχος για 7η φορά; Τσεκ.

Η Λάτσιο κατακτά το Κύπελλο όταν το VAR είναι κλειστό
AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO

Τη φετινή σεζόν μοιάζει παράλογο να εμπλέκεται σε κάτι η Λάτσιο και να μην είναι επεισοδιακό. Το Coppa Italia δεν ήταν η εξαίρεση, ήταν ο κανόνας, έστω κι αν στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι το τρόπαιο. Το 7ο που μπήκε στην προθήκη του συλλόγου από αυτήν τη διοργάνωση, "το 5ο της θητείας μου", όπως διαλαλούσε υπερήφανα ο πρόεδρος της ομάδας, Κλάουντιο Λοτίτο.

Η Αταλάντα 'λύγισε' σε μία έδρα από την οποία πέρασε σαν 'σίφουνας' προ ημερών. Το 'Ολίμπικο' αποδείχθηκε τόπος... μαρτυρίου για 21.000 φιλάθλους της, όπως εξήγησε ο εξοργισμένος Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, μόλις είδε μια επίμαχη φάση σε ριπλέι, που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας του 2-0 υπέρ των 'λατσιάλι'.

Από το "αυτοί οι τελικοί πάντα κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού" και το "είχαμε αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία στο 1ο μέρος και είχαμε και 2 δοκάρια, αλλά έτσι είναι αυτά. Σκόραραν από ένα κόρνερ", φτάσαμε σττον θυμό μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο τεχνικός των 'μπιανκονέρι' είδε τη φάση με τη "μεγάλη ευκαιρία" στο video και αυτή αυτομάτως μετατράπηκε σε μεγάλη αδικία. "Αυτό αλλάζει όσα έγιναν μέσα στη σεζόν. Είναι πολύ σοβαρό. Αδικαιολόγητο. Απαράδεκτο". Ο Γκασπερίνι έκανε λόγο για "ντροπή" και για "σκάνδαλο".

Μία φάση στην οποία η Αταλάντα είχε 4 ευκαιρίες σε μία, η πρώτη εκ των οποίων κατέληξε στο δοκάρι και θα μπορούσε να κρίνει τον τελικό, αν γινόταν χρήση του VAR. Ο Μάρτεν ντε Ρουν έκανε ένα βολέ μέσα από την περιοχή, η μπάλα χτύπησε στο απλωμένο χέρι του Μπάστος, που είχε ήδη κίτρινη κάρτα, όμως η επίθεση συνεχίστηκε. Ο Ντουβάν Σαπάτα απέτυχε δύο φορές να κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά φέτος, να σκοράρει, ωστόσο και οι διαιτητές απέτυχαν να αναγνωρίσουν σωστά τη φάση.

Ο Αγκολέζος αμυντικός γλίτωσε την αποβολή και το πέναλτι και 10 λεπτά αργότερα έγινε αλλαγή, χωρίς να αντιδράσει. "Έπρεπε να τον θυσιάσω επειδή είχε κίτρινη κάρτα και δεν μπορούσα να ρισκάρω απέναντι σε μία ομάδα όπως η Αταλάντα. Θα παραδεχθώ ότι ήταν πέναλτι, αλλά θα πω ότι κι ο Αντρέα Μαζιέλο έπρεπε να αποβληθεί για το φάουλ του στον Χοακίν Κορέα", εξήγησε ο Σιμόνε Ιντζάγκι, μετά από τον αγώνα.

Το πάρτι της Αταλάντα χάλασε. Οι 21.000 θεατές που κάθισαν στις κερκίδες του 'Ολίμπικο' και που προκάλεσαν τα δάκρυα του προέδρου Αντόνιο Περκάσι, δεν πανηγύρισαν κάποιο γκολ και σιγά σιγά άρχισαν να χάνονται οι φωνές τους, από την πλειονότητα του γηπέδου, εκείνους της Λάτσιο.

Ορισμένοι εκ των τελευταίων είχαν προλάβει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους προξενώντας συρράξεις με αστυνομικούς στην Πόντε Μίλβιο, την περιοχή όπου συνήθως προγραμματίζουν τα ραντεβού χούλιγκαν με τους ομολόγους τους της Ρόμα.

Προκάλεσαν πολλές φθορές, έκαψαν ένα περιπολικό και παραλίγο να έρθουν στα χέρια με ένα πρώην είδωλό τους, τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς, τον οποίο προσέβαλαν ρατσιστικά, με συνέπεια να αντιδράσει ο αμυντικός των 'λατσιάλι' από το 1998 μέχρι το 2004 (πρωταθλητής το 2000) και νυν προπονητής της Μπολόνια που πήγε να δει τον τελικό.

Η Αταλάντα συνέχισε να έχει τις καλύτερες στιγμές στον αγώνα, ακόμα και μετά από την επίμαχη φάση του 25ο λεπτού. Μετά από 99 γκολ σε 46 αναμετρήσεις ανεξαρτήτως διοργάνωσης, η καλύτερη επιθετική γραμμή της Ιταλίας ευελπιστούσε ότι θα έβρισκε τελικά το νικητήριο τέρμα.

Ο Γιόσιπ Ίλιτσιτς έχασε ευκαιρίες, ο Αλεχάντρο Γκόμες είχε δοκάρι από πολύ διαγώνια θέση και όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα κατέληγε στην παράταση. Το κόρνερ του Λούκας Λέιβα στο 82ο λεπτό βρήκε το κεφάλι του Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, του παίκτη που έμεινε στον πάγκο αν και κοστολογήθηκε 100.000.000 ευρώ από τον Λοτίτο το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Σέρβος μέσος, μετά από τη σεζόν της ζωής του όπου πέτυχε 14 τέρματα, φέτος δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά και μάλιστα προερχόταν από τραυματισμό στον αστράγαλο, που κατά τα φαινόμενα θα τον άφηνε εκτός μέχρι τέλους της σεζόν. Χωρίς αυτόν υγιή και με τον Τσίρο Ιμόμπιλε να έχει αποσυρθεί από το 65', ο Ιντζάγκι έπαιζε με τη... θέση του.

Όταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Πιερλουίτζι Γκολίνι, το 'Ολίμπικο' εξερράγη. Ορισμένοι παίκτες από τον πάγκο της Λάτσιο έτρεξαν μέχρι την άλλη άκρη του γηπέδου για να πανηγυρίσουν με τον σκόρερ, όμως οι τύποις γηπεδούχοι δεν θα το έβαζαν εύκολα κάτω.

Βρέθηκαν σε τελικό για πρώτη φορά από το 1996 και διεκδικούσαν το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία τους, με το πρώτο να είναι επίσης ένα Coppa Italia το 1963. Μόνο που παρότι διαθέτουν την καλύτερη επίθεση της Serie A, αμυντικά δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ανεβαίνοντας με όλα τα 'όπλα' (ο Γκασπερίνι έκανε και τις 3 αλλαγές του στο 85') στην επίθεση, τα μετόπισθεν έμειναν ακάλυπτα.

Σε μία κόντρα στο 90', ο Κορέα πραγματοποίησε μία φανταστική ατομική ενέργεια και έγραψε το 2-0. Πλέον, όλο ο πάγκος της Λάτσιο σηκώθηκε από τη θέση του και έτρεξε στην άλλη όχθη του αγωνιστικού χώρου για να πανηγυρίσει το γκολ.

Το τρόπαιο ήταν γεγονός. Η Λάτσιο έγινε η πρώτη ομάδα που στέρησε κάποιο βασικό τρόπαιο από τη Γιουβέντους την τελευταία 5ετία. Στον 4ο τελικό της τα τελευταία 7 χρόνια, έφτασε στη δεύτερη κατάκτηση, μετά από το κύπελλο του 2013-2014. "Ήταν ο 4ος τελικός κυπέλλου μου", έλεγε στη συνέντευξη Τύπου ο Ιντζάγκι, που δεν ήθελε να διαχωρίσει τα χρόνια του ως προπονητής της Primavera. "Βρίσκομαι στην οικογένεια από το 1999, ως παίκτης μετά ως προπονητής".

Η Λάτσιο κατακτά το Κύπελλο όταν το VAR είναι κλειστό
AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO

Το 20ό έτος του στην "οικογένεια" ίσως να είναι και το τελευταίο. Η κακή φετινή πορεία της Λάτσιο στο πρωτάθλημα, που τη βρίσκει εκτός Champions League, εκεί όπου πιθανότατα θα πάει η αντίπαλός της στον τελικό, προκάλεσε γκρίνιες από μερίδα οπαδών. Η πτώση στην απόδοση σε σχέση με την περσινή σεζόν είναι εμφανής, αν και χάθηκαν βασικά στελέχη, όπως ο Στέφαν ντε Φράι και ο Φελίπε Άντερσον.

"Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τον Ιντζάγκι, είναι ένας αστικός μύθος που προέκυψε μετά από μερικές ήττες. Είναι υιοθετημένος γιος για μένα, τον έφερα από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα και έχει όσα χρειάζονται γι' αυτόν τον ρόλο", προσπάθησε να κατευνάσει τις φήμες ο Λοτίτο, ο οποίος πανηγύριζε μπροστά από την Curva Nord, το πέταλο των (σεσημασμένων) οργανωμένων της Λάτσιο, έχοντας τον αετό 'Ολίμπια' στο χέρι του.

Οι υπεκφυγές του Ιντζάγκι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το αν θα παραμείνει ή όχι ήταν παροιμιώδεις. "Έχουμε καλή σχέση, όμως μερικά πράγματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα με τον τρόπο που λέει ο κόσμος", σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δέκα μέρες μετά από την εντός έδρας ήττα 1-3 από την Αταλάντα, που την έθεσε οριστικά εκτός μάχης για το Champions League, η Λάτσιο πήρε το 'αίμα' της πίσω με τον 7ο νικηφόρο τελικό κυπέλλου σε 10 προσπάθειες. Η δεύτερη πιο winner ομάδα της διοργάνωσης (πίσω μόνο από τη Γιουβέντους), που έφτασε στα τρόπαια την 3η Ίντερ (13 η Γιουβέντους, 9 η Ρόμα), ακόμα κι αν δεν έχει τη νέα σεζόν Ιντζάγκι ή Μιλίνκοβιτς Σάβιτς στο μισθολόγιό της, θα έχει ακόμα έναν λόγο να περηφανεύεται επί χόρτου. Διότι όταν δεν εμπλέκεται σε επεισόδια, κατακτά τρόπαια.

(Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες ανατροπές του φετινού Champions League; Το Pod-όσφαιρο του Contra.gr έχει την απάντηση)

Photo credits: AP Photo/Alessandra Tarantino

News 24/7

24MEDIA NETWORK