Λυμπερόπουλος-ΠΑΟ: Σχέσεις στοργής και οργής

Το καλοκαίρι του 1996 ο Παναθηναϊκός ήταν απόλυτο κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε δηλώσει ότι θα φυλακίσει τον τίτλο στην Παιανία ενώ πριν τελειώσει η αγωνιστική περίοδος προχώρησε σε μία μεταγραφική βόμβα. Απέκτησε το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, από την Καλαμάτα.

Λυμπερόπουλος-ΠΑΟ: Σχέσεις στοργής και οργής
Το καλοκαίρι του 1996 ο Παναθηναϊκός ήταν απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε δηλώσει ότι θα "φυλακίσει" τον τίτλο στην Παιανία ενώ πριν τελειώσει η αγωνιστική περίοδος προχώρησε σε μία μεταγραφική βόμβα. Απέκτησε το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, από την Καλαμάτα.

Για να γίνει η μεταγραφή χρειάστηκε βέβαια η αποφασιστικότητα και η εξυπνάδα του "καπετάνιου". Ο Λυμπερόπουλος είχε σχεδόν κλείσει στην ΑΕΚ και όλα έδειχναν ότι θα ντυνόταν στα κιτρινόμαυρα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως είχε διαφορετική άποψη. Από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενημέρωσαν τον παίκτη ότι θέλουν να υπογράψει μαζί τους. Ο ποδοσφαιριστής που τότε υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο κέντρο εκπαίδευσης Αεροπορίας στην Τρίπολη, απόρησε αλλά όταν μετά από κάποια ώρα έφτασε αυτοκίνητο έξω από τη μονάδα κατάλαβε. Τον παρέλαβε, τον οδήγησε στο γραφείο του Γιώργου Βαρδινογιάννη και η συμφωνία έκλεισε.

Στο πρωτάθλημα

"Λύμπε" με ΠΑΟ εναντίον ΑΕΚ: 2 γκολ (σε 7 χρόνια)
"Λύμπε": με ΑΕΚ εναντίον ΠΑΟ: 3 γκολ (σε 3 χρόνια)

Στην επταετή θητεία στον Παναθηναϊκό αγαπήθηκε αλλά και λοιδορήθηκε. Δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο ενώ δίχασε τον κόσμο με την απόδοσή του. Στην εντεκάδα τον καθιέρωσε ο Βασίλης Δανιήλ την περίοδο 98-99 αλλά την καλύτερη μπάλα την έπαιξε την περίοδο 1999-2000 με τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα στον πάγκο. Ετσι ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του καλύτερος παίκτης εκείνης της περιόδου.

Στη συνέχεια, μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, αποτέλεσε ένα από τα στηρίγματα του Αγγελου Αναστασιάδη στη θυελλώδη θητεία του Μακεδόνα τεχνικού στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Χαρακτηριστική η σκηνή στο ματςμε τον ΟΦΗ τον Φεβρουάριο του 2001 στη Λεωφόρο. Η ομάδα προέρχεται από συνεχόμενες ήττες και η αμφισβήτηση για τον Αναστασιάδη ήταν μεγάλη.
Ο Λυμπερόπουλος παρακολουθεί το πρώτο ημίχρονο από τον πάγκο και βλέπει την ομάδα του να έχει κολλήσει στο μηδέν. Στην επανάληψη, ο Αναστασιάδης τον ρίχνει στη μάχη, ο Λυμπερόπουλος ανοίγει το σκορ και φεύγει σφαίρα στον πάγκο. Αγκαλιάζει και φιλάει τον προπονητή του ο οποίος πάντως, λίγες ημέρες μετά, δεν γλιτώνει την απόλυση.

Η σύγκρουση με τον Μαρκαριάνκαι τονΣάντος

Την επόμενη χρονιά ο Λυμπερόπουλος λόγω ενός τραυματισμού μένει στα ρηχά. Στο πρωτάθλημα δεν πετυχαίνει καν γκολ ενώ στην Ευρώπη μένει στην ιστορία ο καβγάς του με τον Σέρτζιο Μαρκαριάν στα αποδυτήρια στο «Καμπ Νου». Στο ημίχρονο του παιχνιδιού ο Μεσσήνιος άσος γίνεται αλλαγή και μετά το τέλος του αγώνα και τον αποκλεισμό ξεσπά: «Εγκλημάτησες με τις επιλογές σου» λέει στον προπονητή του και στα αποδυτήρια γίνεται χαμός.

Ο επόμενος Σεπτέμβριος βρίσκει τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του Παναθηναϊκού και τον Λυμπερόπουλο αντιμέτωπο με μία από τις πιο αρνητικές εκπλήξεις της καριέρας του. Ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοινώνει την αποστολή για τον αγώνας της πρεμιέρας με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το όνομα του Λυμπερόπουλου δεν βρίσκεται μέσα στη λίστα. Σοκ. Ο Μαρκαριάν, που αντικαθιστά τον Σάντος ένα μήνα αργότερα, εμπιστεύεται τον Ελληνα στράικερ παρά την κόντρα τους την προηγούμενη χρονιά. Στην τελευταία του περίοδο στον Παναθηναϊκό και ενώ θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ο Λυμπερόπουλος κάνει μαγική χρονιά σκοράροντας συνεχώς. Εξαίρεση αποτέλεσε ο αγώνας της Ριζούπολης με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός χάνει τον τίτλο και ο Μεσσήνιος το πληρώνει αφού κανείς από τη διοίκηση δεν του τηλεφωνεί για να του πει έστω ότι τελείωσε από την ομάδα.

Κεφάλαιο ΑΕΚ

O Μελισσανίδης παίρνει εκδίκηση για την απώλεια του παίκτη από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1996. Με προσωπική ενέργεια εξασφαλίζει την υπογραφή του παίκτη πολύ νωρίς, ωστόσο η μεταγραφή ανακοινώνεται προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου για να κάνει πάταγο. Και πραγματικά κάνει. Η πρώτηχρονιά του Λυμπερόπουλου στην ΑΕΚ δεν ήταν αυτή που ονειρευόταν. Οι σχέσεις οργής της Ορίτζιναλ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς αφήνει το στίγμα της και η Ενωση παραπαίει αγωνιστικά.

Όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΑΕΚ ο Ντέμης Νικολαϊδης, στηρίχθηκε κατά βάση σε δύο ανθρώπους από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Στον Κώστα Κατσουράνη και στον Νίκο Λυμπερόπουλο. Αυτοί οι δύο αποτέλεσαν και τα πρώτα στηρίγματα του Σάντος, παρά το γεγονός ότι στην κοινή θητεία του με τον Μεσσήνιο στον Παναθηναϊκό δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις. Η συνέχεια γνωστή. Ο Λυμπερόπουλος εξελίσσεται σε ηγέτη της ΑΕΚ ενώ συχνά-πυκνά "καρφώνει" και την παλιά του ομάδα.

Τι άλλο προσδοκά από την καριέρα του ο Ελληνας επιθετικός; Μα φυσικά ένα τίτλο. Να κάνεις 10 χρόνια καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο και να μην έχεις κατακτήσει τίποτα, είναι πολύ βαρύ. Για αυτό και ένα πρωτάθλημα θα αποτελέσει κάτι παραπάνω από δικαίωση για αυτόν. Θα είναι λύτρωση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK