Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε 150.000.000 δολάρια από την απόλυση Μουρίνιο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε τα πάνω της σε κάθε επίπεδο μετά από την απόλυση του Ζοζέ Μουρίνιο. Ακόμα και στο χρηματιστήριο, όπου η μετοχή της έπιασε... limit up.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε 150.000.000 δολάρια από την απόλυση Μουρίνιο
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι εν έτει 2018 δεν είναι αποκομμένοι από την οικονομία του εκάστοτε κράτους και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Το πιο τρανό των τελευταίων ημερών είναι αυτό που συμβαίνει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ως PLC (Public limited company), αποτελεί εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αν και δεν πρόκειται επ' ακριβώς για την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά για μία (offshore) οντότητα που χρησιμοποιείται για να διαπραγματεύεται η μετοχή της στο Χρηματιστήριο, επηρεάζει (και επηρεάζεται) βάσει των εξελίξεων στον ποδοσφαιρικό τομέα.

Η απόδοση μιας ομάδας είθισται να επηρεάζει άμεσα την τιμή της μετοχής. Φέτος, η μετοχή των 'κόκκινων διαβόλων' είχε καταβαραθρωθεί εξαιτίας της κακής πορείας στην Premier League. Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή της μετοχής είχε χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, ήτοι απώλεσε περίπου 1.000.000.000 δολάρια.

Στην αρχή της σεζόν και μετά από τη 2η θέση που κατέκτησε στο πρωτάθλημα, η τιμή ανά μετοχή είχε αγγίξει τα 27,7 δολάρια, εκτοξεύοντας τη χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου στα 3.100.000.000 δολάρια.

Το πρωί της Τρίτης, η διαπραγμάτευση της μετοχής άρχισε στα 17,78 δολάρια, αφού μετά και από την ήττα από τη Λίβερπουλ στο μεγάλο αγγλικό ντέρμπι, η εικόνα για το μέλλον του συλλόγου ήταν ζοφερή. Μάλιστα, έφτασε μέχρι τα 17,57 δολάρια, λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί.

Παρ' όλα αυτά, όταν άρχισε να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο θα αποτελούσε παρελθόν για την ομάδα ακόμα ακόμα κι εντός της ημέρας, η αξία της μετοχής πήρε την ανιούσα. Όταν ανακοινώθηκε η απόλυση, δε, αυξήθηκε μέχρι τα 18,36 δολάρια, για να κλείσει στις 14:00 στα 18,12 δολάρια.

Από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο, η τιμή κάθε μετοχής αυξήθηκε κατά 5%, με συνέπεια η αξία του συλλόγου να αυξηθεί κατά 150.000.000 δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, λόγω της απόλυσης του Πορτογάλου προπονητή!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε 150.000.000 δολάρια από την απόλυση Μουρίνιο

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson

24MEDIA NETWORK