Matchday 18/12: Το δόγμα του Καρέρα στα σίγουρα χέρια του Τσιντώτα

Το Contra.gr παρουσιάζει ό,τι συνέβη την Τετάρτη (18/12) στο βασικό σκέλος της εμβόλιμης αγωνιστικής της Super League, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Πέτρος Μάνταλος και Μάρκο Λιβάγια ήταν οι σκόρερ της ΑΕΚ στην αγχωτική νίκη με σκορ 2-1 επί του Αστέρα στο ΟΑΚΑ, για την 15η αγωνιστική της Super League (18/12/2019) - (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Πέτρος Μάνταλος και Μάρκο Λιβάγια ήταν οι σκόρερ της ΑΕΚ στην αγχωτική νίκη με σκορ 2-1 επί του Αστέρα στο ΟΑΚΑ, για την 15η αγωνιστική της Super League (18/12/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Πιστή στο δόγμα Καρέρα η ΑΕΚ, Ατρόμητος χάρη στον Βέλλιο στο Περιστέρι. Η παρτίδα σκάκι στο Ηράκλειο που κατέληξε σε ισοπαλία μεταξύ ΟΦΗ-Παναθηναϊκού (1-1) και η απόκρουση του Κνετ που τέλειωσε το ματς στα Πηγάδια. H παράδοση που στοιχειώνει τη Λίβερπουλ στο FIFA Club World Cup.

H AEK είναι ακόλουθη των λόγων του Καρέρα

Με την δεύτερη νίκη σε ισάριθμα ματς συνεχίστηκε η εποχή Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ. Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, το τρίποντο απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης ήρθε με τον τρόπο που έχει ουσιαστικά προαναγγείλλει ο Ιταλός τεχνικός: δύσκολα, με κόπο και αγωνία ως το τέλος. Όπως συνέβη και στα Πηγάδια απέναντι στην Ξάνθη.

Από τη στιγμή που ανέλαβε, ο Καρέρα ήταν ξεκάθαρος: στόχος είναι τα τρίποντα, ανεξαρτήτως απόδοσης. Να γεμίζει το σακούλι. Είναι ο μόνος τρόπος για να 'αγοραστεί' χρόνος και να εξασφαλίσει ηρεμία η ΑΕΚ, προκειμένου να δουλέψει με τον νέο της τεχνικό προσπαθώντας να βελτιωθεί.

Το πρώτο καλό μαντάτο στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ ήρθε νωρίς νωρίς. Μετά από την παρέμβαση του VAR, ο Φωτιάδης έδειξε το σημείο του πέναλτι για το παρατεταμένο κράτημα του Ματρικάρντι στον Ολιβέιρα. Ο Μάνταλος ανέλαβε την εκτέλεση και με σίγουρο χτύπημα σκόραρε για το 1-0 στο 6'. Το δεύτερο καλό μαντάτο αφορούσε την παρουσία των Κρίστιτσιτς - Παουλίνιο. Από υπέροχη κάθετη πάσα του Σέρβου και παράλληλο γύρισμα του Πορτογάλου μπακ από δεξιά, ο Λιβάγια σκόραρε ένα εύκολο για την κλάση του γκολ στην πρώτη φάση του δεύτερου μέρους για το 2-0 (46').

Στο μεσοδιάστημα δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τίποτα σημαντικό δεν συνέβη στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο δίχως να δημιουργεί, ο Αστέρας με τη σειρά του έδειχνε ανήμπορος να απειλήσει. Ο Καρέρα έδειξε μια τακτική ευελιξία, αλλάζοντας από τα μέσα του ημιχρόνου το 3-5-2 σε 4-2-3-1, γεγονός που απελευθέρωσε το παιχνίδι των Κρίστιτσιτς και Παουλίνιο.

Εκεί που όλα έδειχναν πως το ματς 'σβήνει' ήσυχα, ήρθε το γκολ του Λουίς Φερνάντεθ. Ο Κώτσιρας έκλεψε από τον Μπακάκη, έδωσε στον Ισπανό κι εκείνος με εξαιρετικό σουτ νίκησε τον Μπάρκα μειώνοντας σε 2-1, στο 78'. Η ΑΕΚ έχασε την αυτοκυριαρχία της, μαζί και τον Μπάρκα, που τραυματίστηκε και άφησε τη θέση του στον Τσιντώτα. Ο τελευταίος ήταν που έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στο ματς, όταν στο 87' πραγματοποίησε ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ επέμβαση στην καρφωτή κεφαλιά του Ιγκλέσιας από σέντρα του Βλάχου!

Στα 7 λεπτά των καθυστερήσεων η ΑΕΚ επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις της για να υπερασπιστεί το υπέρ της 2-1 και τα κατάφερε. Ο Αστέρας πήρε ψυχολογία, αφού μετά τη συντριβή με τον Ολυμπιακό τρόμαξε την ΑΕΚ, που με τη σειρά διασφάλισε ηρεμία και ένα τρίποντο που της 'βάζει πλάτη' για τη συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός δεν ήπιε το δηλητήριο του ΟΦΗ για δεύτερη φορά

Ο εφετινός ΟΦΗ είναι ένα φίδι μοβόρο. Ελίσσεται με τέτοια ευελιξία και απλότητα στο χορτάρι, πόσο μάλλον στου δικού του γηπέδου, που σε δαγκώνει εκεί που δεν το περιμένεις. Το γκολ του αεικίνητου Βίτορ Φιγκεϊρέδο από την ασίστ του Τσιλιανίδη ήταν μια τέτοια ισχυρή δαγκωματιά. Ήρθε στο 67' και κόντρα στη ροή του αγώνα. Ο Γιώργος Σίμος είχε επέμβει μεταβάλλοντας το σχηματισμό της 11άδας με την είσοδο του Στάικου (αντί του Σόουζα) και προτού ο Γιώργος Δώνης αντιδράσει από τον πάγκο του Παναθηναϊκού ο 22χρονος Βραζιλιάνος φορ είχε προλάβει να σκορπίσει το δηλητήριό του, ως το άριστο αποτέλεσμα μιας ταχύτατης και αρμονικής συνεργασίας από τα δεξιά που τον έφερε σε θέση βολής.

Ο Παναθηναϊκός της 31ης Αυγούστου, τότε που η τοξική ουσία (του Μάνου κυρίως) κατέκλυζε το σώμα του και παρέλυε κάθε όργανό του, θα είχε παραδοθεί. Δεν θα είχε βρει την ισοφάριση. Μετά από 3,5 μήνες δεν είναι εκείνη η άρρωστα εύθραυστη ομάδα. Παρόλο που ο Νούνιες έπαιζε πάλι. Το δάγκωμα είχε μια πρώτη άσχημη παρενέργεια, καθώς ο Σένκεφελντ ενήργησε επιπόλαια και αποβλήθηκε στο 70'. Παρόλα αυτά ο οργανισμός του 'τριφυλλιού' ενεργοποίησε τα απαραίτητα αντισώματα την κατάλληλη στιγμή. Ο Δώνης έσφιξε ένα πανί γύρω από το τραύμα με τη διαδοχική χρησιμοποίηση των Χατζηθεοδωρίδη και Ζαχίντ, αποτρέποντας την εξάπλωση της μόλυνσης, και το πέναλτι που κέρδισε ο υιός Δώνης από μαρκάρισμα του Κουτρουμπή κι εκτέλεσε εύστοχα ο Μακέντα στο 84' έγινε το δραστικό αντίδοτο.

Ο Φεντερίκο Μακέντα πανηγυρίζει το εύστοχο πέναλτι του 84', με το οποίο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε τον ΟΦΗ
Ο Φεντερίκο Μακέντα πανηγυρίζει το εύστοχο πέναλτι του 84', με το οποίο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε τον ΟΦΗ EUROKINISSI SPORTS

Οι 'πράσινοι' είχαν ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις άλλης μιας μάχης με ομάδα της πρώτης ταχύτητας-τετράδας, πήγαιναν πρώτοι στις μπάλες, κάλυπταν χώρους, πίεζαν σωστά, είχαν κλεψίματα, πατούσαν περιοχή κι ξόδευαν ευκαιρίες, μετρώντας συνολικά 11 τελικές (έναντι 8), με τις αποκρούσεις στο 4-0. Είχαν ακυρωμένο γκολ με τον Μακέντα (όπως ο ΟΦΗ με τον Φιγκεϊρέδο σε παρόμοιες φάσεις) και δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ του Δώνη. Ό,τι δεν είχαν καταφέρει στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, όταν ο κυρίαρχος ΟΦΗ είχε διπλάσιες τελικές. Ωστόσο το 1-1 στο φινάλε έμελλε να είναι ό,τι καλύτερο που μπορούσαν να αποσπάσουν με βάση την τροπή των πραγμάτων από το 65' ως το 84'. Κι ας μην έμεινε ευχαριστημένος ο προπονητής Δώνης, γιατί "ουσιαστικά ήμασταν η ομάδα που διεκδικούσε τη νίκη". Αντιθέτως ο Γιώργος Σίμος, που είδε την ομάδα του να μένει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, ομολόγησε πως "δεν έχω κανένα παράπονο".

ΤΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΛΙΟΥ

Στο Περιστέρι συναντήθηκαν Ατρόμητος και Λαμία. Οι γηπεδούχοι είχαν μια φλύαρη υπεροχή, δίχως να βρίσκουν δημιουργία και απειλή με συνέπεια. Οι φιλοξενούμενοι έβγαζαν το ματς χωρίς μεγάλο ζόρι, ενώ στο 72' ο Τουράμ, που αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός για την ομάδα του, σκόραρε για το 0-1. Ο Ατρόμητος πίεσε, δίχως να βγάλει τις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά ευτύχησε να βρει το γκολ της ισοφάρισης στο 84'. Ο Βέλλιος νίκησε στον αέρα τον Αντέτζο και η κεφαλιά του αποδείχθηκε βέλος στην καρδιά της αντίπαλης εστίας για το τελικό 1-1 στο Περιστέρι.

ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΠΗΓΑΔΙ

Σε παιχνίδι με τέσσερις όλες κι όλες τελικές στην εστία η ντεφορμέ Ξάνθη και ο ουραγός Παναιτωλικός δεν άξιζαν κάτι περισσότερο από το 0-0 στα Πηγάδια. Αν έμεινε κάτι ήταν η επέμβαση του Κνετ χαμηλά στη γωνία μετά από σουτ του Τζουρίτσκοβιτς στο 43'. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας είχε εξιλεωθεί για τη λανθασμένη εκτίμηση στο γκολ του Πέλκα πριν από τρεις ημέρες που άνοιξε το δρόμο της επικράτησης του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Οι δύο ομάδες αγνοούν τη νίκη για τρεις και δεκαπέντε αγωνιστικές αντίστοιχα.

FIFA Club World Cup: Η παράδοση που στοιχειώνει τη Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά τον παγκόσμιο τίτλο, με όποια μορφή του, καθώς δύο φορές στα 70s είχε αποσύρει τη συμμετοχή της. Σε κάθε προηγούμενη περίπτωση έχασε από την κάτοχο του Κόπα Λιμπερταδόρες. Ύστερα από 38 χρόνια θα ξανασυντήσει τη Φλαμένγκο. Το 1981 υπέστη ένα 3-0 στο Τόκιο, σ' ένα ματς που ο Ζίκο είχε αναδειχθεί man of the match, χωρίς να σκοράρει. Η πρώτη απόπειρα των 'κόκκινων' είχε αποτύχει παταγωδώς. Λιγότερο η δεύτερη και η τρίτη, μια και τότε πρωταθλητές Ευρώπης είχαν χάσει 1-0 από την αργεντίνικη Ιντεπεντιντε του Χόρχε Μπουρουσάγα το 1984, στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ξανά, και με το ίδιο σκορ από τη Σάο Πάουλο το 2005 στη Γιοκοχάμα.

Για καλή τύχη τους η 16η έκδοση του Παγκόσμιου Κύπελλου Συλλόγων φιλοξενείται εφέτος στην Ντόχα του Κατάρ. Μια τύχη που είχαν μαζί τους στον ημιτελικό με τη μεξικάνικη Μοντερέι, προκειμένου να κλείσουν θέση ραντεβού του Σαββάτου. Διαφορετικά ο Ρομπέρτο Φιρμίνιο δεν θα είχε βρει δίχτυα, αφού πρώτα είχε παρέλθει το 90λεπτο. Η εξ επαφής προβολή του Βραζιλιάνου ωστόσο αιφνιδίασε τον γκολκίπερ της μαχητικής Μοντερέι, που είχε ισοφαρίσει σε 1-1, και το τελικό 2-1 επιβεβαίωσε τα προγνωστικά μιας μάχης βγαλμένη από το παρελθόν. Στην ιστορική διαδρομή της η Λίβερπουλ έχει κατακτήσει τα πάντα, 60 εγχώρια και διεθνή τρόπαια φιγουράρουν στη βιτρίνα της. Λείπει όμως το τελευταίο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK