Matchday Κυριακή 1/12: Ο Παναθηναϊκός έμαθε πώς είναι να προηγείται στο σκορ

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (1/12) σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν γκολ κατά του Αστέρα Τρίπολης σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν γκολ κατά του Αστέρα Τρίπολης σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Η εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αστέρα Τρίπολης σκοράροντας πρώτος στο ΟΑΚΑ, η 6η σερί 'κατοστάρα' των 'πρασίνων' στο μπάσκετ και η μονομαχία Μαξ Φερστάπεν-Σαρλ Λεκλέρκ στο φινάλε της Formula 1 κυριαρχούν στην αγωνιστική επικαιρότητα της ημέρας.

Super League 1: Ο Παναθηναϊκός έμαθε πώς να προηγείται στο σκορ

Μοιάζει με στατιστικό παράδοξο, όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο φετινός, αλλοπρόσαλλος Παναθηναϊκός. Για πρώτη φορά στη νίκη με 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης οι 'πράσινοι' πέτυχαν πρώτοι γκολ σε εντός έδρας αγώνα για τη Super League 1. ΟΦΗ, Ολυμπιακός, Ξάνθη, ΑΕΛ, ΑΕΚ, οι προηγούμενοι επισκέπτες του Ολυμπιακού Σταδίου, είχαν προηγηθεί με 1-0 και ανάγκασαν τους 'πράσινους' να τρέχουν και συνήθως να μη φτάνουν.

Για να συμβεί αυτό το ασυνήθιστο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, φτάσαμε στις 12η αγωνιστική και το 'τριφύλλι' έπρεπε να βρει το πιο γρήγορο γκολ της σεζόν του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έπαιρνε προβάδισμα. Τα κατάφερε χάρη σε πέναλτι που κέρδισε ο Χουάν Χοσέ Περέα και εκτέλεσε εύστοχα ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, με τον 19χρονο Κολομβιανό να ξεχωρίζει στην αναμέτρηση. Ο Γιώργος Δώνης τον χρησιμοποίησε ξανά μπροστά από τον Φεντερίκο Μακέντα, απόντος και του Γκαγιάς Ζαχίντ, με τους δύο επιθετικούς του Παναθηναϊκού να συνεργάζονται σε αρκετές περιπτώσεις και να προκαλούν κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα.

Ο χρόνος κυλούσε, όμως, και η εικόνα στον φωτεινό πίνακα του ΟΑΚΑ ήταν ασυνήθιστη. Ο Παναθηναϊκός είχε σκοράρει πριν από τον φιλοξενούμενο. Η τάξη επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί με τη βελτίωση του Αστέρα, όμως το γκολ δεν ήρθε. Ακόμα κι όταν η μπάλα βρέθηκε στα δίχτυα του Σωκράτη Διούδη στις καθυστερήσεις του αγώνα, το γκολ του Χερόνιμο Μπαράλες σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ο Παναθηναϊκός και σκόραρε πρώτος και νίκησε στο ΟΑΚΑ. Έφτασε χειμώνας για να βιώσει ένα τέτοιο συναίσθημα, που όμως τον βρίσκει πια 3 βαθμούς πίσω από την 3η θέση.

ΕΚΟ Basket League: Το ντεμπούτο του Πιτίνο δεν άλλαξε κάτι

Όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ομάδες όπως η Μπασκόνια στη Euroleague, η παρουσία του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο μπορεί να σημαίνει πολλά. Το βέβαιο είναι ότι το 100-68 επί των Βάσκων την Πέμπτη είναι και έργο του Αμερικανού προπονητή, ο οποίος πραγματοποίησε το δεύτερο ντεμπούτο του με τα πράσινα. Το 103-69 επί του Κολοσσού, όμως, ίσως να μην είναι προϊόν της δουλειάς του Πιτίνο. Ο Αμερικανός επανεμφανίστηκε στην ΕΚΟ Basket League και δεν άλλαξε τίποτα απολύτως στην ομάδα. Οι 'πράσινοι' εξακολουθούν να τρέχουν μόνοι τους σε μία κούρσα για έναν και με την 6η σερί 'κατοστάρα', έφτασαν σε μια άνετη επικράτηση κόντρα στους Ρόδιτες.

Γι' αυτό και το γεγονός ότι οι 11 στους 12 παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν σημείωσαν πόντο (μόνο ο Μπεν Μπέντιλ απέτυχε) πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Γι' αυτό οι 17 πόντοι του Ταϊρίς Ρις δεν έκαναν τη διαφορά. Γι' αυτό και η λελογισμένα μικρή συμμετοχή του Νικ Καλάθη στον αγώνα δεν ήταν είδηση. Όλα αυτά λίγη σημασία είχαν για τους 'πράσινους', αφού συνέβαιναν και με Αργύρη Πεδουλάκη ή Γιώργο Βόβορα στον πάγκο. Τα πάντα επισκιάστηκαν από τον Πιτίνο και το δεύτερο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα. Και φυσικά από την αντίδρασή του στο θέμα της επιστολής των διεθνών του Ολυμπιακού: "Σέβομαι τους πάντες. Τους φιλάθλους, τον Ολυμπιακό, τους ιδιοκτήτες των ομάδων, τους διαιτητές, τους δημοσιογράφους… Οι πρώτοι παίκτες με τους οποίους συναντήθηκα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δεν ήταν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά οι δύο παίκτες του Ολυμπιακού. Σέβομαι τους πάντες, αλλά δεν μου αρέσει να μη με σέβονται".

Formula 1: Ο Φερστάπεν νίκησε Λεκλέρκ και... Χάμιλτον

Ο Λιούις Χάμιλτον εκκίνησε από την pole position και τερμάτισε πρώτος στο Αμπού Ντάμπι, τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Formula 1. Καμία έκπληξη από τον Άγγλο πιλότο της Mercedes, που έφτασε τις 11 νίκες (σε 21 αγώνες) φέτος και ισοφάρισε την καλύτερη επίδοσή του, εκείνη του 2014 και του 2018. Ο τίτλος είχε εξασφαλιστεί προ πολλού, τόσο σε επίπεδο οδηγών όσο και σε επίπεδο κατασκευαστών, ενώ και η 2η θέση του Βαλτέρι Μπότας στη γενική κατάταξη είχε διασφαλιστεί. Τι έμενε; Η κόντρα του Μαξ Φερστάπεν με τον Σαρλ Λεκλέρκ, των δύο wonderkids του σπορ.

Ο 23χρονος Μονεγάσκος της Ferrari βρέθηκε για λίγο στη 2η θέση του αγώνα, ωστόσο ο 22χρονος Ολλανδός της Red Bull τον προσπέρασε και κρατήθηκε εκεί μέχρι το τέλος του αγώνα. Μάλιστα, ο Λεκλέρκ αντιμετώπισε πίεση από τον Μπότας (ο οποίος εκκίνησε από την 20ή θέση) στον τελευταίο γύρο και παραλίγο να βρεθεί εκτός βάθρου. Ίσως αυτό συμβεί τελικά, με τη Ferrari να τελεί υπό έρευνα της FIA για την ποσότητα των καυσίμων που δηλώθηκαν πως έμειναν ύστερα από το τέλος του αγώνα. Ο Λεκλέρκ είχε μια τελευταία ευκαιρία να προσπεράσει τον Φερστάπεν στη γενική κατάταξη, αλλά δεν τα κατάφερε, με συνέπεια να τελειώσει τη σεζόν στην πλάτη του, αλλά πάνω από τον ομόσταυλο Ζεμπάστιαν Φέτελ, που τερμάτισε 5ος τόσο στα ΗΑΕ όσο και στη σεζόν.

Serie A: Ο 18χρονος που έβαλε τα γυαλιά στον Μπουφόν

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1978 και σύντομα θα γίνει 42 ετών. Ο Στεφάνο Τουράτι γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 και προ δύο μηνών ενηλικιώθηκε. Η μεταξύ τους διαφορά φτάνει τις 8.621 ημέρες. Ακόμα και πριν από τη γέννηση του Τουράτι, ο Μπουφόν είχε 169 συμμετοχές στη Serie A και είχε γίνει ο πιο ακριβός τερματοφύλακας του κόσμου, χάρη στη μετακίνησή του από την Πάρμα στη Γιουβέντους για 53.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2001. Σήμερα ο Μπουφόν αγωνίστηκε για 1.082η φορά στην καριέρα του. Ο Τουράτι για πρώτη φορά. Προωθήθηκε από την εφηβική ομάδα και έπεσε στα βαθιά, αντιμετωπίζοντας την παντοκράτειρα του κάλτσιο Γιουβέντους μέσα στο Τορίνο, αφού και οι 3 τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας της Σασουόλο ήταν τραυματίες.

Και φυσικά, το ποδόσφαιρο είχε τη δική του άποψη για την ιστορία των δύο τερματοφυλάκων. Ο Μπουφόν, ίσως ο καλύτερος της θέσης όλων των εποχών, υπέπεσε σε ένα μεγάλο σφάλμα και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 2-1 με τον Φραντσέσκο Καπούτο (ο Λεονάρντο Μπονούτσι είχε ανοίξει το σκορ, ο Ζερεμί Μπογκά ισοφάρισε στο 1ο ημίχρονο). Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε το 2-2 με πέναλτι στο 68', όμως οι επεμβάσεις του Τουράτι απέναντι σε Ρονάλντο, Γκονσάλο Ιγκουαίν, Πάουλο Ντιμπάλα και Χουάν Κουαδράδο κράτησαν τον σκορ στην ισοπαλία και έδωσαν έναν βαθμό στην ομάδα του. Την ίδια ώρα που ο Μπουφόν στερούσε δύο από τη δική του.

Είναι ο Περέα η αρχή του νέου Παναθηναϊκού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK