Matchday Σάββατο 15/2: Το τελείωμα του Χασάν άργησε έναν γύρο

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (15 Φεβρουαρίου) σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Ο Αχμέντ Χασάν πανηγυρίζει για το γκολ που έχει σκοράρει απέναντι στον Πανιώνιο
Ο Αχμέντ Χασάν πανηγυρίζει για το γκολ που έχει σκοράρει απέναντι στον Πανιώνιο EUROKINISSI SPORTS

Το... μισό ημίχρονο του Ολυμπιακού και η 'απόδραση' του ΠΑΟΚ από τη Λάρισα για τη Super League 1, η 'πύρρειος' επικράτηση του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη σ' εξ αναβολής ματς της Basket League, το φρέσκο παγκόσμιο ρεκόρ του Ντουμπλάντις στο άλμα επί κοντώ και η συνέπεια του του Λιονέλ Μέσι στις ασίστ ξεχώρισαν από τη δράση του Σαββάτου.

Super League 1: Χασάν για να μην χάνει βαθμούς

Οι 60 βαθμοί του Ολυμπιακού, απόρροια του επιβλητικού 4-0 επί του Πανιωνίου στο 'Γ.Καραϊσκάκης', εμπεριέχουν 6 ισοπαλίες, καθώς την ήττα την αρνείται πεισματικά για ένα ημερολογιακό έτος. Οι 5 εξ αυτών των ισοπαλιών εξηγούνται. Διαφορετικό το αφήγημα για καθεμιά, αλλά δικαιολογία θα βρεις πειστικότατη. Υπήρξε μία, βέβαια, άνευ ισχυρής βάσεως. Το 1-1 στη Νέα Σμύρνη, πριν από ένα γύρο ακριβώς, ήταν το αποτέλεσμα που οι 'ερυθρόλευκοι' απέτυχαν παταγωδώς ν' αποφύγουν.

Κόντρα στις 23 επιθέσεις που ολοκλήρωσαν και το προβάδισμα που είχαν εξασφαλίσει, εκτέθηκαν και στο 88' υπέστησαν μια σχεδόν σοκαριστική ισοφάριση. Με τον Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης, τον Σουντανί να ψάχνεται, τον Βαλμπουενά για 45 λεπτά στον πάγκο, τον Ελ Αραμπί να μην έχει μονιμοποιηθεί ως το βασικό 9άρι και τον Φορτούνη στην αποθεραπεία, οι Πειραιώτες είχαν αργοπορήσει, δεν είχαν προφυλαχθεί μετά το 1-0 και είχαν 'πετάξει' δύο βαθμούς.

Στις 80 ημέρες από τότε η ομάδα του Μαρτίνς εμφάνισε νέες απώλειες, αλλά όχι με τόσο σαδιστικό τρόπο. Ο Πανιώνιος τον είχε 'πληγώσει' βαθιά και στο σαββατιάτικο ραντεβού τους η απόδοση της ήταν εκδικητική. Με 4-4-2 και παράλληλη παρουσία των Βαλμπουενά-Φορτούνη πίσω από τους Ελ Αραμπί-Χασάν, ο Ολυμπιακός έμοιαζε με τροπική καταιγίδα. Από 'κείνες που σε λιγότερο από μισή ώρα μουσκεύουν τα πάντα και εξαφανίζονται. Τα λάθη των 'κυανέρυθρων' ήταν αμέτρητα στα μετόπισθεν, η αλληλοκάλυψη ανύπαρκτη, η συνεννόηση τερματοφύλακα-αμυντικών το λιγότερο προβληματική. Την ίδια ώρα όμως οι 'ερυθρόλευκοι' πίεσαν εξ αρχής ψηλά, κινήθηκαν υπέροχα στους κενούς χώρους μεταξύ των αντιπάλων τους, βρήκαν τις φάσεις και ως το 9' είχαν προφτάσει να σκοράρουν τρεις φορές.

Ο Αχμέντ Χασάν είχε κάνει την αρχή. Με αψεγάδιαστο κοντρόλ από τον Αιγύπτιο φορ όταν η μπάλα κατέβαινε στην λόμπα με διαβήτη του Βαλμπουενά, άμεση προσποίηση και μονοκόμματη εκτέλεση για το 1-0 πριν από τη συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων λεπτών. Αυθάδεις και τιμωρητικοί αγωνιστικά ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, βρήκαν ακόμη ένα γκολ στο 24' και κατόπιν κόπασαν, αφού ακολουθεί η Άρσεναλ και φυσικά η Τούμπα. Είχαν ούτως ή άλλως πετύχει ό,τι τούς είχε λείψει από τον αγώνα στη Νέα Σμύρνη. Η αποτελεσματικότητα, η κυνικότητα, η απλότητα, ο... Χασάν. Όλα μαζι.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΠΑΟΚ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ο Ντάγκλας Αουγκούστο έχει μόλις σκοράρει ένα καταπληκτικό γκολ, το δεύτερο του ΠΑΟΚ για το 2-1 στη Λάρισα
Ο Ντάγκλας Αουγκούστο έχει μόλις σκοράρει ένα καταπληκτικό γκολ, το δεύτερο του ΠΑΟΚ για το 2-1 στη Λάρισα EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΛ είχε την έδρα, το πάθος, τη δύναμη. Όχι όμως τους παίκτες για να συλλέξει από έναν ως τρεις βαθμούς στη σκληρή μάχη της 6άδας και ταυτόχρονα να στερήσει τουλάχιστον δύο από τον ΠΑΟΚ, που είχε τις λύσεις για να αντιπαρέλθει την κούραση και ν' αρπάξει το ανεκτίμητο 2-1 στον θεσσαλικό κάμπο. Η λειψανδρία είχε αφήσει την αποστολή των 'βυσσινί' με 16 μέλη, το γραφείο Τύπου να διαμαρτύρεται για "το άγριο κυνηγητό από τη διαιτησία όλη τη χρονιά με ανύπαρκτες κίτρινες κάρτες" και τον Μιχάλη Γρηγορίου εκτεθειμένο. Ο Αμπέλ Φερέιρα τουναντίον, μ' ένα πιο πλούσιο ρόστερ, διέθετε την ευχέρεια να παίξει με τον Τσούμπα Άκπομ στην κορυφή της επίθεσης, αντί του Σβιντέρσκι, να επαναφέρει τον Λέο Μάτος στα δεξιά, αφού ο Βιερίνια έμεινε στη Θεσσαλονίκη με πόνους στο γόνατο, και στερούμενος τους τιμωρημένους Μίσιτς-Μπίσεσβαρ να χρησιμοποιήσει Αουγκούστο και Λάμπρου στο αρχικό σχήμα. Όλα αυτά μόλις 67 ώρες από τη στιγμή που έληξε ο δεύτερος προημιτελικός του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, όλη κι όλη μια κανονική προπόνηση και δύο ταξίδια.

Βέβαια η διαφορά της ατομικής ποιότητας και η τροπή που πήρε ο αγώνας μεγέθυναν τις δεδομένες ανισότητες στον αγωνιστικό χώρο και ευνόησαν το έργο των 'ασπρόμαυρων'. Το τέταρτο εφετινό τέρμα του Λημνιού ήρθε αρκετά νωρίς, μόλις στο 14', ενώ η 'οβίδα' του Βραζιλιάνου χαφ σ' ένα χρονικό σημείο (45') που οι γηπεδούχοι διεκδικούσαν την ισοφάριση. Μια ισοφάριση που δεν βρήκαν ποτέ, ούτε όταν ο Θεοχάρης Ηλιάδης μείωσε στο 67' και η αντίστροφη μέτρηση ως τη λήξη άφηνε τα χρονικά περιθώρια. Εφέτος η ΑΕΛ είχε ανατρέψει τρεις φορές το εις βάρος της 0-2, με Άρη και ΟΦΗ σε 3-2, με Παναιτωλικό σε 2-2), αλλά ο -έχων γνώση- ΠΑΟΚ τής στέρησε τις πιθανότητες να ψάξει με συνέπεια κάτι αντίστοιχο και ν' αποφύγει την τέταρτη ήττα της στα οκτώ παιχνίδια διευρύνοντας το από τις 22 Δεκεμβρίου αρνητικό σερί της (0-4-4). Αναπόφευκτα οι πρωταθλητές συμπλήρωσαν τους τρεις πόντους στη συγκομιδή τους και ο Αλέξης Κούγιας ξέμεινε ν' αναρωτιέται στο φινάλε "γιατί τον έφεραν..." αναφερόμενος στον Σέρβο διαιτητή Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είχε αποφανθεί πως δεν υπάρχει παράβαση σε χέρι εντός περιοχής του γυρισμένου με πλάτη Αουγκούστο μετά από κεφαλιά του Μαουρίτσιο.

ΕΚΟ Basket League: Ο Παναθηναϊκός 'έλειπε' από το Παλέ

Ο ΝτεΣόν Τόμας έφυγε με σπασμούς στη μέση από τον νικηφόρο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη
Ο ΝτεΣόν Τόμας έφυγε με σπασμούς στη μέση από τον νικηφόρο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη MOTIONTEAM

Παραδοσιακά κατά το Σαββατοκύριακο της διακοπής του πρωταθλήματος στα μέσα του Φλεβάρη ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ διεκδικούσε το στέμμα του κυπελλούχου. Το είχε κάνει τις 5 από τις προηγούμενες 6 σεζόν. Έχοντας αποκλειστεί όμως από τον Προμηθέα, πριν από τη δεύτερη θητεία του Πιτίνο, υποχρεώθηκε να δώσει τον εξ αναβολής αγώνα με τον (φιναλίστ του ) Άρη στο Παλέ. Ένα παιχνίδι χωρίς ουσιαστικά κίνητρα, με δεδομένο ότι ακολουθεί η μεγάλη μάχη με την Μπαρτσελόνα και μια σειρά νέων απαιτητικών αποστολών στην Euroleague. Το 88-81 έφερε τη 16η νίκη σε 18 αγωνιστικές, όχι όμως τα καλά μαντάτα που θα ήθελε ο Αμερικάνος κόουτς για τη βελτίωση της εικόνας του 'τριφυλλιού' μετά από ένα ολάκερο πενθήμερο προετοιμασίας και αναζήτησης της αμυντικής ισορροπίας που είναι το ζητούμενο. Ναι μεν οι 'πράσινοι' άρχισαν καλά (10-0), αλλά το 20% από το τρίποντο (5/25), την ώρα που άφησαν τη χειρότερη ομάδα να έχει 37%, η απώλεια 13ων αμυντικών ριμπάουντ, με -5 (36-41) στη συνολική συγκομιδή, και κυρίως η αποχώρηση με ενοχλήσεις των Τόμας (σπασμοί μέση) - Γουάλι (διάστρεμμα στον αστράγαλο) δεν του επέτρεψαν να ησυχάσει.

Στίβος: Ο Ντουμπλάντις στο δρόμο για τα 6μ20

Ο Άρμαντ Ντουμπλάντις κατέρριψε εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ
Ο Άρμαντ Ντουμπλάντις κατέρριψε εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ IAN RUTHERFORD/PA VIA AP

Ούτε μια εβδομάδα από την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ ο Μόντο Ντουμπλάντις άφησε πίσω τα 6μ17 που πέρασε επί πολωνικού εδάφους. Εφαρμόζοντας την τακτική του θρυλικού Μπούμπκα, που λέγεται πως ανέβαζε έναν-έναν πόντο τον πήχη για ν' αποκομίζει περισσότερα κέρδη, ο 20χρονος Σουηδός άλτης δοκίμασε να ξεπεράσει τον εαυτό του στο grand prix της Γλασκώβης, μίτινγκ κλειστού στίβου, κατορθώνοντας να βελτιώσει τη δική του κορυφαία επίδοση όλων των εποχών.

Τα 6μ18 έγιναν πια η κορυφή της πυραμίδας των εκπληκτικών αλμάτων του Ντουμπλάντις, ο οποίος αφού πέρασε με άνεση τα 6 μέτρα κι εξασφάλισε τη νίκη δεν ξόδεψε χρόνο. Παρήγγειλε στους διοργανωτές ν' ανεβάσουν τον πήχη και στην πρώτη κιόλας απόπειρά του απογειώθηκε. Ήταν η δεύτερη κατάρριψη του ρεκόρ από τον νεαρό με τα ελατήρια στα πόδια. Ο Μπούμπκα ειχε φτάσει τις 17, καμία όμως εξ αυτών σε διάστημα μιας εβδομάδας. Τα 6μ20 απέχουν ελάχιστα πλέον, δεδομένης της εμφανούς απόστασης που χώριζε τον ρέκορντμαν από την οριζόντια δοκό.

Premier League: Η φιέστα απέχει 5 εβδομάδες

Το 1-0 της Λίβερπουλ επί της Νόριτς στο 'Κάροου Ρόουντ' δεν είχε την αίγλη άλλων, προηγούμενων νικών. Είχε όμως την ίδια ακριβώς βαρύτητα για την ομάδα του Γίργκεν Κλοπ, η οποία σε πέντε παιχνίδια από σήμερα, κοινώς στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας στις 21 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να σφραγίσει την -δεδομένη- κατάκτηση του τίτλου. Εφόσον βέβαια έχει προηγηθεί ένα 4/4, όχι απίθανο από τη στιγμή που μεσολαβούν τα ματς με Γουέστ Χαμ, Γουότφορντ, Μπόρνμουθ και Έβερτον. Σε μια τέτοια περίπτωση οι 'κόκκινοι' θα έχουν φτάσει τους 91 βαθμούς ήδη και με 7 παιχνίδια ν' απομένουν για την... καρό σημαία θα βρίσκονται σίγουρα στο +22 από τη Μάντσεστερ Σίτι! Αν φυσικά οι 'πολίτες' δεν βρουν τρόπο να αποφύγουν τις συχνές απώλειες, τότε όλα θα γίνουν πολύ πιο νωρίς για την ομάδα του Μερσεϊσάιντ. Ήδη η Λίβερπουλ είναι στους ομίλους του επόμενου Champions League, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εφετινή διοργάνωση!

Primera Division: Οι ασίστ του Μέσι σώζουν

Το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα δέχθηκε γκολ για τέταρτο παιχνίδι στη σειρά δεν ήταν αρκετό για να της φράξει το δρόμο προς το 2-1 επί της Χετάφε στο 'Καμπ Νόου'. Απέναντι στην τρίτη καλύτερη άμυνα της Primera Division, μια αντίπαλο που προερχόταν από τέσσερις διαδοχικές επιτυχίες με μηδέν παθητικό (9-0) και είχε σκαρφαλώσει τρίτη, οι 'μπλαουγκράνα' όφειλαν να βρουν τις λύσεις που απαιτούσαν οι συνθήκες, με τον Κίκε Σετιέν να ομολογεί πως "όντως αντιμετωπίσαμε δυσκολίες επειδή μας πίεσαν πολύ καλά". Από τη στιγμή πάντως που ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να περάσει την μπάλα από την τρύπα της βελόνας, το έργο της Μπάρσα απλουστεύτηκε. Με την έκτη τελική πάσα του στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια των 'μπλαουγκράνα' ο Αργεντινός μετέτρεψε τον Γκριεζμάν ξανά σ' εκτελεστή, λίγο πριν ο Σέρτζι Ρομπέρτο διαμορφώσει το 2-0, και αν δεν είχε μεσολαβήσει η απώλεια του Άλμπα θα ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα για τους Καταλανούς. Πριν από τη Νάπολι συννέφιασε ξαφνικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK