Ματιέ Βαλμπουενά: Η ραψωδία ενός 'ξοφλημένου'

Ο μόνος που ήξερε αν βλέπει τον Ολυμπιακό ως μια νέα πρόκληση ή ως συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ήταν ο ίδιος ο Βαλμπουενά. Έξι ευρωπαϊκά ματς μέχρι το τέλος του Αυγούστου αποδείχθηκαν υπεραρκετά για να φανερώσουν τις προθέσεις του πολύπειρου Γάλλου μεσοεπιθετικού.

CHAMPIONS LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Ματιέ Βαλμπουενά σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Μπασακσεχίρ στο 'Γ. Καραϊσκάκης" (2-0), για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Στις 27 Μαΐου ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ματιέ Βαλμπουενά. Μια κίνηση που είχε την υπογραφή των Μαρτίνς, Μοδεστό, Καρεμπέ (και Ανιγκό) αλλά δεν έπειθε το σύνολο των 'ερυθρόλευκων' οπαδών. Η ηλικία του πολύπειρου Γάλλου μεσοεπιθετικού δεν καθόταν καλά σε πολύ κόσμο και η γνωστή καχυποψία περί... ενσήμων ήταν αντικείμενο συζήτησης σε ποδοσφαιρικά στέκια. Φυσικά ο μόνος που ήξερε αν βλέπει τον Ολυμπιακό ως μια νέα πρόκληση ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ήταν ο ίδιος ο Βαλμπουενά, ωστόσο η δίκη προθέσεων είχε ήδη γίνει και η ετυμηγορία των 'ενόρκων' κυκλοφορούσε στα social media. Η ιστορία αποδείχθηκε διαφορετική, πριν καλά καλά φύγει ο Αύγουστος.

Ο Φορτούνης έδωσε άλλες διαστάσεις στην κουβέντα

Με την καλοκαιρινή προετοιμασία να εκτυλίσσεται μέσα από προπονήσεις και φιλικά, ο Ολυμπιακός ήρθε αντιμέτωπος με ένα ισχυρό σοκ που του 'πρόσφερε' απροειδοποίητα ο σοβαρός τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη. Με τον ηγέτη των 'ερυθρολεύκων' να βρίσκεται σε μάχη με την δοκιμασία της ρήξης πρόσθιου χιαστού, η κουβέντα για τον Ματιέ Βαλμπουενά δεν πρόλαβε να κοπάσει.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Μπασάκσεχιρ, στο δεύτερο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League 2019-2020, 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Μπασάκσεχιρ, στο δεύτερο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League 2019-2020, 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Αντίθετα, πήρε κι άλλες διαστάσεις. Σε όλα τα 'αν' που συνόδευαν τον Γάλλο, προστέθηκε ένα ακόμη: αν θα ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να καλύψει το τεράστιο αγωνιστικό κενό που άφηνε ο λαβωμένος Φορτούνης, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League μέσα από την επίπονη διαδικασία των προκριματικών. Και τη στιγμή που οι φωνές για ''μεταγραφή 10αριού εδώ και τώρα'' αυξάνονταν με ιλιγγιώδη ρυθμό, ο Βαλμπουενά συνέχισε να δουλεύει υπό το πέπλο εμπιστοσύνης του προπονητή του.

Έξι ματς απαντήσεων και απόσβεσης

Ο Μαρτίνς γρήγορα είχε πάρει την απόφαση του: θα στηριζόταν στην εμπειρία και την απαράμιλλη κλάση του Γάλλου για να πορευθεί στα προκριματικά. Ο Βαλμπουενά φρόντισε να μην αφήσει απογοητευμένο τον Πορτογάλο τεχνικό. Η πρώτη του πτήση μπορεί να ήταν 'χαμηλή', καθώς στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Βικτόρια Πλζεν έδειχνε ακόμη εκτός ρυθμού, όμως η ρεβάνς με τους Τσέχους στο Φάληρο απλοποιήθηκε μέσα από ένα δικό του χτύπημα. Η φήμη για την ικανότητα του Βαλμπουενά στα στημένα επιβεβαιώθηκε, όταν από μια δική του εκτέλεση κόρνερ ήρθε ο Γκιλιέρμε με αυτοκρατορική κεφαλιά να ανοίξει το σκορ, μαζί και τον δρόμο ως το τελικό 4-0 - και φυσικά την πρόκριση.

Ο Γάλλος πήρε... εργολαβία το μεσοεπιθετικό έργο των 'ερυθρολεύκων' στις αναμετρήσεις με την Μπασακσεχίρ. Η δική του υπέροχη ασίστ στο κεφάλι του Μασούρα έφερε το υπερπολύτιμο εκτός έδρας γκολ στην Κωνσταντινούπολη, το δικό του γκολ από το σημείο του πέναλτι υπέγραψε το 2-0 της ρεβάνς του Φαλήρου.

Φτάνοντας στα playoffs της διοργάνωσης και το πρώτο παιχνίδι με την Κρασνοντάρ, ήταν ο Βαλμπουενά που πέρασε τη μπάλα από το μάτι της βελόνας στον μετέπειτα σκόρερ Ραντζέλοβιτς, φάση που ευθύνεται για το... πάρτι που ακολούθησε και ολοκληρώθηκε όταν ο Ολυμπιακός σκόραρε στο 89' για το τελικό 4-0 στο 'Γ. Καραϊσκάκης'. Στη ρεβάνς του 'Krasnodar Stadium' ήταν αυτός που με δύο ασίστ δημιούργησε τις προϋποθέσεις στα ισάριθμα γκολ του Ελ Αραμπί, για την ανατροπή - θρίαμβο των 'ερυθρολεύκων'.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έφτασε ως την δόξα των ομίλων του Champions League 2019-2020 (και αγκαλιά με μίνιμουμ 34 εκατ. ευρώ), με τον Ματιέ Βαλμπουενά να προσφέρει 5 ασίστ και 1 γκολ σε μόλις 455 λεπτά συμμετοχής! Εν ολίγοις ο Γάλλος κρίνεται... ένοχος για το γεγονός πως χαρίζει στην ομάδα του, μέσω δημιουργίας ή εκτέλεσης, 1 γκολ / 75,8 λεπτά.

Ο Βαλμπουενά μέσα από μόλις έξι επίσημες συμμετοχές του με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη κατάφερε να ξεχρεώσει και μάλιστα εις διπλούν: όχι μόνο έκανε ήδη απόσβεση των χρημάτων που θα στοιχίσει φέτος στους 'ερυθρόλευκους' (με διχάλα στην παραλία να την έβγαζε μέχρι τον επόμενο Μάιο, έχει βγάλει τα λεφτά του) αλλά και έσβησε το 'χρέος' απέναντι στους φίλους του Ολυμπιακού κλειδώνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το δράμα της Βεστφαλίας.

Δικαιώνοντας έτσι όχι μόνο όσους τον επέλεξαν πριν λίγους μήνες αλλά και αυτούς που τον είχαν υποδεχθεί στην πλατεία Αλεξάνδρας, αναγνωρίζοντας την πλούσια ποδοσφαιρική του πορεία, μαζί και το δικαίωμα να αποδείξει στο χορτάρι τον λόγο που είχε αποδεχθεί την πρόκληση του Ολυμπιακού, λίγο πριν κλείσει τα 35 του χρόνια. Η ραψωδία ενός (ε)ξοφλημένου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK