Ολυμπιακός: Η δόξα των 34 εκατ. ευρώ

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να πορεύθηκε μέχρι τους ομίλους του Champions League με γνώμονα ένα ρητό του Τόμας Τζέφερσον. Σε μια ξέφρενη πορεία μέσα από τα προκριματικά, που τον έφερε αγκαλιά με ένα μικρό θησαυρό.

CHAMPIONS LEAGUE / ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Καμαρά πανηγυρίζει με τον Μεριά την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League 2019-2020 CHAMPIONS LEAGUE / ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός το βράδυ της Τρίτης (27/08) στο 'Krasnodar Stadium', όπου κέρδισε με ανατροπή και σκορ 2-1 την Κρασνοντάρ, στην ρεβάνς των ομάδων για τα playoffs του Champions League. Σε συνδυασμό με το 4-0 του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', οι 'ερυθρόλευκοι' πήραν την πρόκριση για την φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με το συνολικό 6-1! Πέρα από την δόξα, η ομάδα του Πειραιά απέκτησε το δικαίωμα να γεμίσει τα ταμεία της, καθώς η συγκεκριμένη επιτυχία φέρνει πολύ χρήμα από την UEFA. "Ποτέ μην ξοδεύεις τα χρήματα σου πριν τα κερδίσεις", είχε πει ο Τόμας Τζέφερσον. Και αυτό φρόντισε να κάνει ο Ολυμπιακός, μέσα από την ξέφρενη πορεία του στα προκριματικά, που τον έφερε αγκαλιά με έναν μικρό θησαυρό.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μοιράζει το ποσό του 1,95 δισ. ευρώ συνολικά στους συλλόγους που συμμετέχουν στο Champions League 2019-2020, από την φάση των ομίλων και μετά. Τα καθαρά έσοδα που διατίθενται στους συμμετέχοντες συλλόγους χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικούς πυλώνες:

  • Το 25% θα διατεθεί άμεσα (488 εκατ. Ευρώ).
  • Το 30% θα διατεθεί ως bonus αποδοτικότητας (νίκες - ισοπαλίες) στην φάση των ομίλων (585 εκατ. Ευρώ).
  • Το 30% θα διανεμηθεί μέσω της δεκαετούς κατάταξης συντελεστών με βάση τις επιδόσεις (585 εκατ. Ευρώ).
  • Το 15% θα διατεθεί ως market pool (292 εκατ. Ευρώ).

Άμεσα έσοδα

Κάθε μια από τις 32 ομάδες της φάσης των ομίλων του Champions League θα καρπωθεί 15,25 εκατ. ευρώ (το ποσό είναι κατανεμημένο σε προκαταβολή ύψους € 14,5 εκατ. και καταβολή υπολοίπου € 0,75 εκατ.)

Τα fix ποσά ως bonus αποδοτικότητας

Συνολικά 585 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στις 32 ομάδες με βάση τις επιδόσεις τους. Η νίκη πληρώνει 2,7 εκατ. ευρώ και η ισοπαλία 900.000 ευρώ. Το αδιάθετο ποσό θα συγκεντρωθεί και θα ανακατανεμηθεί μεταξύ των ομάδων που θα αγωνιστούν στην φάση των ομίλων, ανάλογα με τον αριθμό των νικών τους.

Κατάταξη συντελεστών - 10ετές ranking

Η UEFA έχει εισάγει μια νέα κατάταξη, που αφορά την επίδοση των ομάδων στο Champions League την τελευταία δεκαετία. Εκτός από τους βαθμούς που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κατάταξη αυτή περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- έξτρα πόντους για την κατάκτηση του UEFA Champions League και του UEFA Europa League.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους έχει καθοριστεί μια νέα κατάταξη και το συνολικό ποσό των 585,05 εκατ. ευρώ διαιρείται σε "μετοχές συντελεστή", με κάθε μετοχή να ανέρχεται σε 1.108 εκατ. ευρώ. Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία θα λάβει μία μετοχή (1.108 εκατ. ευρώ). Μια μετοχή θα προστεθεί σε κάθε θέση και έτσι η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 32 μετοχές (35,46 εκατ. ευρώ). Η κατάταξη αυτή είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

Το market pool

Το ποσό που θα διαθέσει η UEFA ως market pool δεν έχει καθοριστεί απόλυτα, ωστόσο εκτιμάται στο σύνολο των 292 εκατ. ευρώ. Πόσα χρήματα θα πάρει κάθε ομάδα; Ούτε αυτό είναι απόλυτα σαφές αφού εξαρτάται από το πραγματικό τελικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο ως market pool, την ποσοστιαία εμπορικότητα της τηλεοπτικής αγοράς κάθε χώρας που εκπροσωπείται στη διοργάνωση από τη φάση των ομίλων και έπειτα, τις χώρες που θα εκπροσωπηθούν στους ομίλους, τον αριθμό εκπροσώπων κάθε χώρας, την τελική θέση κάθε ομάδας που συμμετέχει στην διοργάνωση στο εγχώριο πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν και την απόδοση κάθε ομάδας στο Champions League.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την τσέπη του Ολυμπιακού;

Μετά την Βικτόρια Πλζεν στον 2ο προκριματικό και την Μπασακσεχίρ στον 3ο προκριματικό, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Κρασνοντάρ στα playoffs του Champions League και μετά την απουσία ενός χρόνου, επέστρεψε στην φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πέρα από την δόξα, οι 'ερυθρόλευκοι' θα βάλουν στα ταμεία τους και ένα πολύ σημαντικό ποσό πριν καν παίξουν έστω ένα παιχνίδι στους ομίλους του Champions League. Ο Ολυμπιακός καρπώνεται άμεσα το ποσό των 15,25 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή του στην φάση των ομίλων, ενώ η 21η θέση στο σύνολο των 32 ομάδων αυτής της φάσης του εξασφαλίζει ακόμη 13,296 εκατ. ευρώ μέσα από το 10ετές ranking της UEFA!

Επιπροσθέτως, η ομάδα του Πειραιά θα εισπράξει το 100% του market pool που αναλογεί στην Ελλάδα, αφού ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό γύρο από τον Άγιαξ. Αν στη φάση των ομίλων συμμετείχε και ο ΠΑΟΚ, τότε αυτός ως πρωταθλητής θα λάμβανε το 55% των χρημάτων του market pool και ο Ολυμπιακός ως δευτεραθλητής το υπόλοιπο 45%. Τώρα οι 'ερυθρόλευκοι' παίζουν μπάλα μόνοι τους. Όπως διαβάσατε και νωρίτερα, το ποσό αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη ωστόσο θα είναι μεγαλύτερο από 5 εκατ. ευρώ.

Αθροίζοντας τα παραπάνω ποσά, ο Ολυμπιακός σε πρώτη φάση έχει εξασφαλισμένα μίνιμουμ 34 εκατ. ευρώ από την παρουσία του στους ομίλους του Champions League 2019-2020. Οι 'ερυθρόλευκοι' μπορούν να προσθέσουν κέρδη από την παρουσία τους στην διοργάνωση ανάλογα με τις επιδόσεις τους στον όμιλο, όπου θυμίζουμε πως η νίκη προσφέρει 2,7 εκατ. ευρώ και η ισοπαλία 900.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, η πρόκριση στην φάση των '16' του Champions League έρχεται με bonus 9,5 εκατ. ευρώ, αυτή στα προημιτελικά προσφέρει επιπλέον 10,5 εκατ. ευρώ, στα ημιτελικά ακόμη 12 εκατ. ευρώ και στον τελικό 15 εκατ. ευρώ. Ο νικητής της διοργάνωσης εισπράττει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK