Με 5 χτυπήματα ο Αντετοκούνμπο λύνει τα μάγια των άστοχων βολών

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναζητά επιμόνως το αντίδοτο για το χαμηλό ποσοστό στις βολές που θα τον κάνει ανίκητο. Η νέα πρόκληση.

Με 5 χτυπήματα ο Αντετοκούνμπο λύνει τα μάγια των άστοχων βολών

Για κάθε σούπερ ήρωα εκεί έξω αντιστοιχεί ένας 'κρυπτονίτης'. Το δραστικό εκείνο αντίδοτο που τον αποδυναμώνει, αν όχι τον εξουδετερώνει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αισθάνεται πολύ άβολα όταν κερδίζει φάουλ και υποχρεώνεται να σταθεί στη γραμμή των βολών για να εκτελέσει ένα ή δύο σουτ. Η απόσταση των 4.5 μέτρων τού προκαλεί ξεκάθαρη αμηχανία και, ας είμαστε ειλικρινείς όσο ο ίδιος μπροστά στον καθρέπτη του, το 61.4%, που ως ποσοστό τον κατατάσσει στην 396η θέση μεταξύ των παικτών που αγωνίζονται τουλάχιστον 25 λεπτά ανά αγώνα στο ΝΒΑ, δεν τον κολακεύει σε καμία περίπτωση. Μάλιστα είναι -για την ώρα- η χαμηλότερη επίδοση της καριέρας του.

Φυσικό είναι να 'λεκιάζει' την ήδη βελτιωμένη εκδοχή του -most valuable player- εαυτού του.Μια βελτιωμένη εκδοχή που υποστηρίζεται ξεκάθαρα από τα 7 διαδοχικά παιχνίδια με τουλάχιστον 15 πόντους/ριμπάουντ σε καθένα εξ αυτών. Μονάχα ο Κέβιν Γουίλις, με τους Ατλάντα Χοκς, είχε περισσότερα ματς στη σειρά με αντίστοιχους αριθμούς από τη σεζόν 1991-92 ως σήμερα!

Δεν είναι συμπτωματικό, επίσης, ότι ο Αντετοκούνμπο ηγείται στο Usage Percentage (36.6%) όντας επίσης ο αρχισκόρερ όλου του πρωταθλήματος τόσο σε πόντους από αιφνιδιασμό (6.3 ανά αγώνα) όσο και σε πόντους μέσα από τη ρακέτα (18 ανά αγώνα), 'πασπαλίζοντας' με λαμπερές πρωτιές μια υπέροχη σεζόν που τον βρίσκει στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του (30 πόντοι, 13.5 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ).

Αυτή η αντιστρόφως ανάλογη εικόνα δεν αφήνει να κοιμηθεί έναν παίκτη που εκτελεί με 55% στα εντός πεδιάς σουτ (30.9% στο τρίποντο), με δεδομένο ότι στους τέσσερις βασικούς συντελεστές της επιτυχίας στο μπάσκετ (Four Factors of Basketball Success) ανήκει ο παράγων 'Free Throw Rate'. Πρόκειται για την τιμή που προκύπτει από το κλάσμα εκτελεσμένες βολές/εκτελεσμένα σουτ. Στα τέλη του Γενάρη ο 'Greek Freak' ήταν τέταρτος στη σχετική κατηγορία, με 51.3 (πλέον έβδομος με 51.8). Δηλαδή για κάθε 100 σουτ που έπαιρνε (και παίρνει) υπολογίζεται ότι πηγαίνει στη γραμμή 51-52 φορές.

Μέχρι τον Γενάρη ωστόσο έχανε το 40% αυτών που εκτελούσε και ξόδευε άκοπες ευκαιρίες για έξτρα πόντους. Τα ερ μπολ στους αγώνες με τους Ράπτορς και τους Μπουλς τον ακολουθούν αναπόφευκτα.

Από τις 2 Φλεβάρη η αντιστροφή είναι ολοφάνερη κι ως ένα σημείο εντυπωσιακή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα των 20 ημερών και σε συνολικά πέντε παιχνίδια (Σανς, Πέλικανς, Σίξερς, Μάτζικ, Πίστονς) ο Αντετοκούνμπο έχει σουτάρει 60 βολές κι έχει βρει στόχο στις 40 εξ αυτών. Το 4/6 αντιστοιχεί σ' ένα 67% με μια σταθερή τάση ανόδου προς το 70%. Ένα ποσοστό που αποτελεί τη βασική επιδίωξη του Έλληνα φόργουορντ και βάση για τη συνέχεια. Μόνο οι 6/8 που εμφάνισε με τους Ορλάντο Μάτζικ αφήνουν το περιθώριο να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Μαθαίνει πλέον να μετράει

Οι πιο παρατηρητικοί διαπίστωσαν ότι ο MVP έχει αναμορφώσει, ενδεχομένως διορθώσει, τη ρουτίνα του στη διαδικασία. Κόντρα σε ό,τι συνέβαινε κατά καιρούς, έχοντας υποχρεώσει σε κάποιες περιπτώσεις τους διαιτητές να του ζητήσουν να επισπεύσει την εκτέλεση, διότι καθυστερούσε αρκετά υπερβαίνοντας τα 10 δεύτερα, ο ηγέτης των Μπακς αποκτά μία ακριβής τακτική. Χτυπάει την μπάλα στο παρκέ 5 φορές, συγκεντρώνεται, παίρνει την ανάσα και σουτάρει χωρίς άλλη χρονοτριβή.

"Το έχω αλλάξει γιατί θέλω να είμαι πιο αποτελεσματικός", επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γιάννης μετά από ερώτηση που του έγινε για την αλλαγή του στιλ του. "Πρέπει να είσαι προγραμματισμένος. Μετράω 1-2-3-4-5 και σουτάρω δίχως παρεμβολή. Τίποτα πλέον δεν μεσολαβεί. Είτε αστοχήσω είτε ευστοχήσω, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο", συμπλήρωσε εξηγώντας για την επιρροή που για άλλη μια φορά ο Μπεν Σάλιβαν, εκ των συνεργατών του κόουτς Μπουντενχόλτζερ, είχε πάνω του προκειμένου να υιοθετήσει μια πάγια 'τελετουργία', η οποία θα του εγγυηθεί τη βελτίωση "διότι αλλιώς δεν θα τα καταφέρω". Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να δουλέψει μαζί του το μακρινό σουτ, με αποτέλεσμα το +5.3% στο τρίποντο του 'Greek Freak' συγκριτικά με πέρυσι και κυρίως την αυτοπεποίθηση με την οποία παίρνει επιθέσεις από την κορυφή (1.5 τρίποντα σε 4.8 προσπάθειες).

Οι ελεύθερες βολές είναι ένας άλλος τομέας της ατομικής βελτίωσης που σταδιακά μεταβάλλεται προς το καλύτερο. Όπως μέτρησαν στο 'Milwaukee Journal Sentinel', ο Αντετοκούνμπο έχει πετύχει 27/35 βολές (77.1%) μετά από 5 ντρίμπλες και 4/9 μετά από έξι. Η μονιμοποίηση στα λιγότερα χτυπήματα είναι το ζητούμενο πλέον, καθώς "αν δεν αφοσιωθείς σε κάτι που πρέπει να γίνει, δεν θα συμβεί ποτέ. Εγώ προσπαθώ να δεσμευτώ ότι θα γίνει". Υπάρχουν πειστήρια ότι είχε αρχίσει από τον περασμένο Οκτώβριο, στις αρχές της κανονικής περιόδου, να εφαρμόζει μια διαφορετική τυπικότητα, ακολουθώντας ρητούς κανόνες. Είχε παρεκκλίνει ωστόσο, αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων το λάθος του.

Αφού τώρα έδωσε το λόγο του, θα συμβεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK