Με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, ο Κίκο Ραμίρες ακυρώνει το VAR

Ο Κίκο Ραμίρες τσιμπιέται για να καταλάβει αν είναι ξύπνιος, αναγνωρίζει ότι η θέση της Ξάνθης στη βαθμολογία είναι πλασματική και αντιπαλεύεται τη χρήση του video, γιατί "κλέβει το ποδόσφαιρο".

Με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, ο Κίκο Ραμίρες ακυρώνει το VAR
Ο Κίκο Ραμίρες έχει φέρει την Ξάνθη στη δεύτερη θέση της κατάταξης

Ως λύκο με δέρμα προβάτου παρομοίασε την Ξάνθη η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής AS. Μια καμουφλαρισμένη απειλή που παραπλανά εκ πρώτης όψεως, αλλά είναι τρομερά επικίνδυνη για το υπόλοιπο, απροστάτευτο, κοπάδι. Οι αριθμοί των πρώτων 5 αγωνιστικών προσδιορίζουν την ακριβή δυναμική της και επιβεβαιώνουν τον παραλληλισμό του μέσου. Η Ξάνθη είναι δεύτερη στην κατάταξη, πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό και μπροστά από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, έχοντας συλλέξει τους 15 από τους 18 βαθμούς που διεκδίκησε και παρά τα σχετικά λίγα γκολ (τα 10 είναι η έκτη επίδοση του πρωταθλήματος) καμαρώνει ως η μακράν της δεύτερης πιο αποδοτική ομάδα, με 1 τέρμα ανά 3.9 τελικές προσπάθειες. Ξέρει τι θέλει, δηλαδή, κάθε φορά που παρατάσσεται στον αγωνιστικό χώρο και πώς να φέρει την μπάλα εκεί που πρέπει. Δεν είναι τυχαίο πως κατέχει την τρίτη θέση στο μέσο όρο επιτυχημένων γεμισμάτων και την πέμπτη σε ασίστ, δίχως την ίδια στιγμή να χρειάζεται πολλές πάσες, που -πολλές φορές- οδηγούν σε λάθη.

Ανάλογα αποτελεσματική είναι αμυντικά, παρουσιάζοντας εξαιρετικούς αριθμούς σε κλεψίματα και καίριες επεμβάσεις, άνευ πολλών φάουλ ή καρτών που θα χάριζαν αβαντάζ στον εκάστοτε αντίπαλο.

Ανεξάρτητα από τις αξιοσημείωτες επιδόσεις της, οι Ισπανοί δεν θα είχαν ασχοληθεί με το φαινόμενο της ακριτικής ομάδας, αν ο 49χρονος Κίκο Ραμίρες δεν είχε προσληφθεί ως πρώτος προπονητής τον περασμένο Ιούλιο. Οι 'μύστες' του ισπανικού ποδοσφαίρου θα τον γνώριζαν από τις δουλειές του στις χαμηλές κατηγορίες - όχι όλες τους το ίδιο επιτυχημένες. Φερ' ειπείν από τη Χιμνάστικ δε Ταραγόνα απολύθηκε ύστερα από 9 παιχνίδια, ενώ τη Σαμπαντέλ την άφησε στη ζώνη του υποβιβασμού, έχοντας αναλάβει μεσούσης της περιόδου. Αντίθετα στη Λ'Οσπιταλέτ και στην Καστεγιόν παρέδωσε έργο που μνημονεύεται ως σήμερα. Ο Καταλανός προπονητής έζησε ακόμη 11 μήνες στην Κρακοβία (από τον Γενάρη ως τον Δεκέμβριο του 2017) και δουλεύοντας στη Βίσλα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε απαιτητικές συνθήκες, εκτός συνόρων μάλιστα.

Η ελληνική θητεία του Ραμίρες άρχισε να σκανάρεται από το 2-1 της πρεμιέρας επί της ΑΕΚ στην Αθήνα. Τότε ήταν ένας 'πορθητής', καθώς για πρώτη φορά η Ξάνθη νικούσε στην έδρα της πρωταθλήτριας του 2018 και... απέλυε τον Καρντόσο. Γι' αυτό και το διπλό στη Ριζούπολη, απέναντι σ' έναν προβληματικό Παναθηναϊκό, δεν κατεγράφη ως μια έκπληξη πρώτου μεγέθους, αλλά ως ένα σημαντικό επίτευγμα. Ένα αποτέλεσμα που, ούτως ή άλλως, ήρθε με (αμφιλεγόμενο) γκολ από τον Φοσέ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Ο Κίκο Ραμίρες, στη συνέντευξή του στο ισπανικό μέσο, αναγνώρισε με περίσσια ειλικρίνεια ότι "ναι μεν κάποιες φορές τσιμπιέμαι, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματική θέση μας. Είμαστε σε καλή φόρμα και μας βγαίνει. Όταν τα πράγματα θα δυσκολέψουν, δεν θα μας βγαίνει τίποτα". Δεν αγνοεί κοινώς τις συνθήκες μέσα από τις οποίες έχει προκύψει το 5/6. Ως εδώ η Ξάνθη έχει ευνοηθεί από την τύχη και ο 49χρονος προπονητής θα ήταν άτοπο να μην το αναγνωρίσει. Διότι αλλιώς θα κρυβόταν πίσω από την αλήθεια που πρεσβεύει.

Το Σάββατο ήταν μία απ' αυτές τις φορές, αφού οι 'πράσινοι' είχαν σκοράρει σε παρόμοια φάση, χωρίς το δικό τους γκολ να μετρήσει μετά την εξέταση του video, αντίθετα με των 'ακριτών' που κατακυρώθηκε, διαμορφώνοντας το 1-0. Άλλη μία παράμετρος που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κουμανταδόρο της Ξάνθης. Ανήκει, βλέπετε, σ' εκείνους τους ρομαντικούς που αντιπαλεύονται το VAR και προτιμούν την πρότερη μορφή των αγώνων, ο οποίοι λόγω της αμφισβήτησης, της ευθυνοφοβίας και της ανεπάρκειας των διαιτητών, ιδίως των Ελλήνων, διακόπτονται κάθε τρεις και λίγο.

Ο Ραμίρες είναι κάθετος και δεν δέχεται κουβέντα. Διότι "το έζησα όλο αυτό στην Πολωνία, πριν ακόμη υπάρξει στην Ισπανία. Η αποτυχία αφορά την ερμηνεία του. Ο διαιτητής χάνει την αξία του. Αναλύει τα πάντα, εξετάζει φάσεις ακόμη και πολύ πιο πίσω από το γκολ. Το ποδόσφαιρο χάνει τη μαγεία του. Στην Πολωνία διαμαρτυρήθηκα αρκετές φορές, καθώς η διαδικασία ήταν αρκετά αργή, έξι λεπτά χωρίς να υπάρχει δράση για να ληφθεί απόφαση. Κόβεται ο ρυθμός, δεν υπάρχει το αυθόρμητο. Μας έχει 'κλέψει' το ποδόσφαιρο. Το πιο όμορφο σε αυτό το άθλημα είναι η έκρηξη και όταν σου την παίρνουν δεν είναι το ίδιο. Τώρα με το VAR ποτέ δεν μπορείς να πανηγυρίσεις τα γκολ, γιατί πάντα τα ακυρώνουν. Εμείς είδαμε ότι δεν ήταν οφσάιντ, αλλά για ασφάλεια δεν το μέτρησαν πριν λάβουν οριστική απόφαση. Είχα σταυρώσει τα χέρια μου, γιατί θα ήταν το πρώτο ματς χωρίς γκολ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μέτρησε".

Οι απόψεις διίστανται...

News 24/7

24MEDIA NETWORK