Matchday Σάββατο 05/10: Ο Παναθηναϊκός ζητάει ακόμα διευκρινίσεις

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (05/10) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα κόντρα στην Ξάνθη για τη Super League 2019-2020 στο 'Γιώργος Καμάρας', Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019
Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα κόντρα στην Ξάνθη για τη Super League 2019-2020 στο 'Γιώργος Καμάρας', Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Η εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη, η ισοπαλία χωρίς τραυματισμούς της ΑΕΛ με την ΑΕΚ, η συντριβή της Τότεναμ από την Μπράιτον, η νίκη in extremis της Λίβερπουλ, ο θρίαμβος του Ηρακλή στο ντέρμπι από τα παλιά με τον Άρη, η γκέλα της Μπάγερν στο review του Contra.gr.

Super League: Οι διευκρινίσεις του VAR δεν ήταν τέτοιες

Η μία ομάδα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η άλλη στη 10η θέση. Πριν από μερικά χρόνια δεν θα χρειαζόταν διευκρίνιση για το ποια είναι ποια. Η αλήθεια είναι πως ούτε και τώρα. Η Ξάνθη είναι επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα της Super League 1 ύστερα από τη νίκη 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο 'Γιώργος Καμάρας' της Ριζούπολης. Αυτό που χρειάζεται διευκρίνιση, δεν θα έχει τελικά, παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό.

Οι 'πράσινοι' θεώρησαν ότι βρίσκονται ακόμα σε καλό 'φεγγάρι', ύστερα από την ισοπαλία κόντρα στον Ολυμπιακό και τη νίκη επί του Πανιωνίου. Οι άνθρωποι του VAR επίσης, ύστερα από την ανακοίνωση της ΚΕΔ για την ικανοποίηση που επικρατεί στις τάξεις της για τη χρήση του τεχνολογικού βοηθήματος. Με 77% κατοχή μπάλας, οι (τύποις, ελέω εργασιών στον χλοοτάπητα του ΟΑΚΑ) γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να προηγηθούν στο 29', όταν ο Γκαγιάς Ζαχίντ έστειλε για 2ο σερί παιχνίδι την μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής Γιώργος Κομίνης συμβουλεύτηκε τον VAR και καταλόγισε οφσάιντ, αν και τα τηλεοπτικά ριπλέι αμφισβητούν την απόφαση.

Ο χρόνος κύλησε, ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποίησε την υπεροχή, η Ξάνθη ήταν επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και σε μία τέτοια στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ζορντάν Φοσέ έγραψε το 1-0 υπέρ των φιλοξενουμένων. Ακόμα μια φάση, όπου τα τηλεοπτικά ριπλέι αμφισβητούν την απόφαση διαιτητή (με την αρωγή VAR), αφού ο Στάρτζεον ίσως ήταν σε θέση οφσάιντ πριν δώσει πάσα στον σκόρερ. Οι διευκρινίσεις που χρειαζόταν αυτό το παιχνίδι ήρθαν, αλλά μάλλον δεν ήταν οι ορθές. Το αποτέλεσμα είναι ο τεχνικός της Ξάνθης, Κίκο Ραμίρεθ, να δηλώνει πως το αποτέλεσμα δεν είναι δίκαιο και οι φίλοι του Παναθηναϊκού να ξεσπαθώνουν για όσα συμβαίνουν.

ΑΕΛ ΚΑΙ ΑΕΚ ΔΕΝ ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Γνωρίζοντας το αποτέλεσμα των προηγούμενων δύο αναμετρήσεων των ομάδων σε αυτό το γήπεδο, καθώς και την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, το 3ο σερί 0-0 μεταξύ ΑΕΛ και ΑΕΚ ήταν αναμενόμενο. Όσο αναμενόμενη ήταν και η ανακοίνωση των γηπεδούχων για τη διαιτησία από το 1ο ημίχρονο κιόλας, η άμεση αντίδραση της Ένωσης μέσω twitter, οι 3 κίτρινες κάρτες στα πρώτα 7 λεπτά αγώνα, η ένταση μεταξύ ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων που πέρυσι ήταν συμπαίκτες (Μανώλης Μπέρτος - Μίλος Ντέλετιτς) και πολλά ακόμα.

Αυτό που σίγουρα δεν μας έχουν συνηθίσει σε αυτό το γήπεδο οι δύο ομάδες είναι να χάνουν τόσες πολλές και καλές ευκαιρίες σε ένα ημίχρονο. Στο 57' ο Μάρκο Λιβάγια είχε δοκάρι, στο 58' ο Σλάβκο Μπράλιτς δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα γιατί πρόλαβε ο Σιμόες, στο 63' ο Αλέξανδρος Μιχαήλ από καλή θέση έστειλε την μπάλα άουτ και στο 67' ο (διαρκώς διαμαρτυρόμενος και σε αψιμαχία) Αμρ Ουάρντα νίκησε τον Μιχάλη Μπακάκη και με πλασέ έστειλε την μπάλα άουτ. Η απάντηση ήταν ένα σουτ του Πέτρου Μάνταλου που έδιωξε στη γραμμή με το γόνατο ο Βαγγέλης Μόρας.

Το τελικό 0-0 ίσως να είναι και η πιο δίκαια έκβαση για τις προσπάθειες των δύο ομάδων στο θεσσαλικό χωράφι, ακόμα κι αν επισκιαστούν από τις παραποδοσφαιρικές συζητήσεις των δύο πλευρών. Αυτό που θα έπρεπε να επικρατεί πάντα μετά από έναν αγώνα σε αυτό το γήπεδο δεν είναι ούτε το ποδόσφαιρο ούτε το παραποδόσφαιρο, αλλά το ιατρικό δελτίο και -ευτυχώς- σε αυτόν τον αγώνα είναι καθαρό.

Premier League: Η Τότεναμ έγινε ξανά ομάδα του Φέργκιουσον

Ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Μπράιτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Φάλμερ', Μπράιτον, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019
Ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ σε στιγμιότυπο του αγώνα με την Μπράιτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Φάλμερ', Μπράιτον, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH)

"Lads, it's Tottenham". Τρεις λέξεις ήταν αρκετές κάποτε για να εμπνεύσουν τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από έναν συγκεκριμένο αγώνα. Τρεις λέξεις (ΟΚ, τέσσερις), που συμπύκνωναν τη δυναμική και τη νοοτροπία του αντιπάλου. Ο Άλεξ Φέργκιουσον το γνώριζε, οι παίκτες του το γνώριζαν, ακόμα και οι ίδιοι οι Λονδρέζοι δεν μπορούσαν να το αποφύγουν. Η παραίνεση του Σκοτσέζου τεχνικού είχε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Τότεναμ πάντα τα έβρισκε σκούρα στο 'Ολντ Τράφορντ' εκείνη την περίοδο (και όχι μόνο) και απλά εξακολούθησε να βαδίζει στο ίδιο δύσβατο μονοπάτι.

Η μεταμόρφωση της ομάδας από τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο έμοιαζε να αλλάζει τις ισορροπίες. Ψηλότερες βαθμολογικές θέσεις, πρώτη φορά πάνω από την Άρσεναλ στην Premier League, ακόμα και τελικός Champions League. Μήπως η αντίπαλος του Ολυμπιακού στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν είναι πια αυτή η ταλαντούχα, αλλά εύθραυστη ομάδα του παρελθόντος; Όχι. "It's Tottenham".

Μετά από μία τέτοια σεζόν όπως η περσινή, τα αποτελέσματά της σε 11 αγώνες έχουν ως εξής: νίκη κόντρα στην Άστον Βίλα, νίκη κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, νίκη κόντρα στη Σαουθάμπτον και τέλος. Όλες εντός, όλες για το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το 'στραπάτσο' κόντρα στον Ολυμπιακό, παρότι προηγήθηκε με δύο γκολ, ο αποκλεισμός στο League Cup από την Κόλτσεστερ που βρίσκεται 3 κατηγορίες πιο χαμηλά, το ιστορικό 2-7 από την Μπάγερν και πλέον η συντριβή 0-3 από την Μπράιτον για την Premier League. Ένα αποτέλεσμα τόσο ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ομάδα, που... κανείς δεν ασχολείται με αυτό!

Κύριο θέμα συζήτησης είναι ο αρχηγός Ουγκό Λορίς, ο οποίος με ακόμα ένα τραγικό λάθος στη σεζόν, δώρισε το πρώτο γκολ των γηπεδούχων στον Νιλ Μοπέ. Ούτε αυτό είναι το πλέον αξιοσημείωτο του αγώνα, όμως. Ο πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γαλλίας τραυματίστηκε (κατά τα φαινόμενα πολύ σοβαρά) στον αγκώνα κατά τη διάρκεια της φάσης και αντικαταστάθηκε μόλις στο 8'. Σε συνδυασμό με τον Γιαν Βερτόνχεν που βρίσκεται σχεδόν εκτός ομάδας, τον Κρίστιαν Έρικσεν που έχει διαμηνύσει ότι θα φύγει το καλοκαίρι, τον Χέουνγκ Μιν Σον που είναι αγνώριστος σε σχέση με πέρυσι και τον Ντέλε Άλι που πλέον είναι αδιαμαρτύρητα παγκίτης, όλα οδηγούν στο εξής συμπέρασμα για κάθε ομάδα που αντιμετωπίζει τους 'πετεινούς': "Lads, it's Tottenham".

Η Λέστερ λειτούργησε ως... θυγατρική της Τότεναμ και με ένα ανόητο πέναλτι στις καθυστερήσεις, έδωσε το δικαίωμα στη Λίβερπουλ να πάρει τη νίκη με 2-1 (εκτελεστής ο Τζέιμς Μίλνερ) και να φτάσει στο 8/8 φέτος, στο 17/17 γενικά, απέχοντας μία νίκη από το ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι.

Basket League: Η επιστροφή του Ηρακλή

Το 'Ιβανώφειο' ήταν sold out. Δεν χωρούσε αμφιβολία γι' αυτήν την εξέλιξη. Ο Ηρακλής επέστρεψε στη Basket League για πρώτη φορά ύστερα από το 2011 και οι φίλοι του είχαν ιερή υποχρέωση να δώσουν το 'παρών' στις κερκίδες στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι. Ειδικά όταν απέναντί τους βρισκόταν ένας από τους βασικούς αντιπάλους στην πόλη, ο Άρης. Η μοίρα τα έφερε έτσι, μάλιστα, που η ομάδα που βρέθηκε στα... τάρταρα τα προηγούμενα χρόνια να κάνει την επανεμφάνισή της σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που παρέμεινε στα 'μεγάλα σαλόνια'.

Με τους Ντάριους Γκάρετ (17), Λενζέλ Σμιθ (13), Τζαμάλ Σούλερ (12) και Ολίβιερ Χάνλαν (17) να κάνουν... πάρτι, ο 'γηραιός' επικράτησε με 82-66 και γιόρτασε με εντυπωσιακό τρόπο ξανά στο παρκέ ενός γηπέδου όπου βίωσε μεγάλες στιγμές τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο Σούλης Μαρκόπουλος αντιμετώπισε ακόμα μια πρώην ομάδα του, αλλά αυτήν τη φορά δεν του έκανε τη χάρη, όπως ο ΠΑΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Η απουσία του Λευτέρη Μποχωρίδη ήταν κομβική.

Ο 'δικέφαλος του βορρά', πάντως, πήρε τη νίκη με 87-61 επί της Λάρισας (η οποία είχε 1/15 σουτ στο 1ο δεκάλεπτο), ο Προμηθέας νίκησε τον Ιωνικό με 87-80 πριν οι Νικαιώτες ανακοινώσουν την πρόσληψη του Νίκου Βετούλα στη θέση του Στέργιου Κουφού, ενώ τα άλλα δύο παιχνίδια της ημέρας έληξαν υπέρ των φιλοξενουμένων. Το Περιστέρι διέλυσε το Ρέθυμνο με 79-60 και ο Ήφαιστος ίσως οδηγήσει σε νέα αλλαγή προπονητή τον Πανιώνιο, ύστερα από το 83-69.

Bundesliga: Η Μπάγερν χάνει παρά τα επτά

Την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρξε καμία νίκη γηπεδούχου στους 9 αγώνες της Bundesliga. Στα 4 απογευματινά παιχνίδια του Σαββάτου, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Όμως σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ο λόγος δεν πηγαίνει στο 2-2 της Ντόρτμουντ στην έδρα της Φράιμπουργκ, με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στο 89' με αυτογκόλ του Μανουέλ Ακάντζι. Το αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα σημειώθηκε στο Μόναχο. Η Μπάγερν επέστρεφε από την 'επτάρα' κόντρα στην Τότεναμ και η Χόφενχαϊμ του Κώστα Σταφυλίδη (έπαιξε ως αλλαγή στο 62') έπρεπε να συνιστά αμελητέα ποσότητα για την πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Φευ. Ο 26χρονος Αρμένιος επιθετικός Σαργκίς Ανταμιάν, στο ντεμπούτο του ως βασικός στην κατηγορία, παρότι αγωνίζεται στη Γερμανία από το 2012, σημείωσε 2 γκολ και ανάγκασε τους Βαυαρούς να συμβιβαστούν με την πρώτη φετινή ήττα στο πρωτάθλημα.

Τένις: Ο Τσιτσιπάς στον 5ο τελικό του

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προερχόταν από 5 σερί τουρνουά στα οποία αποκλειόταν στον 1ο αγώνα του. Δεν ήταν φυσιολογικό για το νο7 της παγκόσμιας κατάταξης, που φέτος είχε ήδη 2 νίκες σε τουρνουά ATP και ακόμα 2 τελικούς. Στο Πεκίνο, το China Open του έδωσε ακόμα μία ευκαιρία να αποδείξει ποιος είναι. Και το κατάφερε. Όχι για τις νίκες κόντρα στον Ντούσαν Λάζοβιτς, τον Νικόλοζ Μπασιλασβίλι και τον Τζον Ίσνερ. Αλλά γι' αυτό που συνέβη στα ημιτελικά, κόντρα στον 'άσπονδο' φίλο του, Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Ποιο είναι το ερωτικό τρίγωνο στην Τότεναμ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK