Μεταγραφικός οδηγός: 39 παίκτες που γυαλίζουν στη βιτρίνα της Super League

Η σεζόν στην Ελλάδα ολοκληρώνεται και το Contra.gr συγκέντρωσε τους σοβαρότερους υποψήφιους από κάθε ομάδα, για να αλλάξουν φανέλα το ερχόμενο καλοκαίρι.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μια αγωνιστική έμεινε για την ολοκλήρωση της φετινής Super League και ένας τελικός Κυπέλλου για την ολοκλήρωση της σεζόν στην Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής, ο Ολυμπιακός σίγουρα δεύτερος, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Άρης συμπληρώνουν την ευρωπαϊκή πεντάδα. Λεβαδειακός και Απόλλων Σμύρνης έχουν υποβιβαστεί, πιθανότατα θα τους ακολουθήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο ΟΦΗ πάει για το μπαράζ παραμονής. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση και ξέχωρα από την πορεία κάθε ομάδας την φετινή σεζόν, το Contra.gr συγκέντρωσε τους σοβαρότερους υποψήφιους από τους 16 μονομάχους της Super League, που παρουσιάζουν μεγάλες πιθανότητες αλλαγής... στρατοπέδου το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΠΑΟΚ: Τρεις οι σοβαροί υποψήφιοι

Ο Ζίβκοβιτς της Ξάνθης εμφανίζεται "κλεισμένος" από τον ΠΑΟΚ και το καμπανάκι εξόδου προφανώς και χτυπάει για τον Ρέι. Αλλά ας μη το δένουμε και... κόμπο, αφού ο Πασχαλάκης φέτος έχει πραγματοποιήσει μια σεζόν αρκετά καλή, για να κινήσει το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού. Το συμβόλαιο του διεθνή γκολκίπερ με τον "Δικέφαλο" έχει ισχύ ως το 2022.

SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα αλλά και καλά νούμερα, ήταν η πρώτη του Ζαμπά με τον ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ αναμφίβολα έχει ποιότητα, όπως φανερώνουν τα 7 γκολ και οι 11 ασίστ για όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο του λείπει η σταθερότητα στο παιχνίδι του, γι' αυτό και ολοκλήρωσε μόλις πέντε 90λεπτα στη σεζόν. Η ηλικία του (βαδίζει στα 21 του χρόνια) όμως αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, έτσι το όνομα του βρίσκεται στο μπλοκάκι ευρωπαϊκών συλλόγων.

Ο τρίτος της παρέας που έχει πολλές πιθανότητες να φέρει πρόταση το καλοκαίρι, είναι κάποιος που μετρά ένα σκάρτο... τετράμηνο με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Κάρολ Σβιντέρσκι αποκτήθηκε στα τέλη του περασμένου Γενάρη από την Γιαγκελόνια και γρήγορα φανέρωσε πτυχές του ταλέντου του, σκοράροντας 6 τέρματα (συν 2 ασίστ) σε 591 λεπτά συμμετοχής. Ο 22χρονος Πολωνός φορ ήδη απασχολεί ομάδες του εξωτερικού και δεν αποκλείεται να φέρει μια "δυνατή" πρόταση την προσεχή μεταγραφική περίοδο.

Ολυμπιακός: 5+1 στο "σημάδι"

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ήδη απορρίψει προσφορές για τον Σισέ και κρούσεις για τον Καμαρά. Αλλά θα πρέπει να θεωρείται περίπου ως δεδομένο, πως ένας στους δύο θα συνεχίσει στο εξωτερικό τη νέα σεζόν. Ο Ολυμπιακός μάλλον θα προτιμούσε να πουλήσει τώρα τον Σενεγαλέζο διεθνή στόπερ και να κρατήσει μια ακόμη σεζόν τον 22χρονο κεντρικό χαφ, που την πρώτη του σεζόν με τα ερυθρόλευκα ξεπέρασε τις προσδοκίες (35 συμ., 5 γκολ, 2 ασίστ). Ο Σισέ έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως το 2022 και ο Καμαρά μέχρι το 2023.

Το ενδιαφέρον συλλόγων του εξωτερικού συγκεντρώνει και η περίπτωση του Λεονάρντο Κούτρη. Στα 23 του χρόνια, ο διεθνής -πλέον- μπακ χαφ διαθέτει ένα ελκυστικό πακέτο. Το ερώτημα είναι αν θα βρει ο Ολυμπιακός προσφορά στα χρήματα που αξιολογεί τον παίκτη, έχοντας ήδη απορρίψει μια πρόταση της Τζένοα με 5,5 εκατ. ευρώ πριν λίγους μήνες. Ο Κούτρης έχει ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά.

"Παιχνίδι" φαίνεται να γίνεται και στην περίπτωση του Ντανιέλ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος εξτρέμ ήρθε στον Ολυμπιακό ως ελεύθερος με το... σκριν του super agent Ζόρζε Μέντες και μετά την περιπέτεια στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Έχει αγωνιστεί σε 41 παιχνίδια των "ερυθρολεύκων" με απολογισμό 8 γκολ και 9 ασίστ, έτσι μοιραία έχει συγκεντρώσει επάνω του μεταγραφικά βλέμματα. Η Γουλβς τσεκάρει την περίπτωση του, την στιγμή που ο Ποντένσε δεσμεύεται με τους Πειραιώτες ως το 2022.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πέμπτος της λίστας δεν θα μπορούσε να μην είναι ο Κώστας Φορτούνης και οι λόγοι είναι προφανείς: 17 γκολ και 16 ασίστ σε 3268 λεπτά μετράει φέτος ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις ανανέωσης της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. Προτάσεις δεδομένα θα έρθουν για τον Φορτούνη, ωστόσο ο ίδιος δείχνει να προτιμά να παραμείνει και να τελειώσει την καριέρα του στους "ερυθρόλευκους".

Υπάρχει και ένας έκτος παίκτης των Πειραιωτών που ανέβασε πολύ τις μετοχές του μέσα από την παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα, με την υποσημείωση πως δεν ανήκει στον Ολυμπιακό. Ο Ζοζέ Σα είναι ένας γκολκίπερ που σίγουρα θα ήθελαν να κρατήσουν στο Λιμάνι, αλλά οι δυσκολίες είναι αρκετές. Με τον Πορτογάλο να βρίσκεται ήδη για τα καλά στο ραντάρ της Μπέτις.

ΑΕΚ: Τρεις κι ο Πόνσε

Απώλεσε τα σκήπτρα φέτος η ΑΕΚ, αλλά έχει την ευκαιρία να κλείσει τη σεζόν με τίτλο, αντιμετωπίζοντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στη συνέχεια η διοίκηση του "Δικεφάλου" θα κληθεί πιθανότατα να αποφασίσει το μέλλον παικτών όπως οι Λιβάγια, Μπάρκας, Γαλανόπουλος.

Ο Κροάτης διεθνής επιθετικός ξαναέβαλε την καριέρα του σε ράγες υπογράφοντας στην ΑΕΚ, κέρδισε εκ νέου μια θέση στην εθνική του ομάδα και με 11 γκολ και 8 ασίστ τη φετινή σεζόν φέρνει προτάσεις στο κατώφλι του "Δικεφάλου". Για τον Λιβάγια υπάρχει ενδιαφέρον από την Αγγλία, αν και ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Sport24.gr θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα. Οι δύο πλευρές έχουν συμβόλαιο συνεργασίας ως τον Ιούνιο του 2021.

Ο Βασίλης Μπάρκας είναι ένας ακόμη παίκτης που αναμένεται να απασχολήσει με σενάρια πώλησης την ΑΕΚ το φετινό καλοκαίρι. Με 21 "clean sheets" σε 39 φετινές του εμφανίσεις και συμβόλαιο έως το 2022, ο 24χρονος διεθνής τερματοφύλακας μπορεί να φέρει καλά χρήματα στα ταμεία της Ένωσης την θερινή μεταγραφική περίοδο. Το ενδιαφέρον για τον Μπάρκα επικεντρώνεται κυρίως στην Ιταλία.

Μετά τον Πέτρο Μάνταλο και μαζί με τον Μάρκο Λιβάγια, ο Κώστας Γαλανόπουλος είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της ΑΕΚ με βάση τις τιμές στην διεθνή αγορά. Ο 21χρονος μέσος έβαλε φέτος στο βιογραφικό του και παιχνίδια του Champions League, είναι πλέον και διεθνής, ενώ έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η Bundesliga είναι ένας πιθανός προορισμός για τον παίκτη το ερχόμενο καλοκαίρι.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Φυσικά υπάρχει και ο Εζεκιέλ Πόνσε, που είναι στην ίδια κατηγορία με τον Ζοζέ Σα του Ολυμπιακού: κάνει σούπερ σεζόν, αλλά ανήκει στην Ρόμα και όχι στην ΑΕΚ. Ωστόσο είναι δεδομένο πως με τα 15 γκολ του (συν 4 ασίστ) στην Super League (και άλλα 5 στο Κύπελλο), δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, αν αυτός δεν περιλαμβάνει κάποια από τις Ρόμα ή ΑΕΚ.

Ατρόμητος: Τριάδα για φίλημα

Τα τελευταία χρόνια ο Ατρόμητος έχει καταφέρει δύο πράγματα: να είναι απόλυτα συνεπής με τα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας και να δημιουργεί παίκτες - πρωταγωνιστές. Φέτος αυτός που έκανε το "μπαμ" ήταν φυσικά ο Ευθύμης Κουλούρης. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας (ενώ απομένει μια αγωνιστική) το ρεκόρ του Αλέξη Αλεξανδρή από την σεζόν 2001 - 2002, με τα 19 του γκολ στην Super League (και 25 συνολικά στη σεζόν) να τον κατατάσσουν ως τον κορυφαίο Έλληνα επιθετικό τα τελευταία 17 χρόνια.

Ωστόσο είναι περίπτωση... Πόνσε, Σα, Ματέο Γκαρσία. Αγωνίζεται στην ομάδα του Περιστερίου ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ και ήδη απασχολεί ομάδες του top επιπέδου στο εξωτερικό. Καθόλου τυχαία δεν βρίσκεται στη λίστα του Μαρκ Όφερμαρς, για λογαριασμό του Άγιαξ!

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σεζόν παραπάνω από αξιοπρόσεκτη πραγματοποίησε στο Περιστέρι και ο Μπρούνο Φελίπε. Με 3 γκολ και 6 ασίστ, ο 25χρονος ακραίος κυνηγός πρόσφερε σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια του Ατρομήτου μέχρι την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Υπό το καθεστώς δανεισμού και αυτός, που ανήκει στην αυστριακή LASK. Δύσκολα θα ενεργοποιήσει την ρήτρα αγοράς του ο Ατρόμητος, εύκολα θα βρει την επόμενη ομάδα του ο Βραζιλιάνος.

Καλές εντυπώσεις άφησε και ο Αζέρ Μπουσούλατζιτς. Ο Βόσνιος αμυντικός μέσος, γεννημένος στο Κόλντιγκ της Δανίας, ξεχώρισε για το δυναμικό του παιχνίδι και την μεγάλη επιρροή του στο ανασταλτικό παιχνίδι της ομάδας του Περιστερίου. Έγραψε 29 συμμετοχές τη φετινή σεζόν και το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου. Ήδη η γερμανική Ντάρμσταντ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του.

Άρης: Ένας μπροστά κι ένας πίσω

Ματέο Γκαρσία και Φραν Βέλεθ. Δύο ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν για τα καλά στη φετινή πορεία του Άρη μέχρι την 5η θέση, που δίνει ένα εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το κακό νέο στην υπόθεση του Γκαρσία, είναι πως πρόκειται για δανεικό από την Λας Πάλμας παίκτη. Και μπορεί η ομάδα των Κανάριων Νήσων να συζητάει την περίπτωση πώλησης του, γεγονός που δίνει ελπίδες στον Άρη να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή, ωστόσο οι επιδόσεις του Αργεντίνου (9 γκολ και 1 ασίστ σε 2612') στην φετινή σεζόν βάζουν στο παιχνίδι κι άλλους υποψήφιους μνηστήρες. Από την Ελλάδα, ο Ολυμπιακός φέρεται να εξετάζει με ενδιαφέρον την προοπτική του Ματέο Γκαρσία.

SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Μια αρκετά καλή σεζόν πραγματοποίησε φέτος στην Super League και ο Φραν Βέλεθ. Ο Ισπανός στόπερ με προϋπηρεσία στις Ταραγόνα, Λογρονές, Αλμερία και Βίσλα Κρακοβίας. Παίκτης με καλή τεχνική για αμυντικός και σωστές τοποθετήσεις, με συμβόλαιο που τον κρατά στο "Κλεάνθης Βικελίδης" ως και τον Ιούνιο του 2020. Κρίσιμο λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, καθώς είτε θα κληθεί να ανανεώσει, είτε θα πωληθεί. Και για τον 28χρονο κεντρικό αμυντικό έχει δείξει ενδιαφέρον ο Ολυμπιακός.

Πανιώνιος: Χάνει τα γκολ του Ντουρμισάι

Παρά τα προβλήματα του, διοικητικά και αγωνιστικά, ο Πανιώνιος πραγματοποίησε σεζόν πέραν από κάθε προσδοκία, τερματίζοντας στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα και μόλις κάτω από τις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και με τον Γιώργο Μασούρα να έχει πωληθεί ήδη από τον Ιανουάριο στον Ολυμπιακό, ο παίκτης που γυαλίζει στην βιτρίνα των "κυανέρυθρων", δεν είναι άλλος από τον Φιορίν Ντουρμισάι.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με 11 γκολ σε 33 συμμετοχές τη φετινή σεζόν, το ελληνικό διαβατήριο ανά χείρας και την πόρτα της εθνικής Ελλάδας ορθάνοιχτη, ο 22χρονος φορ διανύει τις τελευταίες του μέρες στη Νέα Σμύρνη. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020 και φέτος το καλοκαίρι θα πωληθεί. Είτε στον Ολυμπιακό, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τον έχει "καπαρωμένο", είτε κάπου αλλού.

Παναιτωλικός: Τριάδα ήταν και πάει (;)

Μπορεί ο Δέλλας να μην ολοκληρώνει τη σεζόν στον πάγκο της ομάδας του Αγρινίου, ωστόσο υπό τις οδηγίες του ο Παναιτωλικός έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, από νωρίς ξεμπέρδεψε με κάθε κουβέντα που αφορούσε τα σενάρια της ουράς, ενώ στα μισά της διαδρομής "έβλεπε" και πεντάδα. Σε αυτή την πορεία είχε τρεις παίκτες που τράβηξαν τα μεταγραφικά βλέμματα.

Ο Φράνκο Μάζουρεκ είναι ο πρώτος από αυτούς. Με 7 γκολ και 4 ασίστ σε 2165 αγωνιστικά λεπτά, ο Αργεντίνος εξτρέμ πιάστηκε στις κεραίες ομάδων που ψάχνουν την ενίσχυση τους μεσοεπιθετικά. Το γεγονός πως το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, αποτελεί έξτρα δέλεαρ για συλλόγους από την εγχώρια αγορά, όπως ο Ατρόμητος και ο Παναθηναϊκός που τον καλοβλέπουν.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από την άλλη υπάρχουν δύο νεαροί σε ηλικία παίκτες, που συγκεντρώνουν προϋποθέσεις μεταγραφής. Ο ένας είναι ο Ενέα Μιχάι, ο 20χρονος Αλβανός (με ελληνικό διαβατήριο) διεθνής στόπερ που φέτος πραγματοποίησε 18 εμφανίσεις (1536') και έχει συμβόλαιο ως το 2021.

Ο άλλος είναι ο Γιώργος Λιάβας, πουλέν του Τραϊανού Δέλλα από την Κ-20. Ο Έλληνας τεχνικός τον ξεχώρισε το καλοκαίρι και του έδωσε την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα. Ο 18χρονος μεσοαμυντικός, που αγωνίζεται ως δεξιός μπακ ή αμυντικός μέσος, κατέγραψε φέτος 22 συμμετοχές (1162'), έχει συμβόλαιο ως το 2021 και ήδη βρίσκεται στις μεταγραφικές λίστες ομάδων, εντός κι εκτός συνόρων.

Παναθηναϊκός: Ο αρχηγός και άλλοι τρεις

Περίεργη η σεζόν για τους "πράσινους", που άρχισε δυσοίωνα και με φόβο υποβιβασμού, συνεχίστηκε με ενθουσιασμό και μάχη για την 5άδα και ολοκληρώνεται με προβληματισμό για την απόδοση της ομάδας στο τρίτο μισό της περιόδου. Παρ' όλα αυτά, μια τετράδα παικτών ξεχώρισε και μπορεί να φέρει χρήματα στα ταμεία του Παναθηναϊκού την θερινή μεταγραφική περίοδο.

Για τον Γιάννη Μπουζούκη υπάρχει ήδη κουβέντα με διευθύνσεις και ονόματα. Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν (27 συμ., 4 γκολ, 1 ασίστ) στην ομάδα άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και στα συν εκτός από το ταλέντο είναι και η ηλικία του, αφού είναι μόλις 21 ετών. Έχει συμβόλαιο σε ισχύ μέχρι το 2020.

Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης έρχεται να συμπληρώσει το δίδυμο των "μικρών". Στα 22 του, είχε επίσης μια γεμάτη σεζόν (28 συμ., 3 γκολ, 5 ασίστ) και είναι υποψήφιος για μια περήφανη πώληση το καλοκαίρι. Και το δικό του συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την σκυτάλη παίρνουν οι έμπειροι, με τον Εμάνουελ Ινσούα να πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις, αποτελώντας ίσως τον πιο σταθερό σε απόδοση παίκτη των "πρασίνων" την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο 28χρονος μπακ-χαφ, με ιταλικό διαβατήριο, είναι στη λίστα ομάδων της Ισπανίας και έχει έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου με το "τριφύλλι".

Για το τέλος αφήσαμε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Κουρμπέλη. Ο διεθνής μεσοαμυντικός είναι και το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο των "πρασίνων" και στα 25 του χρόνια, μετά από μια καλή σεζόν (25 συμ., 2 γκολ, 2 ασίστ), μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα. Εκτός από συλλόγους του εξωτερικού, ενδιαφέρον για την απόκτηση του έχει δείξει και ο ΠΑΟΚ.

Λαμία: Χαιρετάει τον Μπερτόγλιο

Έστω και με ένα σχετικό άγχος, εξασφάλισε την παραμονή της στην Super League, έκανε καταπληκτική πορεία στο Κύπελλο (απέκλεισε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, πριν αποκλειστεί από την ΑΕΚ στα ημιτελικά) και κλείνει την σεζόν επιτυχημένα.

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την επόμενη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρέπει να πορευθεί χωρίς τον καλύτερο παίκτης της. Ο Φακούντο Μπερτόγλιο πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις μέσα στη σεζόν (31 συμ., 4 γκολ, 1 ασίστ), το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του μακριά από την Λαμία. Είτε εντός ελληνικών συνόρων, είτε στο εξωτερικό.

ΑΕΛ: Βαλκανική δυάδα

Χρειάστηκε μια τεράστια εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ για να απεμπλακεί οριστικά από τα σενάρια υποβιβασμού ή μπαράζ. Τα κατάφερε και πλέον κάνει τα σχέδια της για την επόμενη σεζόν. Τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τον Μίλος Ντέλετιτς, ίσως και τον Μάρκο Νούνιτς.

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός έχει αρνηθεί να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την ΑΕΛ, ενώ σενάρια τον θέλουν ήδη να έχει υπογράψει σε πρωτοκλασάτη ομάδα της Super League. Με 6 γκολ και 4 ασίστ σε 2261 λεπτά συμμετοχής, ο Ντέλετιτς είχε ίσως την πιο ουσιαστική συνεισφορά στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του τη φετινή σεζόν.

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από κοντά και ο Μάρκο Νούνιτς, που έκανε αισθητή την παρουσία του με 8 γκολ σε 1863 αγωνιστικά λεπτά. Ο Σλοβένος φορ αποκτήθηκε ως ελεύθερος τον περασμένο Αύγουστο, έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο και το καλοκαίρι αναμένεται να φέρει προτάσεις για την πώληση του στην πόρτα της ΑΕΛ.

Ξάνθη: Ο ένας έπιανε, ο άλλος έβαζε

Μετά κόπων και βασάνων, μετά από ένα κακό δεύτερο μισό στη σεζόν, η Ξάνθη κατάφερε να σώσει και φέτος την παρτίδα. Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς πρωταγωνίστησε στα μετόπισθεν (14 clean sheets σε 34 εμφανίσεις) και πονοκεφαλιάζει τους Ακρίτες ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Και αυτό γιατί ο πανύψηλος (194 εκ.) γκολκίπερ φεύγει ως ελεύθερος για τον ΠΑΟΚ.

Κι αν ο Ζίβκοβιτς είναι αυτός που τα έπιανε, ο Γέντρισεκ είναι αυτός που τα έβαζε. Με 8 γκολ σε 1888 αγωνιστικά λεπτά, ο Σλοβάκος φορ ήταν ξανά ο μακράν πιο αξιόπιστος επιθετικός της Ξάνθης. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ακόμη και στα 32 του χρόνια, είναι βέβαιο ότι απασχολεί μεταγραφικά κάμποσες ομάδες ανάλογου βεληνεκούς αλλά με πιο μεγάλο πορτοφόλι...

Αστέρας: Τρεις στο "στόχαστρο"

Περίεργη σεζόν για την ομάδα της Τρίπολης, που έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά χρειάζεται το τρίποντο τελευταία αγωνιστική κόντρα στον αδιάφορο (βαθμολογικά) Πανιώνιο για να σφραγίσει την παραμονή της στην κατηγορία.

Ωστόσο μοιάζει βέβαιο πως θα κληθεί να αποφασίσει το μέλλον τριών παικτών της, που θα φέρουν προτάσεις το καλοκαίρι. Ο Τριαντάφυλλος Πασαλίδης ολοκλήρωσε άλλη μια χρονιά βασικός (31 συμ., 2689') και στα 22 του χρόνια μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα. Πέρσι έφτασε πολύ κοντά στον Ολυμπιακό αλλά το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έχει συμβόλαιο ως το 2021. Δύσκολα θα τον βρει στον Αστέρα και η νέα σεζόν.

Κάτι που ισχύει και για τον Γιώργο Κυριακόπουλο. Ο 23χρονος αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ με 30 ματς τη φετινή σεζόν (3 γκολ, 1 ασίστ, 2300') έχει μπει σε μεταγραφικές λίστες, ενώ ο Ολυμπιακός τον τσεκάρει ως μια λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας, εφόσον προκύψει πώληση του Λεονάρντο Κούτρη. Σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι αναμένεται "καυτό" για τον Κυριακόπουλο, που δεσμεύεται ως τον Ιούνιο του 2021 με τον Αστέρα.

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τρίτος υποψήφιος στην παρέα των Αρκάδων, ο Μαρκ Φερνάντεθ. Με 8 γκολ σε 1690 αγωνιστικά λεπτά, ο Ισπανός εξτρέμ ήταν σταθερά η πιο αξιόπιστη λύση στην γραμμή κρούσης του Αστέρα, εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του. Έχει συμβόλαιο ως το 2020 και είναι σοβαρός υποψήφιος για πώληση αυτό το καλοκαίρι.

ΟΦΗ: Λαβράκι από την Βραζιλία

Με το άγχος μέχρι την τελευταία αγωνιστική ήταν καταδικασμένος να πορευτεί ο ΟΦΗ, που θέλει μη νίκη του ΠΑΣ ή στη χειρότερη ίδιο αποτέλεσμα για να κρατήσει τουλάχιστον τη θέση του μπαράζ. Η ομάδα της Κρήτης έκανε υπερπροσπάθεια στο τέλος για να αποφύγει τουλάχιστον τον απευθείας υποβιβασμό.

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τον Ιανουάριο ο ΟΦΗ έφερε από την Curico της Χιλής, δανεικό τον Φελίπε Σόουζα Φερέιρα. Έναν 20χρονο Βραζιλιάνο εξτρέμ, που χρησιμοποιεί με την ίδια ευκολία και τα δύο του πόδια, ιδιαίτερα ικανό ντριμπλέρ, γρήγορο και τεχνίτη. Ήδη έχει κινήσει το ενδιαφέρον ομάδων της χώρας.

ΠΑΣ Γιάννινα: Χάνει κατηγορία και Νικολιά

Τις ελάχιστες ελπίδες που έχει ακόμη και για την θέση του μπαράζ θα διεκδικήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα την τελευταία αγωνιστική, ωστόσο οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Δεν του φτάνει ακόμη και η νίκη επί του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να χάσει και ο ΟΦΗ στο Περιστέρι.

Η Football League περιμένει την ομάδα των Ιωαννίνων, που ούτως ή άλλως θα ανανεώσει το ρόστερ της για τη νέα σεζόν. Ένας παίκτης που θα ήθελε να κρατήσει ο ΠΑΣ είναι ο Αλέξανδρος Νικολιάς, ωστόσο δύσκολα θα τα καταφέρει.

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο 24χρονος μέσος έκανε μια πολύ καλή σεζόν, με 3 γκολ και 2 ασίστ σε 2250' στην Super League και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες μεταγραφής. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του 2020 και δεν δείχνει διάθεση να το ανανεώσει.

Λεβαδειακός: Επέπλευσαν και χαιρετάνε

Στην Football League θα αγωνίζεται από τη νέα αγωνιστική περίοδο η ομάδα της Βοιωτίας, που είχε συνολικά μια πραγματικά κακή σεζόν. Από το φετινό ναυάγιο πάντως κατάφεραν να επιπλεύσουν δύο παίκτες. Ο Ζήσης Καραχάλιος και ο Σουλεϊμάν Σαβαντογκό.

SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο 23χρονος αμυντικός μέσος, που ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 ωστόσο δύσκολα θα ακολουθήσει τους Βοιωτούς στην Football League. Το ίδιο ισχύει και για τον 26χρονο εξτρέμ από την Μπουρκίνα Φάσο, που δεσμεύεται με τον Λεβαδειακό ως το 2020. Αμφότεροι βρίσκονται στο στόχαστρο συλλόγων της Super League.

Απόλλων Σμύρνης: Δύο... survivors

Πριν καν ξεκινήσει η σεζόν είχε φανεί πως θα πάει το πράγμα στον Απόλλωνα Σμύρνης, που άλλαζε προπονητές και παίκτες αλλά χωρίς να βρει ποτέ τις λύσεις, πηγαίνοντας κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική. Απόλυτα φυσιολογικά ήρθε ο υποβιβασμός, από τα μισά ουσιαστικά του πρωταθλήματος.

Δύο παίκτες πάντως κατάφεραν να δείξουν καλά στοιχεία. Ο Κρίστιαν Ντ' Ούρσο και ο Τομάς Μπεντινέλι. Ο πρώτος είναι 22 ετών, κεντρικός χαφ, δανεικός από την Ρόμα. Σε μια ομάδα που υπέφερε αγωνιστικά, μπόρεσε να διακριθεί για την απόδοση του μέσα από τα 2062 λεπτά που αγωνίστηκε στην μεσαία γραμμή του Απόλλωνα. Τσεκάρεται εδώ και καιρό από ομάδες της Super League αλλά και της Ιταλίας.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ Σ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ Σ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπεντινέλι είναι Βραζιλιάνος, με ιταλικό διαβατήριο, 26 ετών και με 5 γκολ σε 2001 αγωνιστικά λεπτά, αποδείχθηκε η κορυφαία μάλλον μεταγραφή του Απόλλωνα το περσινό καλοκαίρι. Έχει συμβόλαιο ως τον Ιούνιο, με οψιόν για έναν ακόμη χρόνο, αλλά όπως και να 'χει το μέλλον του είναι μακριά από την Ριζούπολη. Θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει με άλλη φανέλα στην Ελλάδα, ή θα επιστρέψει στην πατρίδα του, εξαργυρώνοντάς την πολύ καλή σεζόν του στην φετινή Super League.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK