Μια ιστορία ελληνικής ποδοσφαιρικής τρέλας στα ερασιτεχνικά

Βγαίνεις αλλαγή. Γίνονται επεισόδια 20 λεπτά αργότερα. Ο ρέφερι σε 'βλέπει' εκεί. Το δικαστήριο σε υποχρεώνει να δίνεις το 'παρών' για 6 ώρες στο αστυνομικό τμήμα επί 2 χρόνια. Έστω κι αν πλέον σπουδάζεις στη Λάρισα κι η πρώην πια ομάδα σου αγωνίζεται 361 χιλιόμετρα μακριά. Live your myth in Greece.

Μια ιστορία ελληνικής ποδοσφαιρικής τρέλας στα ερασιτεχνικά

Ο Αμπντούλ Καρίμ Αντούαν Μασρί με καταγωγή από τη Συρία και Έλληνας υπήκοος λόγω της συζύγου του ήταν υπάλληλος του ΟΗΕ μέχρι το 2008. Από τον Ιανουάριο εκείνου του έτους μέχρι και σήμερα παραμένει άνεργος. Από το 2016 μοναδικό εισόδημα είναι το επίδομα του ΚΕΑ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής του στον ΟΗΕ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 2001, πήρε τη σύζυγο και τον γιο του, Ηλία (5 χρονών τότε), για να ζήσουν μαζί του.

Με βάση τις πολιτικές του ΟΗΕ, ο Ηλίας μεγάλωσε σε ειδικό διπλωματικό σχολείο με σκληρό περιβάλλον εκπαίδευσης και ηθικής πειθαρχίας, καθώς η συμπεριφορά των παιδιών του προσωπικού έπρεπε να ταιριάζει στην αποστολή και τη φήμη του προσωπικού στη χώρα που ενεργεί για τον ΟΗΕ. Ο Ηλίας παρακολούθησε το συγκεκριμένο σχολείο από το 2001 έως το 2008 και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εγγράφηκε St. Lawrence College (βρετανική σχολή) στο Κορωπί για μόνο έναν χρόνο και κατόπιν συνέχισε στο δημόσιο σχολείο μέχρι την ολοκλήρωσή του. Κατάφερε να εισαχθεί σε TEΙ στη Λάρισα, όπου σήμερα βρίσκεται στο τελευταίο έτος του. Με βάση το επίπεδο εκπαίδευσής του, ο Ηλίας έμαθε να σέβεται τους ανθρώπους γύρω του και ανεξάρτητα από τις καταστάσεις που μπορούσε να αντιμετωπίσει, έμαθε να μένει μακριά από τη βία.

Στα χρόνια της εφηβείας του, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, παίζοντας με τη φανέλα του Προφήτη Ηλία στα τοπικά του Πειραιά. Σε μια αναμέτρηση όπου σημειώθηκαν επεισόδια, ξεκίνησε η δική του περιπέτεια. Ο διαιτητής της αναμέτρησης έγραψε μια σειρά από ονόματα στο φύλλο αγώνα, ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως χτύπησαν και τον ίδιο. Η αλήθεια είναι πως -δυστυχώς- αυτά συμβαίνουν συχνά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες...

Επικίνδυνος για τον Πειραιά από τη Λάρισα

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ο Ηλίας είχε αντικατασταθεί από τον προπονητή του 20 λεπτά πριν από το περιστατικό και είχε αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Ο διαιτητής τον 'είδε' ανάμεσα στους παίκτες που συμμετείχαν στα επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου και τον ανέφερε στο φύλλο αγώνα. Λόγω της σοβαρότητας της καταγγελίας του διαιτητή, η υπόθεση διαβιβάστηκε στο δικαστήριο. Μετά από πολλές δικαστικές συνεδριάσεις, στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, το τριμελές δικαστήριο κατέληξε σε ετυμηγορία και για τον Ηλία, που περιελάμβανε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή και υποχρέωση παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα για 6 ώρες, κάθε φορά που παίζει η πρώην ομάδα του (ο Προφήτης Ηλίας, ομάδα του Πειραιά), δηλαδή 2 ώρες πριν από τον αγώνα, 2 ώρες κατά τη διάρκεια του αγώνα και 2 ώρες αφού λήξει η αναμέτρηση.

Μια ετυμηγορία που είναι ασορτί με τα όσα περίεργα συμβαίνουν πολύ συχνά στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας, από τα ερασιτεχνικά μέχρι και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Αν και ο δικηγόρος του Ηλία προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του σπουδάζει στη Λάρισα, το δικαστήριο επέμεινε ότι η εντολή, ακόμη και στη Λάρισα, πρέπει να εκτελείται για 2 χρόνια, κάθε φορά που η ομάδα έχει τον αγώνα της στον Πειραιά! Εν ολίγοις, ο Ηλίας πρέπει να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και να παραμένει εκεί για 6 ώρες, όταν η πρώην ομάδα του αγωνίζεται 361 χιλιόμετρα μακριά!

Αυτή η ετυμηγορία επηρέασε αρνητικά τη συμφωνία του με ομάδα ποδοσφαίρου στη Λάρισα και μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του, αν και λογίζεται ως ένας από τους βασικούς παίκτες της.

Μια αρχική καταγγελία αβάσιμη, που έφτασε ως το δικαστήριο και αφαίρεσε από έναν νέο άνθρωπο το δικαίωμα στην άθληση, μέσα από μια απόφαση που μοιάζει βγαλμένη από έναν ποδοσφαιρικό μεσαίωνα. Το δικαστήριο έκρινε με βάση τον νόμο, ωστόσο αν μη τι άλλο μπορούσε να διακρίνει από τον πρότερο βίο του Ηλία Μασρί πως δεν έχει να κάνει με κανέναν... κακοποιό.

"Μου είχαν πει ότι όλα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας. Ειλικρινά, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ως πατέρας, θεωρείται φυσικά αμφισβητήσιμη η μαρτυρία μου. Αν και δεν είμαι δικηγόρος και δεν έχω ολοκληρωμένη γνώση των ελληνικών νόμων, δεν αμφιβάλλω ούτε επικρίνω την απόφαση του αξιότιμου δικαστηρίου, ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω ότι για έναν αθώο άνθρωπο, αυτό ήταν μια σκληρή απόφαση και ο τρόπος εκτέλεσης της ποινής στη Λάρισα για ό,τι -σύμφωνα με το δικαστήριο- συνέβη στον Πειραιά, είναι σίγουρα άδικη", υποστήριξε ο πατέρας του. Και άντε να του εξηγήσεις πως στην χώρα της ποδοσφαιρικής... παράνοιας, η τροπή αυτή δεν θα έπρεπε να του προξενεί καμία έκπληξη.

Θα φτάσει στο νταμπλ ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK