Μπάμπης Βωβός: "Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο"

Ο πρόεδρος της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, Μπάμπης Βωβός μίλησε στον “Sentra 103,3”.

Μπάμπης Βωβός: "Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο"

Για το αν μπορεί να αποσυνδεθεί το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο:

“Όχι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Το συμβόλαιο δωρεάς άνευ ανταλλάγματος προς τον Δήμο Αθηναίων εκτάσεως 56 στρεμμάτων εγένετο. Παραχωρήσαμε χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Αθηναίων τα 56 στρέμματα τα οποία είναι κεντροβαρικής σημασίας δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι το μετακινούμε λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω, αυτό δεν γίνεται. Η δε διπλή ανάπλαση σαν ιδέα ήταν δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με την ανάπλαση του Βοτανικού και γεννήθηκε όταν απεκλείσθησαν οι άλλες περιοχές, Γουδί, Ελληνικό ή επί τόπου άλλος προσανατολισμός κατασκευής του γηπέδου. Κατέληξαν λοιπόν ότι μοναδική περιοχή είναι ο Βοτανικός στο σημείο που ήταν εγκατεστημένη η Βιομηχανία ΕΤΜΑ-ΕΛΑΤΕΞ. Συνδυαζόμενο λοιπόν και με τη διακοπή των εργασιών αυτής της Βιομηχανίας η οποία ήταν ρυπογόνος για το περιβάλλον συντάχθηκαν Άρθρα τα οποία ψήφισε και η Κυβέρνηση αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μάλιστα δήλωσαν ότι είναι η μοναδική λύση για τη σωτηρία του Βοτανικού.

Έτσι λοιπόν ο Οργανισμός Αθήνας ο οποίος είναι το αρμόδιο όργανο ανέλαβε δράση και επενέβη προκειμένου να βρει τρόπο ώστε η ΕΤΜΑ να απομακρυνθεί παραχωρώντας 107 στρέμματα και καθόρισε ότι ο οποιοσδήποτε είτε μπορεί να κρατήσει τα κελύφη ως έχουν για να κάνει τις χρήσεις τις βιομηχανικές αλλά τότε η κατάσταση θα ήταν αφόρητη ή αν τα κατεδαφίσετε όλα τα επικείμενα, παραχωρήσετε στον Δήμο Αθηναίων 56 στρέμματα άνευ ανταλλάγματος λόγω δωρεάς τότε θα δύνασθε περιοριζόμενοι σε μία έκταση 43 στρεμμάτων, τα υπόλοιπα δηλαδή από τα 107 χωρίς τους δρόμους, να χτίσετε σε συντελεστή διπλάσιο εμπορικές χρήσεις. Και δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά τον διπλασιασμό του συντελεστή. Τον διπλασιασμό τον προέβλεπαν διατάγματα του παρελθόντος προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική αποζημίωση και να σε αύξηση του συντελεστή εντός του ίδιου οικοπέδου. Δεν πρόκειται λοιπόν περί μεταφοράς για την οποία μιλούν οι προσφυγόντες. Ποιο είναι λοιπόν το δικαιοπρακτικό θεμέλιο βάση του οποίου εμείς παραχωρήσαμε την έκταση? Η δυνατότητα να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε κτίριο με διπλάσιο συντελεστή και με εμπορικές χρήσεις όπως αυτές καθορίζονται από τον Νόμο.”

“Αλλά προκειμένου να κατασκευάσω αυτό το κτίριο με τέτοιο μέγεθος χρειάζεται μια περιβαλλοντολογική μελέτη, εφόσον εγκριθεί πρώτα από τους αρμόδιους υπουργούς και υπογραφεί για να υπάρξει η άδεια, η οποία μελέτη είναι η αναλυτικότερη και η πλέον αυστηρή στην χώρα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση αν ζητήσουμε την επανάκταση των 56 στρεμμάτων να μην δικαιωθούμε ή αν χτιστεί το γήπεδο να διατρέχει τον κίνδυνο ο Δήμος Αθηναίων να έχει ένα γήπεδο χτισμένο πάνω σε ξένη ιδιοκτησία. Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αυτό?”

“Εμείς ενεργήσαμε νόμιμα, συμπορευόμαστε με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν θα συμβεί από πλευράς επιπτώσεων διότι αναμένουμε πια τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το γήπεδο με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Είναι ο κρίκος και μπορώ να σας στείλω και επίσημα έγγραφα, επισημότερα και από αυτά του Οργανισμού Αθήνας, στα οποία αναφέρεται και το ισοζύγιο του πρασίνου και η μοναδική λύση κατασκευής του γηπέδου στον χώρο αυτό και ότι η τυχόν παρεμπόδιση της κατασκευής του κτιρίου δημιουργεί πια την ανατροπή της διπλής αναπλάσεως. Αν τελικά προχωρήσει η κατασκευή μετά την απόφαση του ΣτΕ ας δούμε ποια θα είναι η βλάβη της εταιρείας και ποια των φερόμενων προσφυγόντων. Ήδη η δικιά μας εταιρεία στις δύο πρώτες συνεδριάσεις από την στιγμή της επιβολής της προσωρινής υπέστη ζημία η οποία υπερβαίνει το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας. Και επειδή είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να διακοπούν οι εργασίες άρχισε σήμερα το κλίμα να μην είναι σε limit down η απειλή όμως υπάρχει. Αν δηλαδή στον άμεσο χρόνο δεν έχουμε δικαίωση όπως αναμένουμε από το ΣτΕ θα έχουμε εξαφάνιση της εταιρείας μας.”

Για τη δωρεά των 56 στρεμμάτων:

“Έχουν γίνει διάφορα λάθη. Ξέρετε ότι ο υπολογισμός γίνεται με βάση την έκταση ιδιοκτησίας. Όσο πιο μεγάλη είναι η έκταση αυτή τόσο πιο μεγάλη είναι η εισφορά σε γη. Εδώ λοιπόν οι προσφυγόντες θεώρησαν την ιδιοκτησία ενιαία. Η ιδιοκτησία δεν είναι ενιαία. Είναι ΕΤΜΑ και ΕΛΑΤΕΞ. Άλλο να πάρεις τα 107 στρέμματα ως ενιαία ιδιοκτησία και άλλο να τα χωρίσεις σε δύο. Αυτό δε επισημαίνεται και υπολογίζεται και από τους υπολογισμούς του Οργανισμού Αθήνας. Η εισφορά σε γη είναι 40 στρέμματα και όχι 56 όπως θέλαμε. Είναι προφανή τα οφέλη του Βοτανικού και ακόμα πιο φανερά και αδιάψευστα τα οφέλη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. 3600 υπογραφές επιβεβαιώνουν ότι τυχόν ματαίωση της διπλής ανάπλασης θα είναι περιβαλλοντολογικά καταστρεπτική για την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι άλλοι είναι 130. Αλλά σημασία έχει ότι όλα τα προβαλλόμενα είναι αβάσιμα.”

Για το κίνητρο των 130 κατοίκων που προσέφυγαν:

“Ίσως να είναι λαθεμένη εκτίμηση. Αν και δεν θέλω να το πιστέψω.”

Για την εμπλοκή του ονόματος της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη:


“Αρχίζουμε να γελειοποιούμε το θέμα. Η κυρία Πελέκη είχε ανέκαθεν σχέσεις με την εταιρεία και την οικογένεια, ήταν συμμαθήτρια της κόρης μου, οι εντυπώσεις μου είναι άριστες και η κυρία Πελέκη συνέπραξε με την κυρία Θεοδωράκου για την σύνταξη των συμβολαίων. Αν χρειαστεί πάλι θα την χρησιμοποιήσω.”

Για την εξαγγελία του Άρη Βωβού για διάλυση της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου:


“Αν η αναστολή συνεχιστεί και διαρκέσει η εταιρεία εξαφανίζεται. Αν με οδηγήσουν στο αδιέξοδο και αναγκαστεί η εταιρεία να πάψει να δραστηριοποιείται θα σταματήσω. Έχω δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια μέχρι τώρα, κάποιος άλλος θα με αντικαταστήσει. Δεν νομίζω όμως να συμβεί αυτό.”

Για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η αναστολή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των 130:

“Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με καταδίκη του έργου. Διότι αν αναμένουμε την εκδίκαση και δούμε τι έγινε με προηγούμενες αντίστοιχες προσφυγές για το ίδιο αντικείμενο που από το 2006 ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση, είναι δυνατόν να αναμένει κανένας τέτοιο χρονικό διάστημα? Το δικαστήριο είναι βεβαρημένο με πολλές υποθέσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας. Ας μην προδικάζουμε όμως πράγματα. Αλλά αν είναι αρνητική για εμάς η απόφαση ασυζητητί θα είναι η ανάκληση της συγκεκριμένης δωρεάς την οποία θα επιφέρει μόνη της αυτή η αναστολή και σαν αποτέλεσμα θα έχει και την ματαίωση της κατασκευής του γηπέδου αλλά και της διπλής αναπλάσεως που είχε στόχο την μεγίστη μεταπολεμική, περιβαλλοντολογική, κατακόρυφη βελτίωση δύο περιοχών. Της μίας άκρως υποβαθμισμένης, του Ελαιώνα, και της δεύτερης που έχει ανάγκη τουλάχιστον από πλευράς διαμερίσματος περιοίκων την μεταφορά του γηπέδου”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK