Ο Αλ Καπόνε πήγε φυλακή, ο Πλατινί όχι (ακόμα)

Η απομόνωση των 4 ετών έληξε και ο Μισέλ Πλατινί βγήκε στο φως, παλεύοντας να πείσει ότι είναι αθώος. Ακόμη δεν έχει καταδικαστεί πολιτικά. Όπως ο διασημότερος των γκάγκστερ στις ΗΠΑ.

Ο Μισέλ Πλατινί μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε ενώπιων των διωκτικών αρχών
Ο Μισέλ Πλατινί μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε ενώπιων των διωκτικών αρχών AP PHOTO/ FRANCOIS MORI

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Μισέλ Πλατινί μιλούσε κυρίως μέσω των δικηγόρων του. Αραιές και ολίγων λέξεων οι τοποθετήσεις του στο διάστημα της 'απομόνωσής' του. Την 7η Οκτωβρίου ο αποκλεισμός του από κάθε συμμετοχή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα έληξε και προτού συμπληρωθεί ένας μήνας ύψωσε ξανά τη φωνή του.

"Επί της ουσίας με παρομοίασαν με τον Αλ Καπόνε", υποστήριξε στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του -στο διαδικτυακό στούντιο του 'France Info'- ο 64χρονος σήμερα Γάλλος που στις 8 Οκτωβρίου του 2015 είχε τιμωρηθεί και αποβληθεί από τη FIFA για ένα ποσό της τάξεως των 1.8 εκατ. ευρώ το οποίο είχε εντοπιστεί πως είχε λάβει από τον Σεπ Μπλάτερ υπό τη μορφή (αδικαιολόγητης) αμοιβής για το συμβουλευτικό ρόλο του.

Βέβαια μεταξύ του επί 8.5 ετών προέδρου της UEFA και του διαβόητου Αμερικάνου γκάγκστερ μεσολαβεί μια απόσταση που δεν αφορά μονάχα το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο. Ο 'σημαδεμένος' με το περίφημο λευκό καπέλο, αρχικά πρωτοπαλίκαρο του Τζόνι Τόριο και κατόπιν απόλυτος άρχοντας του συνδικάτου του εγκλήματος στο Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 χρόνων. Όχι για τα εγκλήματα που εκτιμάται πως είχε διαπράξει, οδηγώντας στο θάνατο δεκάδες μέλη αντίπαλων συμμοριών ή συντρόφους του που μάθαινε πως θα τον πρόδιδαν. Η 'Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου', στις 14/2 του 1929, τού έχει χρεωθεί ολοκληρωτικά.

Ο Αλ Καπόνε το 1931
Ο Αλ Καπόνε το 1931 AP FILE PHOTO

Για παράνομη οπλοφορία και κυρίως πέντε (από τις 22) φορολογικές παραβάσεις είχε κριθεί ένοχος ο Νεοϋρκέζος στις 17 Οκτωβρίου του 1931. Μάλιστα, μετά την απόρριψη των εφέσεων του, έμεινε έγκλειστος για συνολικά 7.5 χρόνια στις φυλακές, αρχικά της Τζόρτζια και ακολούθως σε αυτές της υψίστης ασφαλείας του Αλκατράζ. Στον 'Βράχο' ήταν ο κρατούμενος με το Νο85, χωρίς την ισχύ του έξω κόσμου, προτού λάβει απολυτήριο τρομερά ταλαιπωρημένος από τις επιπτώσεις της σύφιλης, στις οποίες 'παραδόθηκε' τον Ιανουάριο του 1947. 

Ένα από τα κελιά στα οποία φυλακίστηκε ο Αλ Καπόνε
Ένα από τα κελιά στα οποία φυλακίστηκε ο Αλ Καπόνε AP PHOTO/MATT ROURKE

Προσώρας ο Μισέλ Πλατινί έχει αποφύγει την επιβολή οποιασδήποτε ποινής από πολιτικό δικαστήριο. Ούτε τον έχουν κατηγορήσει/ενοχοποιήσει για κάποια παραβατική ενέργειά του. Στις 19 του περασμένου Ιούνη ήταν η πιο πρόσφατη από τις φορές που οδηγήθηκε ενώπιον των γαλλικο-ελβετικών αρχών, που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τη διαδικασία κάτω από την οποία το Κατάρ επιλέχθηκε για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Αποχώρησε το ίδιο βράδυ χαμογελαστός. Το νομικό γραφείο που τον εκπροσωπεί διέψευσε ότι επρόκειτο για σύλληψη, αναφέροντας ότι, μετά την κλήση του για περαιτέρω διευκρινίσεις, ο Μισέλ Πλατινί "απάντησε με σιγουριά και ακρίβεια σε όλες τις ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν το χρίσμα για το EURO 2016, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες". Άλλη μία από τις αναρίθμητες 'ντρίμπλες' των δικηγόρων του. Σαν εκείνες του πελάτη τους στο γήπεδο, όσο έπαιζε σε Νανσί, Σεντ Ετιέν, Γιουβέντους και φυσικά τους 'τρικολόρ'.

Την Τετάρτη το πιο διάσημο, μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν, 10άρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα. Εμφανίστηκε μάλλον ταλαιπωρημένος και αρκετά γερασμένος. Η τηλεοπτική φάσα τον παρουσίαζε ως έναν άλλον ερημίτη που περιπλανήθηκε όλο αυτό το διάστημα στην έρημο. "Όταν σε χτυπούν στο πρόσωπο και δεν ξέρεις το γιατί, πονάει. (...) Με αποκάλεσαν ψεύτη, ότι έχω δωροδοκηθεί, ότι έχω υπεξαιρέσει χρήματα. Όλο αυτό είναι πολύ περίπλοκο για μένα και για την οικογένειά μου. Ήταν δύσκολες στιγμές (...) Μετά από ένα μήνα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι όλα μια συνωμοσία, μια πλάνη και αρχίζεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Ξέρεις όμως ότι ποτέ δεν θα νικήσεις. Δεν ήθελαν να είμαι πλέον Πρόεδρος της UEFA, δεν ήθελαν να γίνω Πρόεδρος της FIFA".

Οι παρουσιαστές τον διέκοπταν ελάχιστα. "Πάντα ψήφιζα προς όφελος της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Είχα ψηφίσει υπέρ του Μαρόκου, τέσσερα χρόνια πριν. Έφτιαξα ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για 13 χώρες, επειδή θα επιτρέψει σε πολλές απ' αυτές να λάβουν το χρίσμα, να φτιάξουν γήπεδα και να επωφεληθούν. Ο αραβικός κόσμος είχε χάσει πέντε ή έξι φορές. Οπότε ως ένα βαθμό και για την πρόοδο του σπορ ήταν σπουδαίο που το Παγκόσμιο πήγε στον Κόλπο".

Προτού ολοκληρώσει την 'απολογία' του ο Πλατινί υποστήριξε ότι "έχω μια τελευταία περιπέτεια. Δεν πρέπει να αποτύχω, αν είναι κάτι που θα μου αρέσει και θα είμαι χρήσιμος". Ποια θα είναι αυτή;

Θα ξεπεράσει τα 50 γκολ φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK