Ο άνθρωπος που εργάζεται 49 χρόνια στη Λίβερπουλ

Η ειρωνία της γυναίκας του, η ξεροκεφαλιά κι η τύχη τον έφεραν στη Λίβερπουλ το μακρινό 1971. Μισό αιώνα αργότερα είναι ακόμη εκεί και 'οργανώνει' το Kop, περιμένοντας το τέλος της σεζόν για να πανηγυρίσει κι αυτός τον τίτλο έπειτα από 3 δεκαετίες. Ο άνθρωπος πίσω από την θρυλική φωνή του 'Anfield'.

Οι φίλοι της Λίβερπουλ πριν από την αναμέτρηση με την Έβερτον στο 'Anfield' για την Premier League, στις 4 Δεκεμβρίου του 2019
Οι φίλοι της Λίβερπουλ πριν από την αναμέτρηση με την Έβερτον στο 'Anfield' για την Premier League, στις 4 Δεκεμβρίου του 2019 AP PHOTO/JON SUPER

Η φωνή του είναι γνωστή για όσους επισκέπτονται το 'Anfield'. Μια φωνή που έχει συνοδεύσει όλες τις μαγικές ευρωπαϊκές νύχτες της Λίβερπουλ σε αυτό το γήπεδο τις τελευταίες 5 δεκαετίες και φυσικά σχεδόν κάθε παιχνίδι εγχώριας διοργάνωσης! Ο Τζορτζ Σέφτον, εκφωνητής και dj του 'Anfield', έκανε το... ντεμπούτο του στις 14 Αυγούστου 1971, αλλά κανείς δεν το θυμάται -και δικαιολογημένα. Την ίδια μέρα, ο Μπιλ Σάνκλι παρουσίαζε στο κοινό τον Κέβιν Κίγκαν, μεταγραφή καλοκαιριού από τη Σκάνθορπ, που χρειάστηκε μόλις 12 λεπτά για να χριστεί σκόρερ στο 3-1 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ο Κίγκαν παραμένει ένας από τους αγαπημένους παίκτες του Σέφτον. "Δεδομένα ήταν ένας από τους σπουδαιότερους. Όλη η συμπεριφορά του απέναντι στο ποδόσφαιρο, τη ζωή, η απίστευτη εργατικότητά του, είχε όλο το πακέτο. Θυμάμαι πως κάποιος ήρθε από πάνω μου και είπε: 'Αυτό το νέο παιδί κρύβει μια τίγρη μέσα του, ε;' Αυτή η περιγραφή αποτύπωνε την πραγματικότητα". Ο Σέφτον έχει χάσει ελάχιστα παιχνίδια της Λίβερπουλ και μπορεί να θυμηθεί γιατί. Ακόμη και την πρώτη απουσία του, το 1973. "Ήμουν κουμπάρος σε έναν γάμο, οπότε επέλεξα ως αντικαταστάτη έναν τύπο που ήταν dj στο νυχτερινό κλαμπ του Τόμι Σμιθ".

Ο Σέφτον ήταν στην ηλικία των 25 ετών όταν έκανε αίτηση για τη συγκεκριμένη δουλειά, δίχως να έχει κάποια εκπαίδευση ή προϋπηρεσία. Ωστόσο, θεωρούσε πως ο προκάτοχός του είχε αρκετά κενά, τα οποία ο ίδιος θα μπορούσε να καλύψει με επιτυχία. "Συνήθιζε να υποπίπτει σε λάθη. Έβαζε τους δίσκους σε λάθος ταχύτητα και ανέφερε λάθος τα ονόματα των παικτών. Μια φορά άνοιξε τα ηχεία τη στιγμή που ο Σμιθ ετοιμαζόταν να εκτελέσει πέναλτι. Είπα στη γυναίκα μου ότι αυτός ο τύπος ντροπιάζει τον σύλλογο κι εκείνη μου απάντησε: 'Είναι εντάξει για εσένα. Στοιχηματίζω πως δεν θα μπορούσες να το κάνεις καλύτερα'. Αυτό ήταν. Από ξεροκεφαλιά και μόνο έστειλα ένα μακροσκελές γράμμα στον Πίτερ Ρόμπινσον, τον γραμματέα του συλλόγου, κι έτυχε να φτάσει στο γραφείο του ακριβώς τη στιγμή που είχαν αποφασίσει να διώξουν τον τύπο. Έτσι, μου έδωσαν ένα δοκιμαστικό και από τεχνικής άποψης είμαι σε δοκιμαστικό από τότε".

Πρόσφατα, ο Σέφτον ρωτήθηκε για την αγαπημένη στιγμή του στο 'Anfield'. Δεν έδειξε να το σκέφτεται πολύ. "Στο τέλος της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα (σ.σ. το 4-0 της Λίβερπουλ). Πετώντας στα σύννεφα, έβαλα το You'll Never Walk Alone μετά το ματς. Όταν άρχισε να παίζει, όλη η ομάδα παρατάχθηκε αγκαλιασμένη μπροστά από το Kop και τραγούδησαν όλοι μαζί. Όταν οι παίκτες άρχισαν να φεύγουν για τα αποδυτήρια, κανείς από τις εξέδρες δεν έφευγε από τη θέση του και είχα ξεμείνει από επιλογές στην playlist. Έψαξα τα cd μου, έβαλα το Imagine του Τζον Λένον και όταν όλο το Kop ακολούθησε, ήταν κάτι που δεν είχα ακούσει ξανά στη ζωή μου".

Πλησιάζοντας στο μισό... αιώνα ζωής ως εκφωνητής στο 'Anfield', ο Σέφτον έχει δει προπονητές να έρχονται και να φεύγουν. Η θητεία του Γιούργκεν Κλοπ είναι η 13η στην εποχή του Σέφτον, που ελπίζει πως θα αποδειχθεί τυχερή. "Δεν κάνω υπολογισμούς, αλλά είμαστε στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στην ελπίδα και την πίστη. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την απόσταση γύρω στους 10 βαθμούς, τότε σίγουρα θα αρχίσω να πιστεύω. Και τότε επιτέλους μια ολόκληρη γενιά οπαδών της Λίβερπουλ, που δεν βίωσε ποτέ αυτό που συνηθίσαμε τις δεκαετίες του '70 και του '80, θα απολαύσει την κατάκτηση ενός τίτλου πρωταθλήματος".

Κι όμως, ο Σέφτον δεν είναι ο μακροβιότερος εκφωνητής-dj στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Πίτερ Γκίλαμ της Μπρέντφορντ έχει τον ίδιο ρόλο στο 'Griffin Park' από τις 11 Οκτωβρίου 1969! Κατά διαβολική σύμπτωση, ο Γκίλαμ έκανε ντεμπούτο κόντρα στη Σκάνθροπ του... Κίγκαν. Και από τότε έχει λείψει μονάχα από δύο εντός έδρας αναμετρήσεις της Μπρέντφορντ. Ούτε ο Σέφτον ούτε και ο Γκίλαμ σκέφτονται την συνταξιοδότηση, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει τα 70 χρόνια και συχνά αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Αμφότεροι μοιάζουν αποφασισμένοι να βρίσκονται εκεί, για να ανακοινώσουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία των συλλόγων τους. Είτε πρόκειται για έναν τίτλο της Premier League έπειτα από 3 δεκαετίες είτε για την πρώτη άνοδο της ιστορίας στην υψηλότερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; To νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

ΠΗΓΗ: 

THEGUARDIAN.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK