Ο αντικαταστάτης του Φορτούνη στον Ολυμπιακό δεν θα είναι μεταγραφή

Ο Κώστας Φορτούνης τέθηκε νοκ άουτ για το 2019 λόγω ρήξης χιαστού και ο Ολυμπιακός ψάχνει τον αντικαταστάτη του. Δεν γίνεται να τον βρει με μεταγραφή, αφού μόνο ο Ματιέ Βαλμπουενά μπορεί να δώσει την άμεση λύση.

Ο Κώστας Φορτούνης σε φιλικό προετοιμασίας του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2019-20
Ο Κώστας Φορτούνης σε φιλικό προετοιμασίας του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2019-20 EUROKINISSI

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επαληθεύτηκε για τον Ολυμπιακό. Η εκτίμηση του γιατρού της ομάδας, Χρήστου Θέου, για τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη, ήταν αυτή που κανείς δεν ήθελε να ακούσει, όταν τον είδε να βγαίνει αλλαγή μετά από σύγκρουση στο γόνατο, στο φιλικό με το Αμβούργο.

Η ρήξη χιαστού είναι ένας από τους χειρότερους τραυματισμούς για έναν αθλητή. Ακόμα και η πρόοδος στην αποθεραπεία ενός τέτοιου τραυματισμού αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς που παθαίνει το γόνατο του τραυματία. Κάποτε, ο εκάστοτε αθλητής αναγκαζόταν να σταματήσει την καριέρα του, τώρα αναγκάζεται να χάσει περίπου μια σεζόν, αφού ο μέσος όρος αποθεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει τους 6 μήνες. Η ραγδαία πρόοδος της ιατρικής επιστήμης δεν έχει καταφέρει ακόμα να συρρικνώσει τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο πλήγμα και ο Φορτούνης μπαίνει κι αυτός στο γκρουπ των παικτών που γνωρίζουν το άσχημο πρόσωπο της ποδοσφαιρικής μοίρας.

Μια μοίρα που δεν κάνει διακρίσεις σχετικά με την ποιότητα του παίκτη ή το πόσο ανάγκη τον έχει η ομάδα του. Για παράδειγμα, πέρυσι ο ΠΑΟΚ έχασε με αντίστοιχο τραυματισμό τον δικό του ηγέτη, Βιεϊρίνια, ενώ είχε χάσει ήδη λίγες εβδομάδες νωρίτερα τον Μαουρίσιο. Τώρα, ο αρχηγός του Ολυμπιακού υπέστη τον ίδιο τραυματισμό λίγες εβδομάδες αφότου ανανέωσε το συμβόλαιό που του εξασφάλιζε ότι θα πλησιάσει την πορεία θρυλικών ηγετών του παρελθόντος στον σύλλογο.

Δεν υπάρχει αναπληρωματικός Φορτούνης

Η ανανέωση του συμβολαίου, η πλουσιοπάροχη συμφωνία που του προσέφεραν οι 'ερυθρόλευκοι' ως ένδειξη της επιθυμίας τους να βασίσουν τον μέλλον τους στο δεξί πόδι του, κατέστησε σαφές ότι για τα επόμενα 4 χρόνια ο Ολυμπιακός δεν είχε σκοπό να κινηθεί για παίκτη επιπέδου στη θέση του. Μοναδική εξαίρεση οι παίκτες που θα του έδιναν ανάσες στις σεζόν που τα παιχνίδια μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 50. Μόνο ένας σοβαρός τραυματισμός θα μπορούσε να ανακόψει τη φόρα που πήρε ο διεθνής μεσοεπιθετικός από τη σεζόν 2018-2019 των 15 γκολ και 16 ασίστ σε 43 αγώνες όλων των διοργανώσεων. Και αυτό ακριβώς συνέβη...

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Αν υπάρχει ένα θετικό από αυτήν την εξέλιξη είναι το χρονικό σημείο στο οποίο σημειώθηκε και αφήνει περιθώρια αντίδρασης από τον Ολυμπιακό. Η μεταγραφική περίοδος λήγει σε περισσότερο από 1,5 μήνα και χρονικά υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης των ανθρώπων του συλλόγου. Κάπου εκεί, φυσικά, σταματούν τα 'θετικά' και αρχίζει η διαχείριση της κρίσης.

Τη δεδομένη στιγμή, το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού παρουσιάζει μία (προσωρινή) ανισορροπία. Για παράδειγμα, υπάρχουν 8 στόπερ, 5 δεξιοί μπακ, 8 εξτρέμ, 5 σέντερ φορ. Οι Πειραιώτες πρώτα γέμισαν το ρόστερ τους και τώρα ετοιμάζονται να το αδειάσουν. Μόνο που στον χώρο του κέντρου, τα πράγματα είναι αντίθετα, αφού υπάρχει λειψανδρία.

Ο Βαλμπουενά είναι η μόνη λύση

Τυπικά, υπάρχει μόνο ένας αμυντικός μέσος, ο Γκιλιέρμε, και ένας επιθετικός μέσος ο Φορτούνης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο Μαντί Καμαρά, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης και ο Θανάσης Ανδρούτσος ως κεντρικοί μέσοι. Δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει αντικαταστάτης εκ των έσω. Πρακτικά, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει έτοιμη τη λύση σε αυτήν την περίσταση, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στη Nova. Ο λόγος για τον Ματιέ Βαλμπουενά.

"H φυσιολογική θέση του είναι στα πλάγια. Όμως είναι και ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει στο κέντρο, γιατί δεν μπορεί να παίζει ο Φορτούνης συνεχώς σε όλα τα ματς και πρέπει να δοκιμάσουμε κι άλλον παίκτη πίσω από τον Φορτούνη. Πρέπει να δοκιμάσουμε και κάποιον άλλον σε αυτήν τη θέση. Όταν παίζουμε με έναν επιθετικό μπροστά, θέλουμε να βρούμε κάποιον άλλον όταν δεν υπάρχει ο Φορτούνης, όπως συνέβη π.χ. με τον τραυματισμό του Κώστα στο τελευταίο φιλικό. Ο Βαλμπουενά ήταν έτοιμος να συμμετάσχει και να παίξει σε αυτή τη θέση. Συνήθως, όμως, παίζει στα πλάγια".

Ο 34χρονος Γάλλος αγωνιζόταν κατά βάση αριστερά τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας το δεξί πόδι του. Δεξιά και στον άξονα έπαιζε παλαιότερα, κυρίως την εποχή της Μαρσέιγ, με αρκετή επιτυχία. Από το ρόστερ του Ολυμπιακού μοιάζει ο μοναδικός παίκτης που έχει και την ικανότητα και την ποιότητα να αναπληρώσει το κενό του MVP της περσινής σεζόν, έστω σε προσωρινή βάση. Εξάλλου, ο πρώην διεθνής εξτρέμ έχει χάσει αρκετή από την ταχύτητά του, είναι πιο βαρύς από παλιά και το να μετατοπιστεί κεντρικά, ίσως αποτελέσει ιδανική εξέλιξη για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Τα προκριματικά 'ακυρώνουν' τη μεταγραφή

Το κομβικό σημείο της υπόθεσης είναι τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο Ολυμπιακός έχει χρόνο για να αγοράσει κάποιον αντικαταστάτη του Φορτούνη, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο 26χρονος ποδοσφαιριστής θα είναι ετοιμοπόλεμος ξανά μέσα στο 2020, ωστόσο δεν έχει περιθώριο να αγοράσει αντικαταστάτη που θα προλάβει τα προκριματικά των διεθνών διοργανώσεων.

Ο πρώτος αγώνας με την Πλζεν για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League είναι προγραμματισμένος για τις 23 Ιουλίου. Η ρεβάνς στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' θα διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου. Είτε προκριθεί είτε αποκλειστεί (αφού συνεχίζει στα προκριματικά του Europa League), θα δώσει σημαντικά ευρωπαϊκά παιχνίδια και τις επόμενες δύο εβδομάδες, τις δύο πρώτες του Αυγούστου δηλαδή. Κατόπιν, αρχίζει το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχει παράλληλα νέες υποχρεώσεις στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του φιλικού με την Ντινάμο Κιέβου στην προετοιμασία στην Αυστρία, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του φιλικού με την Ντινάμο Κιέβου στην προετοιμασία στην Αυστρία, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Μια μεταγραφή δεν θα προλάβει να βοηθήσει τον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι, στα -τουλάχιστον- 4 κρίσιμα παιχνίδια που θα δώσει στα προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το βάρος αυτό μπορεί να το επωμιστεί μόνο ο Βαλμπουενά, κανείς καινούργιος ποδοσφαιριστής. Αν οι 'ερυθρόλευκοι' καταφέρουν και φτάσουν μέχρι τη φάση των ομίλων του Champions League ή του Europa League, η συζήτηση αμέσως αλλάζει και εφόσον ο Γάλλος δεν έχει κατορθώσει να ανταπεξέρθει, τότε τη 'σκυτάλη' θα πρέπει να παραλάβει κάποιος καινούργιος ποδοσφαιριστής.

Η μεταγραφή που απορρίπτεται

Μοιάζει απίθανο αυτός να είναι ο Ζοάο Καρβάλιο της Νότιγχαμ, ένας ποδοσφαιριστής για τον οποίο έχει ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός και στο παρελθόν. Ο 22χρονος Πορτογάλος μεσοεπιθετικός, διεθνής με όλες τις 'μικρές' εθνικές ομάδες της πατρίδας του, που πωλήθηκε στον αγγλικό σύλλογο από την Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2018 για 15.000.000 ευρώ, τραυματίστηκε στον αστράγαλο σε φιλικό της Φόρεστ προ ημερών και δεν υπάρχει ακριβής χρόνος επιστροφής του. Τα ΜΜΕ της Αγγλίας θεωρούν ότι δεν θα επιστρέψει στις προπονήσεις πριν από τον Αύγουστο, με συνέπεια να μην είναι η λύση που ψάχνει ο Ολυμπιακός για μια μόνιμη αναπλήρωση του κενού του Φορτούνη, σε περίπτωση που ο Βαλμπουενά δεν τα καταφέρει.

Οι Πειραιώτες, όπως είναι φυσιολογικό, δεν ήταν προετοιμασμένοι για μία τέτοια εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο ονόματα που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό. Τα ονόματα παικτών που θα διαδέχονταν τον Φορτούνη, αν οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν στην ανανέωση του συμβολαίου, δεν ταιριάζουν στις τρέχουσες ανάγκες του συλλόγου. Οι επόμενες μέρες θα περικλείουν πυρετώδεις διεργασίες στα κλιμάκια της πλατείας Αλεξάνδρας, ώστε να εντοπιστεί η καλύτερη επιλογή και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Μέχρι να ευοδωθεί κάποια εξ αυτών, όμως, ο άμεσος αντικαταστάτης μπορεί να έρθει μόνο εκ των έσω.

Βγάζουμε όντως συμπεράσματα από τα φιλικά προετοιμασίας; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση

News 24/7

24MEDIA NETWORK