Ο Κώστας Φορτούνης φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο 10

Ο Κώστας Φορτούνης αψηφά τις Σειρήνες του εξωτερικού και τα βρίσκει με τον Ολυμπιακό για νέο συμβόλαιο. Αν το εξαντλήσει, θα φτάσει κοντά μια δεκαετία ως ο ηγέτης των Πειραιωτών, η σημαία της ομάδας.

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ξάνθη, σε αγώνα για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 14 Απριλίου 2019
Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ξάνθη, σε αγώνα για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 14 Απριλίου 2019 ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Θανάσης Μπέμπης, Γιώργος Δεληκάρης, Λάγιος Ντέταρι, Ολέγκ Προτάσοφ, Βασίλης Καραπιάλης, Ίλια Ίβιτς, Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Αριέλ Ιμπαγάσα. Εμβληματικοί παίκτες, διάσπαρτοι στην ιστορία του Ολυμπιακού, ηγετικές μορφές που συνδέονται από ένα χαρακτηριστικό: κάποια στιγμή στη θητεία τους στον Πειραιά, φόρεσαν τη φανέλα με το νούμερο 10. Ο Κώστας Φορτούνης ανήκει κι αυτός πια σε αυτό το γκρουπ. Ακόμα κι αν επιμένει να φοράει τη φανέλα με το νούμερο 7.

"Δεν φόρεσα το 10 επειδή είχα χρόνια το 7 και δεν ήθελα να αλλάξω. Είναι συμβολικό για την ομάδα", είναι η μόνιμη επωδός του, όταν ο κόσμος και τα ΜΜΕ του ζητούν να εξηγήσει γιατί δεν φοράει τη φανέλα που δικαιωματικά του ανήκει και που περιγράφει καλύτερα από κάθε άλλη τα αγωνιστικά προσόντα του. Αυτό απάντησε και στον 'αέρα' του Sport24 Radio 103,3 προ μηνών, μετά από τον ανεπανάληπτο αποκλεισμό της Μίλαν στο Europa League.

Το '10' ήταν και η φανέλα που του προσέφερε ο ΠΑΟΚ όταν αποφάσισε να επαναπατριστεί, μετά από 3 σεζόν στη Γερμανία για λογαριασμό της Καϊζερσλάουτερν. Αρνήθηκε, προτίμησε την πρόταση του Ολυμπιακού και από το 2014 εξελίχθηκε στον νέο ηγέτη της ομάδας, τον δικό του... Εντέν Αζάρ. Αρχικά με το '25' στην πλάτη, κατόπιν με το σημαδιακό '7'. Πέντε χρόνια μετά, ο MVP της φετινής Super League αποφάσισε κάτι πιο σημαντικό από αριθμό φανέλας. Αποφάσισε να γίνει και στην πράξη η νέα 'σημαία' του Ολυμπιακού, ακόμα κι αν τελικά δεν φορέσει ποτέ τη φανέλα με το νούμερο '10', όπως συνέβη με τα υπόλοιπα ονόματα που κόσμησαν τον σύλλογο.

Η προσφορική συμφωνία για νέο συμβόλαιο δεν έχει να κάνει πια με τους αριθμούς σε γκολ και ασίστ που του αποφέρουν βραβεία και διακρίσεις. Έχει να κάνει με το κατά πόσο ο σύλλογος θέλει να του δώσει τα 'κλειδιά' της ομάδας και το κατά πόσο ο ίδιος αποδέχεται κάτι τέτοιο. Πρόκειται για τις ίδιες πλευρές που πριν από μερικά χρόνια χώρισαν κάτω από 'σκοτεινές' συνθήκες.

Έφυγε από τον Ολυμπιακό χωρίς κανείς να μάθει γιατί

Ο Τρικαλινός μέσος έδειξε από μικρός το ταλέντο του στα γήπεδα της Θεσσαλίας και όπως εξήγησε η Νίκη Μπάκουλη στο Sport24.gr, η κατηφόρα προς την Αθήνα ήταν μονόδρομος. Ως παιδί που είχε αφίσα του Ζιοβάνι και του Ριβάλντο στο δωμάτιό του, αναπόφευκτα μαγνητίστηκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όπου εντάχθηκε σε ηλικία 13 ετών.

Ο Κώστας Φορτούνης του Αστέρα Τρίπολης μαρκάρει τον Αριέλ Ιμπαγάσα του Ολυμπιακού σε αγώνα για τη Super League 2010-2011 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Ο Κώστας Φορτούνης του Αστέρα Τρίπολης μαρκάρει τον Αριέλ Ιμπαγάσα του Ολυμπιακού σε αγώνα για τη Super League 2010-2011 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 EUROKINISSI SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης έγραφε στο Contra.gr τον Οκτώβριο του 2015 για την επεισοδιακή φυγή από του Ρέντη: "Αποχώρησε μετά από δύο χρόνια, κάτω από συνθήκες που κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν περίεργες. Η μια εκδοχή λέει πως ο Φορτούνης κατηγορήθηκε από συμπαίκτες για παράπτωμα πολύ σημαντικό και αυτή η κατηγορία τον οδήγησε στην έξοδο. Η άλλη λέει πως πως ο Φορτούνης εκείνη την εποχή δεν έπαιρνε το μηνιάτικο που αντιστοιχούσε σε κάθε πιτσιρικά και αποχώρησε, με την ιστορία της κατηγορίας να εμφανίζεται αργότερα, ίσως για να αποδοθεί κάπου η 'απώλεια' ενός τόσο ταλαντούχου ποδοσφαιριστή".

Ό,τι κι αν συνέβη, η ατάκα "μια ημέρα, κόουτς θα γυρίσω στον Ολυμπιακό και θα κάνω καριέρα εκεί. Θα το δείτε" που είπε στον Απόστολο Γκαραγκάνη, προπονητή του στην ακαδημία 'Δήμητρα - Απόλλων' όπου συνέχισε, βγήκε αληθινή. Και με το παραπάνω...

Τον αγόρασε και δικαιώθηκε από την πρώτη χρονιά

Μετά από 3 χρόνια στη Γερμανία και το Καϊζερσλάουτερν όπου δεν αγάπησε και δεν αγαπήθηκε, ο Φορτούνης κατέληξε ότι το εξωτερικό δεν ήταν προτεραιότητά του. Η νοσταλγία που αισθανόταν για τον τόπο του όσο βρισκόταν στις ακαδημίες του Ολυμπιακού έκανε την επανεμφάνισή της όσο αγωνιζόταν στους 'κόκκινους διαβόλους'. Όπου τόπος, Ελλάδα.

Τα 850.000 ευρώ του Ολυμπιακού στον γερμανικό σύλλογο για να αγοράσει έναν παίκτη που είχε στα χέρια του προ ετών έμοιαζαν με ανέκδοτο. Πέντε χρόνια αργότερα, όντως φαντάζει αστείο αυτό το ποσό, όταν οι Πειραιώτες δεν άκουγαν την παραμικρή πρόταση κάτω από 17.000.000 ευρώ για να παραχωρήσουν έναν ποδοσφαιριστή που έμενε ελεύθερος σε έναν χρόνο και τον Ιανουάριο είχε δικαίωμα να συμφωνήσει με τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' του Φαλήρου, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Μετά από 10 γκολ και 5 ασίστ σε 1.653 λεπτά συμμετοχής σε 37 αγώνες στην πρώτη σεζόν του στα ερυθρόλευκα, άρχισε να εκτοξεύει την τιμή του. Το εκπληκτικό σουτ με το οποίο σκόραρε μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στην ΑΕΚ σε ηλικία 17 ετών ανήκε πια στο μακρινό παρελθόν. Πλέον, έγραφε ακόμα πιο 'χρυσά' κεφάλαια στη βιογραφία του. Το γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ κόντρα στην Άρσεναλ τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν βγαλμένο από την εποχή του Φορτούνη vol. 2. Όπως και ολόκληρη η χρονιά 2015-2016, όπου μόνο στο πρωτάθλημα είχε 18 γκολ και 13 ασίστ, όταν ο βασικός σέντερ φορ της ομάδας, Μπράουν Ιντέγε, είχε μόλις 13 γκολ.

Κάπου εκεί, όμως, έρχεται και η άλλη ανάγνωση του Φορτούνη, την οποία επίσης γνώρισαν για τα καλά οι φίλοι του Ολυμπιακού. Η αστάθεια του διεθνή μέσου από σεζόν σε σεζόν ήταν αδιαμφισβήτητη. Το 2016-2017, παρότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο νεαρός μέσος δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Με 6 γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε 25 αγώνες, δεν υπήρξε ο 'ακρογωνιαίος λίθος' της επιτυχίας. Τη νέα χρόνια, ένας... πειραματικός Ολυμπιακός, ίσως ο χειρότερος των τελευταίων 3 δεκαετιών, δεν ήταν η κατάλληλη πλατφόρμα για να μεταμορφωθεί ο Έλληνας μέσος, που κατέληξε, μέσα στη προπονητική λαίλαπα στον πάγκο της ομάδας, να αγωνίζεται ακόμα και σε ρόλο 8αριού. Τα 10 γκολ και οι 10 ασίστ σε 25 αγώνες πρωταθλήματος ήταν η χαραμάδα αισιοδοξίας για το τι θα ακολουθούσε.

MVP της σεζόν, MVP της Εθνικής Ελλάδας

Τη φετινή σεζόν μεταμορφώθηκε ξανά. Προς το καλύτερο, αυτήν τη φορά. Ήταν ο πραγματικός καθοδηγητής των Πειραιωτών, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που έγινε, μετά από το καταστροφικό 2017-2018. Η σταθερά πάνω στην οποία βασίστηκε το εγχείρημα, το θεμέλιο που δεν λύγισε ποτέ. Ένας Ολυμπιακός που ξεκάθαρα επιχείρησε να παίξει επιθετικό, δημιουργικό ποδόσφαιρο και κάθε ενέργεια περνούσε από τα πόδια του.

Τα 17 γκολ και οι 16 ασίστ σε 43 αγώνες είναι αριθμοί αξιοζήλευτοι για κάθε δημιουργικό μέσο. Όχι για το νο10 του Ολυμπιακού, για το οποίο μοιάζουν αυτονόητοι, εάν θέλει να περάσει τον πήχη που θέτει πια ο ίδιος τα καλοκαίρια, κάνοντας ατομική προετοιμασία με ειδικό γυμναστή και φυσικά αν θέλει να ξεπεράσει τον πήχη που θέτει το απαιτητικό κοινό του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Η απόδοση που έπιασε φέτος τον έχρισε MVP της σεζόν, παρότι ανήκε στον δευτεραθλητή Ελλάδας και όχι στον αήττητο πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Η διαφορά του με την πλειονότητα συμπαικτών και αντιπάλων παικτών εντός των συνόρων ήταν εμφανής και από τις παρουσίες του σε μερικά από τα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας. Το πιο τρανό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη ταπεινωτική ήττα από την Αρμενία, από την οποία βγήκε αλώβητος και με ένα από τα κορυφαία γκολ που έχουν επιτευχθεί με το εθνόσημο στο στήθος.

Μια σημαία με το νούμερο 7

Φαινομενικά, διαθέτει όλο το πακέτο. Είναι Έλληνας και σε μία ομάδα που... ξενοκρατείται, τουλάχιστον όσον αφορά στις πιο βασικές επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς, παίζει μεγάλη σημασία. Πρόκειται για έναν από τους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που θα χωρούσαν σε μία λίστα 30 under 30. Και κυρίως, είναι ο παίκτης εκείνος που αφήνει κατά μέρους το όνειρο αρκετών συναδέλφων του, για καριέρα στο εξωτερικό.

Μου αρεσε παλια ο Κακα, παρα πολυ. Στη Μιλαν θυμαστε τι εκανε; Ηξερε πολυ μπαλα, πολυ καλος και ήταν γκολτζη. Μου αρεσει πολυ κι ο Μεσουτ Εζιλ. Πιο πολυ στα δεκαρια εχω αδυναμια

Στον οργανισμό του Ολυμπιακού αισθάνεται πως βρίσκει ό,τι θα έβρισκε και σε μία μικρομεσαία ή μεσαία ομάδα του εξωτερικού. Από εξοπλισμό και προπονητικές εγκαταστάσεις, μέχρι την ατμόσφαιρα των φιλάθλων και τις απολαβές. Αυτό του αρκεί, όπως την εποχή που έκανε σχέδια να γίνει ποδοσφαιριστής, τα οποία σταματούσαν στη φανέλα του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, αν εξαντλήσει το νέο συμβόλαιό του, θα έχει περάσει κοντά μια δεκαετία στο λιμάνι, το μεγαλύτερο μέρος της ως ο ηγέτης της ομάδας, η 'σημαία' που απέρριψε ευκαιρίες από το εξωτερικό για να παραμείνει στους Πειραιώτες. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν διάφορες αναγνώσεις και τα συμπεράσματα μπορεί να είναι και αντίστροφα, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό της φανέλας. Ο Φορτούνης λέει το "ναι" στον Ολυμπιακό φορώντας το νούμερο 7. Αν και στην πραγματικότητα είναι το νο10.

News 24/7

24MEDIA NETWORK