Ο αποκλεισμός της Σίτι από το Champions League δεν είναι απειλή

Περί τα 140 εκατομμύρια ευρώ αναζητούν ιδιοκτήτη, με την Guardian να αποκαλύπτει τους λόγους που η Μάντσεστερ Σίτι απειλείται με αποκλεισμό ενός έτους από το UEFA Champions League.

Η Μάντσεστερ Σίτι φαίνεται πως θα παραδώσει φέτος το στέμμα της πρωταθλήτριας στη Λίβερπουλ. Δεν είναι όμως, αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα της.
Η Μάντσεστερ Σίτι φαίνεται πως θα παραδώσει φέτος το στέμμα της πρωταθλήτριας στη Λίβερπουλ. Δεν είναι όμως, αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα της. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Η UEFA σύστησε το Financial Fair Play τη σεζόν 2010-11. Από τότε η Μάντσεστερ Σίτι είναι η σταθερά της κατηγορίας 'έχουμε πρόβλημα'. Προφανώς και δεν είναι ο μόνος σύλλογος που καλύπτει το κενό μεταξύ του 'ξοδεύω' και 'βγάζω' με χρήματα από χορηγίες που αφορούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες. Είναι όμως, αυτός που δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί βάσει του συστήματος 'βγάζω από τη μια τσέπη και βάζω στην άλλη', όπως ξέρει η UEFA εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τη σημερινή αποκάλυψη της Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως 140.630.000 ευρώ από τη σεζόν 2012 και 2013 είναι υπό έρευνα, με τα λογιστικά του οργανισμού να 'χουν απορριφθεί και τον κίνδυνο τιμωρίας αποκλεισμού από το Champions League να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αν έχεις χαθεί κάπου με όσα γίνονται εδώ και χρόνια, να σου πω ότι αρχικά, το 2011 η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε λέει, τις υποψίες της πως εταιρίες που ανήκουν στον Σεΐχη Μανσούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν -ιδιοκτήτη του οργανισμού από το 2008-, όπως η επενδυτική Aabar, ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Etisalat και η τουριστική αρχή του Άμπου Ντάμπι (είχαν δώσει μαζί 60.400.000 ευρώ το 2013) κάλυπταν τη διαφορά εσόδων και εξόδων. 

Αποδείχθηκε πως το αφεντικό της ομάδας ήταν και αφεντικό του fund επενδύσεων, όπου άνηκαν όλες. Το αυτό ίσχυε και με την Etihad (το 2011 υπέγραψε δεκαετές συμβόλαιο με το club), λόγω της σχέσης του Μανσούρ με μέλη της διευρυμένης οικογένειας του (ανήκει στη βασιλική οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, έχει πέντε αδέλφια και αναρίθμητους άλλους άμεσους συγγενείς) που είχαν εμπλοκή με την αεροπορική εταιρία. Η Σίτι είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες τις υποψίες "καθώς η UEFA οφείλει να αποδείξει πως ο Μανσούρ έχει σημαντική επιρροή στη διοίκηση των εταιριών -πέραν της θέσης του προέδρου στην εταιρία όπου ανήκουν”. Η UEFA είχε προσλάβει ειδικό επί χορηγικών συμφωνιών για να ερευνήσει την ιστορία. Αυτός κατέληξε στο ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στo deal με την Etihad.

Τον τελευταίο μήνα του 2011 ο οργανισμός είχε ανακοινώσει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμμορφωθεί. Ήταν μόνο λόγια, εξ ου και το Μάιο του 2014 η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου  επέβαλε στους 'Πολίτες' πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ για όσα είχε κάνει το 2012 και το 2013.

Τι είχε κάνει; Όπως γράφει η Guardian  οι πρωταθλητές προέβησαν το 2014 σε απαράδεκτες καταθέσεις στοιχείων για το FFP στην UEFA. Δεν είχαν δώσει τραπεζικές αποδείξεις πληρωμών ή παραλαβών χρημάτων από χορηγίες. Τονίστηκε ότι δεν υπήρχε υπογραφή στο έγγραφο που αφορούσε σπονσοράρισμα πολλών εκατομμυρίων, από εταιρίες του Άμπου Ντάμπι. Το σχόλιο του οργανισμού επ' αυτού ήταν πως είχε έγγραφα και από χορηγίες άλλων επιχειρήσεων -εκτός Αραβικών Εμιράτων- που δεν είχαν υπογραφεί, γιατί είχαν ολοκληρωθεί.

'Θα έπρεπε να 'χουν γίνει περαιτέρω αιτήματα'

Οι ιθύνοντες του club είχαν δώσει τον online τραπεζικό λογαριασμό τους, που δεν είχε στοιχεία του 2012 και του μεγαλύτερου μέρους του 2013. Δηλαδή, της πρώτης οικονομικής περιόδου του FFP, κατά τους κανονισμούς της UEFA. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε δικαιολογηθεί τότε, λέγοντας πως τα τραπεζικά έγγραφα δεν ήταν προσβάσιμα στη διοίκηση του συλλόγου, την περίοδο που επισκέφτηκαν το σύλλογο οι σύμβουλοι. Οι διοικούντες δήλωσαν πως οι 'ερευνητές' της UEFA θα έπρεπε να κάνουν περαιτέρω αιτήματα για αυτές τις αποδείξεις, πριν αποκαλύψουν πως δεν τις είχαν στη διάθεση τους.

Το 2012 και το 2013 υπήρχε το ποσό των 140.72 εκατομμυρίων ευρώ που φαινομενικά προερχόταν από επιχειρήσεις του Άμπου Ντάμπι και τέθηκε υπό έρευνα. Πρόβλημα υπήρχε με τα χρήματα των μεταγραφών (τις μεθόδους της λογιστικής) και τις δυο εταιρίες που χρησιμοποιούνταν για τις συναλλαγές (City Football Services και City Football Marketing). Είχαν δημιουργηθεί για το scouting, τα analytics και το μάρκετινγκ όλων των αθλητικών συλλόγων που ήθελε να αγοράσει ο Μανσούρ. Τελικά, τις πούλησε για 13 εκατομμύρια ευρώ την κάθε μία, ενώ οι μισθοί των υπαλλήλων είχαν 'πάρει' από το μπάτζετ του συλλόγου 8 εκατομμύρια ευρώ. Στο 'ήταν νόμιμος τρόπος να κάνουμε τα λογιστικά της εταιρίας', οι ερευνητές της UEFA είχαν σχολιάσει πως δεν ήταν.

Κατά την Guardian, η UEFA ήταν ενήμερη για αυτά τα στοιχεία από την άνοιξη του 2014, όταν οι ειδικοί σύμβουλοι που είχε διορίσει κατέθεσαν την έκθεση τους. Η ομοσπονδία ήξερε πως η Σίτι είχε απώλειες 180.000.000 ευρώ, το 2012 και το 2013. Το επιτρεπτό -από την UEFA- όριο είναι στα 45 εκατομμύρια ευρώ -και βασική προϋπόθεση να καλύπτει το κενό ο ιδιοκτήτης.

Στο συμβιβασμό που έγινε το 2014, η Σίτι δεσμεύτηκε

✔ να μειώσει τα χρήματα που ξοδεύει για μεταγραφές,

✔ να μην κάνει αυξήσεις έως το 2016 ή νέες εμπορικές συνεργασίες, με τις εταιρίες που ήταν υπό έρευνα,

✔ δέχθηκε να δώσει πίσω 20.000.000 ευρώ από τα έσοδα της σεζόν 2013-14 στο UEFA Champions League και

✔ συμφώνησε να μην ξεπεράσει τις απώλειες των 30 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 και το 2015.

Η UEFA είχε ενημερώσει ότι η σύνταξη με τα συμφωνηθέντα θα αποτελούσε μέρος της έρευνας που συνεχιζόταν -όπως συνεχιζόταν και ο έλεγχος της ομάδας. Ο πρόεδρος της ομάδας, Καλντούν αλ-Μπουμπάρακ είχε προειδοποιήσει ότι 'δεδομένης της επιτυχίας μας, δύσκολα θα συμμορφωθούμε με το 'break-even' το 2014'.

Θα έλεγες ότι κατόπιν όλων αυτών κάτι θα άλλαζε. Όπως αποδείχθηκε μέσω των αποκαλύψεων των Football Leaks και το Μάιο του 2019 (προηγήθηκαν άλλες το Νοέμβρη του 2018) αυτό που άλλαξε ήταν ο τρόπος που έκαναν αυτά που ήθελαν οι ιδιοκτήτες της Σίτι. Η UEFA απείλησε με αποκλεισμό από το Champions League.

Τo Spiegel δημοσίευσε στοιχεία παράνομων διαδρομών χρημάτων -από αμφίβολους χορηγούς, ως προς τη σχέση με τον ιδιοκτήτη της ομάδας-, με την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία να διατάζει οικονομικό έλεγχο. Μεταξύ των στοιχείων ήταν και το γεγονός ότι ο Τζάνι Ινφαντίνο, τότε γενικός γραμματέας της UEFA και νυν της FIFA είχε προσωπική εμπλοκή στην έρευνα, το 2014. Η Σίτι αποτάθηκε στο CAS (ανώτατο αθλητικό δικαστήριο) με το αίτημα να μη γίνει περαιτέρω διερεύνηση, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για το FFP της Μάντσεστερ Σίτι είναι γνωστά εδώ και έξι χρόνια. Όπως και η διστακτικότητα της Σίτι να συμφωνήσει με την UEFA επί του ορίου στα έξοδα μεταγραφών, το οποίο τελικά αποδέχθηκε. Οι λεπτομέρειες που δημοσιεύουμε σήμερα, δεν ανακοινώθηκαν ποτέ επίσημα. Ένας εκ των μελών της επιτροπής που δούλευε για το FFP αποχώρησε μετά τη συμφωνία, ενώ μέσα στην UEFA υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι κανονισμοί έπρεπε να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από το 2014. Η έκθεση των λεπτομερειών αυτών είναι προϊόν της δεύτερης έρευνας που διατάχθηκε, μετά τις αποκαλύψεις του Νοεμβρίου του 2018. Το 'δικαστήριο' του Club Financial Control Body της UEFA φέρεται να ενημερώθηκε για αυτές τις κατηγορίες, την τρέχουσα εβδομάδα. Αν αποδειχθεί πως ισχύουν, η Σίτι μπορεί να αποκλειστεί από το UEFA Champions League για μια σεζόν, πρόταση που φέρονται να έκαναν τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής. Θεωρείται δεδομένο πως ο οργανισμός θα καταθέσει έφεση στο CAS”.

Η Σίτι έχει προειδοποιήσει πως θα αμφισβητήσει τη νομική ισχύ των κανονισμών -κάτι που ο Ινφαντίνο δεν θέλει έστω να σκέφτεται έως ενδεχόμενο, με την τακτική των αρχών να αφορά πάντα την εξεύρεση λύσης και όχι την τιμωρία των συλλόγων. Και όλα αυτά γίνονται ενώ το συμβόλαιο του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει μπει στους τελευταίους μήνες.

Είναι υποτιμημένος ο Ράσφορντ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK