Ο Αρντά Τουράν έφτασε στα όρια και ετοιμάζεται για φυλακή

Πρώτα χτύπησε δημοσιογράφο. Μετά διαιτητή. Την τρίτη φορά μπλέχτηκε σε καβγά με pop star της Τουρκίας, που αφορούσε κάταγμα και όπλο. Ο Αρντά Τουράν είναι υποχρεωμένος να μην κάνει το παραμικρό την προσεχή πενταετία. Αλλιώς θα μπει φυλακή.

O Αρντά Τουράν από τις παλιές, καλές ημέρες που απασχολούσε τα media για όσα έκανε εντός των αγωνιστικών χώρων.
O Αρντά Τουράν από τις παλιές, καλές ημέρες που απασχολούσε τα media για όσα έκανε εντός των αγωνιστικών χώρων. AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Μέχρι το 2015, όταν τον αγόρασε η Μπαρτσελόνα, ήταν μεταξύ των καλύτερων ποδοσφαιριστών της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια ο Αρντά Τουράν έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο έρευνας εγκληματολόγων, με τον τρόπο που κλιμακώνονται οι εξάρσεις του. To τελευταίον συμβάν είχε ως συνέπεια ποινή φυλάκισης 2 χρόνων, 8 μηνών και 15 ημερών. Με αναστολή. Δηλαδή, δεν θα μπει στη φυλακή αν δεν κάνει κάτι άλλο -σε έγκλημα- την προσεχή πενταετία. Πράγμα που τώρα φαίνεται δύσκολο.

Ο τύπος αυτός ήταν προϊόν των ακαδημιών της Γαλατασαράι. Έπαιξε στην πρώτη ομάδα, όταν ήταν ακόμα έφηβος και στα 21 (2009-10) έγινε αρχηγός της -ο προκάτοχος ήταν ο Μετίν Οκτάι. Eίχε ξεχωρίσει για τον έλεγχο της μπάλας, τις ικανότητες του στην ντρίμπλα και τον τρόπο που 'έβλεπε' γήπεδο. Το 2010 ψηφίστηκε ως ο τρίτος πιο δημοφιλής ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη για το 2009 (σύμφωνα με το International Federation of Football History & Statistics). Το 2011 τον αγόρασε η Ατλέτικο Μαδρίτης για 12.000.000 ευρώ -έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Τούρκος ποδοσφαιριστής, όλων των εποχών. Το 2014 μπήκε σε λίστα της The Guardian με τους “100 καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου” (ήταν ο μόνος που είχε γεννηθεί στην Τουρκία) και το 2015 τον πήρε η Μπαρτσελόνα, για 34.000.000 ευρώ. Την ίδια χρονιά μπήκε στο εξώφυλλο του FIFA 15, στη χώρα του, παρέα με τον Λιονέλ Μέσι.

Μετά τη σεζόν 2017-18 που δεν πάτησε το πόδι του σε γήπεδο με την 'μπλαουγκράνα' έστω μια φορά, οι Καταλανοί τον έδωσαν ως δανεικό στην Μπασακσεχίρ. Έκτοτε οι τίτλοι που τον αφορούν στα media δεν έχουν να κάνουν με όσα κάνει στο γήπεδο.

Ο τσακωμός στο αεροπλάνο -και το τέλος της καριέρας του στην εθνική

Στις αρχές του Ιουνίου, το 2017 η εθνική Τουρκίας είχε πεταχτεί στα Σκόπια για ένα φιλικό με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τελείωσε το παιχνίδι (0-0) και η αποστολή επιβιβάστηκε σε πτήση για την Ιταλία, για την επόμενη υποχρέωση. Η διάρκεια αυτής (της πτήσης) ήταν 1 ώρα και 45 λεπτά. Χρόνος υπεραρκετός, όπως αποδείχθηκε για να τσακωθεί ο Τουράν με έναν δημοσιογράφο της Milliyet που ακολουθούσε την ομάδα.

Ο εν λόγω ρεπόρτερ λέγεται Bilal Mese. Είχε περάσει από γενιές δεκατέσσερις τον Τουράν (χρησιμοποιώντας και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στα κείμενα του), κατά τη διάρκεια του Euro 2016. Με το που κάθισαν όλοι στις θέσεις τους, στην πτήση, ο τότε παίκτης της Μπαρτσελόνα σηκώθηκε, πήγε προς τον Μέσε, τον έβρισκε και άρχισε να τον χτυπά με τις γροθιές του, ενόσω τον κρατούσε άλλος δημοσιογράφος, ένας άνθρωπος της ομάδας και ο υπεύθυνος ασφαλείας. Το θύμα δεν έκανε μήνυση.

Τι είχε όμως, να πει ο Τουράν για όλο αυτό:Έκανα λάθος, ενώ φορούσα τη φανέλα με το εθνόσημο. Ήταν κάτι που δεν έπρεπε να κάνω, ως μέλος της αποστολής της εθνικής. Αν το μετανιώνω; Όχι. Νιώθω ελαφρύς σαν πούπουλο, αφού ποτέ δεν ξέχασα όσα είπε για εμένα. Εδώ τερματίζω την καριέρα μου στην εθνική. Έχω υπηρετήσει τη χώρα μου σε όλες τις κατηγορίες. Αγαπώ την Τουρκία και αγαπώ να φορώ αυτήν τη φανέλα”. Και τότε γιατί έφυγε; Η αλήθεια είναι ότι τον έδιωξαν. Έως τότε είχε 17 γκολ σε 100 συμμετοχές -τις τέταρτες περισσότερες της ιστορίας του ποδοσφαιρικού έθνους.

Η πιο 'βαριά' ποινή στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου

Στις 8 Μαΐου του 2018 σε παιχνίδι της Μπασακσεχίρ με την Σίβασπορ, για την τουρκική λίγκα είχε κάνει αυτό, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Όπως κατευθύνθηκε προς το μέρος του επόπτη, τον οποίον και έσπρωξε, του έλεγε διάφορα. Που δεν ήταν λόγια αγάπης. Αντιθέτως, ήταν ύβρεις και απειλές -ενώ η γενικότερη εικόνα είχε και ένα φτύσιμο. Η λίγκα τον τιμώρησε με 8.350 δολάρια πρόστιμο και ποινή αποκλεισμού 16 αγώνων. Βάσει των κανονισμών, τα περισσότερα που μπορούσε να 'φάει' ήταν 10. Όπως όμως, ανέφεραν οι υπεύθυνοι πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος “ο παίκτης θα κληθεί σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή και αναμένεται να του επιβληθεί μια από τις μεγαλύτερες ποινές που 'χουν επιβληθεί στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου”. Το εννοούσαν. Ο Τουράν έκανε έφεση και η ποινή μειώθηκε στα 10 ματς.

Οι γροθιές και οι πυροβολισμοί

Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους και ενώ είχε 'κλείσει' επτά μήνες ως παντρεμένος, είχε πάει να ξεσκάσει -το παιδί- σε ένα nightclub της Κωνσταντινούπολης. Στην παρέα ήταν και η σύζυγος του, η οποία έφυγε νωρίτερα από την υπόλοιπη παρέα. Επειδή οι πληροφορίες για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ είναι συγκεχυμένες, θα διαβάσεις τι ειπώθηκε από την κάθε πλευρά ξεχωριστά.

Το δεδομένο είναι ότι πλακώθηκε με τον τραγουδιστή Berkay Sahin, προκαλώντας του κάταγμα στη μύτη. Σύμφωνα με το θύμα, ο Τουράν πλησίασε τη σύζυγο του Σαχίν και της είπε 'αν δεν ήμουν παντρεμένος, δεν θα έχανα ένα κορίτσι σαν και εσένα'. Δες λίγο τον καλλιτέχνη και τη γυναίκα του -για να έχεις μια εικόνα.

Ο Σαχίν πήγε να ζητήσει το λόγο από τον ποδοσφαιριστή. Άρχισε με το 'έλα έξω να μιλήσουμε σαν άνδρες'. Πήγε και από το πες, πες πέρασαν στην ανταλλαγή χτυπημάτων. Μπήκαν στη μέση οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πελατών του κλαμπ, τους χώρισαν και ο τραγουδιστής διεκομήσθη στο νοσοκομείο. Θα έλεγες πως εκεί τελείωσαν όλα. Όχι φίλε μου. Υπάρχει και συνέχεια.

Ο Τουράν ακολούθησε τον Σαχίν στο νοσοκομείο, είχε στην κατοχή του και όπλο, αλλά η συνέχεια δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι. Ο παίκτης γονάτισε μπροστά στον καλλιτέχνη, του έδωσε το όπλο και τον παρακαλούσε να τον πυροβολήσει, λέγοντας “δεν ήξερα πως είναι γυναίκα σου. Σου ζητώ συγγνώμη. Σκότωσε με”. Αφότου είπε ό,τι είχε να πει και έφυγαν 2-3 σφαίρες στο πάτωμα, πέταξε το όπλο στον καναπέ που υπήρχε στον χώρο.

Η πλευρά Τουράν από την αρχή έλεγε ότι δεν έγινε ποτέ 'πέσιμο' και πως ο τσακωμός (κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τα πάντα και τα media τα δημοσίευσαν) είχε ως αιτία μια παρεξήγηση μεταξύ των δυο ανδρών. Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram “υπήρξε μια διαφωνία στο μέρος όπου πήγα με τους φίλους μου, στο ρεπό μου. Η αιτία δεν είχε να κάνει με θέματα τιμής”.

Ο Σεχίν κινήθηκε νομικά, με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση (της γυναίκας του), πρόκληση τραύματος (στον ίδιο) και για κατοχή όπλου χωρίς άδεια -συν πυροβολισμούς σε αστική περιοχή. Η πρώτη κατηγορία κατέπεσε. Για όλες τις άλλες καταδικάστηκε -στην τρίτη δίκη- σε 2 χρόνια, οκτώ μήνες και 15 ημέρες φυλάκισης, με αναστολή. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει 12.5 χρόνια. Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν είχε ποινικό μητρώο -δεν είχε καταδικαστεί ποτέ άλλοτε, για εγκλήματα. Αν κάνει ένα ακόμα στην επόμενη πενταετία, θα μπει στη φυλακή.

Ο φερόμενος ως θύτης δεν πήγε ποτέ στη δίκη. Ο δικηγόρος του εμφάνισε την έγγραφη απολογία του, την οποία πόσταρε και στο Instagram. Σε αυτήν αναφέρθηκε η φράση “επρόκειτο για λάθος της στιγμής”, μαζί και το “προσπαθώ να υπερασπιστώ τον εαυτό του από τους κακοήθεις”. Ενημέρωσε και πως έμαθε πολλά από τα γεγονότα “και ο κύριος στόχος μου τώρα, είναι να κάνω υπερήφανους την οικογένεια μου, την αγαπημένη μου σύζυγο, την ομάδα και τους φίλους μου”.

Τι γίνεται όμως, με την καριέρα του. Σε πρώτη φάση η Μπασακσεχίρ τον τιμώρησε με 391.000 ευρώ. Βάσει του άρθρου 62 του πειθαρχικού κανονισμού της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μπορεί να αποβληθεί δια βίου, καθώς αυτό προβλέπεται για παίκτες που 'χρεώνονται' τουλάχιστον δυο χρόνια φυλάκισης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK