Ο Αρτέτα έχει κλάψει για την Άρσεναλ

Επαρκής ή όχι για προπονητής της Άρσεναλ, ο Μικέλ Αρτέτα είναι ο 'κανονιέρης' ο σωστός. Την τελευταία ημέρα του ως ποδοσφαιριστής δεν είχε αντέξει και είχε λυγίσει on air. Ήξερε πάντως ότι θα επιστρέψει.

Ο Μικέλ Αρτέτα ενόσω ήταν ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ
Ο Μικέλ Αρτέτα ενόσω ήταν ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ AP PHOTO/SANG TAN

Ο Μικέλ Αρτέτα δεν έχει δοκιμαστεί ως πρώτος προπονητής. Είναι η ένσταση διαρκείας που προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες όλοι εκείνοι που έχουν ενδοιασμούς για την επικείμενη πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ. Μεταξύ των φωνών αυτών, η δημοφιλής του Πολ Μέρσον, 'ιερού τοτέμ' από τα mid80s και ως το 1997 που αποχώρησε.

Ήταν, ούτως ή άλλως, ο λόγος που το καλοκαίρι του 2018 προτιμήθηκε ο πιο 'ψημένος' Ουνάι Έμερι, έως ότου 'απολυθεί' από το άδειο γήπεδο. Ψέματα δεν είναι ότι ο 37χρονος Ισπανός από το Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων δεν διαθέτει παρά τη συμπυκνωμένη γνώση μιας δουλειάς 2.5 σεζόν στο πλευρό του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τον είχε διαλέξει για να τον έχει στο πλευρό του όταν ο ίδιος πήρε το χρίσμα από τους 'πολίτες' και την ίδια χρονική περίοδο ο Αρτέτα σταματούσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Είχαν μιλήσει από καιρό για τις ιδέες του πάνω στο ποδόσφαιρο και ο Καταλανός είχε εντυπωσιαστεί από τις ομοιότητες.

Η προπονητική επάρκεια του Αρτέτα θα κριθεί στο χρόνο. Αφενός μεν από τη φιλοσοφία των 'κανονιέρηδων' στο χορτάρι αφετέρου δε από τ' αποτελέσματα που θα συντροφεύσουν την απόδοσή τους. Αυτή είναι η αδυσώπητη μοίρα των προπονητών και ταυτόχρονα μια γοητευτική πρόκληση. Η πρώτη ύλη πάντως είναι αδιαπραγμάτευτη. Για κάθε αντίρρηση στο twitter αντιπαρατίθεται η γνώμη του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο οποίος είχε ερωτηθεί και υποστηρίξει ότι ο Αρτέτα "θα γίνει ένας από τους καλύτερους προπονητές, όταν αποφασίσει να γίνει πρώτος. Έχει την ικανότητα και την ποιότητα". Η άποψη του πρώην προπονητή της Τότεναμ αυθαίρετη δεν ήταν. Πήγαζε από την κοινή παρουσία τους στην Παρί Σεν Ζερμέν ως ποδοσφαιριστές. "Ήταν 17 ετών, αλλά υπέροχος λόγω του ταλέντου, της ωριμότητας, της ηγετικής ικανότητας, της γνώσης του για το ποδόσφαιρο και της ευχέρειάς του να συζητά ως 30χρονος".

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον έχει περιγράψει επίσης ως "έναν εκπληκτικό άνθρωπο με ανεκτίμητες αξίες, κάτι σημαντικό για τ' αποδυτήρια", έχοντας από καιρό συνειδητοποιήσει πως "αργά ή γρήγορα θα συμβεί" η αποχώρησή του, διότι "έχει ήδη εμπειρίες και ξέρει να διαχειρίζεται σπουδαίους παίκτες και μεγάλες ομάδες". Αναπόφευκτο ήταν ο Καταλανός να ερωτηθεί εκ νέου, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και τα διαδοχικά ραντεβού Αρτέτα-Άρσεναλ, και δεν έκρυψε ότι γνωρίζει την πάσα αλήθεια μεταφέροντας ότι "θα τον θέλαμε μαζί μας, αλλά είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση".

Προσμένοντας τη συνεργασία των δύο πλευρών, το βέβαιο για τον Αρτέτα είναι πως στην Άρσεναλ δεν θα νιώσει άβολα. Ούτε θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής σ' έναν ξένο, άγνωστο χώρο. Τα πέντε χρόνια του στο Λονδίνο (2011-2016) είχαν συνοδευτεί με 150 συμμετοχές σ' όλες τις διοργανώσεις και τέσσερις τίτλους (δύο κύπελλα, δύο αγγλικά σούπερ καπ), τη μυρωδιά αποδυτηρίων και χορταριού, κυρίως δε με μια πνευματική σύνδεση με το έμβλημα και την κερκίδα,η οποία είχε ως προέκταση την αρχηγία των 'κανονιέρηδων' από τη σεζόν 2014-15. Ο Αρτέτα, 34 ετών τότε, επέλεξε να μην παίξει αλλού ποδόσφαιρο, διότι "δεν αισθανόμουν πως είχα το κίνητρο να πάω σε άλλη χώρα", και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς ν' αφοσιωθεί από νωρίς στην προπονητική, έχοντας προηγουμένως γνωρίσει την αποθέωση από το κοινό του Emirates στο τελευταίο παιχνίδι του.

Με τον έναν εκ των τριών γιων του αγκαλιά και δάκρυα να κυλούν από τα μάτια στο flash interview έλεγε κομπιάζοντας μπροστά στην κάμερα πως "δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς συμπεριφέρθηκαν σε μένα και στην οικογένειά μου αυτά τα πέντε χρόνια. Ήταν ένα ένα όνειρο. Φοβόμουν πολύ αυτήν την ημέρα. Δεν μπορώ καν να μιλήσω. Ήταν μεγάλη τιμή να παίξω γι' αυτό το σύλλογο και να είμαι αρχηγός. Αυτό το κλαμπ είναι κλάση και θα είναι δύσκολο να φύγω. Δεν μπορούσε να είχε γραφτεί καλύτερο τέλος στο σενάριο".


Ο Αρτέτα ετοιμάζεται να επανέλθει για το remake της ταινίας του. Με τον ίδιο ν' αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του έργου και όχι τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε προβλέψει ότι η ημέρα τούτη θα έρθει κάποια στιγμή. Τον Μάιο του 2014 απαντούσε σε μια υποθετική φαινομενικά ερώτηση: "Η φιλοσοφία μου θα είναι ξεκάθαρη. Θα έχω τον καθέναν αφοσιωμένο στο 120%. Αυτό είναι το πρώτο. Αν δεν είσαι, δεν θα παίζεις για μένα. Όταν είναι ώρα για δουλειά, είναι ώρα για δουλειά. Όταν είναι η στιγμή για πλάκα, εγώ θα κάνω πρώτος. Αλλά αυτή η δέσμευση είναι ζωτική. Μετά θέλω το ποδόσφαιρο να είναι εκφραστικό, διασκεδαστικό. Δεν μπορώ να δεχθώ την ιδέα ενός ποδοσφαίρου όπου το καθετί είναι βασισμένο στο αντίθετο. Πρέπει να επιβάλλουμε το παιχνίδι, πρέπει να είμαστε αυτοί που θα έχουμε την πρωτοβουλία και θα πρέπει να διασκεδάζουμε όσους έρχονται να μας δουν. Έχω 100% πίστη σε αυτά τα στοιχεία και πιστεύω ότι θα μπορούσα να το κάνω".

Σαν να σχεδίαζε τη δική του Άρ(τ)σεναλ.

Τι πρέπει να κάνει για το Europa League ο Ολυμπιακός;

News 24/7

24MEDIA NETWORK