Τον Ουνάι Έμερι τον 'απέλυσε' το άδειο γήπεδο

Το κοινό της Άρσεναλ μίλησε φωναχτά και εισακούστηκε. Ο Ουνάι Έμερι δεν είναι πια προπονητής της Άρσεναλ.

Ο Ουνάι Έμερι δεν είναι πια ο προπονητής της Άρσεναλ
Ο Ουνάι Έμερι δεν είναι πια ο προπονητής της Άρσεναλ AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου νικούσα για ν' αποφεύγω την απόλυση. Εδώ στην Άρσεναλ ισχύει το αντίθετο. Νικάω για να χτίσω κάτι (για μεγάλο διάστημα). Ουνάι Έμερι, Μάιος 2019.

Ανακοινώνουμε την απόφαση που ελήφθη προκειμένου να διακόψουμε τη συνεργασία με τον προπονητή μας Ουνάι Έμερι και το επιτελείο του. Η απόφαση πάρθηκε επειδή τ' αποτελέσματα και οι εμφανίσεις δεν ήταν στο απαιτούμενο επίπεδο. Άρσεναλ, Νοέμβριος 2019.

Από την Παρασκευή o 48χρονος προπονητής δεν ηγείται του τεχνικού επιτελείου του αγγλικού κλαμπ. Δεν τον άφησαν να κάνει προπόνηση, αποχαιρέτησε μονάχα τους ποδοσφαιριστές του.

Η αφορμή για όλο αυτό ήταν το 2-1 από την Άιντραχτ Φρακφούρτης στον όμιλο του Europa League. Ένα αποτέλεσμα που αφενός μεν έθεσε σε (μικρό) κίνδυνο την παρουσία των 'κανονιέρηδων' στις νοκ άουτ φάσεις της διοργάνωσης, διότι η Σταντάρ θα πρέπει να καλύψει τo 4-0 του πρώτου αγώνα, χειρότερα δε διεύρυνε το αρνητικό σερί των έξι προηγούμενων αναμετρήσεων, σε διάρκεια ενός μηνός. Θα ήταν στο σύνολο εννιά τα παιχνίδια, καθώς ύστερα από το 1-0 της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ χρειάστηκε δύο γκολ του Πεπέ μετά το 80' για να επικρατήσει 3-2 με ανατροπή της Γκιμαράες στο Λονδίνο, στις 24 Οκτωβρίου.

Έκτοτε πάντως δεν κέρδισε πουθενά και κανέναν. Η καταμέτρηση αρχίζει.

> Έφερε 2-2 με την Κρίσταλ Πάλας, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί 2-0 στο 9'.

> Αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Λίβερπουλ των U20 στο λιγκ καπ, αν και ήταν στο 3-1, στο 4-2 και στο 5-4.

> Αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Γουλβς και την Γκιμαράες, αποτυγχάνοντας να προφυλάξει το υπέρ της σκορ.

> Παραδόθηκε κατά το δεύτερο μισό του αγώνα στη Λέστερ, με την εστία της να παραβιάζεται δύο φορές σε 7 λεπτά.

> Δέχθηκε δύο γκολ από την ουραγό Σαουθάμπτον που ως τότε είχε τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας με 6 σε 12 αγωνιστικές.

> Έκανε ήρωα τον Ιάπωνα Καμάντα, αφήνοντάς τον να σκοράρει δις, τη στιγμή που εφέτος είχε όλο κι όλο 1 τέρμα στο κύπελλο Γερμανίας.

Ο άμμος στην κλεψύδρα στέρεψε. Ο τελευταίος κόκκος σήμανε τη λήξη της διορίας που είχε ο Έμερι για ν' αντιστρέψει το δοχείο και να κερδίσει επιπλέον χρόνο. Χάθηκε το τελευταίο κανονάκι.

Τα άδεια καθίσματα στο 'Emirates', το βράδυ της Πέμπτης, ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Οι Λονδρέζοι δήλωσαν ότι τα εισιτήρια ήταν 49.419. Όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο κατάλαβαν ότι -ενδεχομένως- να μην ήταν οι μισοί εξ όσων είχαν δικαίωμα παρουσίας στο γήπεδο.

Ακόμη κι αν πήγαν όντως όλοι αυτοί, ακόμη κι αν η οργανωμένη μετακίνηση των 5.000 Γερμανών απαγορεύτηκε, με συνέπεια κάμποσοι να μείνουν εκτός, ακόμη κι αν σνομπάρεται η Ευρώπη παραδοσιακά, ήταν η χαμηλότερη εφετινή επίδοση και η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 18 μηνών (πηγή).

Των μηνών, δηλαδή, που ο Έμερι είχε τα ηνία. Των μηνών στη διάρκεια των οποίων υποτίθεται πως η Άρσεναλ θα ξέφευγε από τις αγκυλώσεις του Αρσέν Βενγκέρ, θα απελευθερωνόταν και θα διάβαινε σ' ένα άλλο κόσμο, σύγχρονο, μοντέρνο, φινετσάτο. Με ισπανικό στιλ και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το 'boring-boring' είχε αφαιρεθεί προ πολλού ως συνεπακόλουθο του ονόματός της, αλλά από την εποχή των invisible είχε περιέλθει σ' αυτήν των ineffective. Ο χαμένος από την Τσέλσι τελικός στο Europa League συνδυάστηκε με την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα πίσω από 'την τελευταία φορά που τσέκαρα ήταν 4 μίλια και 11 τίτλους μακριά' Τότεναμ. Για την ώρα δε είναι 8η εφέτος - κάτι όχι τόσο απρόσμενο.

Ο Έμερι ξόδεψε πολλά για ν' αναστηλώσει ένα γερμένο κτίριο. Επί των ημερών του ολοκληρώθηκε η πιο δαπανηρή για τα ταμεία των Λονδρέζων μεταγραφή (Πεπέ από τη Λιλ). Συνολικά έφυγαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια σε αγορές ποδοσφαιριστών. Έξι ποδοσφαιριστές κόστισαν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έκαστος.

Ποδοσφαιριστής Ποσό
Νικολά Πεπέ 80 εκατ.
Βιλιάμ Σαλιμπά 30 εκατ.
Λούκας Τορέιρα 28 εκατ.
Κιέραν Τίρνι 27 εκατ.
Μπερντ Λένο 25 εκατ.
Σωκράτης Παπασταθόπουλος 16 εκατ.


Φιάσκο. Το αποτέλεσμα απογοήτευσε τους 'γκούνερς', με συνέπεια το μισοάδειο γήπεδο, τα κενά καθίσματα, τις αποδοκιμασίες, τις ειρωνίες στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Το καλοκαίρι η Άρσεναλ είχε εκδώσει 45.000 διαρκείας. Πωλήθηκαν όλα, ένα προς ένα. Το βράδυ της Πέμπτης το ποσοστό προσέλευσης των κατόχων διαρκείας ήταν μικρό. Ακόμη μικρότερο εκείνων που προμηθεύτηκαν εισιτήριο και σνόμπαραν τον αγώνα.

Η προηγούμενη χειρότερη προσέλευση ήταν τα 53.160 απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ της Championship (5-0). Πέρυσι οι 48.168 με την Μπλάκπουλ ήταν οι λιγότεροι που πέρασαν τις κεντρικές πύλες του Emirates. Μέσα στην προηγούμενη 5ετία ελάχιστες ήταν οι φορές που το γήπεδο δεν είχε 59.000 θεατές, με τη συνολική χωρητικότητα στις 60.704. Από τη στιγμή που 'άδειασε' η διοίκηση της Άρσεναλ δεν είχε άλλο δρόμο. Όφειλε να διώξει τον Έμερι και σε πρώτη φάση να παραδώσει τη σκυτάλη στον Σουηδό Φρέντι Λιούνγκμπεργκ. Στον οποίο "έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη για να μας οδηγήσει μπροστά". Τουλάχιστον έως ότου βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης. Αν βρεθεί.

Το πρώτο, δικό του, μήνυμα είχε πολύ από το παρελθόν. Από το οποίο η Άρσεναλ ήθελε να ξεφύγει όταν προσλάμβανε τον Έμερι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK