Ο Αρτέτα επανέφερε τον Τζάκα χωρίς να το πει στην Άρσεναλ

Ο Γκράνιτ Τζάκα είχε συμφωνήσει σε όλα με τη Χέρτα και ο Μικέλ Αρτέτα τον χρησιμοποίησε βασικό, στηρίζοντας όλη την Άρσεναλ πάνω του. Μήπως είναι πολύ αργά;

Ο Γκράνιτ Τζάκα της Άρσεναλ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας για την Premier League 2018-2019 στο 'Σέλχαρστ Παρκ', Λονδίνο, Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
Ο Γκράνιτ Τζάκα της Άρσεναλ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας για την Premier League 2018-2019 στο 'Σέλχαρστ Παρκ', Λονδίνο, Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Το κεφάλαιο της καριέρας του Γκράνιτ Τζάκα με τη φανέλα της Άρσεναλ έδειχνε να έχει κλείσει οριστικά. Κάτι λίγο το γεγονός ότι ο πρώην μέσος της Μπορούσια Μενχεγκλάντμπαχ  και της Βασιλείας είχε μεγάλες ποιοτικές διακυμάνσεις στην πορεία του στο Λονδίνο, κάτι παραπάνω η έντονη και αρκούντως δημοσιοποιημένη διαμάχη του με μερίδα φίλων της ομάδας, η ιστορία είχε φτάσει στο σημείο που φαινόταν να μην υπάρχει επιστροφή.

Η επικείμενη μεταγραφική συμφωνία με τη Χέρτα Βερολίνου του Γίργκεν Κλίνσμαν φάνταζε ο μόνος ανοιχτός δρόμος για τις δύο πλευρές. Κατά πολλούς, η Άρσεναλ θα ξεφορτωνόταν έναν παίκτη που και ήταν 'λίγος' για τον σύλλογο, αλλά και θα έπαιρνε απόσταση από έναν χαρακτήρα που παρά το περιβραχιόνιο του αρχηγού που φορούσε, δεν έδειχνε να σέβεται τη θέση του, αλλά και πολύ περισσότερο την ίδια την ομάδα. Η πώλησή του δε κι η επιστροφή του στην Γερμανία δεν ήταν απλά ένα σενάριο των εφημερίδων. Μιλώντας στο Blick, ο ατζέντης του παίκτη, Ζοέλ Νογουέρα, δεν είχε αφήσει περιθώρια για αμφισβητήσεις: "Κοιτάξτε, θα το πω καθαρά και ειλικρινά, έχουμε φτάσει σε συμφωνία με τη Χέρτα και θα θέλαμε να πάμε στο Βερολίνο. Έχουμε ενημερώσει τον τον υπεύθυνο του συλλόγου τον Ραούλ Σανλέχι, τον αθλητικό διευθυντή Εντού, καθώς και τον νέο προπονητή Μικέλ Αρτέτα". Πιο επίσημο δεν γίνεται.

Προφανώς, όμως, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τον Κλίνσμαν και τη διοίκηση της Χέρτα, μέχρι τον Νογουέρα, τους υπεύθυνους της Άρσεναλ και τον ίδιο τον Τζάκα, είχαν κάνει τους λογαριασμούς τους χωρίς να μετράνε τις προθέσεις του νέου προπονητή του συλλόγου. Διότι όπως φαίνεται, ο μέχρι πρότινος βοηθός του Πεπ Γουαρδιόλα έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο σχετικά με το πώς να βγάλει την Άρσεναλ από το αγωνιστικό τέλμα στο οποίο την άφησε η βραχύβια 'εποχή' Ουνάι Έμερι, ένα πλάνο που έχει για βασικό αγωνιστικό γρανάζι της τον 27χρονο Ελβετό χαφ. "Νομίζω ότι θα μείνει", σχολίασε σχετικά ο Αρτέτα. "Μου αρέσει πολύ. Με τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε, αν τον πείσουμε, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό παίκτη για τον σύλλογο. Με τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε, δεν βρίσκεις πολλούς με την ποιότητα που έχει ο ίδιος πάνω στην μπάλα, αλλά και την ικανότητα που έχει να επεμβαίνει στις πάσες των αντιπάλων, καθώς και το εύρος του passing game του. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που τον έχουμε μαζί μας".

Κοινώς, ο Αρτέτα φρόντισε με τις δηλώσεις του όχι μόνο να δείξει στον Τζάκα ότι έχει θέση στην ομάδα που φτιάχνει, αλλά να εξαφανίσει κάθε ιδέα περί Χέρτα, μιας και ούτε λίγο ούτε πολύ τού αποκάλυψε ότι χωρίς εκείνον, η Άρσεναλ δεν μπορεί να παίξει εύκολα το ποδόσφαιρο που θέλει ο νέος προπονητής της. Δεν μιλάμε δηλαδή απλά για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για πιθανή ολική επαναφορά. Κι εδώ που τα λέμε, η 'σταύρωση' του Τζάκα στην Άρσεναλ έχει κι έναν αέρα ποδοσφαιρικού μυστηρίου. Το αναφέρω ως μυστήριο, γιατί ο Ελβετός πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παράδειγμα παίκτη που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από την ίδια την ομάδα του. Δεν εννοώ τη διαμάχη του με τους οπαδούς, αλλά το πόσο εύκολα έχει επιτρέψει ο ίδιος ο σύλλογος να γίνει ο Τζάκα βασικός στόχος για όλα τα στραβά της Άρσεναλ, από την ώρα που αποχώρησε ο Αρσέν Βενγκέρ και μετά.

Σύμφωνοι, δεν είναι ένας top-class παίκτης. Δεν είναι στο επίπεδο ενός ποδοσφαιριστή που αποτελεί στόχο όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, δεν είναι ο πρώτος παίκτης που σκέφτεσαι όταν σου λένε να ονομάσεις τους πλέον ταλαντούχους μέσους στον πλανήτη. Δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός χαφ, δεν προσφέρει πολλά ως σκόρερ από τη μεσαία γραμμή. Αυτό, όμως, που έχει ο Τζάκα είναι χρήσιμο για ΚΑΘΕ ομάδα, αν ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις και να το αναδείξεις. Ο Ελβετός είναι αυτό που λένε στο χωριό μου jack-of-all-trades, ένας παίκτης που μπορεί να κάνει αυτό το περίφημο -και σπάνιο εδώ που τα λέμε-  λίγο από όλα: μπορεί να μαρκάρει επαρκώς, δεν είναι 'soft' ποδοσφαιριστής, έχει καλή ποδοσφαιρική ματιά και ξέρει να μοιράζει πολύ καλά την μπάλα, ένα στοιχείο του παιχνιδιού του που φαντάζει το πιο 'ακονισμένο'. Ίσως να είναι ο λάθος άνθρωπος για να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά σίγουρα έχει θέση στο κέντρο μιας ομάδας που έχει άφθονους ταλαντούχους παίκτες και ρολίστες, αλλά λίγους που μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω ή να 'ανοίξουν' μια άμυνα με την πάσα τους. Με εξαίρεση τον Μεσούτ Εζίλ, ο οποίος θέλει κι αυτός 'ειδική' μεταχείριση για να δώσει αυτά που μπορεί, τόσο ο Λούκας Τορέιρα όσο και ο Ματέο Γκεντουζί είναι 'εργάτες πολυτελείας', ενώ τα ακόμα πιο 'άγουρα' προϊόντα της ακαδημίας δείχνουν ότι είναι περισσότερο φτιαγμένα για τις πτέρυγες, παρά για τον σαφώς πιο πολυπρόσωπο χώρο στο κέντρο του γηπέδου.

Ο Τζάκα, λοιπόν, είναι ένας ποδοσφαιριστής σε εξαιρετική ηλικία, που μπορεί να κάνει μια σειρά από δουλειές στη μεσαία γραμμή, καταφέρνοντας σε όλες να πάρει εύκολα πάνω από τη βάση. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ 'σέξι' ποδοσφαιρικά, αλλά αυτή η Άρσεναλ, η Άρσεναλ που θέλει να περάσει επιτέλους σε μια πιο ομαλή, πιο σταθερή εποχή, χρειάζεται κάποια πιο βασικά πράγματα πλέον. Διότι καλό και το επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά από τις δηλώσεις και μόνο του Αρτέτα γύρω από το θέμα Τζάκα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και ο ίδιος δεν προτρέχει. Ψάχνει αρχικά τους παίκτες εκείνους που θα μπορέσουν να του κυκλοφορήσουν την μπάλα χωρίς άγχος, ψάχνει τον τρόπο να δώσει στη νέα ομάδα του έναν σταθερό 'παλμό', ένα ποδοσφαιρικό καρδιοχτύπι. Όλα τα υπόλοιπα, τα φανταχτερά και εντυπωσιακά, μπορούν να έρθουν στη συνέχεια.

Οι φίλοι των 'κανονιέρηδων', λοιπόν, θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν από την αρχή τον Ελβετό μέσο. Γιατί όπως φαίνεται αυτός θα κρατά τα 'κλειδιά' της εποχής Αρτέτα.

Ποιοι ήταν οι καλύτεροι του 2019 και ποιοι του αιώνα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK