O Χάρι Μαγκουάιρ έγινε ο 9ος ποδοσφαιριστής που συλλαμβάνεται το 2020

O 'πιο ακριβοπληρωμένος αμυντικός' και αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ συνελήφθη τα ξημερώματα στη Μύκονο και μεταφέρθηκε στη Σύρο όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες. Είναι ο 9ος παίκτης του σπορ που φόρεσε χειροπέδες, μέσα στο 2020. Η λίστα αφορά έναν δολοφόνο, έναν που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών και έναν 'επιδειξία'.

O Xάρι Μαγκουάιρ βλέπει την κίτρινη κάρτα, στον προημιτελικό του UEFA Europa League με τη Κοπεγχάγη, στις 10/8.
O Xάρι Μαγκουάιρ βλέπει την κίτρινη κάρτα, στον προημιτελικό του UEFA Europa League με τη Κοπεγχάγη, στις 10/8. WOLFGANG RATTAY/POOL VIA AP

Το βράδυ που η Σεβίλη έκλεισε το δρόμο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον τελικό του UEFA Europa League, άρχισαν οι διακοπές -των δύο εβδομάδων- των 'κόκκινων διαβόλων'. O Xάρι Μαγκουάιρ κίνησε για Μύκονο, όπως έμαθε όλος ο πλανήτης σήμερα, για λόγο που δεν είναι από τους καλούς.

O 'πιο ακριβοπληρωμένος αμυντικός' του πλανήτη που λέγεται Γη συνελήφθη, για επίθεση κατά αστυνομικού. Δηλαδή, για επιθέσεις (πληθυντικός) και απόπειρα δωροδοκίας, που ήταν η συνέπεια καβγά μεταξύ δυο παρεών Βρετανών, ο οποίος ξεκίνησε από την ατυχή έμπνευση των μεν, να 'πειράξουν' τις γυναίκες των δε. Οι αστυνομικοί έτυχε να βρίσκονται στο σημείο, στο πλαίσιο του ελέγχου για την τήρηση των μέτρων που θέλει τα μαγαζιά ψυχαγωγίας να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

O διεθνής Βρετανός δήλωσε αθώος και μεταφέρθηκε μαζί με τους άλλους δυο συλληφθέντες στη Σύρο, όπου είναι η εισαγγελία Κυκλάδων, για να περάσει από τη διαδικασία αυτοφώρου. H Γιουνάιτεντ δήλωσε ενήμερη, όπως και ότι επικοινώνησε με τον αρχηγό της ομάδας “ο οποίος συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές αρχές”. Ο Μαγκουάιρ μετέβη στη Μύκονο με τα αδέλφια του και την αρραβωνιαστικιά και μητέρα των δυο κοριτσιών του, Φερν Χόκινς. Η τελευταία είχε κάνει και σχετικό post στο Instagram η σύντροφος του, που 'εξαφανίστηκε' μετά το συμβάν, το οποίο προέκυψε μετά τα μεσάνυχτα, έξω από μπαρ που μόλις είχε κλείσει.

Τα χαΐρια του Μαγκουάιρ 'ταξίδεψαν' σε όλον τον πλανήτη

Αρχικά τα βρετανικά μέσα απέφευγαν τον όρο 'σύλληψη', τον οποίον αποδέχθηκαν μετά την ανακοίνωση του οργανισμού που το 2010 ήταν αυτός με το μεγαλύτερο value από όλες όσες υπήρχαν στον κόσμο, σε όλα τα σπορ. Η αξία της είχε εκτιμηθεί στα 1.83 εκατομμύρια δολάρια. Δυο χρόνια μετά, ο ίδιος οργανισμός έγινε ο μόνος εξ όσων υπήρχαν στη Γη που είχε αξία πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι αυτές οι περιπτώσεις ξεπέρασαν τις 50, με τους 'κόκκινους διαβόλους' να είναι στο ΤΟΡ10 (για την ακρίβεια, στο Νο6). Φέτος 'κλείνουν' την πρώτη δεκάδα. Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά το Forbes. Και ο λόγος που στα λέω είναι για να σου θυμίσω γιατί η είδηση που αφορούσε τον Μαγκουάιρ έγινε τίτλος σε media όλου του κόσμου.

Ο Μαγκουάιρ μετακόμισε στο Old Trafford πέρυσι, όταν η ομάδα ήταν ακόμα η έκτη πολυτιμότερη του κόσμου. Και ως τέτοια είχε δώσει 80 εκατομμύρια λίρες (105.150.000 δολάρια ή αν προτιμάς 89.140.000 ευρώ) στη Λέστερ για να τον πάρει -ξεκάθαρα γιατί μπορούσε. Νιώθω την ανάγκη να σου πω ότι η Λέστερ τον είχε πάρει από την Χαλ Σίτι για 18.950.000 ευρώ, δυο χρόνια νωρίτερα. Στο μεσοδιάστημα, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είχε 'στείλει' τα 'τρία λιοντάρια' στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (7/7 του 2018), σκοράροντας στο ματς με τη Σουηδία. Προφανώς όχι μόνος του.

Η συμφωνία με τη Γιουνάιτεντ έκανε τον τύπο αυτόν τον 'πιο ακριβοπληρωμένο αμυντικό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου'. Το συμβόλαιο δε, που 'χε υπογράψει ήταν για πέντε χρόνια, με option ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο. Επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω κενά, το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε στον Βέρτζιλ βαν Ντάικ και τα 75 εκατομμύρια ευρώ της μετακόμισης του από τη Σαουθάμπτουν στη Λίβερπουλ, τη σεζόν 2017-18.

O 27χρονος ήταν η λύση στο πρόβλημα που 'χε η ομάδα στην άμυνα και είχε φτάσει στο απροχώρητο. Όπως είχε γράψει η Marca η ομάδα του Σόλσκιερ είχε δεχθεί 52 γκολ τη σεζόν 2018-19 της Premier League. Ήταν τα περισσότερα από όταν προέκυψε η Premie League (1992). Η τιμή εν τω μεταξύ, 'τσιμπήθηκε' λίγο περισσότερο, γιατί ο Μαγκουάιρ είναι Άγγλος και οι Άγγλοι χαρακτηρίζονται ως 'valuable assets', όταν έρχεται η ώρα να ψωνίσουν οι ομάδες της χώρας.

Η ισπανική εφημερίδα είχε σημειώσει πως δεν έχει μεν, την αύρα των Σέρχιο Ράμος ή Ζεράρ Πικέ, αλλά έχει το σώμα για να νικήσει τους αντίπαλους επιθετικούς. Τα στοιχεία έδειχναν πως μόνο ο βαν Ντάικ είχε κερδίσει περισσότερες προσωπικές μονομαχίες από τον Μαγκουάιρ, στην αγγλική λίγκα (72.63% vs. 72.69%). Ο ύψους 1.94 ογκόλιθος μπορούσε να κάνει δουλίτσα στις set φάσεις, αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο. Δεν είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα, αλλά δεν τον έλεγες και αργό. Το αγαπημένο του ήταν οι μάχες στον αέρα, ενώ είχε σκοράρει και τρία γκολ την προηγούμενη σεζόν. Δεν ήταν ο elegant τύπος, αλλά αυτός που έβαζε κάθε αντίπαλο του να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ματώσει (κυριολεκτικά), για να τον νικήσει.

Πάμε τώρα, να δούμε αν δικαιολόγησε το μισθό του και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, στην πρώτη του σεζόν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βάσει του Man Utd μπήκε στην ιστορική λίστα παικτών που δεν δραστηριοποιούνται στη μεγάλη περιοχή και δεν έχασαν λεπτό δράσης (είχε 3420 λεπτά συμμετοχής), μολονότι είχε πολλές επαφές. Δυο φορές χρειάστηκε εκτενή θεραπεία στο κεφάλι (μετά τα ματς με την Κρίσταλ Πάλας και την Τσέλσι) και ειδικό headband για να 'χει το κεφάλι του ήσυχο (pun intended). Γενικά, απουσίασε από το ματς του FA Cup με τη Γουλβς, στις αρχές του Γενάρη και στον εντός έδρας ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι, για το Carabao Cup.

O Xάρι Μαγκουάιρ, μετά τις πρώτες βοήθειες που έλαβε στον ημιτελικό του FA Cup με την Τσέλσι, στις 19/7.
O Xάρι Μαγκουάιρ, μετά τις πρώτες βοήθειες που έλαβε στον ημιτελικό του FA Cup με την Τσέλσι, στις 19/7. ANDY RAIN, POOL VIA AP

Σε ό,τι αφορά τις 'εναέριες' μάχες, κέρδισε 193, αριθμός που του έδωσε το Νο3 της ιστορίας και ομολόγησε πως έκανε περισσότερες συγκριτικά με την τελευταία διετία στη Λέστερ (σε δυο σεζόν είχε 172). Εξήγησε πως “τα παιδιά που είναι στην κορυφή της επίθεσης πιέζουν τόσο πολύ, που οι αντίπαλοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κλωτσούν την μπάλα να φύγει όσο πιο μακριά γίνεται. Αυτός νομίζω, είναι ο κύριος λόγος που έκανα περισσότερες κεφαλιές. Τις χρωστώ στα παιδιά της επίθεσης και την εξαιρετική φυσική κατάσταση που 'χουν, ώστε να πιέζουν χωρίς έλεος, με τους αμυντικούς να τη στέλνουν στο κεφάλι μου”. Την ίδια ώρα, έδειξε να προσαρμόζεται εξόχως στο να 'κουβαλάει' την μπάλα μπροστά, όπως φάνηκε από την παρουσία του στην τέταρτη θέση όλης της Premier League, με 8.408 γιάρδες (7.6 χιλιόμετρα). Ο πρώτος ήταν ο Γκρίλις της Άστον Βίλα με 8.922 γιάρδες (8.15 χιλιόμετρα). “Ο προπονητής μας ήθελε να ξεκινούν από χαμηλά οι επιθέσεις, ώστε να 'χουμε τον έλεγχο των αγώνων. Οπότε έπρεπε να αποκτήσω την ικανότητα να πηγαίνω μπροστά την μπάλα”, είχε πει.

Η 9η σύλληψη ποδοσφαιριστή, μέσα στο 2020

Σε όλη αυτήν τη χρονιά είχε προκαλέσει κάποιες εντάσεις, είναι η αλήθεια. Όλες ωστόσο, αφορούσαν τον σκληρό τρόπο που αναχαιτίζει τους αντιπάλους. Έγινε ο 9ος ποδοσφαιριστής που συνελήφθη μέσα στο 2020. Έχουν προηγηθεί ο Ροναλντίνιο, ο Κάλουμ Χάντσον-Όντοι, με την κατηγορία του βιασμού, ο Νολμπέρτο Σολάνο, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (παραβίασαν τα μέτρα του lockdown της Μεγάλης Βρετανίας και της Σερβίας, αντίστοιχα), o Τσεβέρ Τοκάς για τη δολοφονία του 5χρονου γιου του, ο Eντβίν Κονγκό (ο 44χρονος Κολομβιανός, ο οποίος αγωνίστηκε για τρία χρόνια στη Ρεάλ συνελήφθη στη Μαδρίτη, με την κατηγορία εμπορίου ναρκωτικών), ο Φαρίντ Ελ Μελαλί (ο διεθνής Αλγερινός και παίκτης της Angers στη Ligue1 ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία δημόσιαου αυνανισμού) και ο Μοχάμεντ Μοχτάρι, επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του Ιράν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK