Ο εφετινός Ολυμπιακός αγγίζει τους θρύλους του

Ο εφετινός Ολυμπιακός έχει κάνει ήδη τις περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες της ομάδας σε μια σεζόν, είναι αήττητος στο πρωτάθλημα (και σίγουρος πρωταθλητής) κυνηγάει το νταμπλ και μια σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση. Αγγίζει, δηλαδή, τις θρυλικές ομάδες της ολυμπιακής ιστορίας...

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν. Ως συνήθως φέτος...
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν. Ως συνήθως φέτος... EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πέρασε στον τελικό του Κυπέλλου, βρίσκεται αγκαλιά με το πρωτάθλημα ενώ στο βάθος βλέπει ακόμη και πρόκριση στους '8' του Europa League, αν καταφέρει να αποκλείσει τη Γουλβς στη ρεβάνς του 1-1 που θα γίνει 5 ή 6 Αυγούστου. Σε μια σεζόν που θα κρατήσει παραπάνω από ... 12 μήνες (οι 'ερυθρόλευκοι' ξεκίνησαν να παίζουν τον περασμένο Ιούλιο) η ομάδα του Μαρτίνς είναι έτοιμη να τα 'σπάσει όλα'.

Να κάνει δηλαδή μια από τις κορυφαίες χρονιές στην ιστορία της, παίρνοντας άριστα σε όλες τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε μέσα στο γήπεδο. Ήδη είναι εντυπωσιακή η πορεία του Ολυμπιακού και στα τρία μέτωπα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο ακόμη. Ο τελικός του Κυπέλλου με την ΑΕΚ και ο επαναληπτικός με τη Γουλβς είναι 'ανοιχτές υποθέσεις' για μια ομάδα, πάντως, που δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα, παίζει καλό ποδόσφαιρο από την αρχή της περιόδου και μοιάζει να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από την διακοπή λόγω του κορονοϊού.

Ο σίγουρος πρωταθλητής προελαύνει αήττητος στη Superleague 1. Τελείωσε την κανονική περίοδο με 20 νίκες και 6 ισοπαλίες, ενώ μετά την επανεκκίνηση της σεζόν μετράει μόνο νίκες (τρεις σε ισάριθμες αγωνιστικές). Συνολικά δηλαδή 23 νίκες σε 29 αγώνες με γκολ 60 υπέρ και μόλις 10 κατά. Η ΑΕΚ της σεζόν 2017-18 είχε δεχθεί 12 γκολ σε 30 αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός της περιόδου 1972-73 ήταν σχεδόν απροσπέλαστος καθώς σε 34 αγωνιστικές η εστία του είχε παραβιαστεί μόλις 13 φορές (και είχε σκοράρει 72 γκολ). Για να κάνει ρεκόρ ο φετινός Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να δεχθεί (στις εφτά αγωνιστικές που απομένουν) περισσότερα από δυο γκολ...

Η μοναδική ήττα, εντός συνόρων, για τον eφετινό Ολυμπιακό είναι το 3-2 από τον ΠΑΟΚ στον πρώτο ημιτελικού του Κυπέλλου. Οι 'ερυθρόλευκοι' με το 2-0 της Τετάρτης πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, σε μια διοργάνωση όπου σε σύνολο 8 αγώνων μετράνε 6 νίκες, μία ιοσπαλία και μία ήττα!

'Ενα ρεκόρ έχει, ήδη, σπάσει η ομάδα του Μαρτίνς. Έχει πετύχει τις περισσότερες νίκες (7 συνολικά) σε μια σεζόν στην Ευρώπη. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι παίζει μπάλα (πρώτα στο Champions League και μετά στο Europa) από τον Ιούλιο του 2019, έχοντας φτάσει ήδη τα 15 παιχνίδια. Η σούμα λέει 7 νίκες, 5 ήττες και 3 ισοπαλίες, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στους '16' της διοργάνωσης. Μεγαλύτερη βραδιά, βεβαίως, το εκπληκτικό 2-1 μέσα στο Λονδίνο και η πρόκριση σε βάρος της Άρσεναλ. Αν οι Πειραιώτες προκριθούν σε βάρος της Γουλβς θα έχουν υπογράψει και μια από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές πορείες όλων των εποχών.

Η παρέα λοιπόν του Ματιέ Βαλμπουενά, του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, του Κώστα Φορτούνη, του Κώστα Τσιμίκα και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών της σπουδαίας φετινής πορείας, μοιάζει έτοιμη να σαρώσει τα ρεκόρ και να 'νικήσει το παρελθόν' της. Να, όμως, ποιες είναι οι άλλες 'ερυθρόλευκες' ομάδες που είχαν μια αντίστοιχη πορεία. Να παίρνει δηλαδή άριστα σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη.

1998-99 Σταμάτησε στη Γιουβέντους

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 1998-99 είναι μια εμβληματική, για τους οπαδούς του, ομάδα: Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Γεωργάτος, Καραπιάλης, Νινιάδης, Λουτισάνο. Τόσοι 'μπαλαδόροι' σε μια ενδεκάδα. Αλλά και επιθετικοί όπως ο Ίλια Ίβιτς, ο Σίνισα Γκόγκιτς και ο Αλέξης Αλεξανδρής. Σε πρώτη εμφάνιση το τότε παιδί θαύμα Πίτερ Οφορίκουε. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος κάτω από τα δοκάρια και οι Γιώργος Ανατολάκης, Γιώργος Αμανατίδης, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Κυριάκος Καραταΐδης στα μετόπισθεν.

Παίρνει το πρωτάθλημα με χαρακτηριστική άνεση (δέκα βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΑΕΚ) έχει 82-22 γκολ και τελειώνει την περίοδο με 27 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Αναδεικνύεται Κυπελλούχος με 7 νίκες και 1 ισοπαλία. Στον τελικό επικρατεί του Παναθηναϊκού με 2-0 χάρη στα γκολ των Μαυρογενίδη και Οφορίκουε, παρότι από το 32' αγωνίζεται με δέκα παίκτες.

Εκείνος ο Ολυμπιακός έκανε μια θαυμάσια πορεία και στο Champions League. Έδωσε 10 αγώνες, με απολογισμό 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Η πρόκρισή του, από τον όμιλο στους '8' της διοργάνωσης τον φέρνει αντιμέτωπο με την Γιουβέντους. Στο Ντέλε Άλπι ο Ελευθερόπουλος κάνει μια συγκλονιστική εμφάνιση, ο Νινιάδης σκοράρει λίγο πριν την εκπνοή με πέναλτι και το τελικό 2-1 δίνει μεγάλες ελπίδες για τη ρεβάνς.

Ο επαναληπτικός μένει στη μνήμη όλων όσων σχεδόν γκρέμισαν το Ολυμπιακό Στάδιο στο γκολ του Σίνισα Γκόγκιτς (από το δωδέκατο λεπτό του ματς). Η πρόκριση στα ημιτελικά ήταν στα χέρια των 'ερυθρολεύκων' μέχρι το 85'. Τότε που αέρας κατέβασε την μπάλα όπως ήθελε, ο Ελευθερόπουλος έκανε έξοδο, χωρίς να βρει την μπάλα και ο Κόντε από κοντά ισοφάρισε σε 1-1, δίνοντας στους Ιταλούς το εισιτήριο για τους '4'.

Η πορεία όμως ήταν μοναδική με τις μεγάλες νίκες επί του Άγιαξ, της Πόρτο και της Κροάσια στο ΟΑΚΑ, τις ισοπαλίες στην Πορτογαλία και το Ζάγκρεμπ

Για θυμηθείτε:

2004-05: Έπεσε από τον Τζέραρντ

Μια άλλη ομάδα του Μπάγεβιτς, τη σεζόν 2004-05, έγραψε τη δική της ιστορία για τον πειραϊκό σύλλογο. Στην πρώτη σεζόν του Αντώνη Νικοπολίδη, αλλά και του τεράστιου Ριβάλντο, ο Ολυμπιακός που είχε ακόμη Τζιοβάνι, Καστίγιο (και φυσικά Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτο, Στολτίδη, Οκκά, Ανατολάκη, Βενετίδη) έπαιξε ορισμένα από τα εντυπωσιακά ματς, που έχουν δει οι οπαδοί του.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα η μάχη με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ κράτησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος ήταν 3 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟ και δυο από την ΑΕΚ, ωστόσο πήρε τον τίτλο κερδίζοντας τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη και τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και εκμεταλλευόμενος την ισοπαλία στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, που είχε γίνει στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο τίτλος έρχεται με 65 βαθμούς, έναντι 64 του Παναθηναϊκού και 62 της ΑΕΚ, με 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (γκολ 54-18).

Ο Ολυμπιακός παίρνει και το Κύπελλο, νικώντας τον Άρη (που τότε έπεσε στη Β' Εθνική) με 3-0, σε ένα ματς που μένει στην ιστορία για το τρομερό γκολ του Ριβάλντο.

Στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά έπαιξε 11 ματς, κάνοντας 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 2ήττες. Άλλα δέκα παιχνίδια έδωσε στην Ευρώπη. Μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς στο Καραϊσκάκη νικάει Λα Κορούνια, Μονακό και την Λίβερπουλ! Πέφτει ηρωικά στο Μονακό (όπου δεν μετράει κανονικό γκολ του Οκκά), παίρνει ισοπαλία στην Κορούνια και πάει στο Άνφιλντ για να διεκδικήσει στα ίσια την πρόκριση. Ο Ριβάλντο ανοίγει το σκορ με φάουλ και οι 'ερυθρόλευκοι' προκρίνονται ακόμη κι αν χάσουν με 2-1. Η Λίβερπουλ θα κάνει την ανατροπή και εν τέλει θα βάλει και το τρίτο γκολ με τον Στίβεν Τζέραρντ. Ένα γκολ, που ακόμη μνημονεύεται από τους Άγγλους, αφού αν δεν έμπαινε η Λίβερπουλ δεν θα έφτανε ποτέ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και στο έπος με τη Μίλαν. Την ίδια μέρα, που ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, με τη νίκη επί του Ηρακλή.

Οι 'ερυθρόλευκοι' συνέχισαν στο UEFA, όπου απέκλεισαν με δυο νίκες τη γαλλική Σοσό, αλλά υπέκυψαν στους '16', χάνοντας δυο φορές από την Νιούκαστλ. Ευρωπαϊκός απολογισμός 5 νίκες, μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες σε δέκα αγώνες.

2011-12: Με τον Ερνέστο στον πάγκο

Στη θυελλώδη σεζόν 2011-12, ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε είχε παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο. Ο Όλαφ Μέλμπεργκ στην άμυνα, μαζί με τον Βασίλη Τοροσίδη και τον Χοσέ Χολέμπας, ο εγκεφαλικός Αριέλ Ιμπαγάσα με τον εξαιρετικό Πάμπλο Ορμπάιθ στη μεσαία γραμμή, ο μαχητής Νταβίδ Φουστέρ κι ο δαίμονας Τζαμέλ Αμπντούν πλαισίωναν μια επίθεση φωτιά. Κεντρική φυσιογνωμία ο Κέβιν Μιραλάς και παρόντες δυο έξοχοι στράικερ, όπως ο Μάρκο Πάντελιτς και ο Ραφίκ Τζεμπούρ.

Η ποιότητα του Ολυμπιακού είναι δεδομένη και η κατάκτηση του πρωταθλήματος έρχεται με 23 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Με 73β, έναντι 66 του Παναθηναϊκού (που του αφαιρέθηκαν πάντως και 3β) και 70-17 γκολ σε μια αρκούντως παραγωγική χρονιά.

Οι 'ερυθρόλευκοι' κατακτούν και το Κύπελλο (5 νίκες-1 ισοπαλία) κερδίζοντας στον τελικό τον Ατρόμητο Αθηνών (στην παράταση) με 2-1

Στην Ευρώπη παίζουν ξανά στους ομίλους του Champions League. Θα πετύχουν τεράστιες νίκες με 3-1 επί της Ντόρτμουντ και της Τσέλσι θα νικήσουν εκτός έδρας την Μαρσέιγ (με ένα μαγικό γκολ του Φετφατζίδη) και θα προχωρήσουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Δυο νίκες επί της Ρούμπιν Καζάν τον στέλνουν στους '16'. Η ευκαιρία όμως για την πρόκριση στα προημιτελικά θα γλιστρήσει μέσα από τα χέρια των Πειραιωτών κόντρα στη Μέταλιστ του Χάρκοβο. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει εκτός έδρας (1-0) και προηγούταν για 81 λεπτά πριν οι Ουκρανοί παγώσουν το Καραϊσκάκη και πάρουν αυτοί το εισιτήριο.

Είχαν δώσει συνολικά 10 ευρωπαϊκούς αγώνες με απολογισμό 6 νίκες και 4 ήττες...

Θυμηθείτε το εντυπωσιακό 3-1 επί της Ντόρτμουντ

Φυσικά το βιβλίο της ιστορίας του Ολυμπιακού έχει κι άλλες πολύ μεγάλες ομάδες, που αγωνίστηκαν στο παλιό Καραϊσκάκη. Η τεράστια ομάδα της δεκαετίας του '50 με τα έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα, η άλλη που έφτιαξε ο Μάρτον Μπούκοβι και φυσικά αυτή του Νίκου Γουλανδρή. Ο Ολυμπιακός της περιόδου 1973-74 ήταν ίσως η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών με τα ερυθρόλευκα και μια από τις καλύτερες στην ιστορία ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν η χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα με 26 νίκες 7 ισοπαλίες και 1 ήττα, με τον ανυπέρβλητο
απολογισμό 102 γκολ υπέρ και 14 κατά! Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης, Λοσάντα, Κρητικόπουλος, Βιέρα, Κελεσίδης και οι άλλοι σπουδαίοι άσοι μιας υπερομάδας.

Δείτε ένα δείγμα αυτής της χρονιάς με το 4-0 επί της ΑΕΚ

Σημειώνουμε και την ομάδα των πρώτων χρόνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα αυτή της σεζόν 1982-83, όταν ο Ολυμπιακός με τον Νίκο Αναστόπουλο να σημειώνει 29 γκολ, τους Τάσο Μητρόπουλο, Τάκη Λεμονή, Κώστα Ορφανό, Βαγγέλη Κουσουλάκη, Ρότζερ Άλμπερτσεν να τον πλαισιώνουν και μια γρανιτένια άμυνα με Σαργκάνη, Βαμβακούλα, Γούναρη, Ξανθόπουλο, Μίχο, Παπαδόπουλο, φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με διαφορά 5 βαθμών από Λάρισα και ΑΕΚ και 20 νίκες, 10 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Δείτε ένα ιστορικό 4-0 επί του Παναθηναϊκού με τα τρία γκολ του Νικου Αναστόπουλου στην παράταση, στον επαναληπτικό για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου (πρώτο ματς 1-0 υπέρ των "πρασίνων")

Αυτές τις μεγάλες ομάδες του παρελθόντος αγγίζει και θέλει να ξεπεράσει ο εφετινός Ολυμπιακός. Προφανώς έχει σημασία πως θα τελειώσει η χρονιά, τι θα συμβεί δηλαδή στον τελικό του Κυπέλλου και στον επαναληπτικό με τη Γουλβς. Πάντως ο Μαρτίνς και οι παίκτες του έχουν χορτάσει τον κόσμο της ομάδας και μπάλα και μεγάλες νίκες.


 

News 24/7

24MEDIA NETWORK