Ο Ελ Αραμπί σκόραρε επειδή το ματς δεν διακόπηκε

Για το 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, που τον έφερε ξανά στην κορυφή της Super League ύστερα από 17 ματς, έπρεπε στην αλληλουχία των γεγονότων να γίνει κάτι καθοριστικό: να μη διακοπεί το παιχνίδι για περίπου 2 λεπτά, ως το 74’ δηλαδή.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο ήταν έτοιμος να μπει στο τερέν του Καραϊσκάκη και το μόνο που απέμενε ήταν να βγει η μπάλα εκτός. Τότε ήταν που ο Ματιέ Βαλμπουενά ανέλαβε την πρωτοβουλία να διασχίσει το γήπεδο από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε μια κατοχή που κράτησε σε μάκρος, και τελικά να βρεθεί σε μία θέση που μπέρδεψε την αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού. Χρειάστηκε να φτάσει σχεδόν στο δεξί άκρο για να δημιουργήσει αυτό που ο Παναθηναϊκός έκανε όλο το πρώτο ημίχρονο από τη δική του πλευρά, δηλαδή υπεραριθμία. Από εκεί και ύστερα, μία ξαφνική κίνηση του Μαροκινού του έδωσε χώρο έναντι του Μπαρτ Σχένκεφελντ και το βολέ του ήταν καίριο και δυνατό. Αυτό το γκολ έκανε τη διαφορά στο παιχνίδι.

Το μείζον χάρισμα του Γιουσέφ ελ Αραμπί είναι ότι πιθανότατα θεωρεί πως είναι πολύ καλύτερος επιθετικός από ό,τι όντως είναι. Μόνο να φανταστεί κάποιος μπορεί πώς νιώθει ο ίδιος, όταν η συνολική γνώμη για αυτόν είναι εξαιρετική. Το σύνδρομο της 'παράλογης αυτοπεποίθησης' δεν είναι άγνωστο στους αθλητές των ομαδικών σπορ. Πολλές φορές αυτό λειτουργεί ευεργετικά, όπως στην περίπτωση του 'ερυθρόλευκου' φορ, ο οποίος δεν παύει να σκοράρει στα ματς που ξεκινά στην ενδεκάδα. Ακόμα κι αν το ποσοστό έχει πέσει, κυρίως λόγω των ματς με ΠΑΟΚ και Βόλο, παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Στο ντέρμπι ο Ελ Αραμπί δεν ήταν καλός, αν έχει σημασία η απόδοση ενός παίκτη που αναβιώνει παλιές εποχές στη θέση του σέντερ φορ. Για να παίζει βασικός στον Ολυμπιακό, πρέπει να μαρκάρει. Με τον Παναθηναϊκό το έκανε επιλεκτικά, γι' αυτό και ο Πέδρο Μαρτίνς τού έκανε παρατήρηση και σκέφτηκε πολύ σοβαρά να τον αλλάξει. Ουσιαστικά, ο Μαροκινός αναγκάζει τον Πορτογάλο να τον κρατά στον αγωνιστικό χώρο και αυτό το γκολ δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Ο Ελ Αραμπί παίζει με τεχνητή θέληση σε ό,τι αφορά τα αμυντικά καθήκοντα. Αν στο πρώτο δεκάλεπτο έβγαλε κάποιες βοήθειες, ερχόμενος από πίσω, για να δημιουργήσει δεύτερες κατοχές που για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και το φετινό Ολυμπιακό είναι πολύ σημαντικές, αυτό το καθήκον... εξαφανίστηκε για σχεδόν μία ώρα παιχνιδιού. Ήταν ακριβώς η ώρα που ο Μαρτίνς έβγαλε τον πιο επικίνδυνο παίκτη της ομάδας στο πρώτο μέρος, τον Γιώργο Μασούρα, για να βάλει τον Γιασίν Μπενζιά. Που παράτησε τον ορθολογισμό της ανάπτυξης και αποφάσισε να μετασχηματίσει τη διάταξη βγάζοντας τον Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος με την παρουσία του αναδείκνυε το εξαιρετικό αποτέλεσμα της μελέτης που έκανε ο Γιώργος Δώνης στο παιχνίδι. Αυτό που ίσως ήθελε ο Έλληνας τεχνικός ήταν να εμμείνει περισσότερο ο Πορτογάλος στην ψευδαίσθηση ότι ο Ποντένσε θα έκανε τη διαφορά σε μία και μόνο στιγμή. Μόνο ο Ελ Αραμπί απέμενε, από τους παίκτες του Ολυμπιακού, που θα μπορούσε να ουσιαστικοποιήσει (σικ) αυτήν τη διαφορά.

Άλλωστε, ήδη από το πρώτο ημίχρονο οι θέσεις του ήταν κατάλληλες. Στις δύο τελικές του Μασούρα ήταν σε θέση να εκτελέσει, κι απλώς ο διεθνής χαφ δεν τον είδε ή προτίμησε να δοκιμάσει μόνος του την τύχη του.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το γκολ που έκανε τη διαφορά στο 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το γκολ που έκανε τη διαφορά στο 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο Μαροκινός έφερε τη νίκη σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός δεν αναμενόταν να πάρει. Αυτό δεν αναφέρεται από την κοιλιά του υπογράφοντος. Οι 'ερυθρόλευκοι' φέτος δεν είχαν νικήσει ματς με 1 γκολ διαφορά σκοράροντας μετά το 70'. Όλες οι νίκες τους με το ελάχιστο ενεργητικό έχουν έρθει νωρίς. Αυτό είναι το τρίτο 1-0 τους στο πρωτάθλημα και τις δύο προηγούμενες φορές, με Αστέρα και Λάρισα (εκτός), τα γκολ ήρθαν στο 6' και το 7'. Ο Ελ Αραμπί είχε σκοράρει στο πρώτο ματς, ενώ έβαλε και το νικητήριο γκολ στο 'Κλ. Βικελίδης' με τον Άρη στο 38'. Το πιο... αργά που έχει πάρει ο Ολυμπιακός ματς με ένα γκολ είναι με τον ΟΦΗ στο 57', με τον Σουντανί.

Ο Ελ Αραμπί, λοιπόν, αν αθροιστεί και το πέναλτι με τον Αστέρα, είναι ο παίκτης που έχει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να κάνει την τελική διαφορά, σε μία ομάδα η οποία πασχίζει στις ειδικές συνθήκες, ένα πρόβλημα που ίσως είναι νοοτροπιακό και οι ρίζες του βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου. Για να γίνει αυτό, όμως, έπρεπε να υπάρξει καθαρός χρόνος παιχνιδιού. Μια στραβοκλωτσιά, ένα φάουλ, ένα κόρνερ και ο Ολυμπιακός θα έμενε χωρίς τον εκτελεστή του μοναδικού γκολ της αναμέτρησης. Που έφερε τη δέκατη διαδοχική νίκη του σε πρώτο ματς του νέου χρόνου, μετά το 1-2 της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη το 2010.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; To νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK