Ο Εντομπελέ τελείωσε το google search του Ρόουζ

Το 2016, ο Τανγκί Εντομπελέ αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της Γαλλίας. Είχε απορριφθεί από πολλές ομάδες ως υπέρβαρος. Σήμερα είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Τότεναμ και αυτός που έβαλε τέλος στο google search του Ντάνι Ρόουζ από το 2017.

Barcelona forward Lionel Messi, left, fights for the ball with Lyon midfielder Tanguy Ndombele during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Εντομπελέ και Μέσι διεκδικούν την μπάλα στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Λυών στο Camp Nou, για την φάση των 16 του Champions League (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Την τελευταία φορά που η Τότεναμ έκανε μεταγραφή ποδοσφαιριστή, ήταν στις 31 Ιανουαρίου του 2018. Όταν ο Λούκας Μόουρα άφηνε την Παρί Σεν Ζερμέν για να μετακομίσει στο Λονδίνο και τους Spurs. Από τότε ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο δεν είχε την δυνατότητα να ζητήσει την προσθήκη κάποιου ποδοσφαιριστή στο ρόστερ, αφού ο μεγάλος στόχος ήταν το "Tottenham Hotspur Stadium", το γήπεδο του 1 δισεκκατομυρίου ευρώ! Και έγινε πραγματικότητα. Ακόμη κι έτσι, ήταν η τελευταία χρονικά μεταγραφή της Τότεναμ που υπέγραφε την τεράστια ανατροπή των Λονδρέζων στο Amsterdam Arena, χαρίζοντας τους μια αναπάντεχη πρόκριση στον τελικό του Champions League! Ο Λούκας Μόουρα στην βραδιά της ζωής του, θύμιζε ότι παρά το 'θαύμα', οι μεταγραφές παραμένουν σημαντικές για την διεκδίκηση τίτλων.

Από την ημέρα που ο Βραζιλιάνος έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με την Τότεναμ, οι φίλοι της αγγλικής ομάδας χρειάστηκε να περιμένουν 517 ημέρες (!) για να δουν έναν νέο παίκτη στο ρόστερ. Ή μάλλον δύο. Γιατί μπορεί η απόκτηση του Τανγκί Εντομπελέ να τρελαίνει τους οπαδούς των Spurs, όμως αυτή του Τζακ Κλαρκ προηγήθηκε χρονικά. Έστω κι αν μιλάμε για υπόθεση ωρών. Η Τότεναμ έδωσε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τον 18χρονο εξτρέμ της Λιντς και τον άφησε εκεί δανεικό για να 'ψηθεί' μια ακόμη σεζόν στο σκληρό πρωτάθλημα της Championship. Ο Κλαρκ έγινε η 4η πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας που αφορά παίκτη κάτω των 18 ετών στην Αγγλία. Λουκ Σο, Γουέιν Ρούνεϊ και Άλεξ Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν καταλαμβάνουν την πρώτη τριάδα με αυτή τη σειρά.

Με τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο να μπαίνει στην έκτη του σεζόν ως τεχνικός της Τότεναμ, είχε έρθει η ώρα για τους Spurs να κάνουν την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία τους. Η συμφωνία με την Λυών για τον Εντομπελέ έκλεισε στα 62 εκατ. ευρώ, συν ακόμη 10 εκατ. ευρώ υπό μορφή μπονους, που φτάνουν το ύψος της μεταγραφής στα 72 εκατ. ευρώ. Σημαντική επιτυχία για τους Λονδρέζους, αν σκεφτεί κανείς ότι ομάδες όπως οι Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν στην λίστα τους τον 22χρονο Γάλλο διεθνή χαφ.

Ο Τανγκί Εντομπελέ είναι κλασική περίπτωση παιδιού μεταναστών από την Αφρική, που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στην Γαλλία. Οι γονείς του ήρθαν από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και εγκαταστάθηκαν στο Λονγκζιμό, εκεί που γεννήθηκε και ο Μπενζαμίν Μεντί. Ο Εντομπελέ ήταν ιδιαίτερα 'κλειστός' στα παιδικά του χρόνια. Δεν ανοιγόταν εύκολα σε ανθρώπους, η σιωπή ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Φτάνοντας στην ηλικία των 5 ετών, είχε ήδη αποφασίσει τι ήθελε να κάνει μεγαλώνοντας: να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Δεν σκεφτόταν οτιδήποτε άλλο. "Έλεγε ότι θα κάνει αυτό που ονειρεύεται ή τίποτε άλλο. Ήταν ξεκάθαρος. Ήταν πολύ σίγουρος για τις ικανότητες του και πάντα καλύτερος από τους υπόλοιπους. Ο κόσμος τα Σάββατα ερχόταν κυρίως για να παρακολουθήσει αυτόν", θυμάται ο Novic Bayokila, που μεγάλωσε μαζί του.

Γρήγορα αποφάσισε να παίρνει μέρος σε δοκιμαστικά, μέχρι να πείσει μια ομάδα για την προοπτική του. Το 2002 η Epinay-sous-Senart, τοπική ομάδα στα προάστια του Παρισιού, δέχθηκε τον μόλις 6 ετών Εντομπελέ στις τάξεις της. Το 2005 μετακόμισε στα τμήματα υποδομής της FC d'Epinay Athletico, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Στα πρώτα χρόνια της εφηβίας του πλέον κέντρισε το ενδιαφέρον της ESA Linas-Montlhery, ομάδας που ήταν σε περιοχή κοντρά στο πατρικό του και την γειτονιά που μεγάλωσε. "Ήταν μέλος μιας καλή φουρνιάς εδώ. Είχαν κερδίσει το Paris Cup. Ήταν ανάμεσα στα 3,4 παιδιά που ενδιέφεραν επαγγελματικά κλαμπς. Ήμασταν στην υψηλότερη κατηγορία του περιφερειακού πρωταθλήματος, έτσι κάθε Σαββατοκύριακο υπήρχαν σκάουτερ επαγγελματικών ομάδων στα παιχνίδια, παρακολουθώντας παίκτες. Είχε την ικανότητα να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο, να 'σπάει' τις γραμμές του αντιπάλου. Η μόνη αμφιβολία που είχαμε ήταν για τον τρόπο που έτρωγε, βάζοντας κιλά. Είχε ιδιαίτερο σωματότυπο. Είναι παίκτης που αν χαλαρώσει, μπορεί να πάρει βάρος πολύ εύκολα", είχε δηλώσει πέρσι ο Michael Bertansetti, πρόεδρος της ESA Linas-Montlhery.

Σύντομα πολλές ομάδες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τον Εντομπελέ. Όταν η Γκινγκάμπ τον πλησίασε, συζήτησε με την οικογένεια του και αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση. Έπαιζε μάλιστα σε μια ηλικιακή κατηγορία με παιδιά δύο χρόνια μεγαλύτερα του, μόνο που αυτό δεν φαινόταν ποτέ στο γήπεδο. Ο Σουλιβάν Μαρτινέ, προπονητής των τμημάτων υποδομής της Γκινγκάμπ, έχει παραδεχθεί πως "ο Εντομπελέ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που είχα δει σε αυτή την ηλικία, μετά από 9 χρόνια στον σύλλογο. Εξαιρετικά ταλαντούχος". Ο Μαλό Ρολάν, άλλοτε συμπαίκτης του, ήταν ακόμη πιο περιγραφικός. "Με τη δύναμη του είχε προβάδισμα απέναντι στους υπόλοιπους, παρά το γεγονός πως ήταν ο μικρότερος. Έβλεπε γωνίες πάσας, που μόνο εκείνος μπορούσε να δει. Επίσης είχε τελειώματα υψηλού επιπέδου και πολύ δυνατά χτυπήματα της μπάλας".

Τον Ιούλιο του 2014, ο Εντομπελέ έφυγε από την Γκινγκάμπ με προορισμό την Αμιάν. "Ήταν λίγο χαλαρός στις προπονήσεις, οι προπονητές έπρεπε συνέχεια να βρίσκουν τρόπους να του δώσουν κίνητρο. Είχε την δική του οπτική για το ποδόσφαιρο. Του άρεσε να κουβαλάει τη μπάλα, να παίρνει πρωτοβουλίες και αυτό δεν άρεσε σε όλους τους προπονητές. Έπαιζε το δικό του παιχνίδι και νομίζω ότι αυτό ήταν που δεν τους επέτρεψε να γίνει επαγγελματίας στην Γκινγκάμπ. Ήταν πολύ εύκολο για εκείνον να ξεχωρίζει, έτσι δεν πίεζε τον εαυτό του για να πετύχει περισσότερα", είχε δηλώσει το 2018 ο Μαλό Ρολάν.

Οι πρώτες μήνες του Εντομπελέ στην Αμιάν ήταν... καταστροφή. "Όταν ήρθε από την Γκινγκάμπ, ήταν ξεκάθαρο πως δεν είχε σωστό τρόπο σκέψης. Έβλεπε τους ενήλικες ως εχθρούς. Δουλεύοντας μαζί του ήταν πολύ δύσκολο στην αρχή", παραδέχεται ο Πατρίς Ντεσάμπ, προπονητής της δεύτερης ομάδας της Αμιάν. Ο Εντομπελέ αποφάσισε να δοκιμαστεί σε άλλες ομάδες, ωστόσο απορρίφθηκε ως υπέρβαρος. Κατέληξε χωρίς ομάδα, επέστρεψε στην ESA Linas-Montlhery και προπονήθηκε σκληρά για τρεις μήνες. Ήξερε πως τα ψέμματα είχαν τελειώσει, αν ήθελε να γίνει επαγγελματίας. Κατάφερε να πείσει την Αμιάν να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

"Επέστρεψε και μπήκαμε σε μια νέα βάση δουλειάς. Άλλαξε τους ανθρώπους που συμβουλευόταν και αυτό ήταν καλό. Τώρα γύρω του υπάρχουν σοφοί άνθρωποι. Αθόρυβα, η... μηχανή πήρε μπρος. Είναι ένας ποδοσφαιριστής με απεριόριστες δυνατότητες. Ήταν απαραίτητο να δουλέψει το μυαλό. Έκλεισε το στόμα του και δούλεψε. Είναι ένα καλό παράδειγμα παιδιού που προκάλεσε τον εαυτό του. Ήξερε την κατάλληλη στιγμή να κάνει την αυτοκριτική του και να προοδεύσει", θυμάται ο Πατρίς Ντεσάμπ. Τον Οκτώβριο του 2016, ο Εντομπελέ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Αμιάν και είχε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ομάδας στην Ligue 2.

Μετά από τρία συνολικά χρόνια παραμονής του στην Αμιάν, η Λυών έμοιαζε να... κλέβει εκκλησία, την τελευταία μέρα του Αυγούστου το 2017. Πήρε τον παίκτη δανεικό για έναν χρόνο και μετά τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή αντί μόλις 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το κέρδος της υπολογίζεται σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Ο Νο1 στόχος του Ποτσετίνο και το google search του Ρόουζ

Ο Εντομπέλε ήταν ο πόθος του Μαουρίσιο Ποτσετίνο στο μεταγραφικό παζάρι και ο Αργεντίνος τεχνικός είδε την επιθυμία του να γίνεται πραγματικότητα. Η μεταγραφή του παίκτη μπορεί να επισημοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου, ωστόσο το 'ψηστήρι' είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2018, με τον 22χρονο μέσο να έχει πάρει την απόφαση του εδώ και ένα μήνα. Οι άνθρωποι της Τότεναμ του εξήγησαν διεξοδικά το πλάνο της ομάδας και τον ρόλο που θα έχει σε αυτήν, ενώ με το τέλος των υποχρεώσεων του με την Λυών, είχε επισκεφθεί το Λονδίνο για να ξεναγηθεί στις προπονητικές εγκαταστάσεις και το γήπεδο των Spurs.

Το scouting report κάνει λόγο για έναν ολοκληρωμένο κεντρικό μέσο, δίχως εμφανείς αδυναμίες στο παιχνίδι του. Γρήγορος, δυνατός και αποτελεσματικός στο παιχνίδι με ή χωρίς την μπάλα, ικανός να δίνει κάλυψη ανασταλτικά μέσα από περιστροφές, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, όσον αφορά την υποδοχή, το κράτημα και τις μεταβιβάσεις του, με ιδιαίτερη μάλιστα έφεση στην ντρίμπλα. Στο πρόσωπο του Εντομπελέ, ο Ποτσετίνο είδε τον άνθρωπο που θα πάει στο επόμενο επίπεδο την μεσαία γραμμή της Τότεναμ, έχοντας να επιλέξει τον παρτενέρ του στο πρόσωπο ενός εκ των Γουίνκς, Σισοκό, Ντάιερ, Γουανιάμα.

Την ίδια στιγμή, οι φίλοι της Τότεναμ ξεσαλώνουν στο twitter, εκστασιασμένοι από την απόκτηση του 22χρονου Γάλλου χαφ. Άλλοι τον ονειρεύονται σε τριάδα με τους Γουίνκς - Θεμπάγιος, άλλοι τρολάρουν τους οπαδούς της Άρσεναλ και πολλοί ακόμη φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες.

Τον Αύγουστο του 2017 ο Ντάνι Ρόουζ είχε φλερτάρει με την αποπομπή του από τους Spurs, όταν είχε δηλώσει "ελπίζω να μην πάρουμε πάλι παίκτες που πρέπει να ψάξεις στο Google"! Προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και έσπευσε να απολογηθεί, ζητώντας συγγνώμη από τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο και τους συμαπίκτες του. Το μόνο σίγουρο δύο καλοκαίρια μετά, είναι πως στο άκουσμα της μεταγραφής του Τανγκί Εντομπελέ, ο αριστεροπόδαρος μπακ της Τότεναμ δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτεί καμία μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK