Ο Φορτούνης έπρεπε να ξεκινήσει με τη Σίτι, αλλά δεν θα πάει καν

Η ικανότητα του Φορτούνη να κρατάει τη μπάλα, κερδίζοντας φάουλ και ηρεμία, μοιάζει ιδανική για τις ανάγκες της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Σίτι. Με βάση ωστόσο ό,τι διημείφθη στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Σμύρνης, έκανε αδύνατο το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο διεθνής μεσοεπιθετικός στο 'Etihad' καθώς έμεινε εκτός αποστολής!

Ο Κώστας Φορτούνης σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ομόνοια για τα playoffs του Champions League 2020-2021. (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Κώστας Φορτούνης σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ομόνοια για τα playoffs του Champions League 2020-2021. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάρει φανέλα βασικού την Τρίτη, με βάση ό,τι διημείφθη στο 2-0 του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα Σμύρνης στο Φάληρο για την 7η αγωνιστική της Super League Interwetten, ο Κώστας Φορτούνης θα ήταν χρήσιμος από την αρχή στο εκτός έδρας παιχνίδι της Τρίτης (22:00) με τους ‘πολίτες’, για την 3η αγωνιστική του Champions League.

Δεν υπάρχει... κατηφορικό γήπεδο με άδειες κερκίδες. Υπό μία έννοια, αυτό που φανερώνεται ως τώρα στα παιχνίδια της Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League, είναι ότι παίζει όπως θα έπαιζε αν υπήρχε κόσμος στο ‘Etihad’. Αυτό, προφανώς, δεν είναι καλό. Η ποιότητα προφανώς υπάρχει και σε κάθε ομάδα είναι το νούμερο ένα ζητούμενο, αλλά ο κόσμος στις κερκίδες, που κάποτε ο Ελένιο Ερέρα αποκάλεσε “δωδέκατο παίκτη”, εξυπηρετεί το μπλοκάρισμα της γηπεδούχου και με την ένταση που δημιουργεί την βάζει στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ως τώρα στο Καραϊσκάκη δεν το έχει πληρώσει, αλλά η απουσία γίνεται εμφανής. Όσοι έχουν πάει σε αγγλικό γήπεδο γνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο βρυχηθμός είναι απαιτητός, ακόμα και για μία επιτυχημένη πάσα που αλλάζει παιχνίδι.

Αυτό, βεβαίως, δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα. Στην περίπτωση της αναμέτρηση της Τρίτης, ο προπονητής μίας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός την προετοιμάζει είτε για να παίξει τις πιθανότητές της με όποιον τρόπο αυτό γίνεται είτε για να... ηττηθεί λίγο. Έχει συμβεί. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αποδείξει, μπορεί ο συντάκτης να χρησιμοποιήσει με σιγουριά Η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει εγκαταλείψει, ακόμα και δίχως παίκτες-κλειδί, όπως ο Νταβίντ Σίλβα, το πρέσινγκ για να πάρει την κατοχή. Το ‘καλό’ για τον αντίπαλο είναι η διαστροφή, αν μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος έτσι, του Πεπ Γουαρδιόλα να παίρνει η ομάδα την μπάλα και να την επιστρέφει στο κέντρο για να σετάρει το παιχνίδι.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να κοιτάξεις τη γυάλα για να καταλάβεις ότι ο Ολυμπιακός θα αμυνθεί. Αν πρόκειται να το κάνει δίχως τον Ανδρέα Μπουχαλάκη, που φαίνεται ότι ένιωθε πραγματικές ενοχλήσεις στη μέση λίγο πριν το 40’ του ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης για την 7η αγωνιστική της Super League Interwetten -και από την αντίδραση του Πορτογάλου τεχνικού, να καταλάβει ότι δεν περίμενε να δείξει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για να τον αντικαταστήσει- θα είναι... ατυχία, αλλά... μισή, μια και πρόκειται να βασιστεί στον Μαντί Καμαρά. Αλλά ακόμα κι αν τον έχει στη διάθεσή του, μοιάζει με παιχνίδι που ταιριάζει στον Κώστα Φορτούνη όπως τα συμβόλαια ακινήτων στις θυρίδες της Ζα Ζα Γκαμπόρ.

Ο Φορτούνης είναι εκείνος ο ποδοσφαιριστής που, σε μια παρωχημένη ποδοσφαιρική γλώσσα, αλλά τόσο νοσταλγική, κρατάει μπάλα. Που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει την απλή, πρακτική, πάσα. Να γίνει ανασταλτικός. Μαζί με τον Ματιέ Βαλμπουένα μπορούν να μετατρέψουν με μία πάσα την αμυντική διάταξη σε κατάσταση τρανζίσιον. Παίζοντας στον άξονα, δεν γυρεύει απαραιτήτως την κάθετο, αλλά διεκδικεί το πλάτος του γηπέδου. Τα χαρίσματά του, εκείνα τα πράγματα που έχει δουλέψει περισσότερο από τα άλλα και τον έχει προικίσει η ισορροπία του, ταιριάζουν σε μία ομάδα που πρόκειται να αμυνθεί για τουλάχιστον 40 λεπτά καθαρού ποδοσφαίρου. Παίρνοντας την μπάλα στο αμυντικό μέρος του Ολυμπιακού, έχει τη δυνατότητα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, να διεκδικήσει ηρεμία, κερδίζοντας φάουλ ή βλέποντας χώρους που δεν θα ήταν δυνατόν να τους αντικρίσουν άλλοι παίκτες.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό θα ήταν ιδανικό για αλλαγή ρυθμού, αλλά στο Μάντσεστερ ο Ολυμπιακός μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξει το ρυθμό του από την... αρχή, ειδικά αν η Σίτι μπει με τη λογική να φτάσει τους 9 πόντους από πολύ νωρίς. Ο Μαρτίνς είναι το πιθανότερο να θέλει να παίξει με τρεις αμυντικούς χαφ, ένας εκ των οποίων θα μετατρέπεται σε επιτελικό μέσο, και με τον Καμαρά, ο οποίος λέγεται ότι παρά τη μη συμμετοχή στις προπονήσεις κάνει από μόνος του προγράμματα που τον φτάνουν στα όριά του, θα τον χρησιμοποιήσει με το κόστος ενός ακραίου ή θα πάει με τη λογική των προηγούμενων παιχνιδιών: τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς δεξιά και τον Ραφίνια πίσω του, τον Ματιέ Βαλμπουένα ως επιθετικό μέσο, τον Γιώργο Μασούρα αριστερά και μέσα. Αυτό που ίσως παιχθεί είναι του Μοχάμεντ Ντρέγκερ, που ήταν πειστικός απέναντι στον Απόλλωνα.

Το πρόβλημα είναι, όμως, περισσότερο πρακτικό. Αποχωρήσας λόγω ενοχλήσεων στο αριστερό πόδι στην ανάπαυλα του σαββατιάτικου παιχνιδιού, ο Φορτούνης δεν άφησε να δούμε τι θα έκανε ο Πορτογάλος τεχνικός στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Μαρτίνς είπε ότι ήταν ποδοσφαιρική αλλαγή και αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να τον έβγαζε ακόμα κι αν δεν έφευγε τραυματισμένος. Αυτό θα γινόταν να δηλοί ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε μια ‘δήλωση’, ψάχνοντας τον τρόπο να νικήσει το παιχνίδι χωρίς τον αρχηγό του. Από τη στιγμή ωστόσο που ο εκ των αρχηγών των πρωταθλητών έμεινε εκτός αποστολής, κάτι άλλο υπάρχει από πίσω, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον Μαρτίνς

Τα πρώτα 45 λεπτά του ήταν αυτό το δημιουργικό διάστημα ενός ποιοτικού μέσου, ο οποίος δεν παίζει παρέα με τους παίκτες που αποτελούν τον κορμό της ομάδας, αλλά με τους νεοφερμένους. Με ακόμα ένα πρώτο μέρος δίχως γκολ, ο Μαρτίνς ήταν δεδομένο ότι θα εμπιστευόταν Βαλμπουένα, Ελ Αραμπί και Μασούρα, ωστόσο το ενδιαφέρον θα ήταν να παίξει ο Γάλλος μαζί με τον Έλληνα μέσο, για να διαπιστώσει ο Πορτογάλος πώς θα λειτουργούσε σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το σύστημα με τον Βαλμπουένα στα δεξιά και τον Φορτούνη στη θέση του και αν θα άξιζε να σκεφτεί να ‘θυσιάσει’ τον Ραντζέλοβιτς την Τρίτη και να παίξει από την αρχή έτσι. Αυτό δεν συνέβη και πλέον είναι δύσκολο να γίνει αυτό από την έναρξη του παιχνιδιού. Διότι δεν πρέπει να αμφιβάλει κάποιος για το ότι ο 28χρονος Έλληνας μέσος παίζει για το επόμενο παιχνίδι, μια και είναι μέρος του ροτέισον και όχι ένας μοναδικός πλανήτης. Όποια καθυστέρηση αποτελεί πλήγμα και για το ηθικό του, οπότε ένας τραυματισμός θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη οπισθοχώρηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK