O Γκουαρδιόλα θα πάει στις Μαλδίβες, αν η εναλλακτική είναι η Γιουνάιτεντ

Απόψε έχει Manchester derby, για τα ημιτελικά του Carabao Cup και ο Πεπ Γκουαρδιόλα πήγε στη συνέντευξη Τύπου να μιλήσει για αυτό. Τελικά, μίλησε για πολλά περισσότερα -συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας ή όχι για φάουλ στις αντεπιθέσεις και το συμβόλαιο του με τη Μάντσεστερ Σίτι.

O Πεπ Γκουαρδιόλα δεν ξέρει αν θα μείνει -παραπάνω- στη Μάντσεστερ Σίτι. Πρώτα πρέπει να δει αν μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι μαζί.
O Πεπ Γκουαρδιόλα δεν ξέρει αν θα μείνει -παραπάνω- στη Μάντσεστερ Σίτι. Πρώτα πρέπει να δει αν μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι μαζί. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι καλά. Θα μου πεις και ποιος είναι; Οπότε ας επαναδιατυπώσω. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση ανθρώπου -πολλώ δε προπονητή. Αν κάνεις τον κόπο να παρακολουθήσεις το docuseries 'All or Nothing Manchester City', θα διαπιστώσεις πως ενώ μιλάει -παράλληλα-, στα μάτια του φαίνεται πως το ίδιο δέκατο επεξεργάζεται στο μυαλό του τουλάχιστον 10 δεδομένα.

Η εναλλακτική, αν τυχόν δεν μπορείς να δεις τη σειρά για την οποία το Amazon έδωσε 11.770.000 ευρώ, ώστε να 'χει πρόσβαση στα παρασκήνια (παρεμπιπτόντως, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η μόνη ομάδα της Premier League που αρνήθηκε τις κάμερες στα αποδυτήρια και τους διαδρόμους -στο ματς της 11ης Δεκεμβρίου του 2017, όταν έγινε ο κακός χαμός και ο Αρτέτα πήγε για ράμματα), είναι να διαβάσεις για τη ζωή του τύπου που έφυγε από την Μπαρτσελόνα, το 2012, μόνος του -γιατί όπως λέει και ο Κώστας Μπράτσος, με όσα είχε κάνει δεν θα τον έδιωχνε ποτέ, κανείς-, αφότου είχε χάσει τα μαλλιά του και είχε 'ασπρίσει'. Είχε εξηγήσει ότι η προτεραιότητα του ήταν να ηρεμήσει. Παρεμπιπτόντως, επαναπροσδιόρισε τη ζωή του. Δεν άλλαξε την βασική αρχή του που θέλει για κάθε πρόβλημα να υπάρχει μια λύση -και αν δεν υπάρχει, εκείνος θα τη δημιουργήσει.

Παρεμπιπτόντως, μετά το 'αντίο' στην 'Μπάρσα' είχε ουκ ολίγες προτάσεις. Αλλά σου είπα πως ήθελε να ηρεμήσει. Όταν 'καθάρισε' το μυαλό του, άκουσε όσα είχαν να του πουν αυτοί που τον ήθελαν. Σε αυτούς που τον ήθελαν ήταν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είδε στο πρόσωπο του τον προπονητή που θα κάλυπτε το κενό του Sir Άλεξ Φέργκιουσον, το 2013. O Καταλανός διάλεξε, τελικά την Μπάγερν, από όπου έφυγε το 2016 για τη Σίτι.

Σημείωση: πριν δεσμευθεί με τους Βαυαρούς, μοιράστηκε ένα δείπνο με τον Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη. Ο Sir του 'χε ζητήσει, αν θέλει, να τον ενημερώσει για τις διαθέσεις του, όταν είναι έτοιμος να επιστρέψει. Δεν το έκανε.

Στην παρουσίαση του, στην πόλη του Μάντσεστερ, είχε πει “όταν σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις στην Premier League δεν την αφήνεις”. Θα σκέφτεσαι πως άφησε εκείνη της Γιουνάιτεντ. Εννοούσε δεν την αφήνεις, όταν έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Από τον πρώτο μήνα στο 'νησί' κατάλαβε και κάτι άλλο. “Στην Premier League δεν είσαι ασφαλής, μέχρι να πει ο διαιτητής 'οκ, πήγαινε σπίτι'”. Χρησιμοποίησε την πρώτη σεζόν για να μάθει τα δεδομένα -έζησε και την πρώτη αγωνιστική περίοδο χωρίς να σηκώσει κάποια κούπα, ως κόουτς-, το καλοκαίρι έκανε τις προσθήκες που ήθελε (Έντερσον, Μπέντζαμιν Μεντί, Κάιλ Ουόκερ, Μπερνάντο Σίλβα και Ντανίλο), για να παίξει το ποδόσφαιρο που αγαπά (δες το video που ακολουθεί -συνοπτικά 'αγαπώ την μπάλα, θέλω την μπάλα και όταν την έχεις πρέπει να την κυκλοφορείς και να βρίσκεις τους χώρους. Για να σκοράρεις, χρειάζεσαι την μπάλα. Όσο περισσότερο την έχεις στην κατοχή σου, αυξάνονται οι πιθανότητες να σκοράρεις') και τελείωσε τη σεζόν με τον τίτλο του πρωταθλητή -και επέκταση συμβολαίου έως το 2021.

Tα πρωταθλήματα των 'Πολιτών' έγιναν back to back το 2019, οι τίτλοι του Γκουαρδιόλα -ως προπονητή- έγιναν 29 (σε όλες τις διοργανώσεις, με πρώτο τον τίτλο της Tercera Division, το 2008 με την Μπαρτσελόνα Β) και με αυτόν τον 'αέρα' μπήκε στην τρέχουσα περίοδο. Ναι, αυτής στην οποία ο 'αέρας' κόπηκε. Υγεία να υπάρχει. Και πλάνο που προφανώς έχει ο Γκουαρδιόλα -ο οποίος δεν έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης από το 2011.

Πριν το αποψινό Manchester Derby, για την πρώτη αγωνιστική των ημιτελικών του Carabao Cup, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας έθεσε εαυτόν ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, για να μιλήσει για το ματς. Είναι η πρώτη συνάντηση μετά το 2-1 των 'κόκκινων διαβόλων' στο “Etihad”, το Δεκέμβρη, με την παράδοση των αντιξοοτήτων εναντίον των... άλλων της πόλης, να συνεχίζεται για τον Γκουαρδιόλα (έχει 4 νίκες σε οκτώ συναντήσεις). Τον ρώτησαν αν θα καθόταν ποτέ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Απάντησε το εξής.

“Ακόμα και αν δεν είχα άλλη πρόταση, δεν θα αναλάμβανα τη Γιουνάιτεντ. Θα προτιμούσα να πάω στις Μαλδίβες. Ή σε κάποιο γήπεδο γκολφ. Δεν θα τους προπονήσω ποτέ, όπως δεν θα αναλάβω ποτέ τη Ρεάλ Μαδρίτης”.

Ξέρω για τα χρόνια που δεν ήμουν εδώ πως ήμασταν οι θορυβώδεις γείτονες. Τώρα δεν ξέρω ποιοι είμαστε. Ξέρω όμως, τι σημαίνει το ντέρμπι για τους φαν της Σίτι. Δεν ήλθα μόνο για να νικήσουμε τη Γιουνάιτεντ. Δεν ήταν αυτός ο στόχος. Ήταν να παίζουμε καλά και να προσπαθήσουμε να πάρουμε τον τίτλο. Έχω απεριόριστο σεβασμό για τη Γιουνάιτεντ. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στη διεκδίκηση του τίτλου. Τώρα έχει προβλήματα. Δεν είναι η ομάδα που νικά, νικά, νικά. Έγινε αυτό, επί Φέργκιουσον. Θα επιστρέψουν. Είμαι σίγουρος”.

Νισάφι πια, με τα φάουλ στις αντεπιθέσεις

Από όταν πήγε στο Etihad, έχει βαρεθεί να ακούει πως ο τρόπος που 'χει μάθει (προωθεί) στους παίκτες του, για να σταματούν τις αντεπιθέσεις, είναι τα φάουλ. Πέρυσι είχε τοποθετηθεί επί του θέματος ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ , πριν το Manchester derby. Φέτος τον ξαναρώτησαν και απάντησε πως 'κάποιες ομάδες, μας σταματούν με φάουλ, που στο προηγούμενο ντέρμπι δεν ήταν τόσα πολλά'. Ο Γκουαρδιόλα πάλι, δεν μετακινήθηκε χιλιοστό από τη θέση του, τη Δευτέρα 6/1. “Ποτέ στη ζωή μου δεν είπα σε παίκτες για τακτικά φάουλ. Συμβαίνει όταν υπάρχει καθυστερημένη αντίδραση και επειδή είναι τόσο γρήγοροι κάνεις φάουλ. Αν χάσεις την μπάλα και οι αντίπαλοι έχουν γρήγορο transition, κάποιες φορές αργείς και κάνεις φάουλ. Αν υπάρχει κόσμος που επιμένει να λέει πως η κληρονομιά μας είναι τα φάουλ τακτικής, είναι δικό του το πρόβλημα. Όχι δικό μας”. 

Όταν ολοκλήρωσε, του είπαν για το στιγμιότυπο στο docuseries που σου είπα στην αρχή, στο οποίο ο τότε συνεργάτης του, Μικέλ Αρτέτα φαίνεται να ενθαρρύνει τους παίκτες να κάνουν φάουλ, σε συγκριμένες καταστάσεις.

Η απάντηση του προπονητή ήταν “μπορείτε να πάτε στο Λονδίνο, όπου είναι τώρα ο Μικέλ (στην Άρσεναλ) και να τον ρωτήσετε”. Δηλαδή, δεν ήξερε τι έλεγε ο Αρτέτα στους παίκτες; “Δεν είπα αυτό”.

Δεν υπάρχει αποτυχία. Υπάρχει ευκαιρία για 'αναβάθμιση'

Ο προπονητής που το 2019 βρέθηκε στην τέταρτη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων κόουτς ποδοσφαίρου (πίσω από τους Ντιέγκο Σιμεόνε -41.200.000 ευρώ-, Ζοζέ Μουρίνιο -31.000.000 ευρώ-, Τιερί Ανρί -25.500.000 ευρώ-, με 24.100.000 ευρώ) βρέθηκε από Δεκέμβρη μήνα, χωρίς άγχος για την Premier League. Οπότε ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διορθώσει κάποια πράγματα -αυτά που έκαναν τη Σίτι να υπολείπεται της Λίβερπουλ.

Το Football 365 έγραψε πως στη Γερμανία, όπου κυριαρχούσε δια περιπάτου, μπορούσε επίσης, άνετα να δοκιμάζει διαφορετικές προσεγγίσεις και να αλλάζει τους ρόλους παικτών. Αυτή η πολυτέλεια δεν υπήρχε στην Αγγλία.

Mετά την 21η αγωνιστική, η Λίβερπουλ προηγείται με +13 πόντους της δεύτερης Λέστερ και με +14 της τρίτης Μάντσεστερ Σίτι, ενώ έχει έναν αγώνα λιγότερο. Θα έλεγες πως ο τίτλος έχει κριθεί και οι 'κόκκινοι' είναι προ του να πανηγυρίσουν το πρώτο πρωτάθλημα, έπειτα από 30 χρόνια. Το ίδιο είπε και ο Γκουαρδιόλα και άρχισε να δουλεύει άλλα πράγματα.

Aπό το πρώτο ημίχρονο του τελευταίου ματς για το 2019, εναντίον της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (29/12) άρχισε τους πειραματισμούς. Στο σύνηθες 4-3-3 με τον Ρόντρι ως αμυντικό μέσο, πίσω από τους Μπερνάρντο Σίλβα και Κέβιν ντε Mπράουνε να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο, έβαλε τον Αλεξάντερ Ζιντσένκο να κινείται προς το κέντρο από αριστερό μπακ και τον Κάιλ Ουόκερ από δεξί μπακ να γίνεται σέντερ μπακ, όταν η Σίτι είχε την μπάλα. Αυτό οδήγησε σε κάτι που έμοιαζε με 3-2-2-3, με τους Στέρλινγκ και Μαχρέζ να γίνονται εξτρέμ, με ή χωρίς την μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο (όταν μπήκαν τα δυο γκολ -με τη διάταξη να διατηρείται και εναντίον της Έβερτον) έπαιξε όπως συνήθως, φέτος, με τις αλλαγές να 'χουν να κάνουν κυρίως με τους ρόλους ενός αριθμού παικτών, από ό,τι με τον αριθμό των παικτών που χρησιμοποιεί πίσω -από τέσσερις σε τρεις.

“Στο πρώτο ημίχρονο επιτεθήκαμε με εξτρέμ και στο δεύτερο με φουλ μπακ. Αλλάξαμε τις θέσεις, αλλά η δομή ήταν η ίδια. Οι πέντε παίκτες που χρησιμοποίησα, είναι πολύ καλοί με την μπάλα, ο Ριγιάντ παίρνει την μπάλα σε καλύτερες θέσεις και αυτό βοηθά”.

Έκανε και άλλες δοκιμές, που μπορείς να βρεις στο Football 365, το οποίο κατέληξε στο ότι “όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, η προσέγγιση του Γκουαρδιόλα για να το επιλύσει δεν είναι η συμβατική, παρ' όλα αυτά βγάζει άκρη όταν τα χαρακτηριστικά του παίκτη είναι αυτά που χρειάζονται, για να γίνει η δουλειά που τους έχει ζητήσει”.

Θα συνεχίσουν, δηλαδή, μαζί -Γκουαρδιόλα και Σίτι;

Διάβασες πριν πως το συμβόλαιο που 'χει ο Καταλανός με τη Σίτι είναι έως το 2021. Η Daily Mail έγραψε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, πως υπάρχει ένας όρος που του επιτρέπει να φύγει το καλοκαίρι του 2020. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε πει πως 'η Σίτι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης' στις οποίες έβαλε και τη Γιουνάιτεντ -μαζί με τους Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Γιουβέντους. “Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε και να προχωρήσουμε” είπε. Εύλογα τον ρώτησαν αν θα μείνει εκεί όπου είναι. Απάντησε πως “όταν είσαι κάπου πέντε χρόνια, όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Θα δούμε τι θα γίνει αυτή τη σεζόν και την επόμενη. Το θέμα δεν είναι μόνο αν θέλω να επεκτείνω ή αν θέλει ο σύλλογος. Θέλω να δω τους παίκτες μου, τις αντιδράσεις τους, τα πάντα. Θέλω να πώς θα δουλέψουμε όλοι μαζί (σύλλογο, προπονητές, παίκτες). Αυτό είναι το σημαντικό, έπειτα από πέντε χρόνια: να νιώσω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί. Να περνάμε ωραία, ενώ δουλεύουμε μαζί”.

Τα ποδοσφαιρικά βραβεία του 2019 και του 21ου αιώνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK