Ο ήρωας του Μονάχου αποχωρίστηκε τα φαντάσματα του

Ο Χάρι Γκρεγκ σύρθηκε μέσα από τα συντρίμμια και τις φλόγες. Επέστρεψε εκεί χωρίς να λογαριάσει τη ζωή του. Για να σώσει εκείνη μιας εγκύου, της δύο ετών κόρης της και αρκετών συμπαικτών του. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του παρέα με τα φαντάσματα της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου. Ώσπου αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί.

Ο Χάρι Γκρεγκ, πρώην γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γνωστός ως 'ήρωας του Μονάχου' απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 16/02/2020. (PA via AP, File)
Ο Χάρι Γκρεγκ, πρώην γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γνωστός ως 'ήρωας του Μονάχου' απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 16/02/2020. PA VIA AP, FILE

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, ο Χάρι Γκρεγκ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών. Ένας γκολκίπερ που υπήρξε από τους καλύτερους της γενιάς του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά κυρίως ο γενναιότερος έξω από αυτόν. Ο Χάρι Γκρεγκ ήταν ο ήρωας του τρομακτικού αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 1958, όταν το αεροσκάφος που μετέφερε την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι απέτυχε να σταθεί στον αέρα στην προσπάθεια να απογειωθεί και συνετρίβη. Ο αριθμός των νεκρών σταμάτησε στους 23, πολλοί υπέφεραν από σοβαρούς τραυματισμούς.

Καταφέρνοντας να συρθεί έξω από τα συντρίμμια και αγνοώντας την προτροπή να τρέξει για τη ζωή του εξαιτίας πιθανής έκρηξης των καυσίμων του αεροσκάφους, ο Γκρεγκ παρά τα τραύματα που έφερε, όρμηξε στις φλόγες και έσωσε την ζωή συνεπιβατών του. Μεταξύ των οποίων και της Βέρα Λούκιτς, την έγκυο σύζυγο ενός Γιουγκοσλάβου διπλωμάτη, αλλά και την δύο μόλις ετών κόρης της, Βέσνα. Ο Γκρεγκ μπόρεσε να βγάλει από τα συντρίμμια και άλλους πέντε παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τους Άλμπερτ Σκάνλον, Ρέι Γουντ, Τζάκι Μπλάντσφλάουερ, Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Βάιολετ. Τους δύο τελευταίους χρειάστηκε να τους τραβήξει για μέτρα από τη ζώνη του παντελονιού τους, καθώς ήταν αναίσθητοι... Όλοι τους επέζησαν χάρη στην αυταπάρνηση του Χάρι Γκρεγκ, που δεν δίστασε να ρισκάρει την ζωή του για να σώσει πολλές.

Χάρι Γκρεγκ, Μπίλι Φουλκς και Κεν Μόργκαν σε επίσκεψη τους στο νοσοκομείο του Μονάχου, όπου νοσηλεύονταν μέλη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το αεροπορικό δυστύχημα στις 06/02/1958.  (AP Photo)
Χάρι Γκρεγκ, Μπίλι Φουλκς και Κεν Μόργκαν σε επίσκεψη τους στο νοσοκομείο του Μονάχου, όπου νοσηλεύονταν μέλη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το αεροπορικό δυστύχημα στις 06/02/1958. AP PHOTO

Μόλις 13 μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ο Γκρεγκ δήλωσε παρών στο χορτάρι για να υπερασπιστεί την εστία της Γιουνάιτεντ, θέλοντας πρωτίστως να τιμήσει τη μνήμη των συμπαικτών του που χάθηκαν στην αεροπορική τραγωδία. Αυτό έγινε σε αναμέτρηση του FA Cup κόντρα στη Σέφιλντ. Και συνέχισε να αγωνίζεται παρά το γεγονός πως υπέφερε από φρικτούς πονοκεφάλους, οδηγώντας την Γιουνάιτεντ ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Μπόλτον. Ο Γκρεγκ ζήτησε να δει έναν νευροχειρούργο, που τον πληροφόρησε πως έχει κάταγμα στο κρανίο...

Η Γιουνάιτεντ αναδομήθηκε στα χέρια του σερ Ματ Μπάσμπι, κέρδισε το FA Cup το 1963 και ακολούθως τα πρωταθλήματα του 1964-65 και 1966-67. Ο Γκρεγκ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στα χέρια και τους ώμους, με συνέπεια να αγωνίζεται περιστασιακά. Δεν το έβαλε κάτω, ακόμη και όταν οι διάφορες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για να τον ανακουφίσουν, τελικά τον άφησαν ανίκανο να λυγίσει το χέρι του δίχως να υποφέρει από τον πόνο. Εκείνος ωστόσο δεν καταλάβαινε τίποτα. Ήταν πάντα έτοιμος να αφήσει την εστία του και να πέσει πάνω σε συμπαίκτες και αντιπάλους για να 'καθαρίσει' τις φάσεις στην περιοχή του.

Ο Χάρι Γκρεγκ, γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γ., σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση με την Παρτίζαν στο Old Trafford για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, στις 20 Απριλίου 1966. Η Γιουνάιτεντ επικράτησε με σκορ 1-0. (AP Photo)
Ο Χάρι Γκρεγκ, γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γ., σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση με την Παρτίζαν στο Old Trafford για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, στις 20 Απριλίου 1966. Η Γιουνάιτεντ επικράτησε με σκορ 1-0. AP PHOTO

Ως μέλος της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Γκρεγκ αναδείχθηκε ο καλύτερος γκολκίπερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σουηδίας το 1958. Στην αναμέτρηση με την Δυτική Γερμανία ήταν συγκλονιστικός, πραγματοποιώντας σωρεία εκπληκτικών επεμβάσεων, παρά το γεγονός πως αγωνιζόταν με σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο. Το τελικό 2-2 σήμανε την πρόκριση στα προημιτελικά (εκεί αποκλείστηκε από τη Γαλλία) και έφερε τον Γκρεγκ στους ώμους των συμπαικτών του στα αποδυτήρια.

Αγωνίστηκε 25 φορές για την εθνική του ομάδα και 247 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - η απόκτηση του από την Ντονκάστερ τον Δεκέμβρη του 1957 είχε κοστίσει 23.500 λίρες και ήταν παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής γκολκίπερ. Μόλις ολοκλήρωσε την καριέρα του (στην Στόουκ), έγινε προπονητής. Αρχικά στην Σρούσμπερι (1968-1972) και εν συνεχεία στις Σουόνσι (1972-1975), Κρου (1975-1978) και Κάρλαϊλ (1986-1987). Είχε και ένα πέρασμα ως προπονητής τερματοφυλάκων στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τεχνικό τον Ντέιβ Σέξτον. Όταν ο τελευταίος αποχώρησε, ο σερ Ματ Μπάσμπι πρότεινε τον Γκρεγκ για την θέση. Ωστόσο η διοίκηση της Γιουνάιτεντ έδωσε το χρίσμα στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Από αριστερά, οι Ντένις Βάιολετ, Μπιλ Φουλκς, Ματ Μπάσμπι, Χάρι Γκρεγκ, Άλμπερτ Σκάνλον και Μπόμπι Τσάρλτον. Παίκτες της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, σε επίσκεψη τους στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου στις 06/02/1958 ένα αεροπορικό δυστύχημα κόστισε την ζωή σε οκτώ συμπαίκτες τους. (07/08/1959) (AP Photo)
Από αριστερά, οι Ντένις Βάιολετ, Μπιλ Φουλκς, Ματ Μπάσμπι, Χάρι Γκρεγκ, Άλμπερτ Σκάνλον και Μπόμπι Τσάρλτον. Παίκτες της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, σε επίσκεψη τους στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου στις 06/02/1958 ένα αεροπορικό δυστύχημα κόστισε την ζωή σε οκτώ συμπαίκτες τους. (07/08/1959) AP PHOTO

Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, ο Γκρεγκ επέστρεψε στο Κόουλρεϊν της Β. Ιρλανδίας. Η πρώτη σύζυγος του, Μέιβις, πέθανε από καρκίνο τρία χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου. Άφησε πίσω του τη δεύτερη σύζυγο του, Κάρολιν, αλλά και πέντε παιδιά. Την Λίντα (από τον πρώτο γάμο), την Τζούλι, την Τζέιν, την Σουζάν και τον Τζον-Χένρι (από τον δεύτερο). Μια ακόμη κόρη του, η Κάρεν, είχε 'φύγει' πριν από εκείνον.

Γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1932 στο Μάγκεραφελτ, ψηλός και γεροδεμένος, ο Χάρι Γκρεγκ βίωσε μια εμπειρία που τον συνόδευε για το υπόλοιπο της ζωής του. Προσπάθησε να ζήσει με τα φαντάσματα που δημιουργήθηκαν εκείνο το βράδυ της 6ης Φλεβάρη του 1958, όταν η πτήση 609 της British European Airways συνετρίβη στην τρίτη της προσπάθεια να απογειωθεί. Ατρόμητος και δίχως να νιώθει φόβο, έμεινε στην ιστορία ως ο ήρωας του Μονάχου. Στην πραγματικότητα έζησε σαν ήρωας το υπόλοιπο της ζωής του. Ώσπου την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου του 2020, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί. Έκλεισε τα μάτια του εν ειρήνη στο νοσοκομείο, παρουσία της οικογένειας του.

Ο Βορειοϊρλανδός έλαβε δύο παράσημα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το πρώτο το 1995 και το δεύτερο το 2019. Ίσως όμως το σπουδαιότερο ήταν αυτό από τον άνθρωπο που καθάριζε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του Χάρι Γκρεγκ: του τεράστιου Τζορτζ Μπεστ. "Η γενναιότητα είναι ένα πράγμα, αλλά αυτό που έκανε ο Χάρι ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ήταν καλοσύνη".

Ήταν σωστή η ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


ΠΗΓΗ: 

THEGUARDIAN.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK