Ο Κολοκοτρώνης του Αστέρα δεν είναι ο μοναδικός ήρωας του '21 στο έμβλημα ομάδας

Ο Αστέρας Τρίπολης έδωσε συνέχεια σε μια ιστορική παράδοση ποδοσφαιρικών ομάδων με έμβλημα προσωπικότητες που αγωνίστηκαν ή συνδέθηκαν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Αστέρας Τρίπολης άλλαξε σχήμα, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του με τον Μοριά
Ο Αστέρας Τρίπολης άλλαξε σχήμα, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του με τον Μοριά EUROKINISSI SPORTS

Το αστέρι του Αστέρα Τρίπολης σχεδόν έδυσε το πρωί της Τρίτης (ή προτιμότερα μίκρυνε περνώντας σε δεύτερο πλάνο) μετά το 1931 και η ηρωική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως ακριβώς έχει σμιλευτεί και απαντάται στην πλατεία Άρεως από το 1971, αναδύθηκε από τα ιερά χώματα της Αρκαδίας καλύπτοντας πλέον τα 3/4 του στον βαθυμπλέ θυρεό που επιλέχθηκε ως το νέο έμβλημα.

Οι 'κιτρινομπλέ' είχαν ούτως ή άλλως φανερώσει τις τάσεις σύνδεσης με τον 'Γέρο του Μοριά', όταν χάρισαν το ονοματεπώνυμό του στο γήπεδο τους, και η επέκταση της σχέσης αυτής δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, παρά το timing που επιλέχθηκε να συμβεί η μετάβαση. Όπως εξήγησαν στην ανακοίνωσή τους πρόκειται για "ένα έμβλημα που θα ταξιδέψει τον ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ και που επιβεβαιώνει τον δικό του μοναδικό δρόμο και τους σταθμούς του: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ!"

Κι αν η παράδοση του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλει τις ομάδες ανά την επικράτεια να προτιμούν κυρίως αρχαιοελληνικές μορφές, δεν είναι πρωτότυπη η χρήση στο έμβλημα προσώπων που ανέπτυξαν άμεση ή έμμεση σχέση με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Αστέρας Τρίπολης είναι το έσχατο παράδειγμα που θα συναντήσεις.

Η Λαμία είναι ένα άλλο δείγμα ομάδας με ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, καθώς τη δεξιά πάνω πλευρά του εμβλήματος καταλαμβάνει η φιγούρα του Αθανασίου Διάκου. Του ήρωα που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Μάχη της Αλαμάνας μετά τη σύλληψή του από τους Οθωμανούς και την άρνησή του στην πρόταση ν' αλλαξοπιστήσει.

Η Λαμία τιμά τον Αθανάσιο Διάκο στο έμβλημά της
Η Λαμία τιμά τον Αθανάσιο Διάκο στο έμβλημά της EUROKINISSI SPORTS

Από τη Super League 2, ο ΑΕ Καραϊσκάκης είναι δεδομένα το πιο τρανταχτό πρότυπο, καθώς δεν τιμά τον Αρχιστράτηγο των ελληνικών δυνάμεων στη Ρούμελη μονάχα στο όνομα, αλλά και στην καρδιά. Καβάλα στ' άλογό του.

Ποδοσφαιριστές του Καραϊσκάκη πανηγυρίζουν
Ποδοσφαιριστές του Καραϊσκάκη πανηγυρίζουν EUROKINISSI SPORTS

Στις χαμηλότερες κατηγορίες οι περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες Ενδεχομένως ορισμένες, σε τοπικά πρωταθλήματα κυρίως, να μην τις εντοπίσαμε καν. Μαζέψαμε πάντως κάμποσες εξ αυτών, τόσες τουλάχιστον που να επαληθεύουν την ξεχωριστή αυτή σύνδεση ποδοσφαίρου-ιστορίας.

Ανδρούτσος Γραβιάς

Ο θριαμβευτής της Μάχης στο περίφημο Χάνι της ομώνυμης κωμόπολης, μνημονεύεται με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο από την ομάδα της Φθιώτιδας, η οποία ιδρύθηκε το 1959 και έφτασε να συμμετάσχει στη Γ' Εθνική.

Κανάρης Νενήτων

'Μπουρλότο' με σήμα τον εθνικό μπουρλοτιέρη από τα Ψαρά στα τοπικά της Χίου από βδομάδα σε βδομάδα προσπαθεί να βάλει η ομάδα από τα Νένητα της Χίου, ένα από τα 22 Μαστιχοχώρια στη νότια πλευρά του νησιού.

Υψηλάντης

Τόσο στη Βοιωτία όσο και στην Κοζάνη ο στρατηγός και πολιτικός Δημήτριος Υψηλάντης έγινε η έμπνευση για την ίδρυση ποδοσφαιρικών σωματείων που χρησιμοποιούν τη μορφή του στη φανέλα τους.

Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου

Ο μεγάλος θεωρητικός, εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης δεν θα μπορούσε να μην επιλεγεί ως μορφή από το σωματείο της γενέτειράς του στη Μαγνησία.

ΑΟ Χώρας Ο Παπαφλέσσας/Παπαφλέσσας Άμφειας

Ο Γρηγόριος Δικαίος, οπλαρχηγός και πολιτικός που 'έπεσε' ηρωικά στο Μανιάκι, αποκρούοντας τις δυνάμεις του Ιμπραήμ και καθυστερώντας την επέλαση στην Πελοπόννησο, εμφανίζεται σε δύο διαφορετικές εκδοχές ομάδων της Μεσσηνίας. Στην Πολιανή του νομού είχε γεννηθεί ο ίδιος.

ΑΟ Μιαούλης Φύλλων

Μάλλον παραδόξως δεν εδρεύει στην Ύδρα, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά στην κωμόπολη της Χαλκίδας, τα Φύλλα όπου γεννήθηκε, η ομάδα που επέλεξε να έχει ως έμβλημα τον Ναύαρχο του ελληνικού στόλου που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη και θετική τροπή του Αγώνα.

Ξάνθος Πάτμου

Ο Κολοκοτρώνης του Αστέρα δεν είναι ο μοναδικός ήρωας του '21 στο έμβλημα ομάδας
FACEBOOK.COM/PATMOS XANTHOS

Ο εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Πάτμο, πήρε θέση στο σήμα του σωματείου που εδρεύει στο νησί των Δωδεκανήσων και εκτός του ποδοσφαιρικού διατηρεί τμήματα και διαφόρων άλλων αθλημάτων. 

Σκουφάς Κομποτίου

Ο έτερος των Φιλικών έχει από το 1952 γίνει το έμβλημα της ομάδας από το Κομπότι του νομού Άρτας, του χωριού που ήρθε στη ζωή το 1779.

*Ονόματα ομάδων με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης συναντήσαμε κι άλλα. Ο Νικηταράς Δολιανών ήταν ένα χαρακτηριστικό, το πιο ξεχωριστό στα μάτια ματς. Ωστόσο είτε δεν χρησιμοποιούν τη φιγούρα τους για σήμα είτε δεν εξακριβώσαμε ότι συμβαίνει. Κάθε προσθήκη δεκτή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK