Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγύρισε παγκόσμιο ρεκόρ που δεν έκανε ποτέ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επιχείρησε να αποκαθηλώσει τον Γιόσεφ Μπιτσάν, αλλά τελικά αποκαθηλώθηκε ο ίδιος, αφού απέχει... μόλις 61 γκολ από το ρεκόρ που νόμιζε ότι κατέρριψε.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Νάπολι για το Supercoppa 2020 στο 'Μαπέι', Ρέτζιο Εμίλια | Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Νάπολι για το Supercoppa 2020 στο 'Μαπέι', Ρέτζιο Εμίλια | Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 © 2021 ANTONIO CALANNI/ASSOCIATED PRESS

Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, υποστήριζε ότι "ανάγκα δ' ουδέ θεοί, μάχονται", που έμεινε γνωστό και σαν "ανάγκα και θεοί πείθονται". Εν προκειμένω, πείστηκαν οι ποδοσφαιράνθρωποι της Τσεχίας πως έφτασε η ώρα να καταγράψουν τα σωστά γκολ του ίσως κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία τους, για να αποτρέψουν την αποκαθήλωσή του. Και το έκαναν.

Ο Γιόσεφ Μπιτσάν δεν σκόραρε 1.468 φορές ούτε 759 ούτε 805, όπως του αποδίδεται από διάφορες πηγές. Ο θαυματουργός Τσέχος επιθετικός πέτυχε 821 τέρματα σε επίσημες διοργανώσεις, με συνέπεια να είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ποιος Κριστιάνο Ρονάλντο;

Η αλήθεια είναι ότι η Τσεχία αδιαφορούσε όλο αυτό το διάστημα για τα κατορθώματα του Πορτογάλου επιθετικού, ο οποίος έμοιαζε να πλησιάζει απειλητικά. Όλοι είχαν κατασταλλάξει στο '805+', δηλαδή τα τέρματα που αποδίδονταν στον Μπιτσάν από μερικές εγχώριες πηγές, με το + να συμβολίζει τη σεζόν που αγωνίστηκε στη 2η κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος και δεν είχαν εντοπιστεί στοιχεία από τις μέχρι τότε έρευνες.

Ο Γιόζεφ Μπίτσαν με τη φανέλα της Σλάβια Πράγας.
Ο Γιόζεφ Μπίτσαν με τη φανέλα της Σλάβια Πράγας.


Ταυτόχρονα, όλος ο υπόλοιπος πλανήτης ζούσε στον αστερισμό του Ρονάλντο, ο οποίος πλησίαζε με γοργούς ρυθμούς τον 'μαγικό' αριθμό 759 που αποδιδόταν στον Μπιτσάν από άλλες πηγές. Όταν μιλάμε για προπολεμικά γκολ και επίσημες διοργανώσεις, η γραμμή είναι πιο θολή και από νερά στον βούρκο, γι' αυτό κανείς δεν μπορούσε να βάλει το χέρι του τη φωτιά για το τι ίσχυε.

Μέσα σε αυτήν τη... διαμάχη εμπλεκόταν ακόμα και ο Πελέ με τα δικά του επίσημα και ανεπίσημα τέρματα ή καλύτερα τα γκολ σε επίσημες ή ανεπίσημες διοργανώσεις. Αυτές οι 3 μετρήσεις δεν αναδείκνυαν νικητή για καιρό, μέχρι που ο Ρονάλντο όχι απλά έφτασε το πρώτο... ταβάνι του Μπιτσάν, αλλά το ξεπέρασε κιόλας. Με τέρμα του Πορτογάλου που σημείωσε για τη Γιουβέντους στο Supercoppa κόντρα στη Νάπολι, ο συνολικός αριθμός του έφτασε τα 760 γκολ. Τα δικά του είναι πιο εύκολο να καταγραφούν με εγκυρότητα και με βάση αυτό το άθροισμα, ο Ρονάλντο είχε γίνει ο κορυφαίος σκόρερ της υφηλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Κάπου εκεί ήρθε η απάντηση των Τσέχων, που φέρονται να την είχαν έτοιμη από καιρό. Με ανάρτηση στα social media την Πέμπτη, η τσεχική ομοσπονδία εξήγησε σε βίντεο τι ισχύει με τα τέρματα του Μπιτσάν και κυρίως απάντησε στο... αιώνιο ερώτημα: πόσα είναι.

"Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Ο Γιόσεφ Μπιτσάν ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο; Απλό ερώτημα, αλλά περίπλοκη απάντηση, κυρίως γιατί από όλα τα γκολ του Μπιτσάν πρέπει να επιλέξεις τα επίσημα, που είναι δύσκολο. Η Επιτροπή Ιστορίας και Στατιστικής στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τσεχίας άρχισε να ασχολείται με αυτό το πρόβλημα".

"Βασίσαμε την έρευνά μας στα στατιστικά από έγκυρες ιστοσελίδες με διεθνή στατιστικά που έκαναν λόγο για 805 γκολ, αλλά σημείωναν ότι λείπουν τα γκολ που πέτυχε ο Μπιτσάν το 1952 στη 2η τη τάξει κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος, για τη Χράντετς Κραλοβέ. Καταφέραμε να τα βρούμε και είναι 53 γκολ σε 26 αγώνες και διπλοτσεκάραμε κάθε λεπτομέρεια για τα παιχνίδια πρωταθλήματος, κυπέλλου και εθνικών ομάδων του Μπιτσάν. Ύστερα απ' όλα αυτά, καταλήξαμε στον επίσημο αριθμό των τερμάτων που σημείωσε ο Γιόσεφ Μπιτσάν".

Ο Γιόζεφ Μπίτσαν από τα χρόνια που έπαιζε στη Σλάβια Πράγας
Ο Γιόζεφ Μπίτσαν από τα χρόνια που έπαιζε στη Σλάβια Πράγας SK SLAVIA PRAHA


Ο Γιάροσλαβ Κολάρ, επικεφαλής της Επιτροπής Ιστορίας και Στατιστικής της τσεχικής ομοσπονδίας, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες που έγιναν κατέληξαν στο ότι ο Τσέχος 'μπομπέρ' σκόραρε 821 φορές σε επίσημους αγώνες. Σε αυτό το άθροισμα περιλαμβάνονται τα γκολ από τη... σκοτεινή περίοδο της Χράντετς Κραλοβέ, όπου δεν υπήρχαν πλήρη στοιχεία. Από εκεί και πέρα, οι προσθαφαιρέσεις μεταξύ γκολ σε επίσημους και ανεπίσημους αγώνες οδήγησαν στον αριθμό 821, ο οποίος -τούτη τη στιγμή- θεωρείται τελικός.

"Εκ μέρους της Επιτροπής Ιστορίας και Στατιστικής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τσεχίας μπορούμε να δηλώσουμε ότι ο Γιόσεφ Μπιτσάν σημείωσε 821 γκολ σε επίσημους αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι ο καλύτερος σκόρερ στην ιστορία ακόμη και πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να καταρρίψει το ρεκόρ".

Πανηγυρισμοί... τέλος λοιπόν για τον Ρονάλντο, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, αφού σε ομαδικό πρόσθεσε ακόμα ένα τρόπαιο στη συλλογή του. Η τσεχική ομοσπονδία με τον πλέον επίσημο τρόπο διαλεύκανε την υπόθεση, με συνέπεια ούτε η UEFA ούτε η FIFA να μπορούν να κάνουν κάτι που να φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα. Βέβαια, με δεδομένο ότι στις... κακές χρονιές του ο Ρονάλντο σημειώνει πάνω από 30 γκολ σε επίσημους αγώνες με σύλλογο και εθνική ομάδα και την τρέχουσα σεζόν έχει ήδη 20 σε 20 μόνο με τη Γιουβέντους, το 'στοιχειωμένο' ρεκόρ του Μπιτσάν δεν θα αντέξει πολύ. Εκτός αν στην ομοσπονδία της Βραζιλίας έχουν διαφορετική άποψη...

News 24/7

24MEDIA NETWORK