Ο Λαβέτσι έκλεισε οριστικά την πόρτα (προς την Ελλάδα)

Κάθε φορά που τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έψαχνε για 'βαρβάτο' εξτρέμ ο Αργεντινός κοσμούσε διάφορα πρωτοσέλιδα. Το τέλος της καριέρας του 34χρονου επιθετικού σφράγισε την όποια -ανοικτή- χαραμάδα.

Ο Εσεκιέλ Λαβέτσι με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής
Ο Εσεκιέλ Λαβέτσι με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Παραδόξως ο Εσέκιελ Λαβέτσι δεν εντοπίζεται στη λίστα με τις 10 'μεταγραφές αεροδρομίου' που δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα. Σ' αυτήν την κατηγορία ποδοσφαιριστών ανήκε. Θα ήταν, αναμφίβολα, ο 12ος εκ των κορυφαίων Αργεντινών που θα είχε παίξει ποδόσφαιρο στα μέρη μας. Αν ερχόταν. Δεν ήρθε ποτέ. Το ποδοσφαιρικά παράδοξο θα ήταν να συμβεί το αντίθετο.

Την Παρασκευή έγραψε ένα ιδιόχειρο σημείωμα 'αποχαιρετισμού στα όπλα'. Το τέλος ήρθε πριν κλείσει τα 35 του - θα γίνει στις 3 Μαΐου. Το έπραξε λίγο πριν φύγει το 2019, μια χρονιά που πρέπει γρήγορα να φύγει (και να μην ξανάρθει), έχοντας αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι της λάμψης του ποδοσφαιρικού millenium.

"Ήταν εκπληκτικά τα χρόνια αυτής της ιστορίας. Χρόνια σημαδεμένα από μαθήματα, μοναδικές στιγμές και πολλές αναμνήσεις που θα μείνουν στην καρδιά μου για καλό. Είμαι πάντα ευγνώμων για εκείνους που έμειναν κοντά μου στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Με πολύ ενθουσιασμό, λέω αντίο στην πιο φανταστική περίοδο που η ζωή που έδωσε. Είμαι τρομερά χαρούμενος", έγραψε ο 'Πότσο' συνοδεύοντας το μήνυμά του μ' ένα φωτογραφικό κολάζ από τους σταθμούς της πορείας του.

Με τα λόγια του ο Λαβέτσι έφραξε ερμητικά κάθε πόρτα που θα μπορούσε να τον οδηγήσει, με όποιον τρόπο, στη χώρα μας. Εκτός κι αν έρθει για διακοπές. Το καλοκαίρι ήταν ούτως ή άλλως στην Αντίπαρο και φιλικός με όλους, ντόπιους ή τουρίστες, φωτογραφιζόταν μ' όποιον δεν ντρεπόταν να του το ζητήσει.

Τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι τον Γενάρη ο Λαβέτσι ήταν για τον Ολυμπιακό ό,τι ήταν κάποτε για τον Παναθηναϊκό ο Νταβόρ Σούκερ. Ήταν ό,τι ο Μαρσέλο Ζαλαγέτα για τον ΠΑΟΚ και ο 'Μπόμπο' Βιέρι για τον Αστέρα Τρίπολης. Κάθε ένας αντίστοιχου βεληνεκούς. Ευσεβείς πόθοι, απωθημένα που δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ. Περισσότερα από καθετί άλλο όνειρα καλοκαιρινών βραδιών στο μπαλκόνι του σπιτιού με τη ζέστη να παρτάρει ασύστολα.

Από το 2016 γραφόταν σποραδικά πως οι Πειραιωτές ενδιαφέρονται για τον βραχύσωμο επιθετικό από το Ροσάριο, ο οποίος κατάφερνε να συνδυάζει μοναδικά τη φινέτσα με τον δυναμισμό, την καπατσοσύνη με την κλάση, την ντρίμπλα με το τάκλιν, την κάθετη πάσα με την κίνηση στο χώρο, την ηγετική αύρα με την ήρεμη δύναμη. Το 2017 το όνομά του επανήλθε στα πρωτοσέλιδα και στα ρεπορτάζ 'ερυθρόλευκου' background, με την εκτίμηση πως ήθελε ν' αφήσει την Κίνα για να γυρίσει άρον-άρον στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε πως ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά ενδιαφέρον, τον προσέγγισε όντως για να γνωρίζει το τι και το πώς, αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο και το χειρουργείο που θ' ακολουθούσε διέκοψαν τις συνομιλίες.

Είναι ένα ενδεχόμενο. Πάντως ο Λαβέτσι της Νάπολι (2017-2012) και της Παρί Σεν Ζερμέν (2012-2016), ένα παράγωγο μιας 'χρυσής' σοδειάς του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Βρέντζος, τότε διευθύνων σύμβουλος της 'ερυθρόλευκης' ΠΑΕ, την ημέρα που παρουσίαζε τον Μπέσνικ Χάσι ως τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού είχε θέσει τις εικασίες στο κανονιστικό πλαίσιο που άρμοζε στην περίσταση. "Δεν πρόκειται να έρθει ο Λαβέτσι στον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται να πάρεις παίκτες που λαμβάνουν 8.000.000 ευρώ ή 10.000.000 ευρώ ή 12.000.000 ευρώ", είχε αποκριθεί προς τους ρεπόρτερ και ήταν ξεκάθαρος, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την αγορά, τις τιμές και φυσικά την αδυναμία μιας ελληνικής ομάδας, όσα χρήματα κι αν αποκομίσει από το Champions League, να αγγίξει αυτά τα αδιανόητα μισθολογικά επίπεδα! Ακόμη κι αν ένας Λαβέτσι ρίξει τις απαιτήσεις του στα μισά.

Τα χρόνια της κρίσης τροποποίησαν τα μεγέθη στο ποδόσφαιρο. Τη στιγμή που οι άλλοι ξέφευγαν, οι Έλληνες έμεναν -αναπόφευκτα- πίσω από τις εξελίξεις και τις άπιαστες δαπάνες για συμβόλαια. Πόσο μάλλον για έναν ποδοσφαιριστή που δεν ήταν/είναι στα 'τριανταφεύγα' (χωρίς προτάσεις ή προερχόμενος από τραυματισμούς) και όταν τον Φλεβάρη του 2016 άφηνε την Παρί Σεν Ζερμέν για να υπογράψει στην κινέζικη Χεμπέι, στην ομάδα του δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Γουνσούε, και οι απολαβές συμβολαίου τον μετέτρεπαν αυτομάτως στον πέμπτο πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή του πλανήτη με 13 εκατομμύρια ετησίως.

News 24/7

24MEDIA NETWORK