Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κέρδισε τα πάντα στη Μονακό εκτός σεβασμού

Κρατάει τα κλειδιά μιας πάμπλουτης ομάδας και περιμένει ακόμα μια απόλυση του. Αυτή είναι η κωμικοτραγική μοίρα του Λεονάρντο Ζαρντίμ στη Μονακό.

O κόουτς της Μονακό, Λεονάρντο Ζαρντίμ, φωτογραφίζεται ύστερα από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης της ομάδας του με τη Ρεν, στο γήπεδο της ομάδας της Δυτικής Γαλλίας
O κόουτς της Μονακό, Λεονάρντο Ζαρντίμ, φωτογραφίζεται ύστερα από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης της ομάδας του με τη Ρεν, στο γήπεδο της ομάδας της Δυτικής Γαλλίας AP PHOTO/DAVID VINCENT

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ. Είναι ο προπονητής που έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία των ομάδων του περισσότερα από 900.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Sport24.gr, κατά τη θητεία του 45χρονου σε Μονακό, Μπράγκα, Σπόρτινγκ, Ολυμπιακό και Μπέιρα Μαρ έχουν καταγραφεί 53 πωλήσεις ποδοσφαιριστών που έφεραν έσοδα 919.460.000 ευρώ. O δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος σε 3 ομάδες και σε 97 πωλήσεις παικτών έφερε 662.360.000 ευρώ. Ένας προπονητής που ασχολείται πια με το ποδόσφαιρο μόνο μέσα από τα τηλεοπτικά studios, o Ζοζέ Μουρίνιο, βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στην 3η θέση. Όμως αυτή η πρωτιά μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο τον Ζοζέ Λεονάρντο Νούνες Άλβες Σόουζα Ζαρντίμ, έναν προπονητή που ζει το δικό του 'Born To Run', σε μια μόνιμη αμφισβήτηση.

Το γαλλικό πρωτάθλημα έχει επικρατήσει να θεωρείται ανιαρό, όχι ιδιαίτερα θεαματικό, όχι τόσο ανταγωνιστικό όσο η La Liga ή η Premier League. Όμως μόνο εκεί θα βρεις μια ομάδα όπως η Μονπελιέ ή η Λιλ να εμφανίζεται από το πουθενά και να χτυπάει πρωτιά. Μόνο εκεί θα δεις μια κραταιά δύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου όπως η Μονακό, να κατρακυλάει στη 18η θέση και να αγωνίζεται να βγει από τον ποδοσφαιρικό λήθαργο, ώστε να αναρριχηθεί στην κορυφή. Ίσως η ομάδα του Ζαρντίμ να έκανε ένα κακό ξεκίνημα και η αντεπίθεσή της να είναι προ των πυλών. Όμως κανείς δεν δείχνει πρόθυμος να κάνει υπομονή, τουλάχιστον όχι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος φανατικών οπαδών της ομάδας, οι Ultras Monaco 1994, που εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία πιέζουν τον πρόεδρο της ομάδας να απολύσει τον Ζαρντίμ, φωτογραφίζοντάς τον ως τον κύριο υπεύθυνο για την αγωνιστική πτώση της ομάδας.

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κέρδισε τα πάντα στη Μονακό εκτός σεβασμού

Όπως διαβάσαμε και σε αυτό ο κείμενο του Γιάννη Ζωιτού, ο Ζαρντίμ είχε βρεθεί ξανά στην πόρτα της εξόδου, τον Οκτώβριο του 2018, με τη διοίκηση της ομάδας να έχει αποφασίσει πως έχει ολοκληρώσει το έργο του. Το 'έργο' στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η επαναφορά της Μονακό στους ομίλους του Champions League και η ανακάλυψη και αξιοποίηση νεαρών παικτών, μερικοί εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε global stars. Όχι, δεν ήταν μόνο ο Κιλιάν Εμπαμπέ.

O Ζαρντίμ επέστρεψε τελικά στην ομάδα ύστερα από 104 μέρες, διαδεχόμενος τον Τιερί Ανρί, ο οποίος σε 12 αναμετρήσεις κατάφερε να φέρει μόλις δυο νικηφόρα αποτελέσματα, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν δεχτεί μεταξύ άλλων και μια πεντάρα από τη Στρασμπούργκ, αλλά και μια ήττα με 1-3 από ομάδα της Ligue 2 για τη διοργάνωση του κυπέλλου. Σήμερα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με την απειλή της απόλυσης.

Αν ήταν ιστορία με τον Σκρουτζ Μακντάκ, θα λέγαμε ότι ο Ζαρντίμ έφερε δεκάδες 'απιθανικομύρια' στην ομάδα του (και ένα πρωτάθλημα), τα κλείδωσε σε ένα θησαυροφυλάκιο και τώρα κρατάει κυνικά το κλειδί, περιμένοντας άλλη μια αποδέσμευση από τα καθήκοντα της. Ίσως και να τον κυνηγάει το φάντασμα εκείνης της 'περίεργης' σεζόν του στον Ολυμπιακό, όταν απολύθηκε, με την ομάδα να είναι πρώτη στο πρωτάθλημα με 10 βαθμούς διαφορά από τον 2ο. Τελικά, η τύχη και ο σεβασμός έχουν άχτι τον Ζαρντίμ.

Ήταν μεγάλη αδικία η απονομή του The Best στον Μέσι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK