Ο προσβλητικός Ανρί έσκαψε το λάκκο του κι έπεσε μέσα

Μόνο 104 ημέρες διήρκησε η θητεία του Τιερί Ανρί στη Μονακό. Αν και σχεδίαζε τα πλάνα του για το παιχνίδι με την Ντιζόν, τέθηκε σε διαθεσιμότητα! Είχε ο ίδιος προκαλέσει την τύχη του.

Monaco coach Thierry Henry reacts during the Champions League group A soccer match between AS Monaco and Borussia Dortmund, in Monaco, Tuesday, Dec. 11, 2018. (AP Photo/Claude Paris)
Monaco coach Thierry Henry reacts during the Champions League group A soccer match between AS Monaco and Borussia Dortmund, in Monaco, Tuesday, Dec. 11, 2018. (AP Photo/Claude Paris) AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Ο Τιερί Ανρί ήταν από τους πιο εκνευριστικά καλούς επιθετικούς της δεκαετίας των 00s. Δεν έχανε την μπάλα από τα πόδια, το πλασέ του ήταν σπάνιο και οι πανηγυρισμοί του ήταν -τις περισσότερες- εριστικοί προς τους αντιπάλους.

Διέθετε όλο το πακέτο ενός υπερόπτη σταρ του χορταριού. Ο οποίος ονειρευόταν να γίνει ένας εξίσου σπουδαίος προπονητής. Ακολουθώντας τις νόρμες του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην Μπαρτσελόνα και τον είχε σημαδέψει, αλλάζοντάς του την οπτική που έβλεπε το ποδόσφαιρο συνολικά.

Η πρώτη απόπειρά του για αυτόνομη πορεία, μετά την παρουσία του στην εθνική Βελγίου, είχε ημερομηνία λήξης. Πιο σύντομη κι από την παρουσία του στη Γιουβέντους (16 αγώνες). Πριν καν συμπληρωθούν 4 μήνες στη Μονακό ο 42χρονος Γάλλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη διοίκηση της γαλλικής ομάδας, παρόλο που είχε ήδη μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου προλογίζοντας τον αγώνα με την Ντιζόν.

Ο αποκλεισμός στο Κύπελλο, με 3-1 από τη Μετς στο Μόντε Κάρλο, ήταν άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των αρνητικών αποτελεσμάτων. Απ' όταν ανέλαβε η Μονακό νίκησε μονάχα τέσσερις φορές: την Καέν (1-0, 24/11) και την Αμιάν (2-0, 4/12) για το πρωτάθλημα, τη Λοριάν (1-0, 19/12) στο λιγκ καπ και την ερασιτεχνική Ρουσιγιόν στο κύπελλο (1-0, 6/1). Πριν, στο ενδιάμεσο και μετά οι 'πρίγκιπες' υπέστησαν επτά ήττες στο πρωτάθλημα, μεταξύ των οποίων το 2-0 από την ουραγό Γκινγκάμπ και δύο αποκλεισμούς (Champions League, Κύπελλο).

Τ' αποτελέσματα ήταν απλώς η αφορμή για την απόφαση 'έμμεσης' απόλυσης. Το -3 από την παραμονή δεν είναι, ούτως ή άλλως, μια απαγορευτική απόσταση, τη στιγμή που απομένουν 17 παιχνίδια στη σεζόν. Ωστόσο ο Ανρί, αυτός που δεν έχανε ποτέ την μπάλα από τα πόδια του, την είχε 'χάσει' από πολύ νωρίς στ' αποδυτήρια.

Συμπεριφορά που θύμιζε δικτάτορα και προσβλητικά σχόλια σε ποδοσφαιριστές ράγισαν από νωρίς το γυαλί της σχέσης προπονητή - παικτών. Που θρυμματίστηκε στην πορεία. Μαστίγιο χωρίς καρότο η τακτική του Ανρί.

Το παράδειγμα με τον 17χρονο Μπαντιασίλ, όταν σαν σε καψόνι τον γύρισε πίσω για να τακτοποιήσει την καρέκλα, ήταν ένα από τα πολλά. Ο τρόμος στα μάτια του πιτσιρικά παραπάνω από ορατός.

Στη διάρκεια του πρόσφατου 5-1 από τη Στρασμπούρ ξεπέρασε όχι μόνο από την επιτρεπόμενη ζώνη μπροστά από τον πάγκο του, αλλά και τα όρια της 'ηθικής υπόστασης'. "Είσαι ο εγγονός μιας τσ...ας. Η γιαγιά σου είναι πουτ...", φώναξε στον Κενί Λαλά των Αλσατών επειδή, λέει, καθυστερούσε να εκτελέσει ένα πλάγιο άουτ. Η κάμερα αδιάψευστος μάρτυρας της αδιανόητης έκρηξής του.

Ζήτησε συγγνώμη. " Παλεύουμε απέναντι σε όλους. Μετανιώνω για τα λόγια μου, έπρεπε να σταματήσω. Αντέδρασα, αλλά είμαι απλώς ένας θνητός", υποστήριξε αργότερα, σε μια άκαρπη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Την Πέμπτη έκανε του κεφαλιού του, στέλνοντας κάποιους παίκτες του να προπονηθούν με τη β' ομάδα. " Χρειαζόμαστε παιδιά που θέλουν να σώσουν το κλαμπ, όχι μόνο να σκέφτονται τον εαυτό τους και το μέλλον. Κάναμε μια διαλογή γιατί πάμε στον πόλεμο", υποστήριξε δημόσια.

Τον πρόλαβαν πριν γκρεμίσει μεμιάς ό,τι είχε χτιστεί και με τις διορθωτικές κινήσεις του χειμώνα, μεταξύ των οποίων η απόκτηση του Σεσκ Φάμπρεγας, επιχειρήθηκε να ενισχυθεί μήπως και στο τέλος δεν πέσει. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και προσωρινά την ομάδα θα καθοδηγήσει ο Φρανκ Πασί. Μέχρι να επανέλθει στα ηνία ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που έφυγε τον Οκτώβρη για ν' αναλάβει ο Ανρί. Το 'χουν σίγουρο στη Γαλλία, τον είχε πρωτοσέλιδο η Equipe.

Ο προσβλητικός Ανρί έσκαψε το λάκκο του κι έπεσε μέσα

Πιο κάτω δεν έχει, εξάλλου, για τη Μονακό.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Claude Paris

News 24/7

24MEDIA NETWORK