Ο Λιβάγια αξίζει και θα αξιώσει το συμβόλαιο του Ολιβέιρα

Ο Μάρκο Λιβάγια είναι το πιο 'καυτό' θερινό ζήτημα για την ΑΕΚ καθώς σε 6 μήνες αποκτά το δικαίωμα να διαπραγματευτεί ως ελεύθερος, ενώ για να παραμείνει στους 'κιτρινόμαυρους' θα αιτηθεί αύξηση αποδοχών στα επίπεδα αμοιβής του Νέλσον Ολιβέιρα.

Ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στη νίκη με 2-0 επί της Τράμπζονσπορ στα playoffs του Europa League 2019-2020, Τραπεζούντα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στη νίκη με 2-0 επί της Τράμπζονσπορ στα playoffs του Europa League 2019-2020, Τραπεζούντα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Η εδώ και χρόνια αναγνωρισθείσα ως 'σφιχτή', οικονομική πολιτική της ΑΕΚ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, συζητήσεις, ενστάσεις αλλά μαζί και την παραδοχή της νοικοκυροσύνης, σε ένα κλαμπ που είχε στιγματιστεί από κακές διαχειρίσεις και πεταμένες στον κάλαθο τον αχρήστων (κυρίως λόγω πρόχειρης στόχευσης) επενδύσεις. Υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες πολλά περισσότερα χρήματα συνόδευσαν τις πρακτικές των άλλοτε διοικούντων, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για γήπεδο...

Σε αυτή την 7ετή πορεία της αποκαλούμενης και ως 'επανεκκίνησης', δηλαδή από το καλοκαίρι του 2013 κι εντεύθεν, λάθη έγιναν πολλά, μαζί όμως και περισσότερα καλά για την ίδια την ομάδα. Προκειμένου να εισχωρήσουμε πιο συγκεκριμένα στο θέμα μας, ας μείνουμε στις υποθέσεις των ποδοσφαιριστών που εξελίχθηκαν σε σημαίνοντες. Εξαιρώντας λοιπόν την πολύ ειδική περίπτωση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, η ΑΕΚ εν τέλει κέρδισε αυτό που ήθελε κι ας έπαιξε με τη φωτιά.

Η περίπτωση του Νταμιάν Σιμάνσκι είναι η πιο πρόσφατη αλλά και άκρως ενδεικτική. Για να ρίξει την τιμή από το 1,5 εκατ. ευρώ που είχε αρχικώς συμφωνηθεί ανάμεσα σε εκείνη και στην Αχμάτ Γκρόζνι για την αγορά του Πολωνού μέσου, η Ένωση επιχείρησε αρχικώς να χαμηλώσει επικίνδυνα τον πήχη με μια αντιπρόταση των 500.000 ευρώ και μάλιστα σε δύο δόσεις. Οι Ρώσοι δεν 'μάσησαν', όμως με όπλο την επιθυμία του παίκτη, η (επανα)διαπραγμάτευση είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Στο τέλος της ημέρας, το deal δεν ήταν ονειρώδες για την ΑΕΚ, όμως ήταν καλύτερο από το προηγούμενο. Η αγορά του Σιμάνσκι κανονίστηκε στα 1,3 εκατ. ευρώ, πληρωτέα σε δύο δόσεις, συν 15% ποσοστό μεταπώλησης. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι δεν χάθηκε ο παίκτης. Όπως είχε συμβεί σε 3 διαδοχικές περιπτώσεις με τον Σέρχιο Αραούχο, η τακτική της ομάδας αποδείχτηκε επικερδής. Όπως επίσης με τον Όγκνιεν Βράνιες, τον οποίο παραχώρησε πανάκριβα στην Αντερλεχτ για να τον έχει εκείνη ως δανεικό φέτος, με τους Βέλγους να του πληρώνουν και το μισό συμβόλαιο. Όπως, τέλος, το καλοκαίρι του 2018, με την αγορά του Μάρκο Λιβάγια από τη Λας Πάλμας.

Η λεπτή γραμμή της οικονομικής ανταπόδοσης κι η αληθινή αξία του Κροάτη

Ο Κροάτης επιστρέφει στο προσκήνιο για αντίστοιχο ζήτημα με τότε. Το ερχόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Η ΑΕΚ έχει 6 μήνες μπροστά της, είτε για να τον πουλήσει είτε για να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί του. Βέβαια, το δεύτερο δεν αναιρεί το πρώτο. Ίσως δε να ήταν και το ιδανικό σενάριο. Να υπογράψει ο παίκτης νέο συμβόλαιο με την ομάδα και ακολούθως να πωληθεί στην τιμή που πρέπει. Διότι στα 27, με σεζόν (που ακόμα τρέχει) στην οποία ήδη έχει 'γράψει' 15 γκολ και 11 ασίστ, αν είναι να αποχωρήσει, αυτό πρέπει να γίνει με τη σωστή τιμή.

Το θετικό της υπόθεσης, είναι ότι ο Κροάτης θέλει να συνεχίσει στην ΑΕΚ, να παίξει στην Αγιά Σοφιά, παραδέχεται ότι στην Ελλάδα έχει βρει τη βολή του. Στον αντίποδα, η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο για το ότι είναι ποδοσφαιριστής που του αξίζει να διαπρέπει σε καλύτερο πρωτάθλημα από τη Super League 1. Οπως επίσης, δεδομένη είναι κι η επιθυμία του να πάρει περισσότερα χρήματα, τη στιγμή που λαμβάνει ετησίως περίπου 400.000 ευρώ λιγότερα από όσα εισπράττει ο Νέλσον Ολιβέιρα.

Αυτό είναι το πιο 'καυτό' ζήτημα του καλοκαιριού για την Ενωση. Δεν είναι πια ο Σιμάνσκι, ούτε καν ο Αραούχο, η καριέρα του οποίου -αντιστρόφως με αυτή του Κροάτη- έχει πάρει την κατιούσα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο 'Τσίνο' θα συνεχίσει στην ΑΕΚ, ίσως πάλι υπό καθεστώς δανεισμού. Ο Λιβάγια είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση, καθώς αναζητά και την οικονομική δικαίωσή του. Με χρήματα που δεδομένα μπορεί να βρει αλλού. Ένα συμβόλαιο κοντινό σε αυτό του Ολιβέιρα.

Αν πάντως είναι να ποντάρει κάποιος χρήματα στο 'πού', τότε ας τα ακουμπήσει στην παραμονή του. Το παρελθόν έχει διδάξει ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν χάνει τις υποθέσεις με τους παίκτες που έχει ξεχωριστή σχέση. Ακόμα περισσότερο δε, όταν ξέρει ότι υπάρχει μπροστά το πιθανό σενάριο μιας πώλησης που θα του αποφέρει συντριπτικά περισσότερα από αυτά που το κλαμπ θα κληθεί να δώσει σε ένα νέο συμβόλαιο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK