Ο Λούκα Τόνι δεν ανακάλυψε την Αμερική με τις ντρίμπλες του Ρονάλντο

Λούκα Τόνι, Φάμπιο Καπέλο και Βιθέντε ντελ Μπόσκε έχουν κατά καιρούς καταθέσει την άποψη τους και συμφωνούν. Οι αριθμοί τι λένε; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί ή δεν μπορεί να ντριμπλάρει κανέναν σήμερα;

Ο Αντόνιο Καντρέβα της Ίντερ μαρκάρει στενά τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Γιουβέντους-Ίντερ, που έγινε στο 'Allianz Stadium' του Τορίνο, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Ο Αντόνιο Καντρέβα της Ίντερ μαρκάρει στενά τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Γιουβέντους-Ίντερ, που έγινε στο 'Allianz Stadium' του Τορίνο, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 MARCO ALPOZZI/LAPRESSE VIA AP

Η Γιουβέντους ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από τη Νάπολι και δεν ήταν λίγοι όσοι έστρεψαν τα βέλη τους στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ένας από αυτούς και ο Λούκα Τόνι, ο οποίος τη σεζόν 2011-2012 είχε φορέσει τη φανέλα της 'Γηραιάς Κυρίας'. Ο βετεράνος επιθετικός τόνισε χαρακτηριστικά πως "είναι μια ήττα που φέρει την υπογραφή και του Ρονάλντο. Δεν είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, ενώ δεν μπορεί να ντριπλάρει κανέναν".

Ίσως κάποιοι βρουν υπερβολική την τοποθέτηση του, ωστόσο είναι 100% εύστοχη. Μόνο που ο Τόνι δεν ανακάλυψε την Αμερική. Ο Πορτογάλος σταρ έχει αφήσει έξω από το ρεπερτόριο του τις ντρίμπλες εδώ και χρόνια. Το 2014 ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε κλήθηκε να κάνει μια σύγκριση με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των Ρονάλντο, Μέσι και Νεϊμάρ.

"Ο Ρονάλντο είναι ένας παίκτης όλος δύναμη, ταχύτητα, χρησιμοποιεί με άνεση και τα δύο πόδια, καλός με το κεφάλι, καλός στα χτυπήματα φάουλ και στα πέναλτι. Είναι ένα 'ζώο'. Είναι λιγότερο δημιουργικός και δεν έχει την κοφτή ντρίμπλα που διαθέτουν οι Νεϊμάρ και Μέσι. Θέλει χώρο για να παίξει. Δεν έχει το ρεπερτόριο του Νεϊμάρ που είναι ελαφρύτερος, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί δέος με το παιχνίδι του", είχε απαντήσει σχετικά ο Ισπανός τεχνικός.

Στα πιο φρέσκα, μόλις τον Νοέμβριο του 2019, ο Φάμπιο Καπέλο είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τον Ρονάλντο. Στο ντέρμπι με τη Μίλαν ο Μαουρίσιο Σάρι έκανε αλλαγή τον CR7, με τον Ντιμπάλα που πέρασε στη θέση του να δίνει τη νίκη στη Μίλαν. Ο Ρονάλντο δεν είχε δει με καλό μάτι την απόφαση του προπονητή του.

"Αυτή τη στιγμή δεν παίζει καλά και ήταν σωστή επιλογή να τον αποσύρει. Αυτό που έκανε ο Σάρι ήθελε χαρακτήρα και στο τέλος κέρδισε το παιχνίδι. Το γεγονός ότι ο Ρονάλντο δεν κάθισε στον πάγκο και είπε άσχημα λόγια στον Σάρι δεν είναι ωραία εικόνα. Πρέπει να είσαι πρωταθλητής και όταν αποσύρεσαι, όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά. Δεν παίζει καλά αυτή τη στιγμή, ενώ ο Ντιμπάλα είναι σε εξαιρετική φόρμα. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρονάλντο δεν έχει περάσει κανένα με ντρίμπλα τα τελευταία τρία χρόνια. Θυμάμαι όταν πέρναγε τους αντιπάλους του σαν σταματημένους. Τώρα, δεν συμβαίνει πια...", είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο Καπέλο στο Sky Sports Italia.

Δικαιώνεται αυτή η άποψη από τα νούμερα; Και με το παραπάνω. Την φετινή σεζόν ο Ρονάλντο έχει 1,8 ντρίμπλες ανά 90' στην Serie A και αντίστοιχα 2,0 ντρίμπλες/90' στο Champions League. Αν αυτό το νούμερο δεν λέει κάτι σε πολλούς, φτάνει μια απλή σύγκριση με τα νούμερα του Λιονέλ Μέσι για να αναδείξει του λόγου το αληθές. Ο Αργεντίνος σταρ πραγματοποιεί 5,5 ντρίμπλες ανά 90 λεπτά στην LaLiga και 7,8 ντρίμπλες/90' στο Champions League!

Ωστόσο αυτή η πτυχή του παιχνιδιού φθίνει για τον Ρονάλντο εδώ και χρόνια. Δεν είναι φετινή διαπίστωση. Είχε αρχίσει από την εποχή που αγωνιζόταν στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ειδικά από τη σεζόν 2014/15, ο Πορτογάλος άρχισε να αφήνει όλο και περισσότερο το πλάι του γηπέδου, να κινείται τακτικά στον άξονα και σε λιγότερα μέτρα. Συνέχιζε να δουλεύει το κορμί του για να αποκτήσει επιπλέον δύναμη, όγκο, ευελιξία και έκρηξη στα πρώτα μέτρα, ενώ εστίαζε στα τελειώματα του εντός περιοχής.

Ο Ρονάλντο είχε αποφασίσει να ξοδεύει όλη την ενέργεια του κοντά και μέσα στην περιοχή, προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν απόλυτο σκόρερ. Αναμφίβολα το έχει πετύχει, καθώς ακόμη και στα 35 του παραμένει ένα 'φονικό όπλο' μέσα στο 'κουτί'. Την ίδια στιγμή θυσίασε την επιρροή του στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού και μοιραία οι επιδόσεις του στην ντρίμπλα πήραν την κατιούσα.

Την σεζόν 2015/16, ο Πορτογάλος είχε 1,4 ντρίμπλες/90' στην LaLiga και 0,8(!) στο Champions League. Την σεζόν 2016/17, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 0,9/90' για το πρωτάθλημα και 1,2/90' στο Champions League. Την αγωνιστική περίοδο που ακολούθησε, ο Ρονάλντο είχε 1,1 ντρίμπλες ανά 90 λεπτά στην LaLiga και 1,7/90' στο Champions League.

Με την μεταγραφή του στην Γιουβέντους ανέβασε ελαφρώς την επίδοση του. Έτσι την σεζόν 2018/19, ο CR7 ολοκλήρωσε την προσπάθεια του με 1,5 ντρίμπλες ανά 90 λεπτά στην Serie A και 2,0/90' στο Champions League. Στις ίδιες σεζόν οι αντίστοιχες επιδόσεις του Μέσι κυμάνθηκαν στο 3,5 - 5,5 για το πρωτάθλημα και 3,1 - 7,8 στο Champions League. Με τα φετινά του νούμερα να είναι συνδυαστικά τα υψηλότερα στην καριέρα του.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει μέχρι και σήμερα, κλεισμένα 35, ένας παίκτης - φαινόμενο. Ωστόσο η εποχή που με συνέπεια 'στοίχιζε' τους αντιπάλους του και τους πέρναγε σαν σταματημένους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK