Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει μάθει να απαντά στις προκλήσεις

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Ήταν ο καλύτερος διαιτητής του 2016 -σε όλον τον κόσμο- και εκ των κορυφαίων της γενιάς του. Ήταν και αντικείμενο ερευνών. Αθωώθηκε πανηγυρικά. Αυτή είναι η ιστορία του.

Ο Άγγλος Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι ο νέος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ
Ο Άγγλος Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι ο νέος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ AP PHOTO/SANG TAN

Το θέμα με τους επικεφαλής της διαιτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου κρατά όσα χρόνια θυμάσαι τον εαυτό σου -ανεξάρτητα από την ηλικία σου- και το πιθανότερο είναι πως δεν θα τακτοποιηθεί όσο ζεις -ίσως και όσο θα ζουν τα εγγόνια σου. Στο θέμα μας, η Big-4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός) έδωσαν ραντεβού για την Παρασκευή 17/7, το μεσημέρι, ώστε να συμφωνήσουν για το νέο πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Δηλαδή, τον άνθρωπο που θα αναλάμβανε την επόμενη μέρα από τον Μέλο Περέιρα. Αυτός είναι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ., γνωστός ως εκ των καλύτερων Ευρωπαίων διαιτητών της γενιάς του.

O 45χρονος Άγγλος, ο οποίος είχε άδεια FIFA από το 2006 -δυο χρόνια αφότου έγινε επαγγελματίας, σε ηλικία 30 χρόνων- έως το 2017, σφύριξε τον τελικό του 2016 UEFA Champions League και αυτόν του UEFA Euro2016. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους έκανε tattoos τα logos των διοργανώσεων, στο χέρι του και το Δεκέμβρη αναδείχθηκε 'καλύτερος διαιτητής' της χρονιάς, σε όλον τον κόσμο.

Στην άλλη λίστα υπάρχει η έρευνα που 'χε γίνει το καλοκαίρι του 2008, για χρέη εταιριών με τις οποίες είχε άμεση σχέση. Για την ακρίβεια, ο Κλάτενμπεργκ έχει δική του εταιρία ηλεκτρικών (ήταν ηλεκτρολόγος πριν γίνει ρεφ πλήρους απασχόλησης) και είχε νομική διαμάχη με συνεργάτη. Μια μέρα έλαβε email που ανέφερε πως 'τσέκαρε αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα σου, για νομική διαμάχη μαζί μου. Αν όχι, το να με πας στα δικαστήρια μπορεί να προκαλέσει πόνο στην οικογένεια σου'. Το προώθησε σε δικηγόρο και τρεις ώρες μετά η FA ανακοίνωσε την παύση των εργασιών του, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Στις 28/1 του 2009 το αρμόδιο όργανο για τους διαιτητές της Αγγλίας (Professional Game Match Officials Limited) τον απέλυσε, για αθέτηση συμβολαίου. Ο Κλάτενμπεργκ έκανε έφεση, δικαιώθηκε και στις 18/2 ξαναμπήκε στις λίστες. Παρ' όλα αυτά, εκκρεμούσε ένα υπόλοιπο από την ποινή των οκτώ μηνών της αρχικής τιμωρίας (επιβλήθηκε στις 6/8 του 2008). Επέστρεψε στην τελευταία αγωνιστική της Premier League, στο Μάντσεστερ Σίτι-Μπόλτον.

Οι φανς του χάρισαν standing ovation

Στις 28/10 του 2012 η Τσέλσι είχε καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία (στην Football Association) εναντίον του νέου προέδρου της ΚΕΔ, αναφέροντας πως χρησιμοποίησε ακατάλληλη γλώσσα εναντίον του Τζον Όμπι Μίκελ, στο ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο διαιτητής συνεργάστηκε στο 100% με τις αρχές και την έρευνα, ενώ δική της έρευνα έκανε και η Metropolitan Police Service -αφότου δέχθηκε διαμαρτυρία από τη Society of Black Lawyers, που αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά -αφού δεν κατέθεσε κανείς εναντίον του Κλάτενμπεργκ. Ακολούθησε η αθώωση του από την FA και χρέωσε στον Μίκελ "χρήση απειλητικών και προσβλητικών λέξεων και συμπεριφοράς" εναντίον του ρέφερι. Ο παίκτης κρίθηκε ένοχος, τιμωρήθηκε με τρεις αγώνες και 66.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο Κλάτενμπεργκ έγραψε στη δήλωση του πως "γνώριζα πως είμαι αθώος, αλλά υπήρχε η πιθανότητα να διαλυθεί η καριέρα μου. Και αυτό ήταν τρομακτικό". Επέστρεψε στα γήπεδα, στις 25/11 στο Τότεναμ-Γουέστ Χαμ, ως τέταρτος. Έγινε πρώτος στο Νόργουιτς Σίτι-Σαουθάμπτον, τρεις μέρες μετά. Οι φαν τον υποδέχθηκαν στο γήπεδο με standing ovation.

To 2017 είχε πάει στη Σαουδική Αραβία για να εκπαιδεύσει τους διαιτητές, ενώ το Φλεβάρη του 2019 τον ζήτησαν οι Κινέζοι στο συνέδριο που έκαναν, με θέμα το πώς μπορούν να αλλάξουν όσα ισχύουν στη λίγκα τους, για να βελτιωθεί συνολικά, αλλά και να προωθηθεί η εξέλιξη.

Τον περασμένο Μάιο τον ρώτησαν από τη Mirror ποιοι είναι οι πέντε πιο ενοχλητικοί παίκτες που είχε βρει στο διάβα του, στην καριέρα του στην Premier League, αλλά και τις διοργανώσεις της FIFA. Eίπε τα ονόματα των Γκρεγκ Μπέλαμι ("ήταν εφιάλτης για να τους διαιτητές. Φώναζε πολύ, κουνούσε τα χέρια του πέρα-δώθε και προκαλούσε συνεχώς. Η γλώσσα του ήταν άθλια"), Ρόι Κιν ("δεν μπορούσες να τον εμπιστευτείς. Δεν ήξερες, αν θα κάνει κάτι άσχημο. Εκτός γηπέδων ήταν και παραμένει κύριος"), Γιενς Λέμαν ("κλαιγόταν διαρκώς -γιατί η μπάλα είναι άσπρη ή γιατί είναι στρογγυλή- και ήταν εριστικός"), Πέπε ("όταν έπαιζε, έπρεπε να τον παρατηρείς διαρκώς, γιατί δεν μπορούσες να τον εμπιστευτείς για τίποτα και ποτέ") και Τζον Όμπι Μίκελ ("ήταν ο λόγος που άρχισα να μην απολαμβάνω τη διαιτησία. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη").

Η ευχή μας είναι να πάνε όλα καλά με τον Άγγλο. Για παν ενδεχόμενο, θα θέλαμε να καταθέσουμε μια πρόταση διαδοχής.

Στα 36 ο Σάνι Γκιλ έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, από το όργανο που αξιολογεί τους διαιτητές της Αγγλίας.
Στα 36 ο Σάνι Γκιλ έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, από το όργανο που αξιολογεί τους διαιτητές της Αγγλίας. TWITTER (@SUNNYGILLGILL)

Η πρόταση μας είναι ο Σάνι Γκιλ

O Jarnail Singh (ας πούμε Τζανρέιλ Σινχ) ήταν ο πρώτος Ασιάτης -και ο πρώτος Σιχ- που έγινε διαιτητής στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο γεννημένος στο Πουντζάμπ της Ινδίας, στις 5/2 του 1962 Τζαρνέιλ πήγε με την οικογένεια του στο Γούλβερχαμπτον όταν εκείνος ήταν μικρός. Εκεί αγάπησε το ποδόσφαιρο, το ένα έφερε το άλλο και πήρε άδεια linesman το 1985. Το 1999 έφτασε στη Football League, ως βοηθός και το 2004 έγινε πρώτος. Αποσύρθηκε το 2011 (μετά το διεθνές ματς Κίνα-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται στην αστυνομία, ως οδηγός ταξί, έγινε ιδιοκτήτης μανάβικου, ενώ έγινε και πωλητής kirpan (στιλέτο των Σιχ).

Από τα χρόνια του στα γήπεδα (όπου εμφανιζόταν με τουρμπάνι και μούσι, ενώ ως παρουσία ήταν επιβλητική -ψηλός και γεροδεμένος, έχει να θυμάται πολλά. Ξεχωρίζει τη μέρα που ένας παίκτης σχολίασε την καταγωγή και το χρώμα του δέρματος του. "Δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος έκανε τα σχόλια. Πλησίασα λοιπόν, δυο παίκτες και ρώτησα αν κάποιος έχει το κουράγιο να επαναλάβει τι είχε πει". Δεν είχε.

Παντρεύτηκε και έγινε πατέρας δυο αγοριών: των Σάνι και Μπάπσι Γκιλ. Αμφότεροι είναι διαιτητές ποδοσφαίρου. Και οι δυο υπέφεραν από όσα άκουγαν από την πρώτη φορά που έβαλαν σφυρίχτρα να διευθύνουν αγώνα, ως έφηβοι. Πέραν των ρατσιστικών σχολίων, είχαν να διαχειριστούν και την γκρίνια των γονέων. Τα παράτησαν, για να επιστρέψουν στα γήπεδα όταν πια όδευαν προς το τέλος της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους. Ένιωθαν πια, πως είχαν αποκτήσει πια τις εμπειρίες για να ανταποκριθούν.

Ο Σάνι ειδικά, ήταν ένα βήμα πιο μπροστά -ως δεσμοφύλακας σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Στα 36 και ενώ είναι ο κορυφαίος Ασιάτης ρεφ, σύμφωνα με το Professional Game Match Official Limited -το όργανο που βαθμολογεί και ορίζει διαιτητές στις λίγκες της χώρας-, εξήγησε στη Sun (εσύ μπορείς να δεις την αναδημοσίευση στο BBC) πως 'εφόσον μπορούσα να διαχειριστώ κρατούμενους, προφανώς θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και με τους ποδοσφαιριστές'. Πρόσθεσε και ότι 'όταν κάνω λάθος, ξέρω πως όλοι θα το θυμούνται για πάντα, γιατί δεν θα ξεχάσουν ποτέ έναν Ασιάτη'. Είναι ο μόνος Ασιάτης που σφυρίζει σε National League επίπεδο και πάνω. "Στα θετικά είναι πως δεν ξεχνούν και ό,τι καλό κάνεις".

Kαι οι δυο γιοι ομολόγησαν πως αν δεν ήταν ο πατέρας τους διαιτητής, το πιθανότερο είναι να μην είχαν ασχοληθεί ποτέ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK