Ο Μαρτίνς 'πόνεσε' για τον αποκλεισμό του Κούτρη

Ο Πέδρο Μαρτίνς εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητες και τον ταπεινό χαρακτήρα του Κούτρη, αλλά ήξερε πως δεν μπορεί να αφήσει το συναίσθημα του να τον επηρεάσει. Το Contra.gr εξηγεί τις επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού στην λίστα του Champions League.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΣΕΝΤ ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Πέδρο Μαρτίνς και Λεονάρντο Κούτρης σε στιγμιότυπο από την φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Σιντ Τρούιντεν, στην καλοκαιρινή προετοιμασία του 2018. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Την Τετάρτη (4/9) ο Ολυμπιακός παρέδωσε στην UEFA την λίστα Α' με τους 21 παίκτες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων του Champions League, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' θα αντιμετωπίσουν τις Μπάγερν Μονάχου, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα στο Group B. Εκτός από τους Χριστοδουλόπουλο και Φορτούνη που ήταν δεδομένο πως θα μείνουν εκτός, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης τραυματισμού (ρήξη χιαστού), στα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς δεν συμπεριλήφθηκαν και οι Κούτρης, Μπα, Μπρούνο, Σουντανί.

Κι αν για τους τρεις τελευταίους δεν προκύπτουν ιδιαίτερα ερωτήματα, ο αποκλεισμός του Κούτρη προκάλεσε απορίες καθώς πρόκειται για έναν παίκτη που εμπιστεύτηκε αρκετά πέρσι ο Μαρτίνς (ήταν βασικός και στον ιστορικό θρίαμβο επί της Μίλαν). Ωστόσο κοιτάζοντας ψύχραιμα τα δεδομένα, ο Πορτογάλος τεχνικός έπραξε ορθά με βάση τις ανάγκες του συνόλου. Αρχικά ας θυμηθούμε τους παίκτες από τις λίστες Α' και Β' που δηλώθηκαν στην UEFA.

ΛΙΣΤΑ Α'

Τερματοφύλακες: Αλέν, Σα

Αμυντικοί: Γκασπάρ, Σεμέδο, Σισέ, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Τσιμίκας

Μέσοι: Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Μπενζιά, Ποντένσε, Μασούρας, Λοβέρα, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς

Επιθετικοί: Γκερέρο, Ελ Αραμπί

ΛΙΣΤΑ Β'

Τερματοφύλακες: Καραργύρης

Αμυντικοί: Νικόλης, Μαρτίνης

Μέσοι: Ξενιτίδης, Φέκκας, Σουρλής

Επιθετικοί: Βοΐλης

Έβαλε στην άκρη το συναίσθημα για το συμφέρον της ομάδας

Σχετικά με τους γκολκίπερ κάθε σχόλιο είναι περιττό. Στις επιλογές της άμυνας αρκετοί εξεπλάγησαν με την απουσία του Κούτρη από αυτές. Ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε 4 στόπερ, 3 πλάγιους μπακ και ένα... πολυεργαλείο. Ο Ελληνοβραζιλιάνος μπακ έμεινε εκτός λίστας, σε μια απόφαση που μοιάζει απόλυτα σωστή με την ψυχρή λογική. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το ρόστερ του Ολυμπιακού, είναι δεδομένο πως όταν ένας εκ των Τσιμίκα ή Κούτρη βρίσκεται στην ενδεκάδα, ο άλλος θα είναι εκτός αποστολής! Και αυτό γιατί στον πάγκο θα βρίσκεται είτε ο Τοροσίδης, είτε ο Γκασπάρ που μπορούν να αγωνιστούν και στα δύο άκρα της άμυνας.

Όπως και πέρσι τέτοια εποχή (στα προκριματικά του Europa League), έτσι και φέτος, ο Τσιμίκας είναι πιο μπροστά στις προτιμήσεις του Μαρτίνς. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν υπολογίζεται ο Κούτρης. Αντιθέτως. Την περσινή σεζόν οι δύο διεθνείς μπακ μοιράστηκαν τα παιχνίδια, με τον Τσιμίκα να κάνει 28 συμμετοχές και τον Κούτρη 24. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος, σε μια σεζόν που αναμένεται πιο μεγάλη και περισσότερο επίπονη.

Αν ο Μαρτίνς επέλεγε τον Κούτρη (που συν τοις άλλοις συνδέθηκε και με κάμποσα μεταγραφικά σενάρια μέσα στο καλοκαίρι αλλά τελικά έμεινε στη βάση του), τότε θα άφηνε εκτός λίστας τον Τσιμίκα. Ωστόσο ο δεύτερος έβγαλε με άριστα την διαδικασία των προκριματικών, ήταν εντυπωσιακά βελτιωμένος ανασταλτικά σε σχέση με πέρσι και έτσι πήρε το χρίσμα από τον προπονητή του. Ο Κούτρης θα είναι ο άνθρωπος του Μαρτίνς εντός συνόρων, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητες και τον ταπεινό χαρακτήρα του 24χρονου μπακ, αλλά ήξερε πως δεν μπορεί να αφήσει το συναίσθημα του να τον επηρεάσει. Χρειάστηκε να επιστρατεύσει τον κυνισμό του για να πάρει μια απόφαση με βάση το συμφέρον της ομάδας.

Περιττό να πούμε πως θα έμοιαζε 'τρελό' να θυσιαστεί μια θέση στόπερ για έναν αριστερό μπακ. Γκασπάρ και Τοροσίδης θα κληθούν καλύψουν μια ενδεχόμενη απουσία του Τσιμίκα από παιχνίδι της διοργάνωσης.

Δεξιά δεσπόζει η εικόνα του Ελαμπντελαουί, με τον Γκασπάρ και τον Τοροσίδη να είναι και εδώ τα back up, με τον τελευταίο να έχει και έναν τρίτο ρόλο, αυτόν του 5ου στόπερ. Λογικά 'κόπηκαν' και οι Μάρκοβιτς, Μπα. Ο πρώτος είναι σε διάστημα προσαρμογής, για την θέση του δεύτερου προτιμήθηκε η εμπειρία του Παπαδόπουλου.

Η λογική έκοψε τον Μπρούνο

Φτάνοντας στους παίκτες που απαρτίζουν την μεσαία γραμμή, είτε μιλάμε για κεντρικούς, ακραίους, ανασταλτικούς, δημιουργικούς ή επιθετικούς ρόλους, εκτός λίστας έμεινε ο Μπρούνο. Ο Βραζιλιάνος δεν ήθελε να πάει στη Νυρεμβέργη αλλά να το παλέψει όσο δεν πάει στον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ούτε ο Μαρτίνς ήθελε να δει τον Μπρούνο να φεύγει.

Και με δεδομένο ότι η πολυκοσμία στις θέσεις των εξτρέμ ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες του Βραζιλιάνου να βρει χρόνο εκεί, μένει να δούμε τι σκέφτεται ο Πορτογάλος τεχνικός των 'ερυθρολεύκων' για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Μπορεί κάποια στιγμή να τον δούμε σε ρόλο κεντρικού μέσου, στη θέση '8'; Είναι μια πιθανότητα.

Ο Μαρτίνς έχει καταλήξει στην τετράδα Ποντένσε, Μασούρα, Ραντζέλοβιτς και Λοβέρα (ενώ τον Οκτώβρη αναμένεται η επιστροφή του Χριστοδουλόπουλου) για τις δύο θέσεις στα άκρα της επίθεσης, οι Βαλμπουενά - Μπενζιά θα καλύψουν το κενό του Φορτούνη (ίσως σε κάποια ματς δούμε και στο '8' τον Μπενζιά) και οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά είναι οι τρεις λύσεις κλασικών κεντρικών μέσων (με τον Τοροσίδη να έχει αγωνιστεί σε κάποια ματς της καριέρας του ως ανασταλτικός μέσος). Επομένως λογικά περίσσευε ο Μπρούνο, που θα έχει πλέον τις ευκαιρίες του σε παιχνίδια εντός συνόρων.

Ο Σουντανί έμεινε εκτός γιατί δεν γινόταν αλλιώς

Όσον αφορά τους επιθετικούς, στις επιλογές δεν θα μπορούσαν να μην είναι ο άνθρωπος που τράβηξε το κάρο στα προκριματικά και αυτός που αποκτήθηκε ως ο βασικός φορ της ομάδας. Ο Γκερέρο απέδειξε την χρησιμότητα του στο ρόστερ, ο Ελ Αραμπί άρχισε να δείχνει την μεγάλη του ποιότητα τις τελευταίες εβδομάδες, έτσι ο Σουντανί μοιραία έμεινε εκτός λίστας.

Αν θα χρειαστεί ένας τρίτος παίκτης για να παίξει στην επίθεση στην διάρκεια της φάσης των ομίλων; Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε τι θα σκαρφιστεί ο Πέδρο Μαρτίνς. Για την ώρα, ο τρόπος που ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε τις επιλογές του κρύβει 100% ποδοσφαιρική λογική. Και σε καμία περίπτωση ο κυνισμός του δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς με βάση αυτόν καταφέρνει να αποδίδει δικαιοσύνη στα αποδυτήρια.

Θα παίζει Ευρώπη τον Φεβρουάριο ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK