Το βάθος του ρόστερ των 5 μεγάλων της Super League 1

Η λειψανδρία του ΠΑΟΚ σε 3 θέσεις, το μοναδικό ερώτημα του Ολυμπιακού, η 'προσευχή' της ΑΕΚ για τους στόπερ στο 3-5-2, η ισορροπία του Άρη, το θέμα ποιότητας και ο άλυτος (;) γρίφος των χαφ του Παναθηναϊκού. Το Contra.gr καταγράφει τα συν και τα πλην στα ρόστερ των ομάδων.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν μετά από τη νίκη επί της Κρασνοντάρ με 2-1 στη Ρωσία για τα playoffs του Champions League 2019-2020 και την είσοδό τους στη φάση των ομίλων, 'Κρασνοντάρ Στέιντιουμ', Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν μετά από τη νίκη επί της Κρασνοντάρ με 2-1 στη Ρωσία για τα playoffs του Champions League 2019-2020 και την είσοδό τους στη φάση των ομίλων, 'Κρασνοντάρ Στέιντιουμ', Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Το θερινό μεταγραφικό παράθυρο έκλεισε, μοναδική διαθέσιμη αγορά είναι αυτή των ελεύθερων και το Contra.gr ελέγχει το squad depth chart των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκού, εντοπίζοντας τα σημεία που υπερτερούν ή υστερούν, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Χωρίς άλλη χρονοτριβή, ξεκινάμε.

ΠΑΟΚ: Λειψανδρία σε 3 θέσεις

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν με μια αποτυχία. Ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League μπορεί να θεωρείται (και είναι) φυσιολογικός, όχι όμως και αυτός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας στα playoffs του Europa League, που αφήνει τον 'Δικέφαλο' εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης καλείται πλέον να υπερασπιστεί τα εντός συνόρων κεκτημένα, κουβαλώντας την ταμπέλα του νταμπλούχου από την περσινή σεζόν.

Τα ερωτηματικά πάντως στο ρόστερ δεν λείπουν. Με τον φυσικό του ηγέτη και αρχηγό Βιεϊρίνια να βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης μετά την ρήξη χιαστού, ο μοναδικός καθαρός αριστερός μπακ του ρόστερ είναι ο Γιαννούλης. Παίκτης με ταλέντο και προοπτική, που όμως θα κληθεί να κουβαλήσει το βάρος της θέσης μόνος του, τουλάχιστον για το πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει να αντιμετωπίζει θέμα και στις θέσεις των χαφ του άξονα. Ο Μαουρίσιο χρειάζεται ακόμη χρόνο για να επιστρέψει στην δράση (ρήξη χιαστού), ο Βέρνμπλουμ έχει αναρρώσει από την ρήξη αχιλλείου αλλά ακόμη ψάχνεται, ενώ ο Ελ Καντουρί προσπαθεί φιλότιμα να καλύψει την θέση στο '8', ωστόσο παραμένει ευπαθείς στους μυϊκούς τραυματισμούς. Εσίτι, Αουγκούστο και... λίγο Μίσιτς έχει στην διάθεση του ο Αμπέλ Φερέιρα, που δεδομένα θα ήθελε μια ακόμη λύση για εκεί.

Στους εξτρέμ υπάρχουν ικανοποιητικές λύσεις σε ποσότητα και δημιουργία, ωστόσο στην επίθεση τα κουκιά είναι μετρημένα. Ο Φερέιρα προσπαθεί να εφαρμόσει ένα 4-4-2, με έναν κλασικό φορ και έναν περιφερειακό. Ρόλο στον οποίο χρησιμοποιεί τον Πέλκα, ίσως τον μοναδικό παίκτη του ρόστερ που μπορεί να τον υπηρετήσει. Εναλλακτικά υπάρχει μόνο ο Μπίσεσβαρ, παίρνοντας μετάθεση από το αριστερό άκρο της επίθεσης. Άκπομ και Σβιντέρσκι καλύπτουν τις ανάγκες στην θέση του κλασικού επιθετικού.

Το βάθος του ρόστερ των 5 μεγάλων της Super League 1
Το squad depth chart του ΠΑΟΚ - σεζόν 2019/2020

Ολυμπιακός: Εντυπωσιακή πληρότητα με μόλις ένα, αλλά δυνατό ερώτημα

Η σεζόν ξεκίνησε ονειρικά για τον Ολυμπιακό, που απέκλεισε κατά σειρά τις Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ, φτάνοντας στους ομίλους του Champions League 2019-2020. Αναμφίβολα η επιτυχία είναι σπουδαία, ωστόσο πέρα από την δόξα και το χρήμα μέσω Ευρώπης, οι 'ερυθρόλευκοι' θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν στην κορυφή εντός συνόρων μετά από μια διετία.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει πως η χρονιά αναμένεται γεμάτη με επίπονα και απαιτητικά παιχνίδια, έτσι καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ που μοιάζει εξαιρετικά γεμάτο, με μόνο ένα αλλά δυνατό ερωτηματικό. Πώς θα αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη απουσία του Γκιλιέρμε; Ο Βραζιλιάνος, μαζί με τον Μπουχαλάκη και τον Καμαρά είναι οι μοναδικοί τρεις κλασικοί κεντρικοί μέσοι στο ρόστερ, έχοντας διαφορετικά αγωνιστικά στοιχεία. Και το θέμα εδώ για τον Ολυμπιακό δεν είναι ποσοτικό. Λύσεις στο '8' μπορεί να βρει -κατ' ανάγκη- και από τους Μπενζιά, Μπρούνο (ο Βραζιλιάνος αρνήθηκε να πάει στην Νυρεμβέργη και με την πολυκοσμία στους εξτρέμ, πιο πιθανό είναι να κληθεί να δώσει λύσεις στον άξονα), ενώ στο '6' (σε ρόλο καθαρά ανασταλτικού μέσου) έχουν μια σχετική εμπειρία οι Τοροσίδης - Σεμέδο.

Ωστόσο σε κάθε πιθανό συνδυασμό, ακόμη και το Καμαρά - Μπουχαλάκης που 'φορέθηκε' πολύ πέρσι στο ξεκίνημα της σεζόν, υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα: ουδείς παίκτης έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με του Γκιλιέρμε. Κανείς δεν μπορεί να παίξει την θέση όπως εκείνος. Και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Βραζιλιάνος σε αυτά τα μέτρα του γηπέδου είναι εξαιρετικά κομβικός συνολικά για το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που θα χειριστεί τις καταστάσεις ο Πέδρο Μαρτίνς. Από εκεί και πέρα, το ρόστερ των 'ερυθρολεύκων' μοιάζει πλήρες σε κάθε θέση... Με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να αναμένεται να μπει σταδιακά στην δράση από τον Οκτώβρη και την επιστροφή του Κώστα Φορτούνη να υπολογίζεται στις αρχές της άνοιξης.

Το βάθος του ρόστερ των 5 μεγάλων της Super League 1
Το squad depth chart του Ολυμπιακού - σεζόν 2019/2020

ΑΕΚ: 'Προσευχή' για τους στόπερ

Το εγχείρημα με τον Μιγκέλ Καρντόσο στον πάγκο απέτυχε, ο Πορτογάλος τεχνικός γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν και η παρουσία του στην ΑΕΚ μάλλον της στοίχισε τους ομίλους του Europa League. Με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο ο 'Δικέφαλος' άγγιξε το θαύμα στην ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης με την Τράμπζονσπορ, αλλά το 2-0 δεν ήταν αρκετό για να καλύψει το 1-3 στο ΟΑΚΑ. Με τον Έλληνα προπονητή να μονιμοποιείται κατόπιν εισήγησης του Ίλια Ίβιτς, η ΑΕΚ εκτός απροόπτου επιστρέφει στο 3-5-2, διάταξη που μάλλον της ταιριάζει καλύτερα βάσει ρόστερ.

Ωστόσο την ίδια στιγμή αναδεικνύει και ένα μεγάλο ερωτηματικό, που αφορά τις θέσεις των στόπερ. Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Οικονόμου και Σβάρνας είναι οι τέσσερις λύσεις, με τον Μιχάλη Μπακάκη να επιστρατεύεται σε αυτό τον ρόλο (πάντα σε άμυνα τριών) και στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι πως ο Τσιγκρίνσκι έχει ευπάθεια στους μυικούς τραυματισμούς, ενώ τα δικά του χαρακτηριστικά δεν τα έχει άλλος στόπερ του ρόστερ. Επίσης θέμα είναι και η ευκολία με την οποία παίρνει κάρτες ο Βράνιες. Ο Νίκος Κωστένογλου θα κληθεί να διαχειριστεί αυτά τα δεδομένα τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα ανοίξει ξανά το μεταγραφικό παράθυρο.

Από εκεί και πέρα, οι Μοράν - Βασιλαντωνόπουλος ενεργοποιήθηκαν ξανά και ειδικά ο δεύτερος μπορεί να φανεί χρήσιμος στο 3-5-2, έχοντας παίξει μόνος του στην δεξιά πλευρά αρκετές φορές στο παρελθόν. Ενδιαφέρον έχει ο ρόλος που θα έχουν σε αυτή τη διάταξη παίκτες όπως οι Βέρντε, Αλμπάνης. Ο Ιταλός εκτός απροόπτου θα κληθεί να δώσει λύσεις ως επιτελικός χαφ και ο Αλμπάνης δείχνει να προορίζεται για τον ρόλο του δεύτερου επιθετικού.

Το βάθος του ρόστερ των 5 μεγάλων της Super League 1
Το squad depth chart της ΑΕΚ - σεζόν 2019/2020

Ο Ζινεντίν Ζιντάν που είναι σαν τον Μίτσελ, ο Ολυμπιακός στο Champions League, η αποτυχία της ΑΕΚ 2021 και ο επόμενος πρωταθλητής Ευρώπης στο νέο Pod-όσφαιρο.

 

Άρης: Ικανοποιητικές λύσεις σε κάθε γραμμή

Η προσπάθεια του Άρη στη ρεβάνς με την Μόλντε ήταν συγκλονιστική, ωστόσο οι 'κίτρινοι' λύγισαν στην παράταση, έχοντας ισοφαρίσει το 3-0 του πρώτου αγώνα στη Νορβηγία! Έτσι ολοκληρώθηκε άδοξα η προσπάθεια τους στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Η ισοπαλία της πρεμιέρας με τον ΟΦΗ στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' και η ήττα που ακολούθησε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Βόλο, έφεραν την παραίτηση του Σάββα Παντελίδη, η οποία έγινε δεκτή. Έτσι ο Άρης βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τεχνικού, που θα κληθεί να κουμαντάρει ένα αρκετά καλό, για τα οικονομικά δεδομένα των 'κίτρινων' και την δυναμική της Super League, ρόστερ.

Ρίχνοντας μια ματιά στα ονόματα που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό του Άρη, διαπιστώνει κανείς πως οι λύσεις είναι αρκούντως ικανοποιητικές τηρουμένων των αναλογιών. Και μοιάζει πραγματικό δύσκολο να μην εξασφαλίσουν οι 'κίτρινοι' ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και για την επόμενη σεζόν. Ακόμα κι αν τελικά υπάρξουν... διαρροές (Γιουνές).

Το βάθος του ρόστερ των 5 μεγάλων της Super League 1
Το squad depth chart του Άρη - σεζόν 2019/2020

Παναθηναϊκός: Θέμα ποιότητας και ο άλυτος (;) γρίφος των χαφ

Η εικόνα των φιλικών άφηνε υποσχέσεις, ωστόσο όταν ήρθε η ώρα των επίσημων ο Παναθηναϊκός τα έκανε μαντάρα. Η εκτός έδρας ισοπαλία με την Λαμία αποδείχθηκε το μικρότερο κακό, αφού ακολούθησε η ήττα - σοκ στο ΟΑΚΑ με σκορ 1-3 από τον ΟΦΗ! Οι 'πράσινοι' βιώνουν περίοδο σκληρού... μνημονίου, τα οικονομικά είναι εξαιρετικά περιορισμένα για την ενίσχυση του ρόστερ και η σκληρή αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους παίκτες του σημερινού ρόστερ δύσκολα θα έβρισκαν μια θέση ακόμη και στον πάγκο ενός... κανονικού Παναθηναϊκού.

Εκτός από ποιοτικό, το θέμα του 'τριφυλλιού' είναι και ποσοτικό όσον αφορά τις θέσεις των κεντρικών μέσων. Κουρμπέλης και Δώνης είναι ουσιαστικά οι δύο μοναδικές 'καθαρές' λύσεις, με τον απενεργοποιημένο Τζανδάρη να μπαίνει ξανά στο πλάνο (;) μετά την αποβολή του Κουρμπέλη στο ματς με τον ΟΦΗ. Ο Νίκος Νταμπίζας σαρώνει την αγορά των ελεύθερων για χαφ και επιθετικό, όπου εκτός του Μακέντα οι επόμενες λύσεις μοιάζουν με στοιχήματα διαρκείας.

Το βάθος του ρόστερ των 5 μεγάλων της Super League 1
Το squad depth chart του Παναθηναϊκού - σεζόν 2019/2020


News 24/7

24MEDIA NETWORK