Ο Μαρτίνς πρέπει να καταλήξει για Βαλμπουενά

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις 3 παραμέτρους μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που ισχύουν στον Ολυμπιακό. Η βαθμολογία, ο Ματιέ Βαλμπουενά, αλλά και η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός δε νίκησε, ως εκ τούτου, έχασε τον αντικειμενικό στόχο του πριν από τη σέντρα του ντέρμπι. Παρά το αποτυχημένο αποτέλεσμα, ωστόσο, η εικόνα του στο 2ο ημίχρονο, η σαρωτική υπεροχή απέναντι σε ένα ΠΑΟΚ που είχε οπισθοχωρήσει και αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα, αντισταθμίζουν εν μέρει την απώλεια 2 εντός έδρας βαθμών. Η κούρσα των δυο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα κρατήσει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος που -να μη το ξεχνάτε- έχει και πλέι-οφ!

Ο Πέδρο Μαρτίνς, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα για ανεπιτυχές αποτέλεσμα, δεν... έχασε τη θέση του, ίσως γιατί στη μάχη με τον Αμπέλ Φερέιρα βγήκε νικητής. Η αλλαγή στο 41', με τον Χιλάλ Σουντανί αντί του Γιώργου Μασούρα, το 4-4-2, η αντικατάσταση του Ανδρέα Μπουχαλάκη με τον Μαντί Καμαρά, ήταν αποφασιστικές κινήσεις για να κυριαρχήσει απόλυτα ο Ολυμπιακός στο δεύτερο 45λεπτο. Από την άλλη, υπάρχει το ακατανόητο της... μπλαζέ εμφάνισης για ακόμη ένα 1ο ημίχρονο. Είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να απασχολήσει τον Μαρτίνς και τους παίκτες του, για τη συνέχεια, η οποία δεν θα είναι ακριβώς ίδια με ό,τι έχει προηγηθεί μέχρι τώρα. Μετά το 1-1 του ντέρμπι της Κυριακής, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που ο Ολυμπιακός πρέπει να τα αποκωδικοποιήσει, για να προχωρήσει. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

1. Ισόβαθμος μεν, όχι 'από πάνω' δε

Η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ δεν άλλαξε τη βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός παραμένει ισόβαθμος με τον Δικέφαλο, δεν είναι όμως και σε πλεονεκτική θέση. Είναι οι Θεσσαλονικείς που έχουν στον 2ο γύρο τα δυο μεγάλα ματς (με ΑΕΚ και Ολυμπιακό) εντός έδρας, αλλά και έχουν περάσει, ας πούμε, από δύσκολες έδρες όπως στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ ή στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, έχει αφήσει βαθμούς σε Ξάνθη και Νέα Σμύρνη. Από τα παιχνίδια με τις μικρές και μεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος κρίνεται, όπως είναι γνωστό, η τελική σούμα στη βαθμολογία. Ναι, το φετινό πρωτάθλημα έχει την ιδιαιτερότητα των πλέι-οφ, άρα θα χρειαστεί να δούμε τη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να ξέρουμε πώς θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Όποιος μπει στη δεύτερη φάση με τις λιγότερες βαθμολογικές απώλειες, είναι λογικό να έχει το αβαντάζ. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να γίνει πιο δυναμικός, εκτός έδρας. Μπαίνει με την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα βάλει το γκολ, αλλά συνήθως το αργά... πνίγει το γρήγορα, έρχεται το άγχος και η θολούρα. Να, το Σάββατο κιόλας, στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό, υπάρχει ένα τέτοιο ματς, που καθορίζει στο τέλος τη συνολική βαθμολογία.

2. Ο νέος τραυματισμός του Βαλμπουενά

Ο Ματιέ Βαλμπουένα θα λείψει ξανά από τον Ολυμπιακό
Ο Ματιέ Βαλμπουένα θα λείψει ξανά από τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Συν τοις άλλοις, ο τραυματισμός του Ματιέ Βαλμπουενά, πάνω που επανήλθε στη βασική ενδεκάδα, βάζει στον Μαρτίνς πρόσθετους πονοκεφάλους. Η απουσία του βραχύσωμου Γάλλου είχε θεωρηθεί κομβικής σημασίας. Ο Βαλμπουενά αποχώρησε σχεδόν βουρκωμένος, αφού ένιωσε τους πόνους λίγο μετά το εύστοχο πέναλτι με το οποίο έκανε το 1-1. Αν λάβουμε υπόψη την προϊστορία της υπόθεσης, η επόμενη επανένταξή του στην ομάδα θα πρέπει να γίνει πολύ προσεχτικά. Ο Μαρτίνς θα πρέπει να βρει τον τρόπο να καλύψει το κενό, προσθέτοντας έναν παίκτη στην ενδεκάδα ή αλλάζοντας την τακτική του. Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα των εναλλακτικών λύσεων που έψαξε ο Ολυμπιακός για τη θέση, δεν του έχουν βγει οι επιλογές. Ο Γιασίν Μπενζιά... αγνοείται, ο Μαξιμιλιάνο Λοβέρα είναι περισσότερο επένδυση για το μέλλον. Ο Μαρτίνς θα πρέπει να καταλήξει σύντομα στο πώς θα αντεπεξέλθει στη νέα απώλεια Βαλμπουενά, ώστε να μη χρειαστεί να ανακυκλώνεται η δικαιολογία.

3. Μετά τον Ερυθρό Αστέρα, έχει περισσότερη Ελλάδα

Από την άλλη, μετά το ματς της ερχόμενης Τετάρτης εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, ο Ολυμπιακός θα στραφεί είτε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (αν συνεχίσει στο Europa League, ξαναμπαίνει σε ευρωπαϊκό ρυθμό στις 20 Φεβρουαρίου) είτε εξ ολοκλήρου (σε περίπτωση αποκλεισμού του) στις ελληνικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο Μαρτίνς θα δουλέψει πιο ήσυχα, θα προετοιμάσει καλύτερα τα ελληνικά ματς και δεν θα... αγχωθεί με το περίφημο ροτέισον, πριν ή έπειτα από έναν ευρωπαϊκό αγώνα. Ο Ολυμπιακός κουβάλησε την Ευρώπη στις πλάτες του από το καλοκαίρι, όταν μπήκε σε μια διαδικασία να δίνει κρίσιμα ματς από τον Ιούλιο. Όσο να 'ναι, υπήρξε μια σημαντική ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση. Είπαν πολλοί ότι οι παίκτες του Μαρτίνς διάλεγαν παιχνίδια, δηλαδή προτιμούσαν τους αγώνες των ομίλων του Champions League, παρά τα 'βαρετά' παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Πείτε, όμως, έναν ποδοσφαιριστή στον κόσμο, που όσα κι αν άκουγε από τον πρόεδρο ή τον προπονητή, θα θεωρούσε μέσα του πιο σημαντικό τον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, απ' ό,τι με την Τότεναμ στο 'Tottenham Hotspur Stadium'. Τώρα που αυτά τα ματς έγιναν, θέλουν δεν θέλουν θα πρέπει να παίξουν και στο 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης' της Τρίπολης, όσο δυνατά και στο Λονδίνο ή στο Μόναχο.

Άλλες δυο σημειώσεις από το ματς της Κυριακής

Οι επιτροπές υποδοχής δεν βοηθούν κανέναν, αντιθέτως επιτείνουν ένα πρόβλημα συμπεριφοράς έξω από το γήπεδο. Το ότι υποδέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο την αποστολή του Ολυμπιακού στην Τούμπα, δεν σημαίνει ότι στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πρέπει να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Θα καθιερωθεί σαν... έθιμο δηλαδή;

Το πρώτο πέναλτι στον Ντανιέλ Ποντένσε είναι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να μη το δώσει ο Ισπανός, που έκανε μια πολύ κακή διαιτησία. Αν ήταν Έλληνας ρέφερι θα είχε... σταυρωθεί!

Έχει σημασία το αποτέλεσμα του ντέρμπι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK